رییس جمهوری در اولین جلسه دولت سیزدهم که با حضور وزیران روز پنجشنبه ۴ شهریور تشکیل شد بر موارد مهمی تاکید کردند که باید در دولت سیزدهم به جد از سوی سکانداران وزارتخانه ها دنبال شود. یکی از مهمترین این موارد، موضوع مبارزه با فساد بود. رییسی در حالی بر مساله مبارزه با فساد پافشاری میکند که در مدت حضور در قوه قضاییه عملکرد درخشانی در این زمینه از خود برجای گذاشته و همین کارنامه باعث شده مردم نسبت به مبارزه با فساد در قوه مجریه امیدوار شوند.
حضرت آیت الله «سید ابراهیم رییسی» با اشاره به اینکه در نظام ولایت فقیه هیچ بن بستی وجود ندارد، گفت: ما نباید گرفتار دیوان سالاری و پیچیدگی های اداری شویم، انتظار مردم از دولت مساله مهم و جدی مبارزه با فساد است. وزرا باید منافذ فساد خیز را شناسایی و تلاش کنند که بستر های فسادزا را اصلاح کنند تا هر روز شاهد یک مشکل و مساله جدیدی در کشور به ویژه در حوزه اقتصادی نباشیم. در این مسیر پیام هشت مادهای مقام معظم رهبری در سال ۸۰ که به خوبی وظایف قوا و دستگاههای نظارتی را در اصلاح بسترهای فسادزا ترسیم کردند را پیش روی خود داریم.
رییس جمهوری در حالی بر مبارزه با فساد در بخشهای مختلف دولت تاکید دارد که یکی از مهمترین اهداف دولت سیزدهم که روز شنبه ۶ شهریور در سخنان رهبر انقلاب خطاب به دولت سیزدهم هم مورد تاکید قرار گرفت مساله بازسازی سرمایه اجتماعی است. دولت سیزدهم یکی از مهم ترین رویکردهای خود را ترمیم اعتماد مردم به مسوولان قرار داده است. نسبت مساله مبارزه با فساد و ترمیم اعتماد مردم به مسوولان از جمله مواردی است که نیازمند بحث و گفتگوی بیشتر است.
در گفتگو با «غلامرضا ظریفیان» استاد دانشگاه تهران و فعال سیاسی اصلاح طلب در مورد الزامات بازسازی سرمایه اجتماعی قوه مجریه و نقش مبارزه با فساد گفتگو کردیم.
رویکرد دولت سیزدهم در زمینه بازسازی سرمایه اجتماعی امیدآفرین است
ظریفیان در پاسخ به این سوال که اهمیت توجه به ضرورت بازسازی سرمایه اجتماعی در شرایط فعلی کشور چیست، گفت: دولت سیزدهم در شرایط خاصی تشکیل شده است. با توجه به نارضایتی هایی که در احزاب در زمان انتخابات به خاطر عملکرد شورای نگهبان ایجاد شده و از طرف دیگر اعتراضات در سطح جامعه به دلیل مشکلات معیشتی، اگر آقای رییسی به دنبال تشکیل دولت قوی و کارآمد باشد مسیر و راهی جز باز سازی سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم به مسوولان وجود ندارد.
وی افزود: در مساله بازسازی سرمایه اجتماعی نکته مهم این است که بازسازی سرمایه اجتماعی با چه رویکردهایی قابل تحقق است. به نظر میرسد دولت سیزدهم نباید به سمت اقدامات عامه پسند حرکت کند؛ چرا که در این مسیر کم توفیق خواهد بود. مهم ترین مساله همان مبارزه با فساد است که خود دولت هم بر آن تاکید دارد. دولت اگر بتواند مبارزه واقعی، جدی و مبتنی بر سازوکار با فساد انجام دهد قطعا بخش زیادی از اعتماد از دست رفته مردم به مسوولان بازسازی خواهد شد.
اصلاح ساز و کار ها برای مبارزه با فساد ضروری است
وی با بیان اینکه دولت باید از اقدامات تند پرهیز کند و مبارزه با فساد را به جای تمرکز بر افراد بر تمرکز بر سازوکارها طراحی کند، گفت:رییس جمهوری درر قوه قضاییه تا حدی توانست این مدل را به پیش ببرد. البته در این قوه به دلیل ماهیت اقدامات این نهاد، بیشتر برخورد ها قضایی و سلبی بود اما در قوه مجریه اقدامات باید ایجابی و تلاش برای از بین بردن بستر های فساد باشد نه اینکه منتظر باشیم فسادی اتفاق بیفتد تا بعد با آن فساد برخورد کنیم. رییس جمهوری هم هدف خود از ورد به انتخابات را همین موضوع و همین کارکرد قوه مجریه عنوان کردند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با تاکید بر این نکته که مهمترین آفت مبارزه با فساد ورود نگاه های جناحی به این عرصه است، گفت: دولت سیزدهم اگر به دنبال مبارزه با فساد و در نهایت بازسازی سرمایه اجتماعی است باید از توان همه نخبگان و فعالان کشور استفاده کند و مساله مبارزه با فساد را آلوده به رقابتهای جناحی و سیاسی نکند؛ امری که متاسفانه در گذشته ما شاهدآن بودیم.
وی تصریح کرد: نکته بعدی در مبارزه با فساد، شناسایی بستر های فساد خیز است.به این معنا که دولت باید برای موفقیت در این باره کاهش فساد با همکاری مجلس هم در سطح قوانین و بخشنامه ها و هم در سطح سازوکارهای اجرایی، اصلاحات گسترده انجام دهد. با سازو کارهای فعلی مبارزه با فساد امکان پذیر نیست و در نهایت منجر به مبارزه با مفسدین در بهترین حالت خواهد شد. اگر سازوکارها اصلاح شد خروجی آن کاهش فساد و افزایش کارآمدی نهادهای اجرایی کشور خواهد شد. اگر از مردم هم بپرسید که چه انتظاری از دولت دارید همین موارد را بیان خواهند کرد. پس این رویکردها خواست ملت و منجر به افزایش امید و اعتماد در مردم نسبت به دولت سیزدهم خواهد شد.
نظر شما