۴ شهریور ۱۴۰۰، ۱۸:۱۸
کد خبرنگار: 2955
کد خبر: 84449878
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

انتظار بهبود کیفیت نان با افزایش قیمت آن

۴ شهریور ۱۴۰۰، ۱۸:۱۸
کد خبر: 84449878
احمد جعفری ندوشن
انتظار بهبود کیفیت نان با افزایش قیمت آن

یزد - ایرنا - یکی از نیازهای اولیه انسان ها در هر جامعه ای تولید و عرضه نان خوب است که امروزه برخی متصدیان نانوایی های یزد بدون در نظر گرفتن کیفیت این فرآورده غذایی آن را در اختیار مردم قرار می دهند.

توجه به کیفیت نان و بهبود آن امری است که بارها گفته شد؛ اما به رغم وعده و وعیدهای مسئولان برای حل این مشکل با توجه به افزایش قیمت نان در دوره های مختلف، این مشکل همچنان باقی است.

در حالی برخی مسئولان استان از تدوین سند کیفیت نان در یزد خبر داده اند، انتظار می رود با ۳۰ درصد افزایش قیمت نان در هفته جاری، کیفیت آن نیز بهبود یابد.

متاسفانه کیفیت نان در برخی نانوایی ها پایین است، گویا نظارت مناسبی هم صورت نمی گیرد و محصولی که عرضه می شود به دلیل کیفیت پایین آرد و یا پخت ضعیف، بخشی از نان خمیر و یا به حالت سوخته در پیشخوان نانوایی عرضه و مردم هم مجبور به خرید هر قرص نان با هر کیفیتی که از تنور خارج می شود، هستند.

به قول یک شهروند یزدی نان تنها محصولی است که خریدار پس از ورود به نانوایی قدرت انتخاب آن را ندارد.

نانوایان نامناسب بودن کیفیت آن را به پایین بودن کیفیت آرد ربط می دهند؛ در حالی‌که نمی توان همه تقصیر ها را به گردن آرد تولیدی از سوی کارخانه های تولید آرد متوجه کرد.

به گفته برخی صاحب نظران و حتی خود نانوایان، سعی و تلاش و جدیت در عمل آوری آرد و خمیر خوب، نقش مهمی در بهبود کیفیت نان دارد.

عده ای از مردم می گویند: در قدیم نانوایان برای تولید و پخت نان وقت بسیاری صرف می کردند و به وقت خود خمیر تهیه و با صبر و حوصله کار می کردند؛ اما الان اینگونه نیست گاهی مواقع نیم و یا یک ساعت قبل از پخت شاگرد نانوا اقدام به تهیه خمیر می کند که این امر موجب کیفیت بد نان می شود.

البته بسیاری از نانوایان یزدی برای تهیه و تولید نان تلاش و جدیت لازم را به خرج و نان مرغوب را تحویل مردم می دهند که جای تشکر و قدردانی از آنها دارد.

مردم انتظار دارند با افزایش قیمت نان، نظارت بیشتری بر کیفیت آن نیز صورت گیرد و فقط بحث گرانی نان و اینکه نانوایان دستمزدشان پایین است و باید نان گران شود نباشد.

کیفیت نان گاهی در برخی نانوایی های شهر به حدی پایین است که مردم از خرید آن منصرف می شوند؛  چرا که مشاهده  آن نیز حس خوبی به مردم نمی دهد، امیدواریم که با تدابیری که مسئولان مربوطه اتخاذ می کنند نظارت جدی و معناداری برای پخت نان داشته باشند و انتظار به حق مردم برآورده شود.

خبرنگار ایرنا امروز (  پنجشنبه) برای تهیه چند قرص نان سنگک به یکی از خبازی ها منطقه صفاییه یزد مراجعه کرد، به گفته شاطر به ناچار پس از حدود ۲ هفته تعطیلی به دلیل نبود شاگرد، هم اکنون در حال پخت است. 

مشتریان شاطر  را حسین آقا صدا می زنند، او گفت، « آقا به دلیل پایین بودن دستمزد شاگرد نانوا نیست، کمتر کسی حاضر به این کار سخت در گرمای تابستان و سرمای زمستان یزد است.»

نانوایی یادشده یکی از نانوایی ها خوب منطقه است ، مشتری زیادی هم  دارد،او بر این باور است در این نانوایی باید ۶ نفر مشغول به کار باشند، نه ۲ نفر، آن وقت شما از من شاطر انتظار پخت نان خوب دارید؟  

یکی از چالش های پیش رو مسئولان و نانوایی ها ادامه پخت سنتی و عرضه آن به مشتری است، لذا دور ریز این فرآورده غذایی حدود ۲۰ درصد تخمین زده می شود.

مردم عادت دارند، همانند گذشته به اصطلاح معروف نان تازه مصرف کنند، عموما باقی مانده نان روز قبل را دور می ریزند یا در یخچال نه فریز قرار می دهند، به همین دلیل ضایعات نان افزایش می یابد، در گذشته نه چندان دور شهرها این قدر توسعه پیدا نکرده بود، در حیاط هر منزل تعدادی مرغ و جوجه بود و ضایعات نان مستقیما روانه سطل زباله نمی شد و  به شکلی مصرف طیور می شد.

می توان با توسعه نانوایی های صنعتی که زمان ماندگاری نان آن بالا و از کیفیت خوبی هم با افزودنی های مجاز برخوردار است، ضمن صرفه جویی نان کمتری دور ریخته می شود و هم استفاده از چنین نانی به سلامت دستگاه گوارش شهروندان کمک می کند.  

به گفته یکی از مسئولان برای تولید نان خوب نیاز بخ ترکیب آرد با کیفیت بالا ۷۰ به ۳۰ درصد است ، در حال حاضر به دلیل تحریم های اقتصادی دشمنان علیه نظام و انقلاب از سوی دشمنان اجرای این فرمول امکان پذیر نیست و یا خیلی سخت است.    

همچنین اول شهریورماه جاری مدیرکل غله و خدمات بازرگانی یزد گفته بود که قیمت نان با ۳۰ درصد افزایش رسما به اتحادیه نانوایان استان در ۱۱ شهرستان برای اعمال ابلاغ شد.

حمید پایدار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: افزایش قیمت مربوط به آرد نیست بلکه ناشی از  افزایش دستمزد نیروی انسانی و هزینه های انرژی است و دولت با یارانه‌های پرداختی برای آرد توانست تقریبا قیمت آرد را ثابت نگه دارد، اگر این اتفاق رخ نمی‌داد امروز قیمت نان باید ۱۰۰ درصد افزایش می یافت.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی  یزد یارانه ماهانه  که دولت سال ۱۳۹۹ برای آرد در استان پرداخت کرد، ۲۱ میلیارد  تومان ذکر کرد و گفت: این مبلغ در حال حاضر به ۴۱ میلیارد تومان می رسد.

به گفته پایدار هم اکنون  دولت روزانه یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بابت یارانه آرد برای تهیه و تولید نان در یزد پرداخت می‌کند که به دلیل افزایش هزینه های انرژی و دستمزد کارگران ، قیمت نان ۳۰ درصد  افزایش یافت.

هم اکنون از یک‌هزار و ۶۰۰ باب نانوایی فعال استان ، ۷۲۰ واحد مربوط به شهر یزد است و این استان یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۶۵ درصد در مرکز استان سکونت دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha