رسانه های مکتوب در کشور حال و روز خوبی ندارند و در خراسان شمالی که کمترین تعداد رسانه ها را به خود اختصاص داده، این وضعیت نگران کننده است و این روزها خبر تعطیلی روزنامه محلی خراسان شمالی نیز نمکی بر زخم کهنه رسانههای استان بود.
اگر نگاهی به تعداد روزنامههای دارای مجوز فعالیت در خراسان شمالی داشته باشیم خواهیم دید در این استان چهار روزنامه شامل خراسان شمالی، اترک، نسیم و اتفاقیه دارای مجوز است.
به گفته رییس خانه مطبوعات استان به جز روزنامه خراسان شمالی که تا ۱۶ شهریور ماه به طور مستمر و همه روزه چاپ می شد دیگر روزنامه ها تعطیل و یا نیمه فعال هستند و اکنون این روزنامه که یکی از روزنامه هایی بود که توسط موسسه فرهنگی هنری خراسان چاپ و حمایت می شد تعطیل و یکی از دلایل تعطیلی آن نداشتن درآمد مکفی اعلام شده است.
این در حالی است که روزنامه خراسان شمالی از اقبال خوبی در بین مردم برخوردار بود و بسیاری از مردم استان مشترک روزنامه بودند اما اکنون به گفته خبرنگاران این روزنامه با تصمیم هیات موسسه روزنامه خراسان به دلیل نداشتن سودآوری لازم تعطیل و ۴۰ نفر نیرو بیکار شدند.
چراغ خاموش رسانه ها
به گفته رییس خانه مطبوعات خراسان شمالی هم اکنون خبرنگاران، دبیران و سردبیران ۴۰ رسانه دارای مجوز شامل۱۷ پایگاه خبری، چهار روزنامه، هشت هفته نامه، چهارماهنامه و هشت فصلنامه در استان فعال و ۱۸۹ فعال رسانه ای نیز در خانه مطبوعات استان عضو هستند که نزدیک به یک چهارم آن ها در روزنامه خراسان شمالی شاغل بودند.
اهمیت رسانه های مکتوب در کشور حتی در عصری که فضای مجازی اطلاع رسانی را تحت سیطره خود گرفته بر کسی پوشیده نیست و کارشناسان و فعالان رسانه ای استان معتقدند اهمیت و قدرت جایگاه اخبار مکتوب و تعطیلی رسانههای مکتوب، خطر افزایش اخبار جعلی به دلیل حذف رسانههای مکتوب و دسترسی نداشتن افراد بیگانه با فضای مجازی به اخبار رسمی را در پی دارد و از دیگر سو بیکاری روزنامهنگاران موجب تعطیلی چاپخانه ها و شاغلان حوزه نشر و توزیع می شود.
این کارشناسان معتقدند: حذف و چاپ نشدن روزنامه ها در روند اطلاع رسانی حرفه ای مشکل ایجاد می کند زیرا مطبوعات بهعنوان یکپایه مهم اطلاع رسانی است و نمی توان نقش آن را انکار کرد.
آنها با اشاره به فضای مجازی و اخبار نادرست قارچ گونه اظهار داشتند: امروز که در شبکههای اجتماعی با حرفها، شایعات و فیک نیوزهایی (اخبار نادرست) مواجه هستیم، بههیچوجه صلاح نیست چرخه اطلاعرسانی حرفهای؛ یعنی روزنامهنگاری حرفهای را تعطیل کنیم.
ضربه به پیکر نحیف مطبوعات خراسان شمالی
رییس خانه مطبوعات خراسان شمالی نیز با اظهار تاسف از تعطیل شدن تنها روزنامه ای که در استان به طور مستمر و بی وقفه چاپ می شد به خبرنگار ایرنا گفت: روزنامه خراسان شمالی در بین روزنامه های استان از درآمد خوبی برخوردار بود و از دیگر سو نیروهای این روزنامه ظرفیت ویژه ای بود که با بیکاری آن ها ممکن است خللی در اطلاع رسانی استان ایجاد شود.
علی خادمی با اشاره به نقش ویژه رسانه های مکتوب و تاثیر منفی کاهش فعالیت های آن ها بر اطلاع رسانی به عموم مردمی که گاه از دسترسی به فضای مجازی محرومند عنوان کرد: فراموش نکنیم که سنگینی بار اصلی اطلاع رسانی بر دوش مطبوعات بوده و در مواقع بحرانی این روزنامهنگاران بودهاند که اطلاعرسانی کرده و علیرغم مشکلات و محدودیتها، انجاموظیفه کردهاند.
وی افزود: حضور پررنگ رسانهها میتواند نقش مؤثر، آگاهیبخش و کمککننده به ویژه در شرایط کنونی که با بحران کرونا نیز مواجهیم داشته باشد و تعطیلی این روزنامه ضربه مهلکی بر پیکر مطبوعات نحیف استان بود.
وی خاطرنشان کرد: همه استان و اهالی رسانه ها از تعطیلی این روزنامه متاسف شدیم زیرا هر چه تعداد روزنامه های استانی بیشتر باشد تاثیر مستقیمی در توسعه و پیشرفت وجود دارد و از دیگر سو اینکه روزنامه خراسان از روزنامه های قدیمی در کشور و روزنامه خراسان شمالی تنها روزنامه به روز استان بود.
تلاش برای احیای روزنامه
معاون فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در حال پیگیری شروع به کار مجدد این روزنامه از کانالهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، استانداری خراسان شمالی و هیات امنای موسسه فرهنگی و هنری خراسان هستیم.
رضا رضایی افزود: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به جد خواهان احیا دوباره این روزنامه است و در این زمینه به نتایج خوبی نیز رسیده ایم که این روزنامه محلی با ترکیب و روش جدید احیا شود.
تاکید نماینده ولی فقیه بر احیای روزنامه
نماینده ولی فقیه در خراسان شمالی نیز گفت: این روزنامه بهدلیل مشکلات مالی نتوانست ادامه دهد و تعطیل شد که از استاندار می خواهیم تا دلیل تعطیلی این روزنامه را بررسی کند.
حجت الاسلام رضا نوری افزود: این روزنامه سالهاست که در این استان منتشر می شود و با تعطیلی این روزنامه خبرنگاران زیادی بیکار می شوند که باید مشکلات این قشر زحمتکش برطرف شود.
وی با بیان اینکه رسانه ها مکمل فعالیت مدیران محسوب می شوند اظهار داشت: اطلاع رسانی درست رسانه موجب می شود که نظام قوام یابد و مشکلات مردم بهتر برطرف شود و از دیگر سو مطبوعات و حضور مطبوعات در استان دارای اهمیت است و نباید سال ها تلاش این رسانه را نادیده گرفت.
نقش رسانه های مکتوب
نماینده مردم پنج شهرستان خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی درباره تعطیلی روزنامه خراسان شمالی گفت: از مسوولان می خواهیم که تلاش شود تا دوباره چاپ روزنامه از سر گرفته شود.
محمد وحیدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هر استانی فراخور فرایند توسعه ای به انواع رسانه ها و به ویژه رسانه مکتوب نیاز دارد و تعطیلی روزنامه ها تاثیری منفی برروند توسعه خواهد گذاشت.
وی گفت: با وجود پیشرفت های فراوان علوم ارتباطی و اطلاع رسانی، هنوز در بین رسانه های گروهی، جراید به خصوص روزنامه ها، سودمندترین و ارزان ترین وسیله برای بالا بردن سطح آگاهی افراد جامعه به شمار می آیند.
وحیدی اظهار داشت: در بین جوامع توسعه یافته و در حال توسعه هنوز نشر و مطالعه روزنامه مبین روشنفکری، درک عمیق و بالا بودن شعور سیاسی و اجتماعی است و روزنامه ها به خاطر ویژگیهایی از قبیل ارزانی، فراوانی، نقل صحیح و دقیق اخبار، اختصار و تنوع مطالب و سادگی زبان قادر هستند طیف گستردهای از اقشار مختلف جامعه را تحت پوشش اطلاعاتی قرار دهند.
نماینده شهرستان های بجنورد، گرمه، جاجرم، مانه و سملقان و رازو جرگلان افزود: رسانه ها به واسطه مقبولیتی که در مردم دارند میتوانند وسیله خوبی برای انتقال آگاهیهای مختلف به ذهن و خاطر مردم و ترمیم و تصحیح روابط و ضوابط موجود در جامعه باشند.
وی اظهار داشت: مقبولیت روزنامه در بین مردم، سادگی و روانی نوشتههای آنها است که درک مطالب آن را توسط افراد کم سواد و حتی بیسواد نیز ممکن میسازد.
نماینده مردم پنج شهرستان خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی گفت: باز نشر روزنامه خراسان شمالی را از طریق استاندار خراسان شمالی نیز پیگیر هستیم و اگر این روزنامه مشکلات مالی دارد باید حمایت شود.
وی با بیان اینکه این روزنامه حدود ۴۰ نفر نیروی باتجربه دارد اظهار داشت: نباید در شرایط کرونایی و مشکلات اقتصادی نیروها بیکار شوند.
خراسان شمالی با دارا بودن ۸۶۳ هزار نفر جمعیت رتبه ۳۱ کشور را در تعداد رسانه ها و مطبوعات دارد.
هم اکنون ۴۰ رسانه دارای مجوز در این استان شامل ۱۷ پایگاه خبری، چهار روزنامه، هشت هفته نامه، چهارماهنامه و هشت فصلنامه فعالیت می کنند.
همچنین در استان ۱۲ دفتر خبرگزاری کشوری از جمله ایرنا، ایسنا، مهر، تسنیم، فارس، پانا، شبستان، برنا وایکنا فعال و ۱۸۹ فعال رسانه ای نیز در خانه مطبوعات استان عضو هستند.
نظر شما