۳ شهریور ۱۴۰۰، ۱۲:۱۴
کد خبر: 84448551
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

بعد از خروج "نیروی تخلیه" بایدن از افغانستان چه خواهد شد؟

تهران - ایرنا - خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره روند خروج نیروها و اتباع آمریکایی از فرودگاه کابل نوشت مقامات آمریکا می گویند ۴ هزار آمریکایی تا کنون تخلیه شده اند اما نمی دانند چه تعدادی هنوز در آن کشور هستند زیرا همه در سفارت آمریکا ثبت نشده اند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از رویترز ، "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا روز سه شنبه پایبندی خود به خارج کردن  نزدیک به ۶ هزار سرباز آمریکایی از افغانستان تا پایان ماه اوت را اعلام کرد.

بایدن در ماه آوریل طرحی را برای خارج کردن ۲هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی که بعد از ۲۰ سال جنگ همچنان در افغانستان حضور دارند اعلام کرد اما با فروپاشی ارتش و دولت افغانستان مجبور شد هزاران نیروی دیگر برای خارج کردن افرادی که در خطر قرار دارند به آن کشور اعزام نماید .

روند نامنظم و خطرناک تخلیه افراد از فرودگاه کابل موجب موجی از انتقادها شده و بایدن را با بزرگترین بحران از زمان ورود به قدرت در ماه ژانویه رو به رو کرده است.

اتفاقات بعدی چیست؟

مقامات آمریکا می گویند که خروج نیروها باید حداکثر تا روز جمعه شروع شود تا بتواند تا ۳۱ اوت به پایان برسد . نیروهای حاضر در فرودگاه کابل شامل تفنگداران دریایی (مارینز) و چتربازان می شوند.

همانطور که این نیروها تجهیزات خود را جمع می کنند و خارج می شوند ، سرعت تخلیه توسط نیروهای آمریکا و متحدان – که این هفته به ۲۰ هزار در روز رسید – بطور ناگزیر کند و آهسته خواهد شد.

چه تعداد افراد تا پایان مهلت قابل تخلیه هستند؟

بایدن روز سه شنبه گفت که از روز ۱۴ اوت ، بیش از ۷۰ هزار تن شامل غیرنظامیان آمریکایی ، پرسنل ناتو و افغانهای در معرض خطر از کابل تخلیه شده اند. بایدن گفته است که آمریکا هر شهروند آمریکایی را که خواستار خروج باشد تخلیه خواهد کرد  و مقامات نیز گفته اند تا حد امکان هر تعداد افغان در معرض خطری که بتوانند را خارج خواهند ساخت.

"جان کربی" سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت که پنتاگون اعتقاد دارد این توانایی را دارد که همه آمریکاییهای خواهان خروج را تا ۳۱ اوت از افغانستان خارج نماید و مقامات آمریکا می گویند ۴ هزار آمریکایی تا کنون تخلیه شده اند اما نمی دانند چه تعدادی هنوز در آن کشور هستند زیرا همه در سفارت آمریکا ثبت نشده اند.

پنتاگون همچنین متعهد شده که حدود ۵۰۰ سرباز افغان که به محافظت از فرودگاه کابل کمک کرده اند را خارج نماید.

با وجود شتاب فعلی تخلیه با دهها هواپیمای نظامی ترابری از آمریکا و سرتاسر جهان ، چندین هزار افغان که گفته می شود با تلافی جویی بالقوه طالبان رو به رو هستند قادر نخواهند بود تا مهلت تعیین شده بایدن افغانستان را ترک کنند.

بر سر آنها که پشت سر باقی می مانند چه خواهد آمد؟

گروه جابجایی و اسکان آوارگان موسوم به "انجمن متحدان زمان جنگ" برآورد کرده است که ۲۵۰ هزار افغان شامل مترجمان و رانندگان و سایر کارکنانی که به آمریکا کمک کرده اند نیازمند تخلیه و خارج شدن هستند اما از ماه ژوییه تا کنون تنها ۶۲ هزار تن این کشور را ترک کرده اند.

وزارت خارجه آمریکا گفته است که هدف از این کار کمک به افغانهای در معرض خطر برای ترک کشور حتی پس از خروج نیروها است و واشنگن به گروه طالبان فشار وارد خواهد کرد تا تضمین کند که این افراد قادر به این کار خواهند بود.

"ند پرایس" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه گفت: تعهد ما به افغانهای در معرض خطر با پایان ماموریت نظامی ما به پایان نخواهد رسید. ما در کنار سایر کشورهای جهان از طالبان می خواهیم اجازه دهد افراد خواهان خروج بعد از خارج شدن ارتش آمریکا فرصت این کار را داشته باشند.

آمریکا چه اهرم فشاری در اختیار دارد؟

یکی از سوالات مهم پیش روی دولت بایدن و دولتهای همفکر او این است که آیا باید دولت طالبان را به رسمیت بشناسند یا نه . این امر تبعات مهمی خواهد داشت از جمله این که تعیین می کند آیا طالبان به کمکهای خارجی دسترسی خواهد داشت یا خیر.

توافق سال ۲۰۲۰ که توسط دولت سابق ترامپ به امضا رسید آشکارا بیان می کند که طالبان به عنوان یک دولت از سوی آمریکا به رسمیت شناخته نمی شود اما از هم اکنون نشانه هایی وجود دارد که واشنگتن ناچار از گفتگو با این گروه جنگجوی اسلامگرا درباره مسائلی از جمله مبارزه با تروریسم خواهد بود.

"ویلیام برنز" مدیر سازمان "سیا" روز دوشنبه در کابل با عبدالغنی برادر از رهبران طالبان دیدار کرد که این عالی رتبه ترین دیدار رسمی از زمان تصرف کابل توسط طالبان در روز ۱۵ اوت بود.

مقامات آمریکا می گویند که طالبان با گروههایی مانند داعش مخالف است و دیپلماتها و فرماندهان آمریکا در طول مدت عملیات تخلیه با مقامات طالبان در تماس بوده اند.

بحران انسانی چه خواهد شد؟

آمریکا ، متحدانش و سازمان ملل متحد باید تصمیم بگیرند که چه برخوردی با فاجعه انسانی خواهند داشت. سازمان ملل می گوید که بیش از ۱۸ میلیون نفر – بیش از نیمی از جمعیت افغانستان – نیازمند کمک هستند و نیمی از کودکان افغان زیر ۵ در بحبوحه دومین خشکسالی در چهار سال گذشته دچار سوء تغذیه هستند .

سازمان جهانی بهداشت می گوید که اقلام این سازمان در افغانستان تنها برای یک هفته کفاف می دهد زیرا تحویل اقلام به علت محدودیتهای فرودگاه کابل مسدود شده است و این سازمان نگران افزایش موارد کرونا است.

طالبان به سازمان ملل اطمینان داده است که می تواند فعالیتهای انسانی را دنبال نماید اما این سازمان جهانی بر حقوق زنان و دسترسی به همه غیرنظامیان تاکید خواهد داشت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha