پنجاهمین محموله واکسن کرونا وارد کشور شد. این محموله شامل سهمیلیون و ۲۰۰ هزار دوز واکسن سینوفارم است که از سبد کووکس به ایران رسیده است. با این محموله مجموع واکسنهای وارداتی کشور از ۵۰ میلیون دوز عبور کرد. در این میان بررسی تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی جنبه های مختلف این اتفاق مهم پرداخته اند.
رسانههای اصولگرا
حرکت به سمت آرامش
روزنامه صبح نو در گزارشی می نویسد: دولت سیزدهم از نخستین روزهای کاری خود مقابله با کرونا و تسریع در واکسیناسیون مردم را جزو اولویتهای کاری خود اعلام کرد و حالا بهوضوح مشخص است که در یکماه گذشته سرعت واردات واکسن و تزریق آن به مردم افزایش یافته است. حجتالاسلاموالمسلمین رئیسی صبح دیروز در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اقدامات انجامشده در زمینه مقابله با کرونا اظهار داشت: اولین گام تحولی در حوزه ساخت واکسن برداشته شده و علاوهبر ارائه مجوز به واکسن فخرا، خطوط تولید واکسنهای برکت و رازی نیز ارتقا و توسعه یافته است. وی با اشاره به اینکه در صدور مجوز توزیع و استفاده از واکسنهای ساخت داخل تسریع شده اما بههیچوجه دقت تحتتاثیر سرعت قرار نگرفته است، افزود: در مجموع تولید واکسن داخلی پیشرفت بسیار خوبی داشته و این روند تا رسیدن روند ساخت واکسن به حد کفایت نیاز داخلی، تداوم خواهد داشت.
رئیسی همچنین نزدیک شدن آمار واردات واکسن به مرز ۵۰میلیون دوز را گام تحولی و مثبت دیگر در عرصه مقابله با کرونا عنوان کرد و اظهار داشت: افزایش آمار واردات و همزمان افزایش آمار واکسیناسیون روزانه تا حدود زیادی باعث ایجاد آرامش و رفع نگرانیهای مردم شده و امیدواریم واکسیناسیون روزانه بهزودی آمار دومیلیون نفر در روز را پشت سر بگذارد.
واکسن؛ سریع، فوری، انقلابی
روزنامه وطن امروز در گزارشی می آورد: با روی کارآمدن دولت سیزدهم، تلاشها برای واردات واکسن شدت گرفت به طوری که دکتر سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان از طرح تحول جامع مقابله با کرونا خبر داد و در همان روزهای اولیه فعالیت دولت، تاکید کرد: «برای واردات واکسن از همه ظرفیتها باید استفاده شود». پس از آن محمولههای واکسن خارجی کرونا از اواسط ماه گذشته یکی پس از دیگری به کشور سرازیر شد به طوری که اکنون واکسنهای وارداتی در انبارهای وزارت بهداشت به شکل انبوهی دپو شده است و کمبودی در این زمینه احساس نمیشود. از طرفی با تسریع در روند واردات واکسن به کشور، اقدامات لازم برای افزایش مراکز تجمیعی واکسیناسیون و جایگاههای سیار درحال انجام است. هماکنون روزانه بیش از یک میلیون دوز واکسن کرونا در سراسر کشور تزریق میشود و قرار است میزان واکسیناسیون در کشور به ۲ میلیون دوز برسد، زیرا در برخی مناطق واکسیناسیون توسط جهادگران بسیجی و نیروهای سپاهی ۲۴ ساعته شده است. طبق گزارشهای موجود، از ۱۵ بهمن سال گذشته تا ۲۰ شهریورماه سال جاری بیش از ۵۰ میلیون دوز واکسن وارد کشور شده است که۴۳ درصد آن در شهریور و ۲۹ درصد در مرداد بوده است.
بازگشت امید با واکسیناسیون گسترده
روزنامه جام جم در یادداشتی به قلم مهدی زارع کارشناس مدیریت بحران می نویسد: روند واکسیناسیون در روزهای اخیر نشان میدهد تصمیمات و جریانهای مثبتی برای بهبود شرایط آن به راه افتاده است؛ جریانی که در مدت کوتاهی از استقرار دولت جدید شکل گرفته و یکی از نکات مثبت آن واردات واکسن است؛ آنقدر که تعداد واکسنهایی که به کشور وارد شده، به طور محسوس و چشمگیری بالا رفته است. اتفاقی که امید را دوباره به میان مردم برگردانده است اما همچنان ضعفهایی هم وجود دارد که بهتر است هرچه زودتر در جهت رفع آن قدم برداریم؛ مثلا اینکه تجربه شخصیام نشان میدهد هنوز مراکز واکسیناسیون به اندازه واکسنهایی که در اختیار دارند و مردمی که نوبت تزریق واکسنشان رسیده، افزایش پیدا نکرده است. در واقع مراجعان به این مراکز زیاد است، در حالی که نیروهای اجرایی و ظرفیت مکانی این مراکز، پاسخگوی جمعیت متقاضی نیست. به طور کلی باید بگویم در حالی که مدت زمان زیادی از استقرار دولت سیزدهم نگذشته، اما شاهد تغییرات گستردهای در زمینه مهمترین نیاز فعلی کشور، یعنی واکسیناسیون هستیم که امیدواریم ادامهدار باشد. این درحالی است که باید تاکید کرد برای عبور از بحران کرونا در کنار افزایش سرعت واکسیناسیون شهروندان نیز باید پروتکلهای بهداشتی را همچون گذشته رعایت کنند تا هرچه زودتر بتوانیم کرونا را در کشورمان کنترل کنیم. نباید فراموش کرد کنترل این بیماری در کشور فقط با همکاری همه جانبه مسوؤلان و شهروندان میسر خواهد شد. رویکردی که میتوان از هزینهای که کرونا به کشور تحمیل میکند، بکاهد و راه را برای بازگشت به زندگی نرمال هموار کند.
توصیههای طلایی طب ایرانی برای رهایی از کرونا
خبرگزاری فارس در گفت و گو با مژگان تن ساز، استاد طب سنتی نوشت: مهمترین نکته سبک زندگی است و اتفاقاتی که به در سبک زندکی میافتد به پیشگیری و درمان کووید کمک میکند. در پیشگیری از ابتلا اگر افراد کمی دارچین، زنجبیل، سیر و پیاز، تخم گشنیز و فلفل سیاه را به غذای خود اضافه کنند؛ این مواد کمک میکند تا افراد به کووید کمتر مبتلا شوند. شستشوی حلق و بینی با نمک و آب رقیق و نوشیدن جرعه جرعه عسل با آبلیموی تازه در جلوگیری از ابتلا به کرونا کمک کننده خواهد بود. مصرف سیاه دانه به عنوان یک ضد ویروس مناسب مطلوب است؛ به این صورت که پودر سیاه دانه به همراه عسل مصرف شود.
ورود ۱۰ میلیون دوز واکسن کرونا ویژه دانشآموزان در اوایل مهرماه
خبرگزاری تسنیم در گفت وگو با محمد حسن قوسیان مقدم سخنگوی جمعیت هلال احمر می آورد: تا پایان هفته جاری ۵ میلیون دوز واکسن و اوایل هفته آینده (یکشنبه) ۵ میلیون دوز واکسن دیگر طبق برنامه وارد کشور و در اختیار وزارت بهداشت قرار خواهد گرفت. همچنین بنا بر پیگیریهای انجام شده و اخذ مجوزات لازم اوایل مهرماه حدود ۱۰ میلیون دوز واکسن کرونا برای دانشآموزان و افراد زیر ۲۰ سال وارد و فرآیند واکسیناسیون آنها توسط وزارت بهداشت انجام خواهد شد. ۱۰ میلیون دوز واکسن از نوع سینوفارم بوده و تکدوز هستند که این محموله نیز در اختیار وزارت بهداشت قرار خواهد گرفت. البته در مهرماه علاوه بر ۱۰ میلیون دوز واکسن کرونا برای دانشآموزان، ۳۰ میلیون دوز واکسن دیگر از طریق جمعیت هلال احمر وارد کشور خواهد شد.
فرصت ۶۰ روزه برای واکسیناسیون ۵۰ میلیون نفر
خبرگزاری مهر در گزارشی می نویسد: حالا که روند واردات واکسن به کشور سرعت گرفته و هر چند روز یکبار شاهد تحویل محموله جدیدی از واکسنهای کرونا به وزارت بهداشت هستیم، انتظار میرود تا قبل از ورود به پیک ششم کرونا، جمعیت هدف کشور واکسینه شوند. بر اساس آمار روزانه وزارت بهداشت، تا ۲۰ شهریور ۱۴۰۰، ۲۲ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۱۸۰ نفر در کشور دوز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند. همچنین، ۱۱ میلیون و ۷۷۷ هزار و ۸۹۶ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۳۳ میلیون و ۹۲۷ هزار و ۷۶ دوز رسید. با این حساب باید در فرصت ۶۰ روزه یا ۸ هفتهای تا رسیدن پیک ششم کرونا، ۵۰ میلیون نفر دیگر واکسینه شوند تا امیدوار باشیم که ایمنی جمعی فراهم شده و از شدت میزان بستریها و مرگهای کرونایی کاسته میشود. زیرا، جمعیت هدف کشور در برنامه واکسیناسیون کشوری، حداقل ۶۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است که تا کنون ۱۱ میلیون نفر واکسینه شده اند.
مشارکت بسیج جامعه پزشکی در ۶۰۰ مرکز واکسیناسیون در سراسر کشور
خبرگزاری دانشجو در گزارشی نوشت: با توجه به میزان واکسنی که در اختیار بسیج جامعه پزشکی قرار بگیرد ما در تمام استانهای کشور واکسیناسیون عمومی مردم را اجرایی میکنیم و اگر دُز واکسن بیشتری در اختیار ما قرار بگیرد مراکزمان را بیشتر کرده و با اضافه کردن شیفتها کار را مدیریت خواهیم کرد. از مجموع ۳۰۰ هزار نیروی بسیجی فعلی که در طرح شهید سلیمانی مشارکت دارند، ۴ هزار و هفتصد نفر نیروی واکسیناتور متخصص هستند. طرح شهید سلیمانی ۳ محور اصلی دارد و شامل مراقبت (بیماریابی و تعیین تکلیف وضعیت بیماران)، فعالیت تیمهای نظارتی که عمده کار آنها نظارت بر کارهای اجرایی مثل نظارت بر رعایت پروتکلهای بهداشتی است و در نهایت حمایت از افراد بیمار مبتلا به کرونا و یا کسانی که از این بیماران مراقبت میکنند. واکسیناسیون عمومی به تنهایی برای در امان ماندن از بیماری کرونا کافی نیست و مردم باید همچنان مراقبت های بهداشتی، استفاده از ماسک و رعایت دستورالعملهای بهداشتی را مدنظر داشته باشند.
رسانههای اعتدال گرا
آموزش دانشجویان پس از واکسیناسیون
روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: «دلمان برای رفتن به دانشگاه تنگ شده است. از همان دوران دبیرستان شنیدیم که دوران دانشجویی، دوران طلایی و شیرینی است و دیگر هم تکرار نمیشود. اما همین روزگار شیرین و خوش جوانی را دو سالی هست که از دست داده ایم و برای ما تلخ شده. کاش شرایط ایمن شود و بتوانیم به کلاسهای درس برگردیم. کاش بتوانیم روزهای خوب دانشجویی را تجربه کنیم». این حسرتهای رفتن به محیط دانشگاهی حالا نه فقط خواسته دانشجویان بلکه اولویت اصلی رؤسای دانشگاهها هم هست. برای همین مسئولان وزارت علوم تصمیم گرفتند که کار واکسیناسیون دانشجویان را هر چه زودتر تمام کنند تا بتوانند درهای دانشگاه را به روی تمامی دانشجویان باز کنند. چندی پیش وزیر علوم نیز به بازگشایی دانشگاهها اشاره کرد و گفت: «پس از اتمام واکسیناسیون تمامی دانشجویان درخصوص بازگشایی دانشگاهها تصمیمگیری خواهد شد. البته بازگشایی دانشگاهها دغدغه مهم مسئولان وزارت بهداشت هم هست. مدیران این وزارتخانه ضمن زمانبندیهای لازم برای واکسیناسیون دانشجویان، بارها اعلام کردند که میخواهند دانشجویان کلاسها را بهصورت حضوری دنبال کنند». دکتر حقدوست معاون آموزشی وزارت بهداشت درباره آخرین تصمیم واکسیناسیون دانشجویان میگوید: «طبق برنامه زمانبندی قبلی، قرار بود واکسیناسیون یکسوم باقی مانده و عمده دانشجویان دیگر دانشگاهها تا نیمه آبان ماه تکمیل شود که خوشبختانه با حمایت جدی ستاد ملی مقابله با کرونا امیدواریم با همکاری وزارت علوم تا نیمه مهرماه یا حداکثر پایان مهرماه واکسیناسیون دانشجویان کشور به اتمام برسد».مسئولان وزارت علوم اعلام کردهاند که دیگر نباید آموزش حضوری را به تعویق انداخت. آنها گفتهاند، اگر واکسیناسیون انجام شود و ستاد مقابله با کرونا هم اجازه دهد درهای دانشگاه به روی دانشجویان باز خواهد شد. محمود فتوحی رئیس دانشگاه شریف، درباره بازگشایی این دانشگاه و شرایط واکسیناسیون دانشجویان میگوید: «کار واکسیناسیون دانشجویان تا هفته آینده تمام میشود. ۱۰ هزار دانشجو را واکسینه کردیم. البته ۶۰ درصد دانشجویان دانشگاه شهرستانی هستند. ما اطلاعات دانشجویان را به وزارت بهداشت دادهایم و آنها هم در سامانه سلامت ثبت کردند. دانشجویان شهرستانی باید واکسن را در شهر خودشان دریافت کنند. ما برنامهریزیها را انجام دادیم تا دانشجویان در دانشگاه واکسن بزنند.
کاهش مرگ و میر کرونا در شبانه روز گذشته
خبرگزاری خبر آنلاین در گزارشی نوشت: مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اعلام کرد: از دیروز تا امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۶ هزار و ۶۵۴ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که ۲ هزار و ۷۰۴ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۵ میلیون و ۲۷۵ هزار و ۵۶۷ نفر رسید. در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۴۴۴ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۱۳ هزار و ۸۲۴ نفر رسید. تا کنون ۴ میلیون و ۵۳۸ هزار و ۴۱۹ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. ۷ هزار و ۳۴۷ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
چرا واکسن میتواند کرونا را به یک بیماری معمولی تبدیل کند؟
خبرگزاری خبر آنلاین در گزارشی می آورد: بنابه گفته متخصصان بهداشت و درمان، افرادی که یکبار به بیماری کرونا مبتلا شده و بهبود یافتهاند، امکان دارد دوباره به این بیماری مبتلا شوند. اما این بار درد و ناراحتی بسیار کمتری تجربه خواهند کرد. در واقع سیستم ایمنی بدن که یکبار با ویروس کرونا آشنا شده است، میتواند با آن مقابله کرده و حداقل از مرگبار شدن آن پیشگیری کند. دانشمندان بریتانیایی با بررسی تقریبا ۲۰ هزار بریتانیایی که دوباره به کوید۱۹ مبتلا شده بودند، دریافتند که شدت این بیماری برای بار دوم خفیفتر است. همچنین بررسیها نشان داده افراد آلوده به ویروسی که بار ویروسی کمتری دارند، کمتر بیمار میشوند و در عین حال کمتر این ویروس را به دیگران انتقال میدهند. سال گذشته دانشمندان شروع به بررسی افراد مبتلا به کرونا کردند تا تعیین کنند آیا آنها دوباره در خطر ابتلا به این ویروس قرار میگیرند یا خیر. از میان ۱۹هزار و ۴۷۰ نفر بیمار بهبودیافته از کرونا، ۱۹۵ نفر دوباره به کوید۱۹ مبتلا شدند که این تعداد حدود ۱درصد افراد مورد آزمایش است. اما در گزارش فعلی فقط افرادی بررسی شدهاند که آزمایش آنها حداقل پس از ۹۰ روز از اولین ابتلایشان به کرونا انجام شده و نتایج تمام آزمایشهای بین اولین تا دومین ابتلا منفی بوده است. محققان در این بررسی اندازه دفعات تکثیر ویروس کرونا (Ct) در بدن داوطلبان آزمایش را بررسی کردند و متوسط این مقدار را بین اولین و دومین ابتلا را با هم مقایسه کردند. هر چه عدد Ct در آزمایش فرد کمتر باشد، تعداد تکثیر ویروس در بدن آنها بیشتر است.
رسانههای اصلاحطلب
نگاه حماسی به کرونا
روزنامه شرق در گفت وگو با حسین کرمانپور رییس اورژانس بیمارستان سینا می نویسد: ساخت واکسن کاری عالمانه است و پایه کاملا علمی دارد. باید به دور از شعار و حس حماسه و استقلال که به این واکسن دادهاند کار را پیش ببرند. این کار کاری است که باید در داخل و خارج از کشور تأییدات جهانی را بگیرد. تولید دارو و واکسن جزء چرخه بینالمللی است، اگرچه اتفاقش در کشوری مثل ایران بیفتد. اگر قرار است ساخت واکسن موفقیت علمی و اختصاصی در سراسر دنیا داشته باشد باید در چرخه بینالمللی خودآزمایی کند نه فقط در داخل. این کار بدون هرگونه شعار و شور باید انجام شود و در پروسه منظم علمی و بر اساس مستندات، شواهد و مواردی که باید در داخل و خارج کشور ثبت شود. در این میان اتفاقاتی افتاده که قابل نقد است؛ مثل اتفاقاتی که در چرخه تولیدات واکسن افتاد. این کار را به حس خودکفایی تبدیل کردیم تا اینکه یک بار دیگر ملت به وجد بیایند از اینکه خودکفا هستند، شعارهایی که معلوم نیست چه کسی در میسازد. اما باید در نظر داشت کسانی که در تولید واکسن در ایران کار میکنند هیچکدام خارج از چرخه علمی نیستند. شاید در توزیع بودجه بیعدالتی صورت گرفته باشد که نیاز به بازنگری دارد و اینکه از این عزیزان کمیتهای تشکیل شود و بر روی یکی، دو مورد بیشتر تمرکز نکنند و به نتیجه برسند. آن وقت مثل قبل میتوان واکسن خوبی داشت. این دور از حقیقت نیست که با توجه به زیرساخت علمی که در کشور وجود دارد ایران میتواند واکسن خاص خودش را داشته باشد. منتها اگر چرخه تولید واکسن را اسیر داستان حماسه و شعار کنیم، هم بدبینی ایجاد میشود و هم ممکن است واکسنی که بهتر است دیرتر به نتیجه برسد و در اشل بینالمللی با واکنشهایی که این چرخه را طولانیتر و نتیجهبخشی را دچار بحران کند مواجه شویم. ما حتما در واکسن توفیقاتی خواهیم داشت منتها باید از همان مراحل علمی خودش بگذرد و ثبت ملی و بینالمللی شود و با مندرجات کامل و شفاف علمی در اختیار مراجع مرتبط علمی قرار بگیرد. طبیعتا کسانی که این مسائل را مطالعه میکنند مبلغ استفاده از آن واکسن خواهند شد.
تاخیر و تسریع در واردات واکسن و تزریق
روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم دکتر سیفالرضا شهابی کارشناس سیاسی می آورد: بیش از یک سال ونیم از ورود بیماری کووید۱۹ به کشور ما میگذرد. این بیماری از نخستین روزهای ورودش به ایران مثل همه کشورها، تعدادی از مردم عادی و کادرهای درمان را به کام مرگ کشاند. جهان در ابتدا نمیدانست که با این پدیده نوظهور و بیماری ناشناخته چگونه برخورد کند تا از مبتلایان و درگذشتگان بکاهد. دستورالعملهایی از سوی سازمان بهداشت جهانی صادر شد و در بعضی از کشورها شدیدتر و بهطور جدی و در برخی دیگر از کشورها بهطور نصفهونیمه، به اجرا در آوردند تا شاید از انتشار این بیماری مهلک و خطرناک جلوگیری کنند. در آن اوضاع متلاطم، همگان منتظر بودند تا واکسن تولید شود و مورد مصرف قرار گیرد و از این طریق، از تعداد فوتیها کاسته شود یا به صفر برسانند. خوشبختانه دیری نپایید که در اثر فعالیت محققین در لابراتوارهای مجهز در کارخانههای داروسازی، واکسن تولید شد و قبل از آن که، همه مراحل تاییدیه را بگذراند به خاطر اضطراری که وجود داشت و حفظ جان انسانها که از هر موضوعی مهمتر است سازمان بهداشت جهانی مجوز مصرف را صادر کرد و تعدادی از کشورها بدون توجه به مسائل جانبی به خرید و مصرف آن اقدام کردند و خوشبختانه تا حدود زیادی موفق شدند آمار فوتیها را به حداقل برسانند. متاسفانه در کشور ما به جهاتی از جمله: خوشبینی غیرواقعی مسئولین مربوطه نسبت به تولید داخل، سبب شد در خرید واکسنهای خارجی تعلل شود و اقدامات سریعی که میبایست در وقت مناسب و مقتضی برای خرید و واردات انجام گیرد به عمل نیامد و واردات واکسن به صورت قطرهچکانی و آن هم از معدودی از کشورها انجام گرفت و نتیجه آن، ورود موجهای متوالی و جدید بیماری کووید ۱۹ به کشور شد که باعث فوت تعدادی زیاد از هموطنان شد تا جاییکه در یک ماه اخیر، مطابق آمار رسمی اعلام شده، مرگ روزانه بیش از ۵۰۰تن گزارش شد و اگر دو برابر این تعداد عدد واقعی باشد قطعا عمق فاجعه را بیشتر از انتظار نشان میدهد؛ تا جایی که مسئولین را واداشت تا از خوشخیالی و سادهاندیشی اولیه عقب بنشینند و چشم به واردات واکسن بدوزند و اکنون شاهد آن هستیم که هر روز محمولههای جدید وارد میشود بهطوریکه رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی اعلام کرد: «تا سه ماه آینده ۹۰ میلیون دوز وارد خواهد شد و همچنین ایران یک میلیون دوز واکسن آسترازنکای اهدایی اتریش را قبول کرد.»
معجـزه واکسـن در ۱۴ روز!
روزنامه آرمان ملی در گزارشی می نویسد: سیـــل واکسنهای وارداتـی کــرونا به سوی ایران سرازیر شده است و اکنون و به فاصله حدود دو مـاه، انبارهای وزارت بهداشت مملــو از واکسـن است. روز گذشته پنجاهمیــن محموله واکسن کرونا وارد تهــران شد و این محموله شامل سه میلیــون و ۲۰۰هزار دوز واکسن کرونا سینوفارم از سبد کووکس است. تامین واکسن و افزایش مراکز تجمیعی واکسیناسیون، رشد شتابان واکسیناسیون کرونا در تهران و دیگر شهرهای کشور را به دنبال داشته است. به نحوی که آرزوی محــال در دولت گذشته و افــزایش بیش از یک میلیون دُز تزریق واکسن در روز، محقق گردید. اما سوال اینجاست که در شرایطی که هنوز دولتمردان و وزیر بهداشت، فرصت کافی در مدت ۱۵ روز گذشته برای اقدامات مهم و تحول در ساختار این وزارتخانه نداشته، چطور ممکن است در دو هفته اخیر این همه اتفاقات مثبت و سیل واکسن به کشور سرازیر شود؟ موضوعی که در این گزارش به آن خواهیم پرداخت. در شرایطی که شیب ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا در کشور به سمت کاهش است و طبق آمار رسمی، از جمعه تا شنبه ۱۶هزار و ۶۵۴ بیمار جدید کووید- ۱۹ در کشور شناسایی شدند و متاسفانه در همین بازه زمانی ۴۴۴ تن به دلیل این بیماری جان خود را از دست دادند، آمار شهرهای قرمز نیز به ۱۶۸ شهر رسید. اکنون ایران با واردات محموله های واکسن آن هم بهطور بی سابقه از ابتدای همهگیری کرونا تاکنون دست یافته است، حتی اینبار کارگران و دانشجویان نیز اهداف واکسیناسیون تعریف شدهاند و خبرها حاکی از این است که دولت بهقدری نسبت به واردات واکسن اهتمام نشان داده که تعدادی از هموطنان بدون نوبت و ثبت نام به برخی مراکز واکسیناسیون مراجعه داشته و دز اول واکسن خود را دریافت نمودهاند. این موضوع در شهرستانها، پررنگتر از تهران بوده است.
اتمام واکسیناسیون جمعیت دانشجویی تا اواخر مهر
خبرگزاری ایلنا در گفت وگو با غلامرضا لطیفی معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی نوشت: دانشگاه علامه طباطبایی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران یک پایگاه تجمیعی برای واکسیناسیون دانشجویان و اعضا در محل این دانشگاه ایجاد کرده است. ما در این فاصله توانستهایم اعضای هیات علمی ثابت و مدعو، کارکنان، کارمندان و دانشجویان خارجی خود را واکسینه کنیم. با توجه به دستوری که ستاد ملی مقابله با کرونا و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کردند و سامانهای که اکنون برای واکسیناسیون دانشجویان باز شده است، دانشجویان از شنبه ۲۰ شهریور در فرآیند واکسینه شدن قرار گرفتهاند. دانشجویان ما از امروز میتوانند واکسینه شوند، که البته اولویت با دانشجویان خوابگاهی است. دانشجویان میتوانند با ثبت نام در سامانه در مراکز محل سکونت و زندگی خود واکسن دریافت کنند. آنهایی هم که تهران هستند میتوانند به نزدیکترین مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند اما به دلیل اینکه شروع واکسیناسیون دانشجویان ما از شنبه ۲۰ شهریور بوده هنوز آمار آن استخراج نشده است. واکسیناسیون دانشجویان تحصیلات تکمیلی از پیش، صرفا در برخی از دانشگاهها انجام شده، زیرا دانشگاههای تهران زیر نظر دانشگاههای علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی هستند و مدیریت واکسن دانشگاهها با این سه دانشگاه است. آنهایی که زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی بودند یک مقدار زودتر واکسیناسیون دانشجویان تحصیلات تکمیلی را آغاز کردند اما بعد از مدتی از سوی معاونت بهداشت جلوگیری شد تا در همه دانشگاهها به صورت هماهنگ انجام شود.
شرایط اهدای خون بعد از تزریق واکسن کرونا
خبرگزاری ایسنا در گفت وگو با دکتر علی اکبر پورفتحالله رییس انجمن علمی انتقال خون ایران می نویسد: کسانی که واکسنهای مرتبط با کرونا را دریافت میکنند، منع چندانی برای اهدای خون ندارند. زیرا امروزه پلتفرمها و سیستمهای واکسنساز، واکسنهای بسیار ایمنی را وارد بازار کردهاند. بنابراین حتی درباره واکسنهای بر پایه RNA و DNA هم با توجه به اینکه ژنهای تکثیر را از بین بردهاند و امکان تکثیر در میزبان وجود ندارد، منع زیادی برای اهدای خون ندارند و توصیه میشود که اهدای خونشان را انجام دهند. البته برخی گایدلاینها معافیت دو تا سه هفتهای را بعد از تزریق دز اول واکسن کرونا، برای اهدای خون قائل شدند. اگرچه همانطور که گفتم در برخی دستورالعملها هم اعلام شده که بعد از تزریق واکسن کرونا، اگر علائم نداشتید و عوارضی بعد از تزریق واکسن نداشتید، بلافاصله میتوانید اهدای خون را انجام دهید، اما در برخی دستورالعملها هم در یک اقدام احتیاطی بین دو تا سه هفته معافیت از اهدای خون را قائل میشوند. در عین حال با توجه به تنوع واکسنی که در کشور ما تزریق میشود، پیشنهاد میشود که اهداکنندگان بعد از واکسیناسیون علیه کرونا، دو تا سه هفته بعد از تزریق واکسن کرونای دُز اول، به مراکز انتقال خون برای اهدای خون مراجعه کنند. بنابراین یک معافیت موقت دو تا سه هفتهای برای اهداکنندگان خونی که واکسن دُز اول را تزریق کردهاند، وجود دارد و بعد از آن میتوانند اهدای خون را انجام دهند و بعد مطمئن باشند که هیچ مشکلی نه برای خودشان و نه برای دیگران وجود ندارد. برای دُز دوم در دستورالعملها هیچ منعی برای اهدای خون وجود ندارد.
نظر شما