ظرفیت گردشگری مذهبی در مراغه مغفول مانده است

مراغه- ایرنا- مولف کتاب عزاداری و مراغه با اشاره به تنوع سوگواری‌ها طی دهه اول ماه محرم در این شهرستان، گفت: ظرفیت گردشگری مذهبی در مراغه مغفول مانده و لازمه توسعه آن ایجاد زیرساخت‌های مورد نیاز برای پذیرش گردشگران است.

مهدی پولادی روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: حسینیه‌های تاریخی، شعر و شاعری عاشورایی، شبیه‌خوانی‌های منحصربفرد، گروه‌های موزیک با مارش‌های اختصاصی، عزاداری‌ در سه وعده مختلف و آیین‌های ثبت ملی این شهرستان برای بسیاری از گردشگران مذهبی ناشناخته است اما قبل از هر اقدامی باید برای پذیرش این گردشگران برنامه‌ریزی شده و زیرساخت‌های مورد نیاز تامین شود. 

وی اضافه کرد: شعر و شاعری عاشورایی از گذشته‌های دور در این دیار رونق داشته تا جایی که «میر عبدالفتاح الموسوی المراغی» متخلص به «اشراق» در زبان فارسی و «میر مراغه» در زبان محلی که در سال ۱۱۷۵ قمری رحلت کرد، از شاعران و عارفان این شهرستان و جزو قدیمی‌ترین مرثیه‌سرایان آذربایجان بوده است. 

مولف کتاب عزاداری و مراغه بیان کرد: ساقی‌نامه و ریاض‌الفتوح دو کتاب به یادگار مانده از این شاعر در زمینه واقعه کربلاست و نکته جالب توجه اینکه آیین عزاداری علمبندان مراغه که در سال ۱۳۹۰ شمسی به ثبت ملی نیز رسید، در قالب اشعار اشراق یادآوری شده که نشانگر قدمت آن در این شهرستان است. 

وی با بیان اینکه مزار این شاعر در مقبره آقالار قرار دارد، اضافه کرد: مراغه طی دوره‌های مختلف تاریخی از وجود شاعران مرثیه‌سرا بی‌نصیب نبوده و از طوطی مراغی و دخیل مراغه تا کریمی مراغه‌ای که امروز در قید حیات است، همه و همه در غنابخشی به عزاداری در این شهرستان نقش داشته‌اند. 

به گفته «پولادی» آیین شمع‌گذاری مردم حسینی مراغه نیز همچون بسیاری دیگر از سوگواری‌های این شهرستان قدمتی طولانی دارد تا جایی که در اشعار «اشراق» مراغی به این آیین نیز اشاره شده است. 

وی اظهار داشت: کتیبه‌های پارچه‌ای که توسط هنرمندان مراغه به عنوان آثار نفیس هنری خلق و در عرض خیابان‌ها نصب می‌شود نیز علاوه بر زیبایی بصری منحصربفرد برای گردشگران مذهبی، دارای مفاهیم ارزشمندی در خصوص مکتب عاشوراست که موجب جلب توجه گردشگران مذهبی خواهد شد.

وی ادامه داد: حسینه‌های تاریخی مراغه همچون حاجی‌غفار، حاجی‌میری، غُرَبا، امین‌حضرت و حاجی حسین‌پاشا نیز ظرفیتی برای جذب گردشگران مذهبی محسوب می‌شود؛ به ویژه حسینه حاجی‌غفار که فضای معنوی و آیین‌های سوگواری منحصربفردی همچون «الله الله حسین وینه» دارد. 

پولادی با بیان اینکه از ظرفیت حسینه‌های مراغه در طول سال به خوبی استفاده نمی‌شود، بیان کرد: این شهرستان ۳۸ حسینیه دارد که می‌تواند به عنوان یک زیرساخت اقامتی برای گردشگران مذهبی مهیا شود؛ به ویژه آنکه شرایط برای اخذ مجوز از طریق طرح‌های بومگردی نیز فراهم است. 

وی با تاکید بر احداث «تکیه» مشابه «تکیه دولت» تهران در مراغه، بیان کرد: پس از مهیا کردن زیرساخت‌های لازم، می‌توان از طریق تولید محتوای رسانه‌ای، برگزاری جشنواره‌های فرهنگی، مستندسازی، راه‌اندازی موزه محرم‌شناسی و فعالیت‌های فرهنگی متنوع دیگر، زمینه توسعه گردشگری مذهبی را در این شهرستان فراهم کرد. 

مولف کتاب عزاداری و مراغه تاکید کرد: متولیان حسینیه‌ها هم به آموزش و یادگیری نیاز دارند و محتوای برخی از آیین‌ها نیز باید آسیب‌شناسی شود؛ ضمن آنکه باید پیوندی بین هنرمندان شهرستان و حسینیه ها برقرار واز ظرفیت آنان در زمینه توسعه شبیه‌خوانی معناگرا استفاده شود.

به گزارش ایرنا آیین‌های متنوع سوگواری در مراغه از قبیل «شاه‌حسین گویان»، «علم‌بندی»، «وای عباس»، «حجله‌گردانی حضرت قاسم بن الحسن (ع)»، «شمع‌گردانی» و «الله‌الله حسین وینا»، هرساله با حضور جمع کثیری از مردم برگزار می‌شود و اوج ارادت مردمان این خطه به سرور و سالار شهیدان را به تصویر می‌کشد؛ آیین‌هایی که در شرایط غیرکرونا با حضور جمعی از عزاداران غیربومی برگزار می‌شد و ظرفیتی برای توسعه گردشگری محسوب می‌شود. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha