آیین‌های محرم بزرگ‌تر از بحران کرونا، اما منعطف

مشهد- ایرنا- سنت هزار و ۲۰۰ ساله آیین‌های سوگواری محرم به عنوان بخش اعتقادی و جدایی‌ناپذیر از فرهنگ اصیل ایرانیان مسلمان، امسال بخاطر شدت بحران شیوع کرونا با محدودیتهایی برای رعایت دستورات بهداشتی پیشگیرانه مواجه شده تا اجتماعات عاشورایی منجر به تقویت ناخواسته زنجیره انتقال این ویروس همه‌گیر نشود.

دهه نخست محرم امسال با پنجمین موج طغیان کرونا همزمان شده که شدت بی‌سابقه آن به دلیل طبع وحشی و خطرناک سویه دلتای این ویروس، روزانه هزاران نفر از هموطنانمان را به بیماری کووید ۱۹ مبتلا کرده و جان صدها نفر را می‌گیرد، روند افزایشی به شدت نگران‌کننده ای که همچنان بطور روزافزون تداوم دارد. 

شدت گسترش این دوره از اوجگیری شیوع کرونا در سطح کشور به ویژه مشهد و خراسان رضوی به قدری خطرناک و مرگبار شده است که ستاد ملی مقابله با کرونا با هدف قطع زنجیره انتقال این ویروس، نه تنها برای دو هفته آتی رفت و آمدهای جاده‌ای بین شهری و استانی را محدود کرده بلکه ۶ روز آتی را در سراسر کشور تعطیل اعلام کرده است. 

این در حالی است که همه‌ساله در چنین روزهایی کلانشهر مشهد مقدس، علاوه بر برپایی آیین های سوگواری توسط جمعیت ۳.۵ میلیون نفری خود، میزبان صدها هیات مذهبی عزادار از اقصی نقاط ایران و جهان بود. اجتماعاتی عقیدتی که در مقیاسی کوچکتر با حضور انبوه مردم در جای‌جای کشور نیز برپا می‌شد.

بی‌شک برپایی چنین اجتماعات عظیمی در مشهد مطابق عادت مالوف همه‌ساله در وضعیت بحرانی کنونی نه تنها شعله بیماری کووید ۱۹ را افروخته‌تر می‌کند، بلکه قابلیت ایجاد یک فاجعه انسانی گسترده را در سطح ملی به دنبال دارد لذا ظرف روزهای اخیر همه مسوولان و دستگاههای ذیربط با رعایت حرمت عزاداری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبداله‌الحسین (ع) و سوگواران مومن، برای چاره‌اندیشی در خصوص موضوع مهم و حیاتی به تکاپو افتاده‌اند.

رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در همین ارتباط، مقابله با بحران کرونا را اولویت نخست کشور اعلام فرموده و دیگر علمای مورد وثوق مردم هم بر وجوب شرعی حفظ جان برادران و خواهران مسلمان از خطر بیماری، با رعایت دقیق پروتکل‌های بهداشتی پیشگیرانه در اجتماعات عزاداری محرم تاکید کرده و می‌کنند.

تاکنون چند شب از عزاداری ماه محرم برگزار شده است و هیأت‌های عزاداری به خصوص در مجالس بزرگ و پرجمعیت، رعایت حداکثری دستورالعمل‌های عزاداری را داشته‌اند، اما اندک مجالسی هم بوده اند که مرتکب قصورهایی شده اند که امید است با توجه به این دلایل شرعی و عقلی، آنان نیز در شب‌ها و روزهای باقی مانده از ایام عزاداری دهه نخست محرم، نسبت به رعایت این دستورالعمل‌ها دقت بیش‌تری به خرج دهند.

این در حالی است که شب اول محرم، دو هیأت در تهران و مشهد، چنان حاشیه‌ساز شدند که ویدیوهایی از رفتار خلاف مقررات آن‌ها در رسانه‌های معاند انتشار حداکثری یافت و در آن جمعیت کثیری از عزاداران در حالی که برهنه شده و سینه می‌زدند، فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت نمی‌کردند.

مقام معظم رهبری به عنوان مرجع تقلید و ولی فقیه جامعه، سال گذشته در آستانه محرم به هیأت‌ها فرمودند: در عزاداری‌ها معیار آن چیزی است که کارشناسان بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا می‌گویند. شخصا هر آنچه آنان بگویند را رعایت می‌کنم و توصیه من به همه هیأت‌داران و منبری‌ها این است که به سخنان کادر بهداشتی گوش کنند. کرونا مسأله کوچکی نیست و اگر همین رعایت‌ها هم انجام نشود آن وقت ممکن است به فاجعه‌ای ختم شود که آن سرش ناپیدا باشد.

آیت الله سیدابراهیم رییسی، رییس جمهوری نیز گفت: عاشقان اهل بیت (ع) به رعایت حداکثری پروتکل‌های بهداشتی توجه ویژه داشته باشند. حفظ جانِ مردم در عزاداری‌های محرم اولویت اول است. "عزاداری کنید، ولو کشته شوید" در دستورات دینی ما نیست.

خراسان رضوی پنج هزار هیات مذهبی دارد که از این تعداد ۲ هزار و ۵۰۰ هیات در مشهد فعالیت دارند. علاوه بر آن شورای هیات‌های مذهبی بانوان استان نیز با هزار و ۱۰۰ هیات فعال است که در راستای کاهش شیوع کرونا، نیاز است در ایام محرم در برگزاری عزاداری‌ها، پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند.

صدور هزار مجوز برای هیات‌های عزاداری در مشهد

مسوول روابط عمومی شورای هیات‌های مذهبی خراسان رضوی گفت: تاکنون برای هزار هیات عزاداری مشهد، مجوز برگزاری مراسم محرم در فضای باز صادر شده است.

علی قارونی اظهار داشت: محرم پارسال برای هزار و ۲۰۰ هیات مجوز عزاداری در فضای باز صادر شده بود.

رییس اداره سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این رابطه گفت: ۲۵۰ گروه بازرسی در قالب حدود ۵۰۰ ناظر در استان بر نحوه اجرای شیوه‌نامه‌های بهداشتی در آیین عزاداری امام حسین(ع) در ایام محرم و صفر، به‌ویژه در روزهای خاص این مناسبت نظارت می‌کنند.

علی اصغر حسنی افزود: از این تعداد ۱۵۰ گروه بازرسی در مشهد و ۱۰۰ گروه نیز در دیگر شهرستان‌های حوزه زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعالیت دارند.

وی بیان کرد: رعایت نکردن موازین بهداشتی در توزیع نذر در مراسم عزاداری، مساجد، تکایا و هیأت‌ها و موکب‌ها می‌تواند احتمال بروز بیماری‌های مرتبط با آب و غذا به‌ویژه بیماری‌های عفونی روده‌ای را افزایش داده و عدم رعایت بهداشت فردی و محیطی می‌تواند بیماری‌های مرتبط با محیط از جمله بیماری‌های تنفسی به‌ویژه کووید ۱۹ را موجب شود.

رییس اداره سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص نکات ضروری در بحث اطعام دهی در مراسم عزاداری محرم و صفر گفت: ممنوعیت پذیرایی و توزیع نذر به صورت بسته‌های خشک در منازل، پخت و پز در مکان‌ها با رعایت شرایط بهداشتی، توزیع آب و غذا توسط افراد دارای کارت بهداشت معتبر و استفاده از ماسک و دستکش در زمان ارائه خدمت، استفاده از مواد خام مصرفی سالم و بهداشتی، عدم انجام ذبح و قربانی، استفاده از ظروف مناسب برای توزیع نذر باید توسط مسوولان هیات‌ها و هیات امنای مساجد مورد توجه قرار گیرد.

شهردار منطقه ثامن مشهد نیز گفت: امسال با توجه به شیوع کرونا و لزوم رعایت بیشتر دستورالعمل‌های بهداشتی و پروتکل‌های مقابله با این ویروس، شرایط خاصی بر برگزاری آیین های عزاداری در مشهد حاکم است.

سیدفرهاد حجازی افزود: دریافت مجوز برپایی ایستگاه صلواتی در خیابان‌های اطراف حرم مطهر رضوی مشروط بر این است که متقاضی نسبت به ارائه خدمات بهداشتی یا نذر ماسک، مواد ضدعفونی کننده و توزیع اقلام بسته‌بندی شده همچون آب معدنی به عزاداران اقدام کند.

وی از تعبیه ۳۸ جایگاه ویژه تبلیغات هیات‌های مذهبی و تجهیز سه محوطه باز مخصوص عزاداری در منطقه ثامن خبر داد و گفت: کارشناسان ایمنی و عوامل کارگروه پدافند غیرعامل منطقه ثامن نیز نسبت به بازدید و کنترل مستمر فضاهای باز ویژه عزاداری اقدام خواهند کرد.

سرپرست معاونت هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز با اشاره به محدودیت های اعمال شده در خصوص برگزاری آیین های سوگواری محرم گفت: تاکنون درخواستی مبنی بر اجرای تعزیه ویژه ایام سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) از سوی گروه‌های تعزیه‌خوان در استان دریافت نشده است.

جواد روشندل در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به سبب وجود کرونا و شدت شیوع آن در مشهد و سایر نقاط استان، اجرای برنامه هایی مانند تعزیه خوانی ویژه محرم برگزار نمی‌شود و تاکنون درخواستی نیز در این زمینه واصل نشده است.

وی اضافه کرد: در صورتی که گروه‌های تعزیه‌خوان در خراسان رضوی تقاضایی برای اجرا در ایام پیش رو داشته باشند باید از ستاد استانی مقابله با کرونا در خصوص مجاز بودن یا نبودن اجرای این برنامه‌ها استعلام گرفت.

عزاداری‌ها را نمی‌توان تعطیل کرد

سخنگوی قرارگاه عملیاتی پیشگیری و مقابله با کرونا در خراسان رضوی با بیان اینکه نمی‌توان عزاداری‌ها را تعطیل کرد، گفت: مراسم عزاداری ایام محرم بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا توسط هیات‌ ها انجام می شود اما ما تلاش داریم تا این مراسم با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی برگزار شود.

محسن نجات با اشاره به تشکیل این قرارگاه در پی شرایط اضطراری و بحرانی شیوع بیماری کرونا در استان، افزود: این قرارگاه در پی تصمیم استانداری خراسان رضوی به عنوان یک قرارگاه عملیاتی و جهادی با فرماندهی شخص استاندار و به صورت شبانه‌روزی آغاز به کار کرده است.

وی با بیان اینکه شرایط شیوع کرونا در استان بحرانی است، ادامه داد: در این شرایط باید همه با هم و در کنار هم قرار بگیریم و بتوانیم از ظرفیت‌های ویژه استان استفاده کرده و بر این شرایط فائق بیاییم و زنجیره این بیماری منحوس را قطع کرده و از این موج بیماری عبور کنیم.

وی گفت: از تمامی همشهریان تقاضا داریم در صورت مشاهده هرگونه موردی از رعایت نشدن مصوبات و پروتکل‌های بهداشتی در نهادها و سازمان‌ها، مورد را به سامانه ارتباط دولت و مردم به شماره ۱۱۱ گزارش کنند و گزارش های خود در خصوص رعایت نشدن قوانین و پروتکل‌های بهداشتی در حوزه اصناف را نیز به شماره ۱۲۴ اطلع دهند.

سخنگوی قرارگاه عملیاتی پیشگیری و مقابله با کرونا خراسان رضوی افزود: کمیته اماکن مذهبی و گردشگری نیز تشکیل شده است. با توجه به ایام محرم و برگزاری مراسم عزاداری شهادت امام حسین(ع) امیدواریم با هماهنگی و تذکر به دستگاه‌های متولی و هیاتهای مذهبی شاهد رعایت حداکثری پروتکل‌های بهداشتی باشیم.

وی با تاکید بر لزوم همکاری مردم ادامه داد: باید با فرهنگ‌سازی و تبلیغات مردم را به رعایت پروتکل‌های بهداشتی فرابخوانیم. اگر فاصله‌گذاری اجتماعی و شیوه‌نامه‌های بهداشتی رعایت نشود نمی‌توانیم کرونا را مدیریت کنیم. امیدواریم با تشکیل این قرارگاه بتوانیم ظرف مدت ۲ هفته به نتایج مناسبی در رعایت پروتکل‌های بهداشتی برسیم.

رعایت ۷۵ درصدی

سخنگوی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا در استان خراسان‌ رضوی گفت: طی روزهای اخیر ۵۲۵ بازدید از مراسم عزاداری هیات‌های مذهبی در شهر مشهد انجام‌ شده و طبق بررسی‌ صورت گرفته حدود ۷۵ درصد از هیات‌های مذهبی و عزاداری مرتبط با ایام محرم در مشهد از ماسک استفاده می‌کنند.

محسن نجات افزود: نتیجه این بررسی‌ها نشان می‌دهد که به طور کلی حدود ۶۲ درصد از هیات‌های مذهبی فاصله گذاری اجتماعی را نیز رعایت کرده‌اند.

سخنگوی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا در استان خراسان‌ رضوی با اشاره به اقداماتی که در راستای کنترل مدیریت بیماری کرونا انجام شده است، گفت: قول وزیر بهداشت برای افزایش سهمیه واکسن استان، افزایش مراکز توزیع رمدسیویر و پیگیری برای افزایش مراکز منتخب شبانه‌روزی در مشهد به ۱۴ مرکز از جمله این اقدامات است.

رعایت پروتکل‌ها باید به بیش از ۸۰ درصد برسد

استاندار خراسان رضوی هم گفت: میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در این استان، به ویژه در مراسم عزاداری باید به بیش از ۸۰ درصد برسد.

محمدصادق معتمدیان دیروز در نشست ستاد پیشگیری و مقابله با کرونای استان افزود: همه مسوولان نظام بر این امر تاکید دارند که مراسم محرم تنها باید با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی برگزار شود.

وی ادامه داد: مبحث سلامت یکی از تکالیف شهرداریها است و همه مردم در کوچه، خیابان و میادین با هشدارهای کرونایی رو به رو هستند، لذا شهرداری باید در این زمینه ورود پیدا کند و همچنین در بحث کمک به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها پای کار باشد. 

استاندار خراسان رضوی گفت: همه دستگاه‌ها در مقابله با بیماری کووید ۱۹ وظیفه دارند و طبق فرمایش مقام معظم رهبری، اولویت امروز کشور و استان مدیریت کروناست.

معتمدیان به مصوبه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا پرداخت و افزود: با وجود مصوبه این ستاد مبنی بر تعطیلی سراسری از دوشنبه هفته جاری تا شنبه هفته آینده، قرارگاه عملیاتی پیشگیری ستاد مقابله با کرونا در خراسان رضوی به صورت مستمر جلسات خود را برگزار خواهد کرد.

در ۲۴ ساعت گذشته ۶۲۰ نفر دیگر جان خود را از دست دادند و تلفات روزانه کرونا بار دیگر شکسته شد و شمار قربانیان این ویروس در کشور به ۹۷ هزار و ۸۲۸ نفر رسید.

به گزارش ایرنا، کرونا در خیز پنجم خود و طی روزهای اخیر نشان داده بود که قصد کوتاه آمدن ندارد و ۱۸ مرداد با شکستن رکورد تلفات روزانه با ۵۸۸ کشته جدیت خود را به نمایش گذاشته بود، بار دیگر در ۲۴ ساعت گذشته

طی ۲۴ ساعت گذشته ۶۲۰ نفر دیگر جان خود را از دست دادند و تلفات روزانه کرونا بار دیگر شکسته شد و شمار قربانیان این ویروس در کشور به ۹۷ هزار و ۸۲۸ نفر رسید.

به گزارش ایرنا، کرونا در خیز پنجم خود و طی روزهای نشان داده که قصد کوتاه آمدن ندارد و ۱۸ مرداد با شکستن رکورد تلفات روزانه با ۵۸۸ کشته، بار دیگر رکود جدید دیگری بر جای گذاشت و طی ۲۴ ساعت گذشته ۶۲۰ نفر را به کام مرگ کشاند.

ویروس کرونا دورخیز خود برای خیز پنجم را از ابتدای تیر ماه از جنوب کشور به مرکز کشور آغاز کرد و اکنون ۳۵۹ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۵۹ شهر در وضعیت نارنجی و ۳۰ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.

پیشتر بالاترین آمار فوتی های روزانه کرونا در ایران طی ۱۹ ماه گذشته و قبل از ۱۸ مرداد مربوط به ششم اردیبهشت ماه سال جاری با ۴۹۶ فوتی بوده است. 

روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پرشکی روز یکشنبه اعلام کرد: از دیروز تا امروز ۲۴ مردادماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۶ هزار و ۷۳۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و چهار هزار و ۲۷۲ نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به چهار میلیون و ۴۲۵ هزار و ۸۲۱ نفر رسید.

هم اکنون سه میلیون ۷۲۸ هزار و ۹۴۰ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند و هفت هزار و ۳۲۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.

در حال حاضر ۳۵۹ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۵۹ شهر در وضعیت نارنجی، ۳۰ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha