به گزارش ایرنا، در یک سال و نیم گذشته کرونا همچنان آثار این ویروس مخرب بر زندگی روزمره مردم مشهود است، پزشک، بازاری، معلم، کارمند و دیگر اقشار جامعه یا ابتلا به کرونا را تجربه کرده اند و یا چالش های فراگیری این بیماری در سایر بخش ها دامنگیر آنها شده است.
نوظهور بودن این بیماری و نداشتن فرآیند درمانی مشخص سبب شد تا درمانگران ۲ راهکار واکسیناسیون و رعایت برخی ملاحظات و محدودیت ها را برای کاهش آثار این بیماری ترسیم کنند.
در بخش نخست با همه فراز و نشیب ها ایمن سازی آحاد جامعه در جریان است، اگر کم اقبالی قشر اندکی از جامعه را به واکسیناسیون کنار بگذاریم ، اکثریت جامعه به این رویه روی خوش نشان دادند اما از سوی دیگر برای اعمال محدودیتها نیاز به همراهی همگانی بود. با وجود برخی دستورالعمل های حاکمیتی با موضوع اعمال محدویت و ممنوعیت اما قسمت اصلی مراقبتها در برابر این ویروس خطرناک به رفتارهای خانوادگی تک تک افراد جامعه بر می گردد جایی که پدر و پدر بزرگ ها، مادر و مادر بزرگ ها و فرزندان باید در کنار هم شکل جدیدی از تعاملات خانوادگی و روزمره را ترسیم کنند تا از شر این ویروس در امان بمانند.
با وجود تذکرات مستمر درمانگران مبنی بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی ، شستن مداوم دست با آب و صابون ، استفاده از مواد ضد عفونی کننده ، حفظ فاصله گذاری اجتماعی ، پرهیز از اجتماعات و دورهمی و استفاده مداوم از ماسک رویکرد بخشی از جامعه تساهل در برابر این توصیه هاست.
محقق حوزه علوم اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت : جوامع انسانی در طول تاریخ بارها با بیماری ها و ویروس های نوظهور مواجه شده اند و کرونا اولین و آخرین چالش بشر در حوزه سلامتی نیست و هر بار انسانها توانستند در گذر زمان چاره ای برای بیماریها برگزینند.
غلامعلی علیمحمدی گفت : کرونا بیماری ناشناخته ای که در شکل ها و فرم های مختلف زندگی انسان را در قرن ۲۱ دگرگون کرده و تاکنون هم راه علاجی برای آن کشف نشد و درمانگران تنها توانسته اند واکسنی برای آن بسازنند.
شیوه های زندگی را همسو با کرونا سازگار کنیم
وی افزود : یکی از راهکارهای مقابله و کاهش میزان تلفات و مرگ و میر ناشی از کرونا اصلاح و تغییر سبک زندگی است به زبان ساده تر یعنی الگوها و شیوه هایی زندگی را همسو با تهدیدات این ویروس سازگار کنیم تاآسیبها و تنشها را کاهش بدهیم.
علیمحمدی گفت باید با ترسیم چارچوب های جدید در رویه زندگی یک زیست بهداشتی را عملیاتی کنیم تا این چالش را که پس از حدود ۱۹ ماه مهار کنیم
وی گفت : در این مدت سرمایه های اجتماعی زیادی را از دست دادیم از پزشک و پرستار نخبه گرفته تا دانشجو و استادان متعدد که ضرورت دارد برای مقابله با این ویروس کشنده آستین همت را بالا بزنیم.
علیمحمدی یادآور شد : برای تغییر سبک زندگی باید همه جامعه وارد میدان شوند و تحقق این رویه و دست یابی به آرامش و آسایش نیازمند تلاش همگانی دارد.
به گفته وی رسانه ها، نهادهای فرهنگی و مراکز حاکمیتی و مجلس در ایجاد سبک نوین و ایمن برای زندگی در دوران کرونا نقش بسزایی دارند.
علیمحمدی با ذکر مثال به فرهنگ سازی صورت گرفته در خصوص کمربند ایمنی در خودروها تصریح کرد: در کنار جنبه های تشویقی برخی جنبه های قهری و جبری نیز باید پیش بینی شود تا یک رویکرد در جامعه قالب شود.
وی گفت : سلامت و امنیت عمومی جامعه بر هر چیزی مقدم تر است، کسی که بدون ماسک در جامعه حاضر می شود و تجمعات بدون فاصله گذاری اجتماعی را بنا می گذارد باید هزینه پرداخت کند.
علی محمدی ادامه داد: خودداری از ارایه خدمات به چنین افرادی باید مد نظر دستگاه های خدمترسان باشند و در این رابطه تعارف و رودربایستی یک آفت محسوب می شود اگر شاهدیم که برخی کشور ها موفق به مهار این بیماری شده اند به آن سبب است که در کنار واکسیناسیون به رویکرد واحد در شیوه زندگی دست یافته اند. ماسک ، فاصله گذاری اجتماعی و رعایت شیوه نامه های بهداشتی توسط اکثریت جامعه اجرا می شود.
برای تغییر سبک زندگی نیازمند برنامه هوشمندانه هستیم
وی گفت : زندگی سالم در گرو یادگیری رفتارهای سالم و روش های درست زندگی کردن است. برای ،تغییر سبک زندگی ، نیازمند برنامه ای هوشمندانه و جذاب هستیم و باید با افزایش اعتماد و آگاهی تمایل مردم را افزایش دهیم که این امر با توجه به ویژگی های نظام فرهنگی اجتماعی ایران امری محقق شدنی است.
وی ادامه داد: در وهله نخست با عنایت به عمق نفوذ رسانه ها به ویژه رسانه ملی باید با تهیه کلیپ و نمایش هایی اثرات مخرب بی توجهی و کم توجهی را پررنگ کنیم و شکل صحیح آیین هایی سنتی مثل عروسی و عزا در دوران کرونا واضح و مشهود نمایش داده شود.
وی به قدرت شبکه های اجتماعی و کانال های مختلف در بستر فضای مجازی اشاره کرد و گفت نسل جوان و نوجوان ما که در حقیقت یک جمعیت قابل توجهی را هم شامل می شود در ارتباطات فضای مجازی بسیار فعال هستند و همسو با سبک صحیح زندگی موفقیت های خوبی حاصل کنیم.
محمدی همچنین به ضروت بازنگری در سیستم آموزشی کشور اشاره کرد و گفت : این بیماری در بخش آموزش کشور آثار منفی زیادی به جای گذاشت که بیشترین آسیب مربوط به آموزش در بخش ابتدایی بود.
وی گفت : متاسفانه نتوانستیم در سال ۹۸-۹۹ کار خوبی انجام دهیم با توجه به اینکه تجربه جدیدی بود نتوانستیم برخورد مناسبی داشته باشیم که باید با تغییر برنامه های آموزشی کتب آموزشی بر مبنای آموزش مجازی تالیف شود و سخت افزارهای مورد نیاز هم در حوزه مجازی مانند اینترنت و تبلت فراهم شود.
ملیحه اسدی از کارشناسان روانشناسی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت : کرونا مدت زمان خانه نشینی و دور همی اهالی خانواده را افزایش داده است . دور کاری پدران و مادران و تغییرالگوی آموزش و سیستم آموزشی سبب شده تا اعضای خانواده ساعات بیشتری را در کنار هم قرار بگیرند.
اسدی گفت: دورهمی اعضای خانواده همچون شمشیری دو لبه عمل می کند از یک سو سبب تقویت روابط عاطفی اعضای خانواده و افزایش کنش های عاطفی می شود و از سوی دیگر به سبب اینکه اغلب خانه های ایرانی به ویژه در کلان شهرها از مساحت اندکی برخودار است سبب حساس شدن اعضای خانواده به رفتارهای یکدیگر شده که بعضا چالش آفرین است.
وی گفت : رسانه ها برای برون رفت از این چالش نقش بسزایی دارند ، معرفی بازیهای بومی محلی ، اغذیه و خوراکی های محلی ، سرگرمی های مختلف می تواند همگرایی اعضای خانواده را افزایش دهد و اگر رسانه ها به ویژه صدا و سیما برای دور همی خانوادگی برنامه ای نداشته باشند، این فرصت به یک چالش تبدیل می شود.
سرپرستان خانوارهایی که مشاغل آزاد و غیر کارمندی دارند در این مدت به مشکلات زیادی مانند کاهش درآمد ماهانه ، فرا رسیدن اقساط و دیون بانکی و اجاره بها دارند که این مسائل سبب می شود که آستانه تحمل برخی مردان و پدران خانواده ها کاهش یابد و تنش هایی در خانه رخ دهد.
وی گفت : متولیان علاوه بر اینکه در حوزه سلامت و بهداشت فردی جامعه مسوول هستند در بخش سلامت روان شهروندان جامعه هم باید راهکاری ترسیم کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی گلستان هم گفت: خروج استان از وضعیت قرمز شیوع کرونا به معنای کم توجهی به رعایت شیوه نامههای بهداشتی نیست و در صورت کم توجهی به توصیهها، احتمال وارد شدن به پیک ششم شیوع این ویروس دور از انتظار نخواهد بود زیرا ویروس دلتا قدرت سرایت بسیار بالایی دارد.
عبدالرضا فاضل افزود:رعایت پروتکلهای بهداشتی مثل استفاده از ماسک یا رعایت فاصله اجتماعی و اجتناب از دور همیها و بودن در فضاهای بسته بعد از تزریق واکسن هم باید رعایت شود تا زمانیکه ۸۰ درصد مردم جامعه ما واکسینه شوند.
وی گفت : هیچکدام از این واکسنها اطمینان صد در صد برای جلوگیری از ابتلا را نمیدهد. برای مثال ممکن است برخی فکر کنند دیگر بعد از تزریق واکسن مبتلا نمیشوند در حالی که چنین چیزی نیست. درصد ابتلا خیلی کم میشود، اما با این حال وجود دارد. در عین حال در جامعه ممکن است از فردی ویروسی بگیریم و به یک فرد دیگر منتقل کنیم یعنی نقش ناقل را ممکن است داشته باشیم.
وی افزود : مردم باید بدانند تابآوری نظام سلامت مختل شده است و تعدادی از عزیزانمان شهید و تعدادی نیز خانواده های خود را ازدست داده اند.
حذف تجمعات مهمترین عامل قطع ویروس کرونا
فاضل گفت : از مردم تقاضا داریم مسافرتها، پاساژ گردیها و تمام تجمعات حتی در مکانهای باز باید متوقف شود تا شاهد بحران نباشیم. درست است که پروتکلهای بهداشتی معجزه نمیکند اما مهمترین عامل در قطع چرخه ویروس کرونا محدود کردن تجمعات است.
وی نقش رسانه ها را در ترغیب آحاد مردم جامعه به رعایت شیوه نامه ها را بسیار زیاد دانست و گفت با وجود اینکه حدود۱۸ ماه این درخواست مطرح می شود اما همچنان بخشی از جامعه به این درخواست بی تفاوت است
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی گلستان که در ادامه روند کاهش ابتلا به کرونا، تعداد بیماران بستری مبتلا به این ویروس در مراکز درمانی استان نسبت به ماه گذشته ۶۲ درصد کاهش یافت.
عبدالرضا فاضل اظهار داشت: در زمان حاضر ۷۵۳ بیمار کرونایی در مراکز درمانی گلستان بستری هستند که از این تعداد ۱۴۹ نفر در بخش مراقبت های ویژه تحت درمان قرار دارند و حال ۴۵ نفر آنان وخیم است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت گلستان گفت: امروز با تزریق ۲۹ هزار و ۹۷۸ دز واکسن کرونا مجموع تزریق در گلستان به ۷۲۶ هزار و ۱۰۹ واحد رسید.
علی باقری گفت: از این میزان ۵۱۱ هزار و ۷۸۳ دز مربوط به نوبت اول و ۲۱۴ هزار و ۳۲۶ دز در نوبت دوم تزریق شده است.
وی همچنین افزود: تاکنون از بین افراد واکسینه شده در گلستان ۱۰۸ هزار و ۳۵۰ دز واکسن برکت به انتخاب خود افراد تزریق شد.
به گزارش ایرنا، با وجود افزایش بالای واکسیناسیون در گلستان همچنان نیازمند آن هستیم تا فعالان رسانه ای ،نهادهای فرهنگی ، نهادهای آموزشی و رسانه ها در رابطه با افزایش شیوه نامه های بهداشتی از سوی مردم نقش بیشتری ایفا کنند.
در گلستان یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر در ۳۳ نقطه شهری و هزار و ۷۵ روستا سکونت دارند.
نظر شما