شهرام احمدی روز چهارشنبه در گفتوگو با ایرنا افزود: برنامه سرشماری تابستانه حیاتوحش استان در پارک ملی و منطقه حفاظتشده تنگ صیاد و مناطق حفاظتشده هلن، سبزکوه، شیدا و قیصری و تعدادی از مناطق طبیعی آزاد و با حضور جمعی از کارشناسان، معتمدین محلی، نیروهای داوطلب دانشگاهی و سازمانهای مردمنهاد فعال در حوزه محیطزیست آغاز شده است.
وی با بیان اینکه در مرحله نخست سرشماری حیاتوحش استان، پنج تیم اجرایی، بررسی و پایش منطقه حفاظتشده شیدا را به پایان رساندهاند، تصریح کرد: تلاش می شود این سرشماریها در بازههای کوتاهمدت و با استفاده از تمامی تجهیزات عملیاتی و نیروهای انسانی انجام شود تا با توجه به وسعت مناطق و پراکندگی حیاتوحش در این فصل، آمارهای به دست آمده از دقت بالاتری برخوردار شوند.
احمدی در خصوص گونههای جانوری شاخص استان که در سرشماری تابستانه مورد بررسی و پایش قرار میگیرند، یادآور شد: در این برنامه بسیاری از گونههای جانوری سرشماری خواهند شد اما با توجه به شرایط فصلی، سرشماریها بر گونههای غالب هر منطقه به ویژه پستاندارانی همچون کل و بز متمرکز شده است.
وی همچنین به تهیه برخی تجهیزات عملیاتی برای اجرای هر چه بهتر برنامههای پژوهشی زیستمحیطی و سرشماری حیاتوحش در استان اشاره کرد و گفت: در سال جاری تعدادی دوربین چشمی، تلسکوپ ویژه مشاهده حیاتوحش، دوربین تلهای و هلیشات برای انجام این برنامهها تهیه شد تا علاوه بر توسعه کاربرد فناوریهای نوین در مطالعات و کاهش درصد خطا، کمبود نیروی انسانی در این زمینه نیز تا حدودی جبران شود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری درباره استفاده از دوربینهای تلهای در مناطق حفاظتشده استان افزود: از این تجهیزات برای مشاهده و بررسی چگونگی حیات برخی گونههای کمیاب همچون گربهسانان و سنجش صحت و درستی گزارشهای مربوط به آسیبهای حیاتوحش به باغات و مزارع استفاده می شود که در سال جاری تعداد این دوربینها نیز افزایش یافته است.
وی به تجهیز تالاب بینالمللی چغاخور و گندمان به دوربینهای مداربسته نیز اشاره کرد و یادآور شد: استفاده مطلوب از این تجهیزات موجب می شود تا در کنار تجربه و دانش نیروهای اجرایی و فعال حوزه حفاظت محیطزیست، اطلاعات دقیقتری از شرایط مناطق برای تدوین پژوهشهای مرتبط به دست آید.
احمدی درباره برآورد حاصل از سرشماری تابستانه اظهار داشت: به طور معمول سرشماری زمستانه به دلیل تجمع حیاتوحش از ضریب خطای کمتر و دقت بالاتری برخوردار است اما با توجه به گشت و کنترل و پایشهای انجام شده در ۶ ماه گذشته آمار حیاتوحش استان روند رو به رشدی را نشان میدهد.
به گزارش ایرنا، در چهارمحال و بختیاری هشت منطقه شامل یک اثر طبیعی ملی، یک پارک ملی، یک پناهگاه حیاتوحش و پنج منطقه حفاظتشده وجود دارد که در مجموع حدود ۱۱/۶۳ درصد مساحت این استان را در بر میگیرند.
تاکنون بیش از ۲۹۴ گونه جانوری در این استان مشاهده شده است که ۱۷۰ گونه پرنده، ۳۵ گونه خزنده، ۶۲ گونه پستاندار، پنج گونه دوزیست و ۲۲ گونه ماهی، پوشش جانوری شناخته شده استان را تشکیل میدهند.
نظر شما