۱۶ مرداد ۱۴۰۰، ۱۳:۲۱
کد خبرنگار: 1343
کد خبر: 84429273
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تحلیف و آغاز دولت سیزدهم

۱۶ مرداد ۱۴۰۰، ۱۳:۲۱
کد خبر: 84429273
تحلیف و آغاز دولت سیزدهم

تهران- ایرنا- مراسم تحلیف رییس دولت سیزدهم با حضور شخصیت‌های کشوری و لشکری و مقام‌ها و میهمانان خارجی در مجلس شورای اسلامی برگزار شد؛ مراسمی که رییس جمهوری آن را طلیعه و فصل نوینی از آزادی، مشارکت سیاسی و مردم سالاری در تاریخ کشور دانست.

مراسم تحلیف رییس جمهور منتخب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بعد از ظهر روز پنجشنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به ریاست محمد باقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در این میان بررسی تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی جنبه های مختلف این اتفاق مهم پرداخته اند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

ابراهیم در پاستور

روزنامه شرق در گزارشی نوشت: مراسم تحلیف سیزدهمین دوره ریاست‌جمهوری عصر پنجشنبه برگزار شد که شرایط کرونایی کشور این مراسم را نیز تحت تأثیر خود قرار داده بود. چنان‌که پیش از شروع رسمی مراسم بارها از طرف هیئت‌رئیسه مجلس به میهمانان و نمایندگان تذکر داده شد تا تجمع نکنند و ویروس کرونا را جدی بگیرند، با این حال رئیس مجلس هنگام ورود میهمانان به استقبال آنان می‌رفت و مصافحه می‌کرد. ابراهیم رئیسی به‌عنوان سیزدهمین رئیس‌جمهور بعد از سوگند به سخنرانی پرداخت و گفت: «دولت جمهوری اسلامی امروز در جایگاهی ایستاده که قرن‌ها سابقه تاریخی از ملت ایران را پشت خود دارد. در طلیعه قرن جدید و آغاز گام دوم انقلاب بسیار مفتخرم که به حفاظت از این میراث بزرگ انتخاب شدم».او با بیان اینکه پیام رأی مردم تحول‌خواهی و عدالت‌خواهی بود، عنوان کرد: «ایستادگی در برابر قدرت‌های بزرگ در عین تعامل سازنده با جهان و حفظ استقلال ازجمله خواسته‌های مردم و در کنار آن تشکیل دولتی فسادگریز، مدافع حقوق انسان‌ها در عالم، علم‌طلب، عدالت‌جو و برنامه‌محور را خواستار بودند.

میدان رئیسی اینجاست؟

روزنامه شرق در یادداشتی به قلم احمد غلامی سردبیر می نویسد: با دو اقدام مرسوم تنفیذ و تحلیف، ریاست ابراهیم رئیسی رسمیت پیدا کرد. او در شرایطی در این جایگاه قرار گرفته است که چهار منبع قدرت به تعبیر مایکل مان؛ قدرت نظامی، ایدئولوژیک، اقتصادی و سیاسی، هریک در وضعیت خاصی قرار دارند. قدرت نظامی زیر ذره‌بین مخالفان خارجی است و درصدد تحدید آن هستند، و قدرت ایدئولوژیک نفوذ سابق خود در عرصه عمومی را از دست داده است و قدرت اقتصادیِ وابسته به نفت، حال و روز خوشی ندارد و در گرو برجام است، قدرت سیاسی نیز هژمونی خود را از دست داده است. با این حساب، باید روزهای قبل از تنفیذ و تحلیف را برای رئیسی ماه‌ عسلی قلمداد کرد که زود سپری شده است. او اینک با برداشتن هر گام پی خواهد برد برداشتن موانع به آن راحتی که تا دیروز می‌پنداشت نیست. همان‌گونه که قدرت رسمیت پیدا کرده است، مشکلات نیز رسمیت یافته، واقعی‌تر و بزرگ‌تر از قبل به نظر می‌رسند. بگذریم از اینکه از همین امروز رسانه‌های اصولگرا در ستایش رئیسی قلم زده و شعار «ما می‌توانیم» را تکرار خواهند کرد.

حمایت رئیسی در لغو تحریم ها

روزنامه آفتاب یزد در گزارشی آورد: مراسم تحلیف سید ابراهیم رئیسی، سیزدهمین رئیس جمهور پنج شنبه ۱۴ مردادماه در مجلس شورای اسلامی با حضور مهمانان داخلی و خارجی برگزار شد. سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور نیز پس از ادای سوگند و انجام مراسم تحلیف، ضمن خیر مقدم به میهمانان خارجی و داخلی شرکت‌کننده در این مراسم اظهار کرد: همه مولفه‌های قدرت ملی در دولت مردمی تقویت می‌شود و از همه ابزارهای قدرت ملی از جمله دیپلماسی و تعامل هوشمند با جهان استفاده می‌کنیم تا منافع و مصالح جمهوری اسلامی ایران تامین شود. قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه امنیت‌ساز است و ظرفیت‌های منطقه‌ای ایران حامی صلح و ثبات در کشورها است و صرفاً برای مقابله با تهدید قدرت‌های سلطه‌گر و ظالم به‌کار گرفته می‌شود. بحران‌های منطقه‌ای باید از طریق گفت‌وگوهای درون منطقه‌ای و بر اساس تامین حقوق ملت‌ها حل و فصل شود و دخالت بیگانگان در منطقه نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه خود مشکل است. من دست دوستی و برادری به سوی همه کشورهای منطقه به خصوص همسایگان دراز می‌کنم و دست آن‌ها را به گرمی می‌فشارم.

امید به آینده ‌از بهارستان به پاستور

روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: انتظارات به سر رسید و مراسم تحلیف سیدابراهیم رئیسی نیز زیر سایه پاندمی کرونا و حضور مدعوین برگزار شد و رئیس‌جمهور جدید با سوگند یاد کردن برای پاسداری از مذهب‌ رسمی‌ و نظام‌ جمهوری‌ اسلامی‌ و قانون‌اساسی‌ رسما به‌عنوان رئیس‌جمهور ایران مستقر شد. این در حالی است که بسیاری منتظر بودند که رئیس‌جمهور جدید باتوجه به تاکید مقام معظم رهبری در این مراسم اسامی کابینه را اعلام کند، اما رئیسی آن را به اوایل هفته جدید موکول کرد. مراســـم تحلیـــف رئیس‌جمهور منتخب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جـــمهوری بعـــدازظهر روز پنجشنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ در صحن علنی مجلس به ریاست محمدباقر قالیبـاف رئیس مجلــس در حــالی برگزار شد که در این مراسم بیش از ۱۰۰ میهمان از حدود ۷۳ کشور حضور داشتند. این در حالی است که با وجودی که قرار بود مراسم راس ساعت ۱۷آغاز شود با یک‌ربع تاخیر آغاز شد وساعتی پیش از آغاز رسمی مراسم، میهمانان مراسم تحلیف سیزدهمین دوره ریاست‌جمهوری که در چند روز اخیر به کشورمان سفر کرده‌اند، با استقبال قالیباف وارد مجلس شدند و عکس یادگاری گرفتند.

چند نکته از مراسم تحلیف

سیف‌الرضا شهابی کارشناس سیاسی می نویسد: مراسم تحلیف سیزدهمین رئیس جمهور ایران عصرگاه روز پنجشنبه چهاردهم مرداد ۱۴۰۰ در مجلس شورای اسلامی و با حضور مهمانان خارجی از کشورهای مختلف و شخصیت‌های سیاسی و نظامی داخلی برگزار شد که در ادامه برخی مسائل در این مراسم وجود داشت که ذکر آن لازم به نظر می‌رسد و احتمالا برای مهمانان خارجی قابل توجه و تامل و سوال‌برانگیز باشد. اول این که، طول مراسم بیشتر به مجلس ترحیم شباهت داشت تا مراسم تحلیف و از ابراز احساسات و کف‌زدن در پایان سخنرانی هر کدام از سخنرانان خبری نبود و فقط مهمانان داخلی به ذکر صلوات بسنده می‌کردند. صلوات در جای خود بسیار خوب و پسندیده است، ولی در جمعی که بسیاری از مهمانان از کشورهای غیرمسلمان و غیر شیعی آمده بودند و با ذکر صلوات آشنایی ندارند و نمی‌دانند چه معنا و مفهومی دارد، نمی‌تواند جالب و جذاب باشد. بهتر آن بود در چنین جمعی که شخصیت‌های مختلف ازکشورهای خارجی حضور دارند، عرف بین‌المللی رعایت شود. با توجه به این که منع قانونی و شرعی در کف زدن برای تشویق نداریم، جالب‌تر این که، مهمانان خارجی یا توجیه شده بودند که نباید کف بزنند یا تحت تاثیر فضای داخلی جلسه قرار گرفتند و هیچ عکس‌العملی در پایان سخنرانی‌ها برای تشویق سخنرانان در قالب کف زدن از خود بروز نمی‌دادند. ولی همه آن‌هایی که اهل خاطره‌نویسی هستند در خاطراتشان از این فضای سرد و یکنواخت و بدون ابراز احساسات متعارف در مجامع بین‌المللی، ذکر خواهند کرد.

طلوع دولت رییسی

روزنامه اعتماد در گزارشی می نویسد: رییس‌جمهوری در آیین تحلیف ریاست‌جمهوری سیزدهم در پیشگاه ملت ایران سوگند یاد کرد. بعید است مراسمی در این سطح برگزار شود و حاشیه‌ای پیش و پس از برگزاری در کار نباشد. مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری سیزدهم هم از این قاعده مستثنی نبود و برگزارکنندگان و ناظران نه‌تنها از چند روز پیش از برگزاری مراسم، بلکه حتی پس از آن، شاهد اتفاق‌ها و رویدادهای حاشیه‌ای بودند که برخی، دست‌کم آن‌قدر مهم بود که به اخبار خبرگزاری‌های رسمی داخلی و خارجی تبدیل شود. حاشیه‌هایی که به‌دلیل همزمانی برگزاری این مراسم با پنجمین موج همه‌گیری کرونا در کشور، از چند روز پیش از برگزاری مراسم و در بحث از چند و چون برگزاری، کم‌کم زمزمه‌هایش را شنیده بودیم و درنهایت همزمان با برگزاری این مراسم، در نحوه نشستن مهمانان در صحن علنی و چگونگی ثبت عکس یادگاری که پیش از آغاز مراسم انجام شد، نمود یافت. آنچه اما شاید به یکی از مهم‌ترین حاشیه‌های این مراسم تبدیل شد، نه در ارتباط با آنچه در جلسه گذشت یا آنانی که در این مراسم حاضر بودند، بلکه به چهره‌هایی مربوط بود که عصر پنجشنبه هرجا بودند، در صحن سبز بهارستان حضور نداشتند و درنتیجه غایبان بزرگ تحلیف ریاست‌جمهوری سیزدهم لقب گرفتند.

کابینه سیزدهم خود را وقف کشور کند

خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با حسین نوش‌آبادی رئیس فراکسیون دیپلماسی بین‌المللی و منافع ملی مجلس شورای اسلامی نوشت: آقای رئیسی پیش از این عنوان کرده که به برنامه‌هایش پایبند خواهد بود، انتظار می‌رود شاهد تشکیل کابینه قدرتمند با برنامه و روحیه جهادی و عملگرای انقلابی باشیم تا بتواند شرایط را به نفع مردم تغییر دهد. برای رسیدن به این هدف باید افراد توانمند در کابینه انتخاب شوند. دیگر زمان آزمون و خطا گذشته است، نباید به کسانی اعتماد کرد که تجربه کافی ندارند. شرایط اقتصادی کشور به افراد با برنامه، متعهد و با صلاحیت و کفایت نیاز دارد، کسانی که برای برون رفت از بحران‌های اقتصادی و اجتماعی برنامه داشته باشند و بدانند چگونه می‌خواهند مشکلاتی همچون وضعیت اقتصادی و تورم را ساماندهی کنند، این موضوع احتیاج به کابینه قدرتمند، با تجربه و شایسته دارد که خود را وقف کشور کند. تیم اقتصادی دولت آینده باید قوی، هماهنگ، منسجم و با روحیه انقلابی باشد تا بتواند شرایط را به نفع مردم تغییر دهد، توقع مردم از دولت جدید بسیار زیاد است، در این راه باید سایر بخش‌ها همچون مجلس شورای اسلامی هم با دولت همکاری کند. مجلس ضمن انجام نقش‌های نظارتی و تقنینی‌اش می‌تواند به دولت کمک کند. قوه قضاییه و سایر بخش‌ها هم باید وارد شوند تا مشکلات و بحران‌ها را پشت سر بگذاریم.

دولت سیزدهم راهی ندارد جز این که به ادامه روند مذاکرات برگردد

خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با نصرت‌الله تاجیک تحلیلگر سیاست خارجی می آورد: مذاکره طولانی باعث تحلیل رفتن توان طرف‌های مذاکره شد. کشورها بیکار نیستند و اولویت‌هایشان عوض می‌شود، چه کشورهایی که مخالف و مقابل ما هستند و چه کشورهایی که هم‌پیمان ما هستند و لذا دولت سیزدهم هیچ راهی ندارد جز این که به ادامه روند مذاکرات برگردد و اگر این استدلالات مورد قبول است، به آن سرعت ببخشد زیرا هرچه زمان بگذرد و مذاکرات وین به نتیجه نرسد، دولت از منظر داخلی درگیر مشکلات ناشی از تحریم‌ها و سایر معضلات، بحران‌ها و چالش‌های داخلی می‌شود و از منظر خارجی نیز فشارهای منطقه‌ای و بین‌المللی افزایش پیدا می‌کند و بطور مشخص سعودی‌ها به آمریکایی‌ها و تیم بایدن نزدیک می‌شوند و قدرت و لابی تخریبی‌شان را علیه این مذاکرات و ما به کار می‌گیرند؛ یعنی ائتلاف عبری- عربی منسجم‌تر و نزدیک‌تر با تیم امنیت ملی و سیاست خارجی بایدن عمل نموده و منابع مادی و معنوی خود را برای تخریب این مذاکرات و روند حل مشکلات ایران و غرب به کار می‌گیرند.

رسانه‌های اعتدالی

منشور دولت مردمی

روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: مراسم تحلیف آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی، هشتمین رئیس جمهوری اسلامی ایران و رئیس دولت سیزدهم، پنجشنبه با حضور شخصیت‌های کشوری و لشکری و ۱۱۵ نفر  از مقام‌ها و میهمانان خارجی در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، مراسمی که رئیس جمهوری آن را طلیعه و فصل نوینی از آزادی، مشارکت سیاسی و مردم سالاری در تاریخ کشورمان دانست. این مراسم که طی آن رئیس جمهوری در پیشگاه ملت، در کنار رئیس قوه قضائیه و با حضور اعضای شورای نگهبان، به متن تعیین شده در قانون اساسی سوگند یاد کرد، با نظمی خوب و با حضور گسترده شخصیت‌های داخلی و میهمانان خارجی برگزار شد، مراسمی که حتی نحوه نشستن و قرارگرفتن میهمانان خارجی نیز تحلیل‌های داخلی و خارجی بسیاری را به همراه داشت. اما به تأکید رئیس جمهوری، مراسم روز پنجشنبه را می‌توان آغاز دوره‌ای جدید از جمهوری اسلامی ایران دانست، دوره‌ای که در آن، انتخابات نه به معنای پایان مشارکت، بلکه به معنای آغاز مشارکت مردم است. آیت‌الله رئیسی، پیام رأی مردم ایران در حماسه ۲۸ خرداد را پیام تحول‌خواهی و عدالت دانست و با اشاره به اینکه مردم از ما می‌خواهند که به وعده خود مبنی بر تحقق دولت عدالت‌گستر، فسادستیز و تبعیض‌گریز، دغدغه‌مند، برنامه‌محور، علم‌خواه و اندیشه‌پیشه عمل کنیم، تأکید کرد که دولت مردمی، دولت وفاق ملی است و در این دولت جناح‌های سیاسی، دسته‌بندی‌های قومی و مذهبی و گروهی، رنگ می‌بازد. رئیس جمهوری درباره مذاکرات هسته‌ای نیز تصریح کرد: سیاست فشار و تحریم موجب انصراف ملت ایران از پیگیری حقوق قانونی خود از جمله حق توسعه نخواهد شد. تحریم‌ها علیه ایران باید لغو گردد و از هر طرح دیپلماتیک که این هدف را محقق کند، حمایت خواهیم کرد. اما نکته اینجا است که در نطق آیت‌الله رئیسی در مراسم تحلیف، تقریباً به همه نکات مهم و اساسی داخلی و سیاست خارجی پرداخته شده بود، نطقی که پس از سخنان رؤسای قوای مقننه و قضائیه و نیز ادای سوگند، ایراد شد.

نگاه متوازن دولت سیزدهم در عرصه بین‌المللی

روزنامه ایران در یادداشتی به قلم صباح زنگنه کارشناس مسائل سیاست خارجی نوشت: مواضع آقای سید ابراهیم رئیسی در مراسم روز تحلیف در مجلس نشان داد که برنامه ایشان در عرصه سیاست خارجی با اهتمام به رویکرد عقلانی و مبتنی بر نظرهای کارشناسی طراحی شده است. در حال حاضر موضوع احیای توافق هسته‌ای و رفع تحریم‌ها به عنوان اصلی‌ترین دغدغه دولت مطرح است. گفت‌وگوهایی که تاکنون برای رسیدن به این هدف در وین انجام شده است، نیازمند ورود دولت جدید ایران، تعیین تیم دیپلماتیک و پیگیری ادامه مذاکرات تا حصول به نتیجه است. این در حالی است که برجام هم از نظر بهره‌گیری از دیدگاه‌های تخصصی و دیپلماتیک و هم از منظر مشارکت کشورهای بزرگ یک تجربه بسیار مهم برای دولتمردان جدید کشور به شمار می‌آید. توافقی که تأیید شورای امنیت سازمان ملل را همراه دارد و به عنوان یک پشتوانه حقوقی برای آن محسوب می‌شود. حال در دوره جدید ممکن است نقدهایی بر این تجربه بین‌المللی وجود داشته باشد، یا ارزشیابی در روش و رویه اجرایی آن نیازمند تصحیح و تعدیل باشد که تصحیح این مسیر بستگی به کادر و نیروهایی دارد که رئیس جمهور جدید کشورمان قرار است در عرصه سیاست خارجی برگزیند. اما این در حالی است که مبنای این معادله و هسته اصلی، برجام است. پیمانی که به عنوان یک ثروت اندوخته کشور محسوب می‌شود و هیچ مسئولی اصولاً این ثروت فکری و تلاش‌های کارشناسانه یک کشور را نادیده نمی‌گیرد و می‌تواند آن را به عنوان پایه اصلی تلقی کند و با توجه به محک تجربه‌ای که برجام گذرانده است، به تأمین اهداف و منافع ملی کشور کمک کند. در حال حاضر رفع تحریم‌ها هدف اولیه حل موضوع برجام است که اقتضائات مخصوص به خود را دارد. آقای رئیسی در مواضع خود نشان داد که برای احیای مسیر دیپلماتیک و استفاده از همه ظرفیت‌ها برای لغو تحریم‌ها آماده است و هیچ فرصتی را برای این هدف مهم از دست نخواهد داد.

تحلیف با طعم تشریفات

روزنامه جمهوری اسلامی در یادداشتی به قلم مسیح مهاجری مدیر مسوول آورد: مراسم تحلیف آقای رئیسی، متاسفانه با اقداماتی همراه بود که نه‌تنها نشانی از پارسائی نداشت بلکه نمادی از آلوده شدن به تشریفات زائد بود. اصل ۱۲۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حضور رئیس‌ قوه قضائیه، اعضای شورای نگهبان و نمایندگان مجلس را در مراسم تحلیف رئیس‌جمهور لازم می‌داند ولی در این مراسم، صدها نفر از مهمانان داخلی و خارجی حضور داشتند که اولاً حضورشان ضروری نبود و ثانیاً مستلزم هزینه‌های زیادی برای کشور بود. علاوه بر اینها، برگزاری مراسمی با این تشریفات با توجه به اینکه نیاز به خیل عظیم ماموران امنیتی، اطلاعاتی، پذیرائی‌کننده و تنظیم‌کننده امور دارد، با شرایط سهمگین کرونائی کشورمان در تضاد است. مسئولان که از مردم می‌خواهند از حضور در تجمعات پرهیز کنند، نباید خودشان عامل ایجاد تجمعات غیرضروری باشند. برگزاری اصل مراسم تحلیف یک الزام قانونی است ولی در شرایط خاص کرونائی و بحران اقتصادی باید به حداقل اکتفا شود و از تشریفات زائد خودداری گردد.

پیام برجامی رئیسی به آمریکا در روز تحلیف

خبر آنلاین در گزارشی نوشت: چهاردهم مردادماه ۱۴۰۰ از راه رسید؛ سیدابراهیم رئیسی امروز برای تکیه به کرسی ریاست جمهوری در حضور ۲۶۵ نفر در ساختمان مجلس شورای اسلامی قسم یاد کرد. پس از سخنرانی قالیباف و محسنی اژه ای، سیدابراهیم رئیسی در حضور رییس قوه قضاییه برای پاسداری از اسلام و قانون اساسی سوگند یاد کرد. به این ترتیب دور دوم ریاست جمهوری او رسما آغاز شد. بعد از آن رئیسی در قامت رئیس جمهور دولت سیزدهم سخنرانی اش را آغاز کرد؛ او در این سخنرانی تاکید کرد: «مردم از دولت برگزیده خود می خواهند مدافع حقوق انسان ها در عالم باشد و به ظلم و بی عدالتی در هیچ جای جهان راضی نباشد. ما مدافع واقعی حقوق بشر هستیم و تجاوز به حقوق انسان های بی گناه را مردود می دانیم. ظلم و جنایت چه در قلب اروپا باشد و چه در آمریکا، چه در آفریقا و چه در قلب یمن باشد یا فلسطین، ما در کنار مظلومان خواهیم بود.» رئیسی همچنین درباره فعالیت هسته ای ایران و تحریم ها علیه کشور، اظهار کرد: سیاست فشار و تحریم، موجب انصراف ملت ایران از پیگیری حقوق قانونی خود از جمله حق توسعه، نخواهد شد، تحریم‌ها باعث نمی‌شود که ملت ایران از حقوق هسته‌ای خود دست بکشد، تحریم‌ها علیه ملت ایران باید لغو گردد و از هر طرح دیپلماتیک که باعث انجام این امر شود استقبال می‌کند.

رسانه‌های اصولگرا

چگونه می توان دولت وفاق ملی شد؟

روزنامه جوان در سرمقاله به قلم غلامرضا صادقیان می نویسد: رئیس‌جمهور در مراسم تحلیف وعده داد که دولتش دولت وفاق ملی باشد. دولت وفاق ملی شدن چیست و به چه معناست و چگونه ممکن است و چه لوازمی دارد؟ ظاهر کار آن است که دولت وفاق ملی چیزی بیش از «دولت مردمی» است. به این مفهوم که ممکن است همه مردم به معنای عام آن پشت یک دولت بیایند، اما نتوان آن دولت را دولت وفاق ملی نامید، زیرا در اینجا مسئله متنفذان فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مطرح است و برخی مدعی می‌شوند بدون همراهی این متنفذان، دولت وفاق ملی شکل نخواهد گرفت. اما آیا می‌توان همه متنفذان را پشت یک دولت آورد؟ این کار به نظر نشدنی می‌آید. ممکن است دولت‌هایی برای همراهی صاحبان نفوذ فرهنگی و سیاسی به برخی راه‌های معروف دست یازیده باشند، از جمله پرداختن سهم خودخواهانه آنان از قدرت، گستردن سفره بیت‌المال پیش روی آنان و مدارا و اخلاق‌مداری مقابل آن دسته که دنبال مال و جاه نیستند، ولی مطالبه احترام و دیده شدن دارند. دولت سیزدهم اکنون به واسطه شعارها و برخی انتظارات و توقعات در جایگاهی قرار گرفته است که اگر یک مورد ارتکاب بی‌عدالتی یا حتی سکوت در برابر بی‌عدالتی از آن مشاهده شود، یا حتی موردی باشد که کثیری از مردم به غلط باور کنند که «این بی‌عدالتی بود»، کار وفاق ملی‌اش با مانع روبه‌رو می‌شود. کار اداره جامعه‌ای که مدعیان بسیاری برای اجرای عدالت در آن آمدند و زورشان به فرقه بیش‌خواه و عدالت‌ستیز نرسید، بسی دشوار است و برخی مصلحت‌جویی‌ها اگر در دولت سیزدهم ادامه یابد، قطعاً این راه را می‌بندد.

به رئیسی امیدواریم

روزنامه رسالت در گزارشی نوشت: مراسم تنفیذ و تحلیف ریاست جمهوری برگزار شد و آیت الله رئیسی، رسما رئیس جمهور شد. جمهوری اسلامی فصل جدید پوست‌اندازی را آغاز کرده و در آستانه تحول است. مواضع و رویکرد آقای رئیسی در سخنانی که در این دو مراسم ایراد کردند، عمدتا ایجابی، امیدبخش و رو به جلو بود. با وجود آنکه دریایی از انتقادات به دولت گذشته وارد است، رئیسی به درستی از آن گذر کرده و تأکید کرد که «ما اصحاب ما می‌توانیم هستیم». سابقه ایشان هم نشان داده که دیگر گزاره‌هایی همچون «نگذاشتند» و «تقصیر پیشینیان است» در سطوح عالی سیاست ایران شنیده نخواهد شد. رئیسی به خوبی می‌داند که حتی اگر در اقتصاد و سیاست داخلی و خارجی، ویرانه تحویل گرفته، گفتنش خطاست و مایه ناامیدی دوستان و طمع دشمنان خواهد بود.  از بعد داخلی، تأکید رئیسی بر آنکه «خادم همه جمهور است» و «آزادی‌های اجتماعی و فرهنگی مردم باید مجدانه دنبال شود» پیام روشنی برای عموم مردم داشت و بارقه امیدی بر افزایش و بلکه رشد شتابان سرمایه اجتماعی ایجاد کرد. برخورد جدی او با فساد نیز که هم رویکرد فعلی او و هم عملکرد گذشته‌اش نمایانگر آن است، مطمئنا سطح همدلی و نشاط و امید اجتماعی را افزایش خواهد داد.

ره توشه دولت در محفل تنفیذ

روزنامه رسالت در یادداشتی به قلم محمدکاظم انبارلویی می آورد: مقام معظم رهبری در مراسم تنفیذ و نیز در متن حکم تنفیذ، مطالب مهم و کلیدی فرمودند که باید دولت آقای رئیسی به عنوان ره‌توشه چهارساله خود به آن توجه جدی کند. مروری بر این ره‌توشه ها خالی از لطف نیست. اولین ره‌توشه رهنمودهای رهبری حفظ وحدت و وفاق ملی است. شکاف دولت و ملت در دولت یازدهم و دوازدهم به نقطه بحرانی رسید به‌طوری‌که نامحبوب‌ترین دولت پس از انقلاب لقب گرفت. رهبری در سخنان تنفیذ خود به دولت توصیه کردند به میان مردم بروید با مردم صادقانه سخن بگویید و تعهدی که نسبت به ملت در وعده‌های انتخاباتی مطرح کردید عمل کنید. دومین ره‌توشه رهنمودهای رهبری تأکید بر حرکت در مسیر ارزش‌هایی که آقای رئیسی به آن در دوره تبلیغات انتخاباتی تفوه کرده بود. حرکت دولت در اجرای عدالت بر مبارزه با فساد یکی از مصادیق درست حرکت در مسیر ارزش‌هاست که آقای رئیسی باید آن‌را مدنظر داشته باشد. سومین ره‌توشه دولت سیزدهم این بود که آقای رئیسی باید بر مدار برنامه حرکت کند و او در برابر فهرست عظیمی از مشکلات اقتصادی و معضلات فرهنگی و اجتماعی قرار دارد. کوه مشکلات را باید به کمک استعداد و آگاهی حیرت‌آور جوانان از میان  برداشته شود. بسیج جوانان و آوردن آنان در وسط معرکه کار و تلاش باید هنر و مهارت دولت آقای رئیسی باشد. چهارمین ره‌توشه رهنمودهای رهبری این بود که رئیس دولت و همکاران او ظرفیت‌های عظیم خدادادی در کشور را بدانند و با مبارزه خستگی‌ناپذیر و  جهادی  به سمت حل مشکلات بروند.

سوگند تحول

روزنامه وطن امروز در گزارشی می نویسد: مراسم تحلیف سیزدهمین دوره ریاست‌جمهوری اسلامی ایران بعد از ظهر روز پنجشنبه در صحن مجلس شورای اسلامی برگزار شد تا حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی به طور رسمی فعالیت خود را به عنوان هشتمین رئیس‌جمهور تاریخ ایران آغاز کند. حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی هم در نطق پس از تحلیف خود با اشاره به اینکه دولت جدید امروز در بلندایی ایستاده که تمدنی جهانی با چندین هزار سال پیشینه آن را ساخته است، اظهار داشت: در طلیعه قرن جدید و آغاز گام دوم انقلاب بسیار افتخار می‌کنم از سوی مردم و با رای آنان به نگاهبانی از چنین میراثی مفتخر شده‌ام. رئیسی با تاکید بر اینکه انتخابات نقطه آغاز مشارکت مردم است و نه نقطه پایان آن، تصریح کرد: پیام رای مردم ایران در حماسه ۲۸ خرداد، پیام تحول‌خواهی و عدالت بود. رئیس‌جمهور اظهار داشت: قانون اساسی جمهوری اسلامی به عنوان میثاق ملی در اصل ششم، همه نهادهای حاکمیتی را محصول اراده و رأی مردم دانسته است و اینک در چهاردهم مرداد ۱۴۰۰ بار دیگر اراده ملت تجلی پیدا کرد تا این خدمتگزار با آرمان‌های والایی سوگند وفاداری یاد کند که ۴۰ سال پیش توسط امام بزرگوارمان به ثمر نشست. رئیسی با تاکید بر اینکه مردم برای پیمودن مسیر نورانی انقلاب عزمی راسخ دارند، گفت: اراده مردم قرار گرفتن کشور در مسیر عدالت، پیشرفت، آزادی و عزت است. سرنوشت ایران بزرگ به همت امت تاریخ‌ساز و به رهبری امام عظیم‌الشأن متحول شد و ملت ایران به واسطه انقلاب اسلامی زنجیر اسارت زورگویان را از دست و پای خود باز کرد و بر سرنوشت خود حاکم شد. رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: ملت ایران در برابر شرق و غرب ایستاد تا ثابت کند مردم‌سالاری دینی شیوه نوینی از حکمرانی است که می‌تواند استقلال و آزادی، دین و دنیا، سنت و پیشرفت را در کنار هم به ارمغان آورد.

چرا رهبری برای تسریع در تشکیل کابینه رئیسی تذکر دادند؟

خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت: یکی از مهمترین نکاتی که در بیانات رهبر معظم انقلاب در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری مطرح گردید، ضرورت تسریع دولت و مجلس در تشکیل کابینه دولت سیزدهم بود.  معظم له فرمودند: «یک توصیه‌ی لازم اینجا وجود دارد و آن این است که در تشکیل دولت ان‌شاءالله بایستی سرعت عمل به خرج داده بشود؛ یعنی شرایط کشور اقتضا نمیکند که تشکیل دولت تأخیر بیفتد. هم رئیس‌جمهور محترم در معرّفی وزرای پیشنهادی‌شان به مجلس و هم مجلس محترم در تصویب و اظهار نظر صریح در باب وزرا، ان‌شاءالله شتاب به خرج بدهند و کار را سریع پیش ببرند تا ان‌شاءالله زودتر دولت تشکیل بشود و مشغول کار بشود».در همین راستا، رئیسی در پایان نطقی که در مراسم تحلیف انجام داد،  تاکید کرد که در اجرای منویات مقام معظم رهبری مبنی بر سرعت در معرفی اعضای دولت و کابینه، فهرست اعضای پیشنهادی کابینه در هفته آینده و در اولین فرصت، قبل از پایان مهلت مقرر تقدیم ریاست محترم و نمایندگان عزیز در مجلس شورای اسلامی خواهد شد. در مجموع، نگاهی به وضعیت کشور در حوزه های مختلف که بدان اشاره شد، به خوبی نشان می دهد که چرا رهبر معظم انقلاب در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری با اشاره کلی به «شرایط کشور»، خواستار تسریع در تشکیل کابینه رئیسی شدند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha