به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، در بیانیه انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات درباره طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی» آمده است: این روزها سپهر عمومی کشور در سطوح خرد و کلان دلنگران طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی» است که در مجلس یازدهم روند شتابزده و نامتعارف برای تبدیل شدن به قانون را طی میکند. در صورت تصویب این طرح در نخستین سطح، دسترسی به اینترنت و استفاده از پیامرسانها بیش از گذشته دشوار میشود.
این بیانیه افزوده است: انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات به عنوان یک نهاد علمیِ تخصصی در حوزه مطالعات فناوری اطلاعات و ارتباطات، با درک دغدغهها و نگرانیهای بخشهای مهمی از جامعه که زندگی خود را در پیوند با این فناوری میدانند و همراهی با هزاران ایرانی که کارزاری در نقد این طرح را پیش میبرند و تا کنون نزدیک به یک میلیون نفر آن را امضا کردهاند، موارد ذیل را درباره این طرح به سیاستگذاران کشور متذکر میشود: سابقه تاریخی اجرای طرحهای سلبی و محدودکننده نشان از ناکارآمدی مطلق همه آنها در ادوار مختلف سیاستگذاری فرهنگی دارد. حضور مسؤولان و چهرههای اجرایی در شبکههای اجتماعی فیلتر شده و سلطه نسبی شبکههای ماهوارهای بر حوزه سیاست و زندگی روزمره نشانههایی آشکار از شکست سیاستهای کنترلی در مورد ماهواره و محدودیت دسترسی به شبکههای اجتماعی است.
در ادامه بیانیه آمده است: محدودسازی دسترسی به شبکههای اجتماعی به دلیل ذات متکثر و غیرمتمرکز فناوریهای نوین دشوار و تقریبا ناممکن است. ماهیت اینترنت «جمعی» و «متکثر»، «فرازمانی» و «فرامکانی» است. تلاشهایی که موجب سلب این عناصر هویتی شوند تاب مقاومت دربرابر فشار اجتماعی در جامعه ایران را نخواهند داشت. آنچه در میان سطور این طرح پنهان است و باید نسبت به آن نگران بود واگذاری بخشهای مهمی از مسؤولیتهای قوا و نهادهای رسمی به کمیسیونها و تشکیلات جدیدالتاسیس است. از جمله آنکه وظایف سه نهاد مهم زیرمجموعه وزارت ارتباطات در کنترل درگاه ورود اینترنت به کشور و تنظیمگری و سیاستگذاری استفاده از آن، پس از تصویب این طرح به طور کامل به یک نهاد غیرپاسخگو به مردم واگذار خواهد شد. موضوعی که نتیجه آن تضعیف نهاد دولت خواهد بود.
بیانیه انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات افزوده است: شبکههای اجتماعی در ایران در سالهای اخیر به یکی از بازیگران مهم در اکوسیستم اقتصاد دیجیتال تبدیل شدهاند. شبکه اجتماعی اینستاگرام میلیونها ایرانی را فروشنده و خریدار خدمات و کالاهایی کرده است که توسط کارآفرینان خُرد تولید و عرضه میشوند. سخن از محدودیت این شبکهها و سپردن کسبوکارها به سعی و خطای جایگزینهای ناآزموده علاوه بر ایجاد حس ناامنی روانی، بنیان و پویایی این اقتصاد نوپا را هدف گرفته است، به خصوص که بسیاری از این کسبوکارها نه در پایتخت و شهرهای بزرگ، بلکه در مناطق محروم و روستاهای دور از مرکز پا گرفتهاند و با توانمندسازی جوامع محلی به توسعه منطقهای کمک کردهاند. شبکه جهانی اینترنت علاوه بر اینکه در دوره کرونا به بستری برای ارتباط میان انسانهای در قرنطینه و دورکاری کمک کرده است، پیش از آن نیز بستر فعالیت بسیاری از کسبوکارهای متوسط و بزرگ و ارتباط آنها با جهان بوده است. بسیاری از کسبوکارهای خدماتی مانند حوزه گردشگری و فناوری اطلاعات بدون یک ارتباط اینترنتی پایدار و متوازن با جهان عملاً از دور خارج میشوند و از چرخه فعالیتهای مولد ملی باز میمانند.
به گزارش ایرنا، آخرین نسخه پیش نویس طرح قانون حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی، هفته اول مرداد در خبرگزاریها منتشر شد. بر اساس این طرح همه پیامرسانهای خارجی برای فعالیت در ایران باید مجوز بگیرند. این طرح در روزهای اخیر با واکنشهای بسیاری از سوی کسبوکارهای آنلاین و کاربران مواجه شده و دامنه انتقادات نسبت به آن همچنان در حال افزایش است. محدودکردن پهنای باند خارجی و احراز هویت کاربران در فضای مجازی مواردی دیگری است که کاربران بسیاری را نگران کرده است.
نظر شما