سران ۲۶ کشور جهان درباره احتمال کودتا در برزیل هشدار دادند

تهران- ایرنا- سران سابق و چهره های برجسته از ۲۶ کشور جهان در نامه‌ای هشدار دادند که تظاهرات امروز (۷ سپتامبر/۱۶ شهریور) که از سوی رئیس جمهوری برزیل علیه دیوان عالی این کشور فراخوانی شده، ممکن است به کودتا منجر شود.

به گزاش سه شنبه ایرنا، در این نامه که به امضای بیش از ۱۰۰ نفر رسیده، رئیس جمهوران یا مقامات سابق ۲۶ کشور جهان ابراز نگرانی کردند که «ژائیر بولسونارو» رئیس جمهوری برزیل و متحدان وی ازجمله پلیس نظامی و برخی نمایندگان دولتی و گروه های نژادپرست افراطی،  به مناسبت سالروز استقلال برزیل (۷ سپتامبر)  برای یک راهپیمایی ملی علیه دیوان عالی و کنگره این کشور فراخوانی کرده اند.

طبق پیام منتشرشده در ۲۱ اوت گذشته(مرداد) از سوی یک نظامی سابق برزیل، این تظاهرات دولت را برای یک کودتای اضطراری علیه کنگره و دادگاه عالی فدرال این کشور آماده خواهد کرد.

در همین راستا در نامه یادشده، رهبران مشهور مانند رافائل کوره آ، خوزه لوئیس رودریگز زاپاترو و ... (به ترتیب روسای جمهور سابق اکوادور، اسپانیا و ...)، این اقدام بولسونارو و هوادارانش را نوعی هیاهوی شورشی و تهدید علیه نهادهای دموکراتیک کشور دانستند.  نام برخی چهره های برجسته ازجمله «آدولفو اسکیوال» برنده جایزه نوبل و «نوام چامسکی» فیلسوف آمریکایی نیز در این نامه به چشم می خورد.

اعضای کنگره برزیل از طریق این نامه درباره اقدامی شورشی مشابه حمله به کنگره آمریکا در ۶ ژانویه، از سوی طرفداران دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق این کشور هشدار دادند.

بولسونارو که به دلیل اتخاذ رویکردهای سیاسی مشابه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا به «ترامپ برزیل» مشهور شده، از ادعاهای ترامپ مبنی بر وقوع تقلب در انتخابات آمریکا در سال گذشته نیز حمایت کرده بود. انتخابات بحث برانگیزی که در نهایت منجر به رسوایی جنجالی حمله به کنگره این کشور از سوی طرفداران ترامپ شد.  

نمایندگان کنگره برزیل همچنین نسبت به حضور مأموران نظامی در حمایت از فرمانده برکنارشده سابق ارتش،  ابراز نگرانی کردند.

این ناآرامی ها در پی برکناری سرهنگ الکساندر لاسردا، فرمانده پلیس نظامی از سوی رئیس ایالت سائوپائولو در برزیل به جریان افتاد. لاسردا از طریق شبکه های اجتماعی، دیوان عالی این کشور را تحت فشار قرار داد و مأموران امنیتی را به شرکت در راهپیمایی امروز فراخواند. مقامات نظامی برزیل مورد حمایت جدی بولسونارو قرار دارند.

به نوشته اُ گلوبو (O Globo) نشریه معروف برزیلی، هشت ایالت غول آمریکای لاتین هشدار داده اند که کارکنان و درجه داران نظامی که در این تظاهرات شرکت می کنند را مجازات خواهند کرد. اما ۱۰ ایالت دیگر مشخص نکرده اند چه اقدامی در برابر حضور نظامیان در این راهپیمایی خواهند داشت و دو ایالت نیز حضور آنها را منوط به شرکت در راهپیمایی با پوشش غیرنظامی کرده اند.

رئیس جمهوری برزیل حدود دو هفته پیش نیز در پی عدم موافقت کنگره با درخواست وی، در اقدامی عجیب و غیرمنتظره از رژه نظامی در خیابان‌ها سان دید. اقدامی که اپوزیسیون این کشور آن را به عنوان تلاش رهبر راستگرای برزیلی برای ترساندن کنگره در طول تصمیم گیری کلیدی درباره دولت ارزیابی می‌کرد. با این همه کنگره با رأی مخالف خود به خواسته رئیس جمهوری، وی را در برنامه‌های آتی خود ناکام گذاشت.

بولسونارو که خود را برای انتخابات سال آینده (۲۰۲۲) آماده می کند خواستار تغییر نظام رأی دهی به شیوه برگه های رأی شده بود، اما اعضای کنگره با این درخواست موافقت نکردند. بولسونارو متقابلا تهدید کرد چنانچه تقلب انتخاباتی رخ دهد، او ریاست را تحویل نخواهد داد. این اظهارات موجب شد تا منتقدان تاکید کنند که بولسونارو به دنبال تضعیف کردن نظام انتخاباتی برزیل است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha