به گزارش روز سه شنبه ایرنا از خبرگزاری اسوشیتدپرس؛ واشنگتن در دوره دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین در سال ۲۰۱۹ به بهانه نقض مسکو بر پیمان محدودیت سلاح های هسته ای میان برد ۱۹۸۷ (INF) از آن خارج شد.
مسکو ادعای نقض این پیمان دوجانبه را که نخستین اقدام برای مهار تسلیحات هسته ای بود که همه گونه سلاح شامل موشک های کروز زمین پایه با برد ۵۰۰ تا پنج هزار کیلومتر را ممنوع می کرد، تکذیب کرده است.
استولتنبرگ در نشست سالانه کنترل تسلیحات، با استقبال از توافقنامه ایالات متحده و روسیه برای تمدید پیمان "نیواستارت" به مدت پنج سال دیگر، که شمار تسلیحات راهبردی ۲ کشور را محدود می کند، خواستار افزوده شدن سلاح های همانند دیگر مانند فناوری های تازه و هوش مصنوعی به مذاکرات منع گسترش شد.
دبیرکل ناتو در باره اولویت های خلع سلاح هسته ای گفت که افزون بر روسیه، کشورهای دیگر نیز باید در آینده در مذاکرات محدود کردن تسلیحات موشکی، مشارکت داشته باشند. پکن به عنوان قدرت جهانی، در کنترل تسلیحات مسئولیت های جهانی دارد و خود نیز از اعمال محدودیت های دوجانبه بر شمار این سلاح ها و افزایش شفافیت و قابلیت پیش بینی آنها، سود خواهد برد، زیرا بنیان های ثبات بین المللی را تشکیل می دهند.
وی با ادعای گسترش سریع زرادخانه هسته چین، پکن را متهم کرد که با ساخت شمار زیادی سیلوی موشکی، قصد دارد توانایی های هسته ای اش را به میزان قابل توجهی بالا ببرد.
به گفته استولتنبرگ؛ همه این رخدادها بدون هیچ گونه محدودیت یا قید و بندی و در نبود کامل شفافیت، صورت می گیرد و چین در پی فروپاشی این پیمان، با ادامه ساخت این تسلیحات، نشانه چندانی مبنی بر تمایل به پیوستن به مذاکرات محدود کردن تسلیحات نشان نداده است.