ناصر مخدوم روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به پیشرفت ۱۰۰ درصدی واکسیناسیون ppr در کردستان، اظهار داشت: عملیات واکسیناسیون علیه بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک یا ppr از ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری در سراسر استان با اولویت روستاهای مرزی و پر خطر و همچنین روستاهای همجوار با مناطق حفاظت شده از سوی محیط زیست آغاز شد.
وی اضافه کرد: تاکنون تعداد یک میلیون و ۵۰۱ هزار و ۷۴۰ راس دام سبک در مراجعه به یک هزار و ۳۲۴ واحد اپیمیولوژیک استان واکسینه شده است.
معاون سلامت دامپزشکی کردستان یادآور شد: در این عملیات که با بهره گیری از توان بخش غیردولتی انجام گرفته، نسبت به سال گذشته افزایش فیزیکی ۴۶ درصدی داشته که با توجه به شرایط حادتر بیماری کووید ۱۹ در کشور، رقم بسیار بالایی است.
بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) که با عنوان "طاعون بزی" نیز شناخته می شود، یک بیماری کشنده حاد با واگیر بسیار بالاست که نشخوار کنندگان کوچک و شترها را درگیر می کند.
علائم این بیماری تب، ترشحات چشم و بینی، تورم دهان، اسهال، ذات الریه همراه با سختی تنفس بوده که گاهی منجر به مرگ نیز میشود.
ترشحات مختلف بدن دام مانند ترشحات چشم، بینی، دهان و مدفوع آبکی حاوی مقدار زیادی موربیلی ویروس است. انتقال ویروس به شکل ریزقطره های عفونی در هنگام عطسه، سرفه و استنشناق هوای آلوده توسط دام های سالم و همچنین تماس بین دام بیمار و سالم مهمترین راه انتقال این بیماری است. وجود ترشحات و تراوشات عفونی در محل زندگی دام مانند آبشخورها، آخورها و بستر نیز میتواند یکی از راههای انتقال بیماری باشد اما موربیلی ویروس ها به مدت طولانی نمی تواند در بیرون از بدن میزبان زنده بمانند.
همه گیری PPR بر اساس کنترل جابه جایی حیوانات، دفع صحیح لاشه و استفاده از واکسن قابل کنترل است.
استان کردستان یکی از مناطق دام خیز و دامپرور کشور محسوب می شود که سالانه ۲۵ هزار تن گوشت قرمز، ۸۰ هزار تن گوشت مرغ و ۱۵۰ هزار تن شیرخام تولید می شود در حالیکه مصرف سالانه آن حدود ۴۵ هزار تن گوشت مرغ و ۱۷ هزار و ۶۰۰ تن نیز گوشت قرمز است.
جمعیت دامی استان کردستان حدود سه میلیون راس دام سبک (گوسفند و بز) و راس دام سنگین (گاو و گوساله) است.
نظر شما