به گزارش ایرنا ، اگرچه آیین های محرم در بیشتر نقاط این شهرستان با رعایت دستورالعمل های بهداشتی ویروس کرونا در حال برگزاری است اما به قول حافظ صلاح کار کجا و من خراب کجا/ببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا.
حالا که ویروس نحس کرونا همه برنامه های اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده و درب بیشتر حسینیه ها، مساجد، بقاع متبرکه بسته شده و دسته روی هیات های عزاداری ممنوع است بیشتر شهروندان به ویژه پیرغلامانی که به علت بیماری امکان حضور در عزاداری ها را ندارند و افرادی که آلوده به ویروس کرونا هستند با یادآوری خاطرات آیین های سوگواری پرشور سال های نه چندان دور دلتنگ آن روزها هستند.
هنگامه ای که غوغای ارادتمندان مکتب عاشورای حسینی در شب های تاسوعا و عاشورا به اوج خود می رسید و در نیمه شب تاسوعا آنجایی که مداحان می گفتند:شرمندهی لبهای تو آب فرات است کی مثل تو هم تشنه و هم سقّاست عباس، حاضران آنچنان تحت تاثیر قرار می گرفتند که انگار عاشورا در همان لحظه اتفاق افتاده بود.
در آن زمانی که شب های پایانی دهه نخست محرم به نور مهر عاشقان علی بن حسین (ع)، قمربنی هاشم (ع) و دیگر شهدای دشت کربلا روشن تر از روز بود شب های شلوغ تاسوعا و عاشورا که همه کوچک و بزرگ یا در هیات مشغول عزاداری بودند یا در خانه ها دور هم به یاد ابوالفضل عباس (ع) اشک عزا و ماتم می ریختند.
در آن سال ها که عصر تاسوعا و شب عاشورا در هر نقطه کشورمان و از جمله گچساران حال و هوایی وصف ناشدنی داشت در هر سرزمینی بوی کربلا و بین الحرمین به مشام می رسید بامداد دهم محرم تا پس از نماز ظهر عاشورا اغراق نیست اگر بگوییم تعداد شهروندان حاضر در خانه هایشان کمتر از یک درصد بود.
خانه نشینی عاشوراییان پس از ۶ دهه
یکی از عزاداران حسینی در حالی که بغض گلویش را گرفته می گوید: پس از۶ دهه حضور عاشقانه در آیین های عزاداری حسینی به دلیل بیماری قلبی به سفارش پزشکم امسال توفیق شرکت در این آیین ها را ندارم.
وی که خواست نامی از او برده نشود با یادآوری اینکه روز عاشورا در کنار درب گلزار شهدای شهر دوگنبدان که جمعیت را نظاره می کردی تا چشمت کار می کرد دوستداران امام حسین (ع) بود گفت: به شدت دلتنگ آیین های شلوغ سنتی محرم در گچساران هستم.
این شهروند دوران دیده تاکید می کند: با پای دل همراه عزاداران هستم و با خواندن زیارت عاشورا و از طریق تلوزیون سعی می کنم از فیض معنوی این روزها بهره مند شوم.
ناقلان ویروس کرونا
یکی دیگر از ارادتمندان حضرت اباعبدالله حسین (ع) با چشمانی اشکبار می گوید: ناقل ویروس کرونا هستم و چون می دانم امام حسین (ع) راضی نیست حضور در سوگواری های محرم به قیمت مرگ انسانی تمام شود در این آیین ها شرکت نمی کنم.
او که خود را لیلا معرفی کرد با یادآوری عاشورای سال های نه چندان دور و برپایی ده ها ایستگاه صلواتی در محل عبور هیات های عزاداری و سوگواری اقوام مختلف با زبان محلی خود در گچساران از خداوند می خواهد با بازگشت سلامتی به جامعه بار دیگر توفیق حضور در این آیین ها را داشته باشد.
خانه هایی که دیگر میزبان عزاداران نیستند
فاطمه بانویی است که محرم سال های گذشته حجله امام قاسم (ع) به شکل زیبایی در حیاط خانه اش تزیین و با برپایی مداحی و روضه خوانی همه ده شب دهه نخست محرم میزبان بانوان گچسارانی بوده می گوید: هرگز تصور نمی کردم خانه ام در محرم این قدر سوت و کور باشد.
او که هزینه های برپایی حجله امام قاسم (ع) را برای خرید و توزیع بسته های بهداشتی اهدا کرده از شهروندان می خواهد در شبهای عاشورا و تاسوعا به ویژه اگر یکی از علایم ویروس کرونا را دارند با کوتاهی زمینه انتشار ویروس کرونا را فراهم نکنند.
این رهرو مکتب عاشورایی امام حسین (ع) تاکید می کند : یکی از اهداف قیام امام حسین (ع) در روز عاشورا امربه معروف ونهی از منکر بوده و این به معنای مسوولیت پذیری همه شهروندان برای ریشه کنی ویروس است.
۱۶۰ هیات عزاداری در قالب سینه زنی،زنجیرزنی، تعزیه خوانی و دمام زنی در شهرستان ۱۲۶ هزار نفری گچساران ثبت شده است.
گچساران به دلیل وجود تاسیسات نفتی به شهرستان اقوام ایرانی معروف است در پیش از انتشار ویروس کرونا محل برپایی باشکوه ترین سوگواری های حسینی بوده به طوری که بسیاری از اهالی ساکن استان های دیگر کشور در روزهای تاسوعا و عاشورا خود را به این دیار حسینی می رساندند تا از فیض معنوی آیین های دهه نخست محرم بهره مند شوند.
نظر شما