صدرالحسینی: همگرایی منطقه‌ای بهترین راهکار برای امنیت و ثبات است

تهران - ایرنا - «سید رضا صدرالحسینی» کارشناس مسائل آسیای غربی، تحرک دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در شروع بکار دولت سیزدهم با سفر وزیر امور خارجه به عراق و سوریه را  مثبت و ارزنده توصیف و تاکید کرد که این رویکرد در آینده تاثیر بسزایی در ایجاد همگرایی منطقه‌ای برای ثبات و امنیت دارد.

صدرالحسینی در گفت وگو با ایرنا و در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از حضور وزیر امور خارجه ایران در نشست حمایت منطقه ای از عراق و تاثیر آن در روابط و مناسبات ایران با عراق و کشورهای منطقه و تحقق سیاست و رویکرد همکاری با کشورهای منطقه به ویژه همسایه چیست؟ گفت که این سفر موفق به عنوان یکی از دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم در عرصه منطقه ای و بین المللی ثبت خواهد شد.
امیرعبداللهیان در اولین سفر خارجی خود به عنوان وزیر امور خارجه اوایل هفته به دو کشور عراق و سوریه سفر کرد و در بغداد علاوه بر شرکت در اجلاس حمایت منطقه ای از عراق با مقامات ارشد این کشور و برخی مقامات شرکت کننده در اجلاس از جمله نخست وزیر امارات دیدار و گفت وگو کرد.
وی بلافاصله بغداد را به مقصد دمشق ترک کرد که ناظران ازجمله دکتر صدر الحسینی معتقدند این سفر یک « پیام ویژه» داشت ، چرا که ایران همواره در کنار کشورهای دوست و به ویژه عضو محور مقاومت است.
دولت عراق تصمیم داشت از بشار اسد رئیس جمهوری سوریه برای شرکت در اجلاس بغداد دعوت کند اما مخالفت « امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه مانع از شرکت هیات سوری در این اجلاس شد و امیرعبداللهیان بارها تاکید کرد که جای هیات سوری در اجلاس حمایت منطقه ای از عراق خالی است.
صدرالحسینی در ادامه پاسخ به سوال ایرنا اظهارداشت: جمهوری اسلامی ایران در چندسال گذشته که موضوع تروریسم در عراق به اتمام رسید همواره تلاش داشت و علاقه مند بود تا عراق بتواند نقش آفرینی و جایگاه خودش را به عنوان یک بازیگر مهم در دو سطح منطقه و جهان عرب بازیابد و به همین دلیل وزیر امور خارجه دولت سیزدهم با پذیرش دعوت عراق به بغداد رفت تا نخستین سفر خارجی او رقم بخورد.
وی با تاکید به اینکه سفر امیرعبداللهیان به عراق بسیار مناسب و موفق بود، اظهارداشت که حتما کشورهای منطقه این تحرک و رویکرد دولت سیزدهم و دستگاه دیپلماسی خارجی ایران را مورد توجه جدی قرار می دهند و این سفر یک پیام روشن به همه کشورها و ملت های منطقه و جهان است.
صدرالحسینی در پاسخ به پرسش دیگر ایرنا مبنی بر اینکه در قبال این رویکرد ایران چه انتظاری از کشورهای همسایه می رود تا سیاست همگرایی و همکاری منطقه ای سریعتر در حوزه های دیپلماتیک ، اقتصادی ، تجاری و امنیتی شکل بگیرد؟ خاطرنشان کرد: پاسخ روشن است، انتظار داریم همکاری های منطقه ای در حوزه‌های امنیتی، اقتصادی، تجاری ، گردشگری و دیپلماتیک افزایش یابد. 
این کارشناس مسائل آسیای غربی تصریح کرد : در۴۳ سال گذشته جمهوری اسلامی ایران با وجود اینکه به شدت از جانب برخی از کشورهای همسایه مورد فشار و اذیت قرار گرفت وحتی اعضای شورای همکاری خلیج فارس از صدام بعثی دشمن خونخوار ملت ایران حمایت کردند و کمک های آنها به صدام موجب بالا رفتن شمار شهدا و جانبازان و وارد شدن خسارت های زیاد شد اما ایران با یک نگاه بسیار منطقی، تلاش کرده به ویژه با همسایگان خود یک قرابت دقیق و بدون مشکل داشته باشد.
وی گفت: علاقه مند نیستیم همسایگان ما دعوت کننده کشورهای فرامنطقه‌ای معاند و دشمن جهان اسلام و جمهوری اسلامی ایران مانند رژیم غاصب صهیونیستی و آمریکایی ها باشند بلکه  کشورهای منطقه با اعتماد به نفس و همگرایی و همکاری منطقه ای بخوبی می توانند مسائل منطقه را مدیریت کنند.
صدرالحسینی افزود: منطقه خانه همه ما و همسایگان ما است و نباید اجازه دهیم غریبه وارد این خانه به ویژه در حوزه های امنیتی آن شود.
وی در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از سفر دکتر امیرعبداللهیان به سوریه بعد از بغداد چیست؟ گفت که این سفر پیام روشنی داشت و تاکید دارد که ایران آماده همکاری با کشورهای منطقه و عربی و همسایه است اما مسئله خط مقدم مقابله با دشمن صهیونیستی و حمایت از جبهه مقاومت برای آن بسیار اهمیت دارد.
کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد: ایران معتقد است که حل و فصل مسائل منطقه بدون بازیگری مهم همچون سوریه - که در یازده سال گذشته توانسته قدرتمندانه و مقتدرانه با تروریسم تکفیری مبارزه و مقابله کند تا جریان های جدید تروریستی در منطقه شکل نگیرند- میسر نیست و حتما این کشور باید نقش واقعی خود را در منطقه ایفا کند و به همین دلیل جای آن در اجلاس بغداد واقعا خالی بود.
صدرالحسینی در ادامه گفت وگو با ایرنا تصریح کرد که دولت سیزدهم برنامه ها ، راهبردها و سیاست های خود از جمله در عرصه سیاست و دیپلماسی خارجی را در مراسم تحلیف توسط دکتر رئیسی رئیس جمهوری محترم و در جلسه رای اعتماد به وزیران در مجلس شورای اسلامی دکتر امیرعبداللهیان ارائه کرد و بر سیاست متوازن و اولویت بخشی به ارتباط و همکاری با همه کشورها به ویژه همسایه ، منطقه ای و غیرمعاند تاکید شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که « رهبر معظم انقلاب اسلامی در نخستین دیدار رئیس جمهوری و اعضای دولت سیزدهم با ایشان چند مطلب اساسی از جمله تقویت دیپلماسی اقتصادی و تجارت خارجی و ارتباط با اغلب کشورهای جهان را مورد تاکید قرار دادند، چه انتظاری از دولت سیزدهم برای تحقق این رویکرد می رود؟، اظهار داشت: از دولت سیزدهم انتظار می رود یک حرکت دقیق بر اساس سیاستی که در نظام بین الملل وجود دارد، در پیش بگیرد و به قدرت های نو ظهور به ویژه در شرق عالم و افول آمریکا و نقش آفرینی در شرایطی که ما اکنون در آن قرار داریم، اهتمام ورزد.
این کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: باید با همه کشورهای جهان حتی اروپایی بجز کشورهای معاند و رژیم صهیونیستی ارتباط داشته و تعامل مثبت ، سازنده و متوازن که بتواند منافع نظام جمهوری اسلامی ایران و منافع ملت ایران را تامین کند، برقرار کنیم.
صدرالحسینی گفت:باید توجه داشته باشیم غیر از کشورهای تروئیکای اروپایی ( انگلیس ، فرنسه و آلمان) کشورهای دیگری هم در اروپا وجود دارند که بازیگران موفقی در اروپا و جهان هستند و ما می توانیم با همکاری و تعامل با آنها سیاست خارجی ایران را در قاره سبز متوازن کنیم.
وی افزود: البته توجه به قاره آفریقا و توانمندی های اقتصادی و تجاری و ظرفیت های عقایدی و فرهنگی آن از ضروریات سیاست خارجی ایران در دولت سیزدهم باید باشد.
این کارشناس مسائل آسیای غربی اظهارداشت: نقشه راه سیاست خارجی دولت سیزدهم تقویت دیپلماسی اقتصادی و تجاری و اهتمام ویژه به دیپلماسی علمی و رسانه ای است که عملیاتی شدن آنها می تواند به تحقق چشم اندازها و رویکردهای دولت در سال های پیش رو کمک کند و البته لازمه آن ایجاد تحول و فعال کردن دستگاه سیاست خارجی است.
 صدرالحسینی با اشاره به اقداماتی که تقریبا در یک دهه گذشته در خصوص پرونده هسته ای صورت گرفت ، گفت که این پرونده هم باید مد نظر دولت سیزدهم باشد البته با این شرط که منافع جمهوری اسلامی ایران به شکل متوازن و به طور روشن تامین شود و نباید مسائل داخلی و خارجی کشور به برجام گره زده شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha