به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «سعید خطیبزاده» صبح امروز در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به تشدید موج کرونا در کشور بر لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی تاکید کرد و گفت: این جانهایی که از دست میرود، عزیزان ما هستند و بدون رعایت پروتکلها و همت جهادگران، امکان فروکش کردن این موج نیست. ما برای حفظ جان عزیزان خود مسئولیت مدنی داریم.
وی با تبریک روز خبرنگار و گرامی داشت یاد و خاطره شهید صارمی و شهدای دیپلمات گفت: آرزو میکنم جهان پر از انصاف و حقیقت در روایت خبرنگاران داشته باشیم.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با اشاره به تحولات سیاست خارجی در یک هفته گذشته اظهار داشت: هفته گذشته کاردار بریتانیا و سفیر رومانی را در پی برخی ادعاها درخصوص کشتی احضار کردیم. همچنین هفته شلوغی از نظر مراودات دیپلماتیک به دلیل مراسم تحلیف داشتیم که هیاتهایی در سطح سران، روسای دولتها و مجالس، وزرای امور خارجه به ایران سفر کردند.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی درباره ادعاهای مقامات اروپایی درخصوص کشتی مورد هدف قرار گرفته در دریای عمان تصریح کرد: اظهارات وزیر امور خارجه انگلیس در مورد ملت ایران جدید نیست بلکه حلقهای از زنجیره اظهارات غیرمسئولانه از سوی مقامات انگلیسی علیه ایران است. ایران هم نگران امنیت کشتیها در آبهای بینالمللی است. این همان نقضی است که انگلیس چند سال قبل انجام داد و آن اقدام راهزانانه به نتیجه نرسید و منجر به آزادی آن نفتکش شد.
وی با بیان اینکه امنیت خلیج فارس خط قرمز ماست، خاطرنشان کرد: تلاش کردیم این آبراه از ناامنی که کشورهایی مانند انگلیس درست میکنند، در امان باشد. همراهی انگلیس با دولت بدنام اسرائیل جایگاه آنها را نشان میدهد. لازم میدانم به خانواده دو قربانی این حادثه همدردی کنم ولی این سناریوسازیها ناشی از همان خوی سابقشان است.
اظهارات بورل غیرمسئولانه و مردود است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات جوسپ بورل علیه ایران ابراز داشت: این اظهارات غیرمسئولانه و جانبدارانه مردود است. ایران به اشد وجه بیانیه گروه هفت را محکوم و رد کرد. این اظهارات نه تنها مردود است، بلکه به صلح و ثبات این آبراهه بینالمللی کمک نمیکند.
وی با اشاره به سکوت این کشورها نسبت به تروریسم دولتی رژیم صهیونیستی و خرابکاریهای آنها در مورد کشتیهای تجاری گفت: این کشورها نباید رفتاری انجام دهند که حاکی از جانبداریشان باشد چراکه اعتبار کلام و رفتار آنها را زیر سوال میبرد.
خطیبزاده در مورد زمان آغاز مجدد مذاکرات وین بیان کرد: ما هیچ وقت این گفتوگوها را ترک نکردیم. یک فرایند انتقال قدرت به شکل دموکراتیک رخ داده که در این فرایند، تغییراتی در تیمهای اجرایی رخ می دهد. رییسجمهور در مراسم تحلیف و تنفیذ به صراحت اشاره کردند در مورد رفع تحریمها تردید ندارند. البته این کار در چارچوب منافع عالیه مردم و در چهارچوب دستورالعملها انجام میشود .
وی با بیان اینکه باید صبر کنیم دولت مستقر و وزرا تعیین شوند، یادآور شد: آمریکا باید بداند با ذهنیت ترامپ نمیتواند به نتیجهای غیر از اتفاقات چند سال اخیر به دست آورد. هم ذهنیت باید عوض شود و هم به واقعیات روی زمین توجه کنند. میدانند و میدانیم سیاست فشار حداکثری شکست خورده و ایران به چیزی کمتر از برجام راضی نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: اگر به راه حلی برسیم که آمریکا به تعهدات ذیل برجام برگردد، ایران هم اقدامات جبرانی خود را متوقف میکند.
وزیر خارجه عراق بزودی به تهران سفر میکند
این دیپلمات کشورمان درباره احتمال سفر وزیر امور خارجه عراق به تهران و دعوت از ایران برای یک نشست منطقهای عنوان کرد: سفر وزیر امور خارجه عراق به زودی انجام میشود. گمانهزنی در مورد پیام ایشان زود است. براساس پیامی که دریافت میکنیم، تصمیمگیری میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: ایران منادی گفتوگوهای منطقهای است و تلاش کرده کشورهای دیگر را به ترتبیات منطقهای دعوت کند. عراق هم میتواند چنین نقشی داشته باشد.
خطیبزاده درباره احتمال سفر وزیر امور خارجه ژاپن به تهران گفت: این سفر چند ماهی است که در دستور کار است و در زمان نهایی شدن، درخصوص این مسئله اظهارنظر میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین وضعیت بدهی انگلیس به ایران اظهار داشت: سابقه این بدهیها بیش از چهار دهه است. این بدهی قطعی است و محاکم انگلیس آن را تایید کردند. دولتهای مختلف انگلیس به بهانههای واهی این بدهی را پرداخت نکردند و رفتارهایشان حاکی از عدم صداقت در پرداخت این بدهی است. هر بار انگلیس این مسئله را گروگان مسائل دیگر کرده است.
وی گفت: منطق انگلیس عدم پرداخت بدهیهای خودش است ولی ادعاهای زیادی درخصوص حقوق بینالملل دارد ولی به آن پایبند نیست. اگر دولت انگلیس از پرداخت آن بدهی سر باز بزند، دولت این کشور را در پرداخت آن مسئول خواهیم کرد.
امیر عبداللهیان دیدگاههای رییسی را به انریکه مورا منتقل کرد
خطیبزاده درباره مذاکرات انرکیه مورا با حسین امیر عبداللهیان و احتمال به وزارت رسیدن وی خاطرنشان کرد: ایران عضو برجام است و اقداماتش در چارچوب برجام است. کشوری که باید به برجام برگردد، آمریکا است. انریکه مورا ملاقاتی با امیرعبداللهیان داشته که ایشان نظرات رییسجمهوری را منتقل کردند. رییسی هم به صراحت و شفافیت نظرات خود را در مراسم تحلیف بیان کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: در مورد کابینه رییسجمهور هم باید دفتر رییسجمهور اظهارنظر کند.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در مورد نماینده جدید سازمان ملل در امور یمن و تاثیر این مسئله در تحولات یمن ابراز داشت: ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران با سازمان ملل همکاریهای گستردهای داشتهایم. با فرستاده جدید سازمان ملل هم همکاری نزدیک خود را ادامه میدهیم. امیدواریم نماینده جدید در چارچوب حقوق بینالملل و توافقات قبلی و حقوق مردم یمن به این جنگ پایان دهد.
خطیبزاده با تاکید بر اینکه ما مساعی خود را به کار میبریم تا به نماینده جدید کمک کنیم، بیان کرد: این مسئله منجر به نتیجه نمیشود جز با تغییر رویکرد از سوی کشورهایی که در این جنگ حضور دارند چه دولتهایی که مستقیم در جنگ هستند و چه کشورهایی مانند انگلیس که از این فضا استفاده کرده و اقدام به فروش سلاح میکنند.
وی همچنین درباره تحولات حزب کردستان عراق و تاثیر آن در روابط تهران و اربیل اظهار کرد: نگاه ایران به عراق، حفظ تمامیت ارضی و وحدت سرزمینی این کشور است و این سیاست غیرقابل تغییر است. ما روابط نزدیکی هم با گروههای مختلف عراق از جمله دوستان اقلیم کردستان داریم و همواره تلاش کردیم در چارچوب روابط و همکاریها، نقش موثری در توسعه و صلح و امنیت این منطقه داشته باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره ابتکار ایران در مورد افغانستان عنوان کرد: ما رایزنیهای گستردهای در سطح اعلامی و غیراعلامی داشتیم. محمد ابراهیم طاهریان به عنوان نماینده ویژه ایران به پاکستان و افغانستان سفر کرده و گفتوگوهای منظمی هم انجام میشود. امنیت افغانستان، امنیت ماست. تنها راه برای افغانستان دولتی فراگیر به شمول همه نیروها است.
خطیبزاده اضافه کرد: این همان ابتکار تهران بود که در بستر منطقی فضایی برای گفتوگوهای بینالافغانی شکل بگیرد و مردم افغانستان برای کشورشان تصمیمگیری کنند. تنها مسیر صلح همین مسیر است.
وی با اشاره به آمادگی ایران برای برگزاری دور دوم گفتوگوهای تهران گفت: نه تنها آماده برگزاری دور دوم گفتوگوهای تهران هستیم، بلکه تلاش میکنیم میزبان کشورهای همسایه افغانستان باشیم تا نگرانیهای مشترک خود را مرتفع کنیم. مهمترین موضوع هم رعایت حقوق مردم افغانستان است که از این نزاع و برادرکشی به دور باشد و مرزها، امنیت داشته باشند.
این دیپلمات ارشد اضافه کرد: ما گفتوگوها را تسهیل و دسترسیها به همه طرفهای افغانستانی به صورت یکسان فراهم کردیم و همین مسیر را ادامه میدهیم و به کشورهای منطقه هم توضیح میدهیم که باید همه از اقداماتی که شائبه دخالت در افغانستان دارد، به دور باشند.
این پیام منتقل شده که مرزهای ایران و افغانستان باید آرام بماند
خطیبزاده در مورد گفتوگوها برای برقراری حج عمره اظهار داشت: برای اعزام زائر به عراق و عربستان گفتوگوهایی توسط بخشهای مختلف انجام شده است. اینکه میگوییم توسط بخشهای مختلف چون سازمان حج به دلیل شرایط کرونایی و... نمیتوانست، شرایط ویژه و خاصی است اما در هر دو مورد، وزارت امور خارجه تلاش خود را کرده تا زمینههای لازم فراهم شود.
وی در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت مرزهای ایران و افغانستان تصریح کرد: مرزهای ما گاهی دچار تحولاتی بوده است ولی در این مدت با همت مرزبانان و ارتشیان دلاور آرام بوده است و سعی کردیم این پیام را بدهیم که مرزهای ایران باید آرام بماند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا طالبان هم در گفتوگوهای بینالافغانی باید حضور داشته باشد، خاطرنشان کرد: طالبان بخشی از آینده افغانستان است و گفتیم که به تسهیل این گفتوگوهای پایبند هستیم و باید صدای همه شنیده شود.
خطیبزاده درباره تشکیل کمیته تحقیق در مورد حمله به کشتی صهیونیستی ابراز داشت: اتهامات بیپایه و اساسی که با سناریوسازی رژیم صهیونیستی شکل گرفته و همراه با بیانیههای بیاعتبار شده، مردود است. ایران پایه امنیت در منطقه پیرامونی از جمله خلیج فارس است و در همه راهحلها و راهکارهایی که به امنیت این آبراه مربوط است، نقش داشته است.
آمریکا و انگلیس درباره تروریسم دولتی اسرائیل سکوت می کنند
وی با اشاره به حملات انجام شده علیه کشتیهای ایرانی بیان کرد: متاسفانه در دریای سرخ و سایر آبراهههای بینالمللی، شاهد تروریسم دولتی اسرائیل و سکوت دولتها از جمله انگلیس و امریکا هستیم. هشدار میدهیم ایران در مورد امنیت کشتیهای تجاری خود سکوت نمیکند و هر اقدامی که جامع و شمولگرا نباشد، قطعا راه به جایی نمیبرد.
این دیپلمات ارشد درباره آخرین وضعیت گفتوگوهای ایران و عربستان سعودی هم گفت: گفتوگوها با عربستان سعودی در چند دور درخصوص مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی برگزار شده است. سوالات مهمی برای گفتوگوها در پیش روی طرفین بوده است. در مسیر مبتنی بر گفتوگو و حل و فضل مسائل میتوانیم به نگاه مشترک برسیم.
خطیبزاده ادامه داد: البته لازم نیست همه نقاط اختلافی حل شود ولی فکر میکنیم اگر عربستان به پیام ایران توجه داشته باشد - که منطقه ما منطقهای است که با همکاری کشورهای منطقه میتوان به راه حل فراگیر رسید -، میتوانیم به نتیجه برسیم.
وی در خصوص سیاست تهران در خصوص مهاجران افغانستانی عنوان کرد: ایران عمیقا نگران تحولات در افغانستان است. جمهوری اسلامی ایران همواره امنیت افغانستان را امنیت خودش دانسته و از تمامی امکانات و ظرفیتهای خودش استفاده کرده که در سطح دوجانبه، منطقهای و بینالمللی به صلح و ثبات و آرامش افغانستان کمک کند.
آماده برگزاری گفت وگو بین گروههای افغانستانی هستیم/ همسایگان افغانستان باید گفت و گوهای منظمتری داشته باشند
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: در همین چارچوب ابتکار صلح تهران را آمادگی داشته و داریم که پیگیری کنیم تا در یک گفتوگوهای بینالافغانی اصیل یک دولت فراگیر و به شمول همه گروههایی که امروز در افغانستان وجود دارند، تشکیل شود.
خطیبزاده با اشاره به نقش با اهمیت همسایگان افغانستان گفت: کشورهای همسایه افغانستان هم برای اینکه مساعی خودشان را هماهنگ کنند، برای اینکه این موضوع انسانی آوارگان ناشی از جنگ را مدیریت کنند، برای اینکه اجازه ندهند جغرافیای افغانستان مورد سوءاستفاده گروههای افراطی قرار بگیرد و برای اینکه به پایان این جنگ، خونریزی و برادرکشی کمک کنند، ضرورت دارد با هم گفتوگوهای منظمتر و ساختارمندی داشته باشند که ایران اعلام آمادگی میکند برای اینکه مقامات عالیرتبه و مقامات کشورهای همسایه در خصوص موضوع افغانستان باشد.
وی با اشاره به میزبانی چهار دههای ایران از مهاجران افغانستانی اظهار داشت: ایران در چهار دهه گذشته میزبان برادران و خواهران افغانستانی خود بوده و هیچ وقت جز نگاه خویشاوندی به مردم افغانستان نداشته است و این نگاه انسانی وجود داشته و ادامه خواهد داشت.
از نماینده جدید سازمان ملل در امور افغانستان استقبال میکنیم
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در خصوص مواضع اخیر وزیر امور خارجه عربستان در واکنش به انتخاب نماینده جدید سازمان ملل در امور یمن و ادعای حمایت از راهحلهای سیاسی در خصوص بحران یمن اظهار داشت: قبل از هر چیز بنده هم لازم میدانم تا استقبال خود را از نماینده جدید سازمان ملل در امور یمن اعلام کنم.
به گفته خطیبزاده، جمهوری اسلامی ضمن استقبال از این انتخاب امیدوار است تحولات یمن در چارچوب احقاق حقوق حقه مردم یمن و در راستای پایان بخشیدن به این جنگ ظالمانه و محاصره غیرانسانی مردم یمن منجر به یک راه حل سیاسی در دوره نمایندگی ایشان شود.
وی با تاکید بر اینکه راه حل سیاسی برای پایان دادن به بحران یمن تنها با کمک همه کشورها حاصل خواهد شد، اظهار داشت: جمهوری اسلامی هم همیشه آمادگی خود را برای کمک به حل این بحران اعلام کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با ابراز تاسف از اظهارات مقامات سعودی تصریح کرد: متاسفیم که دولت عربستان هنوز به دنبال راه حل نظامی برای مسئله یمن است در حالی که مدتها است که متوجه شده و میداند جنگ دستاوردی جز کشتار غیرنظامیان، آسیب زدن به ملل منطقه و خدشهدار کردن امنیت منطقه را ندارد.
خطیبزاده با تاکید بر پایبندی دولت عربستان سعودی به راه حلهای سیاسی خاطرنشان کرد: دولت ریاض باید پایبندی خود را به راهحلهای سیاسی نشان دهد و به این جنگ خانمانسوز نشان دهد. عمل به این موضوع هم برای عربستان سعودی و هم برای صلح و امنیت منطقه بهتر است.
نظر شما