به گزارش ایرنا، این نشریه هندی در ادامه اضافه کرد ایران تعامل خود با گروه طالبان را آغاز کرده است و از مذاکرات صلح افغانستان حمایت میکند. اکنون به دلیل خشونتهای افغانستان، ایران با موج پناهجویان افغان مواجه است زیرا مرز مشترک با این همسایه شرقی دارد.
صلح و ثبات در افغانستان برای هند و ایران اهمیت دارد و هیچ یک از کشورها نمیخواهند یک گروه خشن کنترل افغانستان را برعهده گیرد.
در ادامه این گزارش با اشاره اظهارات رئیس جمهوری در دیدار وزیر خارجه هند به نقل از رئیسی اضافه شده است ایران و هند میتوانند نقش سازنده و مفیدی در تامین امنیت منطقه به ویژه افغانستان داشته باشند و تهران از نقش دهلی نو در برقراری امنیت در افغانستان استقبال میکند.
جایشانکار در توئیتر نوشت "تعهد [رئیسی] وی برای تقویت روابط دوجانبه ما آشکار است. همگرایی در منافع منطقهای ما نیز این را نشان میدهد و ما مشتاقانه منتظر همکاری با تیم او هستیم. "
در واقع، هند با کمکها و سرمایه گذاری عظیم خود در افغانستان، بالغ بر ۳ میلیارد دلار، به دنبال شریک قوی منطقهای برای کمک به تقویت دولت افغانستان است. ایران با این شرایط مطابقت دارد و میتواند بر سایر جناحهای افغان از جمله شاخههای مختلف طالبان که تهران با آنها ارتباط دارد، برای برقراری آتش بس و ادامه مذاکرات صلح بین افغان فشار وارد کند. این واقعیت که ایران در افغانستان نفوذ دارد، آن را به یک بازیگر قویتر منطقهای تبدیل میکند.
به نوشته این نشریه هندی، اس جایشانکار وزیر امور خارجه هند ظرف یک ماه،۲ بار به تهران سفر کرد. اولین توقف او در تهران در مسیر سفر به مسکو انجام شد. جایشانکار اولین مقام خارجی بود که قبل از تحلیف حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران با او دیدار و گفت و گو کرد.
در این دیدار جایشانکار برای حضور در مراسم تحلیف رئیس جمهوری ایران دعوت شد و هفته گذشته در این مراسم شرکت کرد.
نشریه "کوینت" در این خصوص نوشت: در دیدار وزیر امور خارجه هند و رئیس جمهوری ایران، جایشانکار نامه شخصی نارندرا مودی نخست وزیر هند را به ابراهیم رئیسی تحویل داد.
از سر گیری مذاکرات
سفرهای جایشانکار به ایران اهمیت دارد زیرا اخیرا روابط دوکشور کاهش یافته بود. اگرچه هند مشغول توسعه بندر راهبردی چابهار در جنوب شرق ایران بوده است، این کشور به دلیل فشارهای دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا، خرید نفت از ایران را متوقف کرد. هند همچنین توسعه ریل آهن چابهار به زاهدان را به تاخیر انداخت که ایران در اقدامی این پروژهها را به شرکتهای داخلی واگذار کرد.
در ادامه تحولات در روابط ایران و هند، تهران حق توسعه میدان گازی فرزاد ب را در اختیار یک شرکت ایرانی قرار دارد. یک کنسرسیوم هندی به رهبری شرکت نفت و گاز طبیعی هند (او ان جی سی) این میدان گازی را سالها پیش کشف کرده بود، اما توسعه آن را به تاخیر انداخت. درحالی که هند به آمریکا نزدیک شد، ایران یک سند همکاری راهبردی به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار را با چین امضا کرد.
با این حال، تغییرات ژئوپلتیک منطقه خاورمیانه یک تفکر دوباره را در تهران و دهلی نو ضروری ساخته است. همانطور که خشونت میان گروه طالبان و نیروهای امنیتی افغانستان درحال افزایش است و احتمال وقوع یک جنگ داخلی در این کشور قوت میگیرد، ایران و هند منافع زیادی برای از دست دادن دارند.هر دو کشور در گذشته قربانی اقدامات طالبان بودهاند. طالبان به افزایش فعالیت شبه نظامیان در کشمیر هند کمک کرد و این گروه در سال ۱۹۹۹ زمانی که یک پرواز هند توسط گروه تروریستی "جیش محمد"ربوده شد به اعضای گروه جیش محمد پناه داد. هر دو ایران و هند به همراه روسیه، از اتحاد شمالی تاجیک علیه طالبان حمایت کرده بودند.
ایران دروازهای برای هند است
اتصال یکی دیگر از ضروریات تعامل هند با ایران است. با وضعیت پیچیده در افغانستان، همراه با امتناع مکرر پاکستان از عبور کالاهای هندی از خاک این کشور، ایران همچنان دریچهای برای ورود به بازارها و منابع مورد نیاز آسیای مرکزی به شمار میرود. بنابراین، هند برای توسعه بندر چابهار در سواحل شرقی ایران و پیوستن به کریدور بین المللی حمل و نقل شمال به جنوب از بندرعباس در سواحل غربی ایران، انرژی و تلاش زیادی را صرف میکند.
هند از طریق چابهار چندین محموله به افغانستان و کمکهای بشردوستانه به ایران ارسال کرده است. سال گذشته، کشور ازبکستان نیز برای استفاده مشترک از این بندر به مشارکت سه جانبه افغانستان، ایران و هند پیوست. کشورهایی مانند قزاقستان و ارمنستان نیز تمایل دارند از این بندر به عنوان کوتاهترین مسیر به دریای عرب و اقیانوس هند استفاده کنند. بر اساس برآوردهای دولت هند، از فوریه ۲۰۱۹ تا ژانویه ۲۰۲۱، این بندر ۱۲۳ کشتی و یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن محموله را جابجا کرده است. بنابراین نمیتوان اهمیت این بندر را نادیده گرفت. هند برای گنجاندن بندر چابهار در کریدور بین المللی حمل و نقل شمال به جنوب که شامل کشورهای ساحلی دریای خزر است و به روسیه میرسد، گام برداشته است. از آنجا که وضعیت امنیتی در افغانستان به طور فزایندهای نامشخص میشود، بنادر ایران از نظر جغرافیایی-اقتصادی از اهمیت بیشتری برخوردار میشوند.
همه این عوامل باعث میشود هند و ایران روابط قدیمی خود را دوباره از سر بگیرند. انتخاب ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور و احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای وین میتواند فصل جدیدی را در روابط هند و ایران آغاز کند. در نهایت، هند باید یک تعامل دیپلماتیک ماهرانه برای ایجاد تعادل در روابط خود با ایران و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس و همچنین اسرائیل را آغاز کند.
نظر شما