استمرار موج پنجم کرونا در قالب سویه دلتا در کنار تأثیرات عمیقی که بر کُند شدن فعالیتهای مختلف جاری در جامعه داشته است، فصل مهمی از تأثیرات خود را بر دامنه فعالیت هنرمندان عرصههای مختلف از جمله تئاتر رقم زده است.
درحالیکه از ابتدای اعلام آغاز محدودیتها به واسطه شیوع موج پنجم کرونا در تابستان ۱۴۰۰ شاهد تعطیلی تمام فعالیتهای سالنهای تئاتر دولتی بودیم؛ با سپری کردن تعطیلات سراسری تعدادی از تماشاخانههای خصوصی، به دلیل تعهد به گروههای نمایشی و مخاطبانشان در اجراهایی معدود و با گامهایی بسیار محدود ضمن رعایت شیوه نامه های بهداشتی فعالیت خود را آغاز کردند. هرچند دراینمیان کماکان مسئله عدم استقبال از سوی مخاطبان بارزترین تصویری است که میتوان در این تماشاخانهها آن را به نظاره نشست.
در کنار این مسئله در حوزه بدنه فعالیتهای مدیریت تئاتر، متولیان امر در سایه تغییر دولت و روی کار آمدن دولت سیزدهم تمرکز خود را از یک سو بر برنامههای تصویبشده، و از سوی دیگر بر حمایت هر چه بیشتر از گروههای نمایشی متضرر به سبب تعطیلی تماشاخانهها و سالنهای تئاتری به دلیل شرایط کرونایی کشور قرار دادند.
همین امر سبب شده بیشتر اخبار حوزه تئاتر طی روزهای اخیر متمرکز بر دامنه فعالیت و تمرکز بر رویدادهای جشنوارهای در روزها و ماههای آینده باشد. از جمله مهمترین اخبار تئاتر در این بازه زمانی (۱۸ تا ۲۲ شهریور ماه) میتوان به تصویب بسته حمایتی اصحاب فرهنگ و هنر در جلسه هیات دولت، ارائه کمکهای بلاعوض و وام با سود پایین، انعقاد پیشنویس تفاهمنامه بخش رادیو تئاتر فجر، نمایشنامه خوانی «حکم مرگ به سبک ارمنیها» در مشایخی، انتشار فراخوان دومین جشنواره نقالی سیمرغ، «بی خوابی» ایرانی در جشنواره بین المللی فیزیکال گرجستان و نامگذاری سالنهای اقماری تالار محراب به نام بزرگان تئاتر اشاره کرد.
تصویب بسته حمایتی اصحاب فرهنگ و هنر در جلسه هیات دولت
محمدمهدی اسماعیلی از تصویب بسته حمایتی اصحاب فرهنگ و هنر در جلسه هیات دولت خبر داد و گفت: برای تمامی کسانی که در صندوق اعتباری هنر عضویت و هنر کارت دارند تسهیلات در قالب مختلف کمک اعطا می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در رابطه با وعده ریاست جمهوری مبنی بر تخصیص بستههای حمایتی به اصحاب فرهنگ و هنر گفت: در ایام کرونا بیشترین آسیب را در کنار سایر اقشار جامعه اصحاب فرهنگ و هنر دیدند، به هر حال بسیاری از فعالیتها در حوزههای فرهنگی و هنری اجتماع محور است و به دلیل افزایش شیوع ویروس کرونا با تعطیلی مواجه بوده و با معضل به وجود آمده حوزه فعالیتهای حرفهای این قشر دچار رکود شد.
وی ادامه داد: در سال گذشته اقداماتی در راستای ارائه تسهیلات به اصحاب فرهنگ و هنر رقم خورده است اما به اندازهای نبود که بتواند بخش زیادی از نیازهای این قشر از جامعه را پاسخگو باشد، در بین اصحاب فرهنگ و هنر اهالی سینما و تئاتر و به ویژه تئاتریها بیشترین آسیب را دیدند اما با این وجود دولت در صدد است تا این آسیبها را جبران کند.
ارائه کمکهای بلاعوض و وام با سود پایین
اسماعیلی در مورد جزئیات این بستههای حمایتی تصریح کرد: برای تمامی کسانی که در صندوق اعتباری هنر عضویت و هنر کارت دارند تسهیلات در دو قالب کمکهای بلاعوض و وامهای با سود پایین در اختیار اصحاب فرهنگ و هنر قرار خواهد گرفت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای هیأت دولت و تاکید ایشان به موضوع اصلاح ساختارهای فرهنگ با نگاه عقلانی گفت: از زمان آغاز کار موضوعات فرهنگی را از دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگ پیگیری و با همکاری برخی سازمانها همچون سازمان تبلیغات اسلامی درگاهی را بارگذاری کردیم تا نظرات نخبگان را در این بخش جمعآوری کنیم و از همه اهالی فرهنگ درخواست کردیم ظرف مدت یک ماه نظرات خود را ارسال کنند.
اسماعیلی ادامه داد: پس از ارائه نظرات این نقطه نظرات به رئیس جمهور ارائه و ایشان نیز برای رهبر معظم انقلاب خواهند برد.
انعقاد پیشنویس تفاهمنامه بخش رادیو تئاتر فجر
در جلسهای که با حضور حسین مسافرآستانه دبیر جشنواره تئاتر فجر، محسن سوهانی مدیرکل هنرهای نمایشی رادیو و رادیو نمایش، امین رهبر مدیر بخش رادیو تئاتر سه دوره قبل، ایوب آقاخانی، بهرام ابراهیمی، جواد پیشگر، جلال تجنگی مشاور ارشد دبیر جشنواره تئأتر فجر و سایر مدیران دو مجموعه برگزار شد، پیش نویس تفاهمنامه بخش رادیو تئاتر فجر جشنواره امسال نوشته شد.
در این جلسه که در میدان ارگ و رادیو نمایش فعلی برگزار شد همانند سال های گذشته چارچوب کلی تفاهم نامه بخش رادیو تئاتر جشنواره پیش رو مورد توافق قرار گرفت و در کنار آن مواردی به عنوان آسیب شناسی از سوی مدیران و هنرمندان حاضر در این جلسه مطرح شد تا این بخش از نظر کمی و کیفی نسبت به دوره های قبل پربارتر باشد.
یکی از تأکیداتی که در این جلسه توسط مدیر رادیو نمایش مطرح شد بحث حوزه نظریه پردازی و پژوهش کاربردی بود. اینکه این موضوع در قالب یک سمینار، نشست و هم اندیشی به صورت حضوری یا مجازی برگزار شود تا چارچوب و ابعاد آن از نظر نظریه پردازی و مطالعات نظری پخته تر شود.
پیش نویس تفاهم نامه بخش رادیو تئاتر جشنواره فجر امسال با پیشنهاداتی از سوی مدیران دو مجموعه و هنرمندانی چون ایوب آقاخانی، بهرام ابراهیمی و جواد پیشگر نوشته شد و قرار است امضای این تفاهم نامه پس از نهایی شدن، توسط حسین مسافر آستانه دبیر جشنواره تئاتر فجر و محسن سوهانی مدیرکل هنرهای نمایشی رادیو و رادیو نمایش صورت گیرد.
چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، به دبیری حسین مسافرآستانه در بهمن ماه ۱۴۰۰ در تهران برگزار میشود.
نمایشنامهخوانی «حکم مرگ به سبک ارمنی ها» در مشایخی
نمایشنامهخوانی حکم مرگ به سبک ارمنیها نوشته پرچ زیتونسیان (Perch Zeytuntsyan) و برگردان آندرانیک خچومیان به تهیه کنندگی و کارگردانی مهدی اصغریان در تماشاخانه مشایخی خوانش میشود.
این نمایشنامه خوانی اول و دوم مهرماه ساعت ۱۷ برگزار می شود.
در یادداشت کارگردان آمده است: در روزگارانی که برایمان زندگی معنایی جز مرگ تدریجی نفس هایمان، آرزوهایمان و شاید عاشقانه هایمان ندارد مجالی یافتیم تا برایتان از امید و عشق به وطن، ترانه ای آهنگین بسراییم. نه به سبک شعرهایی عاشقانه و نه منظومه ای حماسی به سبک آرمان تفکری به نام انسانیت. بدون مرز، بدون نژاد.
مهدی اصغریان، امیر بشیره نژاد، ابراهیم رضایی، امیرحسین نعیمی، هادی قورچیان، مرمر معتمدی دانا، حسین اکبری، زهرا پسند پور، رومینا قلعه وند، محمدرضا نائبی پور، شیما خالقی، سارینا گودرزی، ستاره ترکمان، معصومه ملکی خوانشگران این متن نمایشی هستند.
انتشار فراخوان دومین جشنواره نقالی سیمرغ
دبیرخانه جشنواره نقالی سیمرغ، فراخوان دومین دوره این جشنواره را با هدف ارتقاء فرهنگ و هنر سنتی نقالی و پرده خوانی منتشر کرد.
در بخشی از متن این فراخوان آمده: در راستای ارتقاء فرهنگ و هنر سنتی نقالی و پرده خوانی و ارج نهادن به زبان پارسی، همچنین توجه به شاهنامه (خردنامه) حکیم ابوالقاسم فردوسی سند هویت ملی، دومین جشنواره نقالی سیمرغ برگزار می شود.
داستانهای شاهنامه و ادبیات کهن به عنوان موضوع محوری جشنواره؛ آشنایی کودکان و نوجوانان با مفاخر و اسطوره های ایران زمین، تقویت هنر نقالی و پرده خوانی با هدف ایجاد انگیزه و پرورش استعداد کودکان و نوجوانان، تقویت آموزه های فرهنگی و معناگرای ادبیات کهن و شاهنامه و تاثیر آن در زندگی کودکان و نوجوانان و احیاء و ترویج اشعار و متون مفاخر ادبی ایران باستان و کاربرد آن در زندگی امروز به عنوان اهداف این رویداد ذکر شده است.
به نفرات اول تا سوم در دو رده سنی کودک و نوجوان هدایایی به صورت نقدی همراه با لوح تقدیر اهدا میشود.
آخرین مهلت ارسال آثار ۲۵ مهرماه و نتیجه بازبینی و داوری مرحله اول روز ۳۰ مهرماه ۱۴۰۰ اعلام می شود.
«بی خوابی» ایرانی در جشنواره بین المللی فیزیکال گرجستان
نمایش خیابانی بی خوابی به کارگردانی شیما پورسهمالدین و مسعود احمدی در جشنواره بین المللی تئاتر گرجستان به اجرا در میآید.
این نمایش به نویسندگی مسعود احمدی پس از اجرا در کشورمان به جشنواره بین المللی فیزیکال گرجستان Movment physical &Dance theatre international festival Tebilisi راه یافت.
در خلاصه داستان این نمایش آمده است: در جهان امروز عدهای خود را به خواب زدهاند و عدهای سعی در بیدار کردن آنها دارند.
بی خوابی بدون دیالوگ و با دو پرسوناژ مبتنی بر زبان بدن و فرم با بازی غزال رفیعی، آرزو عرب زاده در این جشنواره اجرا خواهد شد.
پخش برخط (آنلاین) این نمایش در روز یکشنبه ۲۳ سپتامبر (اول مهر ماه ۱۴۰۰) ساعت ۱۳ به وقت گرجستان و ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه به وقت ایران خواهد بود.
نامگذاری سالنهای اقماری تالار محراب به نام بزرگان تئاتر
مدیر تالار محراب با اشاره به افزایش تعداد سالنهای اجرای این مجموعه اعلام کرد هر کدام از این سالنها به نام یک هنرمند مطرح تئاتر ایران نامگذاری شدند.
مهرداد کوروشنیا مدیر تالار محراب درباره افزایش امکانات و فضاهای اجرایی این مجموعه تئاتری گفت: تنها مرکزی که به فعالیتهای تئاتر دانشگاهی اختصاص دارد، مرکز تئاتر مولوی با ۲ سالن اجرا است که این مجموعه نیز پلاتوهای تمرین برای گروهها ندارد. ضمن اینکه مرکز تئاتر مولوی متعلق به دانشگاه تهران است و تعهدی در قبال دانشجویان دیگر دانشگاهها نظیر دانشگاه آزاد ندارد اما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارگانی است که وظیفه ذاتیاش فراهم کردن بستر و امکانات فراگیر است.
کوروش نیا با بیان اینکه سیاست حاکمیت و دولت بسترسازی برای جوانان است، اظهار کرد: ما در بازسازی، بخش اداری تالار محراب را به لابی سالن اصلی منتقل و فضای پایین مجموعه را به ۲ بلک پاکس و پلاتو تبدیل کردیم. با این تغییرات تالار محراب دارای ۴ سالن اجرای تئاتر شده است.
کوروش نیا تأکید کرد: با دانشگاههایی نظیر دانشگاه آزاد و همچنین نبیاکرم تفاهم نامههایی منعقد کردهایم تا در زمینه تمرین و اجرای آثار دانشجویی همکاری داشته باشیم. با دیگر دانشگاهها و مؤسسههای خصوصی هم به صورت شفاهی رایزنیهایی در این زمینه داشتهایم.
وی در ادامه سخنان خود از راهاندازی نمایشگاه دائمی عکس از تاریخچه تئاتر ایران برای آشنایی جوانان با تئاتر ایران و مفاخر آن در تالار محراب خبر داد.
مدیر تالار محراب یادآور شد: هر کدام از سالنهای مجموعه تئاتر محراب به نام یکی از مفاخر تئاتر ایران نامگذاری شده است. بر این اساس سالن اصلی به نام استاد جعفر والی، ۳ بلک باکس مجموعه به نامهای استاد جمیله شیخی، استاد جمشید لایق و استاد هادی اسلامی و همچنین پلاتوی تمرین نیز به نام استاد کریم اکبری مبارکه نامگذاری شدهاند.
نظر شما