به گزارش ایرنا به نقل از شبکه اسکای نیوز عربی، «رضوان حسین» وزیر امور خارجه اتیوپی امروز (چهارشنبه) در دیدار با سفرای کشورهای حوضه آبریز رود نیل که در «آدیس آبابا» برگزار شد، گفت که تونس در حال آماده شدن برای ارائه مجدد درخواست قبلی خود درباره پیش نویس قطعنامه اعراب درباره سد النهضه به شورای امنیت سازمان ملل است.
وی افزود: «آدیس آبابا» این تلاشها را نامناسب میداند و همه کشورهای حاشیه رودخانه نیل که برای مقابله با این تصمیم خواستار همکاری هستند را در شرایط سختی قرار میدهد.
وزیر امور خارجه اتیوپی این اقدام توسط یک کشور آفریقایی مانند تونس را غیر مفید دانست و افزود: این اقدام فقط به تضعیف مذاکرات سه جانبه (اتیوپی، مصر و سودان) درباره سد النهضه کمک میکند و از کشورهای حوضه آبریز رودخانه نیل خواست که این اقدام را قبول نکنند.
وی اظهار داشت که اتیوپی متعهد به بهره برداری عادلانه و منصفانه از آبهای رود نیل با مشورت مورد اعتماد ا کشورهای ساحلی این رودخانه است.
تونس پیشتر در جولای گذشته پیش نویس قطعنامهای را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه داد که در آن از «آدیس آبابا» خواسته شده بود تا آبگیری مخزن سد النهضه را متوقف کند.
در پیش نویس قطعنامه از مصر، اتیوپی و سودان خواسته شد که بنا به درخواست رئیس اتحادیه آفریقا و دبیر کل سازمان ملل مذاکرات خود را برای رسیدن به یک توافقنامه الزام آور جهت آبگیری سد النهضه و مدیریت آن ظرف ۶ ماه از سر بگیرند.
همچنین در این پیش نویس تصریح شده است که اتیوپی باید برای تولید انرژی برق آبی از سد النهضه بدون وارد آمدن خسارت قابل توجه به امنیت آب کشورهای پایین دست (مصر و سودان) ضمانت دهد.
اتیوپی در ماه گذشته تکمیل مرحله دوم آبگیری سد النهضه که بر روی رود نیل در حال ساخت است و باعث اختلاف با کشورهای پایین دست مصر و سودان شده است را اعلام کرد.
گفت و گوهای سد النهضه بین سه کشور در آوریل گذشته و از زمان شکست دور آخر مذاکرات که در کینشاسا پایتخت کنگو برگزار شد، متوقف شده است.
قاهره و خارطوم در دورهای قبلی مذاکرات بر دستیابی به توافق الزام آور قبل از مرحله دوم آبگیری سد النهضه که قبلاً توسط اتیوپی اجرا شده بود، اصرار داشتند.
در همین حال «آدیس آبابا» بارها به کشورهای پایین دست اطمینان داده است که پروژه ملی [ این کشور ] که امیدوار است با تکمیل آن ۶ هزار مگاوات برق تولید کند، بر دو کشور (مصر و سودان) تاثیر منفی نخواهد گذاشت.
سودان، مصر و اتیوپی نزدیک به یک دهه است که در مورد مدیریت و پر کردن مخزن سد النهضه که آدیس آبابا آن را بر «رود نیل» میسازد، در حال مذاکره هستند، اما تاکنون توافقی بین طرفین حاصل نشده است. دو کشور پایین دست یعنی سودان و مصر از اینکه این سد آنها را تهدید کند، هراس دارند.
مصر در تامین ۹۰ درصد از آب آشامیدنی خود به رود نیل متکی است و هرگونه کاهش حقابه این کشور، پیامدهای اجتماعی و اقتصادی ویرانگری بر قاهره خواهد داشت، این در حالی است که آدیسآبابا تاکید دارد که سد النهضه با سرمایهگذاری ۴. ۶ میلیارد دلاری در تبدیل این کشور به قطب انرژی منطقه نقشآفرین است و میتواند علاوه بر درآمدزایی منجر به ریشه کنی فقر در این کشور شود.
از سوی دیگر سودان نیز برنامه اتیوپی برای آغاز مرحله دوم آبگیری سد النهضه را تهدید مستقیم علیه امنیت ملی خود میداند.
نظر شما