به گزارش ایرنا، «چارلز استروزیر» تاریخدان و تحلیلگر بین المللی آمریکا در گفت و گو با خبرگزاری افه اسپانیا، نقطه شروع استقرار نظامی آمریکا در کشورهای مختلف مانند افغانستان را مرتبط با حادثه ۱۱ سپتامبر دانست و تصریح کرد: عکس العمل واشنگتن واکنش وحشتناک نظامی و مبالغه آمیز بود.
حملات ۱۱ سپتامبر یک بحران وجودی عمیق در ایالات متحده ایجاد کرد که در پی آن واشنگتن مانند یک "حیوان زخمی" واکنش نشان داد و به جنگی باتلاقی علیه تروریسم دست زد و سرانجام به افول خود به عنوان یک ابرقدرت جهانی سرعت بخشید.
«گوردون آدامز» استاد دانشگاه آمریکایی و کارشناس حوزه امنیت ملی نیز به این رسانه اسپانیایی گفت که ۱۱ سپتامبر سرآغاز از دست دادن قدرت ایالات متحده در قبال سایر کشورها بود.
پایان عصر شکوفایی
چارلز استروزیر یک کارشناس آمریکایی دیگر گفت یک دهه پیش از حادثه ۱۱ سپتامبر، آمریکا با پیروزی در جنگ سرد، از سلطه جهانی و ثروتی بی سابقه برخوردار شد که به نظر می رسید هیچ محدودیت و پایانی ندارد. هیچ چیز مانند آن دو برج غول پیکر نیویورک نمی توانست آن همه پیشرفت و شکوفایی را به نمایش گذارد.
این کارشناس حوزه روان شناسی پس از مصاحبه با برخی بازماندگان حادثه یازده سپتامبر، خانواده های قربانیان و شاهدان حادثه، تاثیر ترس ناشی از حملات را در نسلی از آمریکاییها دریافت که پیشتر با وحشت حمله هسته ای بزرگ شده بودند و همچنان با پایان قرن بیستم بر جا بود. به ویژه با حملات ۱۱ سپتامبر که برای آنها بعد آخرالزمانی داشت و باعث شد مردم کم کم احساس کنند جهان می تواند پایان پذیرد.
این روانشناس گفت: ۲۰ سال بعد تحقیر ناشی از حمله به برج های دوقلوی سربه فلک کشیده پنتاگون، همچنان در اذهان عمومی آمریکاییها به شکل عدم اطمینان درباره جایگاه خود در جهان به جا ماند و در قالب ناکامی در جنگ های از دست رفته خاورمیانه و ماتم گرفتن بر پایان رویای آسیب ناپذیری با سقوط آن برج ها رخ نمود.
در همین راستا «ملوین لفلر» استاد دانشگاه ویرجینیا به خبرگزاری افه گفت: ترس، قدرت و استکبار مشخصه سیاست خارجی آمریکا بود که البته ترکیب خطرناکی بود.
اولین بمباران افغانستان در اکتبر ۲۰۰۱ به وقوع پیوست، اما حتی پس از سقوط طالبان در دسامبر همان سال یا مرگ «اسامه بن لادن» رهبر القاعده که او را عامل حمله ۱۱ سپتامبر عنوان کرده بودند، این جنگ ادامه یافت تا به طولانی ترین جنگ آمریکا تبدیل شد که با شکست و عقب نشینی آشفته ای به پایان رسید.
ادعای مبهم مبارزه علیه تروریسم به زودی توجیه کننده سایر سیاست های آمریکا مانند حمله به عراق شد که به گفته آدامز، بدترین اشتباه راهبردی ۳۰ سال اخیر آمریکاست. به علاوه به دستاویزی برای شکنجه های زندان عراقی ابوغریب و ایجاد زندان مخوف گوانتانامو در پایگاه هوایی آمریکا در اطراف کوبا تبدیل شد.
به گفته آدامز، شکست جنگ عراق در سطح بین الملل، دیدگاه ها را درباره آمریکا در جهان بدتر کرد. به ویژه که همزمان با آن چین شروع به گسترش قدرت اقتصادی و نظامی خود کرد که تیر خلاصی بر رویای آمریکایی جهان تک قطبی بود.
آدامز همچنین خاطرنشان کرد: آمریکا به رغم حرکت در جهت شعار «اول آمریکا» ترامپ که جو بایدن هم برخی ویژگی های آن را حفظ کرده، مدل جنگ علیه تروریسم را هم کنار نگذاشته است؛ همانطور که ترس از ظهور دوباره داعش پس از خروج از افغانستان نشان می دهد.
استاد پژوهشکده فارین پالیسی آمریکا معتقد است: گویی همچنان در آسیب های ۱۱ سپتامبر دفن شده ایم. «نه غریزه سلطه طلبی و نه ترس» هیچ کدام از بین نرفته است.
با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در روز نهم شهریور امسال (۳۱ اوت ۲۰۲۱)، پروندۀ اشغال این کشور پس از ۲۰ سال بسته شد. جنگی که به گفته آغازگران آن، هدفش یافتن و مجازات اسامه بنلادن بود، اما تا ۱۰ سال پس از مرگ او نیز همچنان ادامه یافت.
نظر شما