محمود زنگنه روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: طی سال ۹۸ در سطح سه هزار و ۸۰۰ هکتار و در سال گذشته در گستره ۴۰۰ هکتار از اراضی بیابانی و کانونهای گرد و غبار استان اقدام به درختکاری و عملیات حفاظتی خاک و بیابان زدایی شد.
وی ادامه داد: اما این اقدامات امسال نیز روند کاهشی داشته و اعتبارات در نظر گرفته شده امکان انجام عملیات در سطح بیشتر از ۳۷۵ هکتار را فراهم نمی کند.
رییس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: اعتبارات سالهای ۹۸ و ۹۹ از محل صندوق توسعه ملی تامین شد اما امسال این اعتبارات قطع شده است و به همین دلیل از نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی درخواست داریم اقدام عاجلی در این زمینه انجام دهند و از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی اعتبار ویژه برای این حوزه فراهم نمایند.
وی افزود: هماکنون گستره انجام اقدامات بیابان زدایی و کاشت نهال در مناطق مد نظر ۹۰ درصد کاهش یافته و به ۱۰ درصد سال ۹۸ رسیده است.
زنگنه ادامه داد: سالانه امکان اجرای پروژه در سطح حدود ۲۰ هزار هکتار در این استان وجود دارد که نیاز آن برای هر هکتار ۱۰۰ میلیون ریال است.
وی اعتبارات ملی این فصل را محدود دانست و گفت: با وجودی که برای استانهایی مانند خوزستان، خراسان جنوبی، ایلام، کرمان و منطقه جیرفت اعتبارات ویژه مقابله با ریزگردها اختصاص یافته است، برای استان خراسان رضوی سهمیهای در نظر گرفته نشده است.
رییس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی افزود: این در حالی است که خراسان رضوی جزو استانهای بیابانی کشور و دارنده ۱۷ درصد عرصه های بیابانی ایران است.
وی ادامه داد: از سال ۱۳۴۴ و آغاز اولین عملیات بیابان زدایی تاکنون ۳۰۴ هزار هکتار نهال کاری درختچه تاغ در استان انجام شده است.
زنگنه گفت: وقوع خشکسالی امسال موجب شده هیچ پوشش گیاهی در عرصهها باقی نماند و با حرکت باد، خاک به صورت گرد و غبار به راحتی از زمین بلند شده و جابهجا شود.
وی افزود: سال ۱۳۹۸ به دلیل بارندگی خوب، شاهد وقوع پدیده گرد و غبار نبودیم اما از ابتدای امسال شاهد وقوع چندین توفان شن در شهرستان های سرخس، گناباد، خواف و سبزوار بودیم که علت آن ضعیف شدن و از بین رفتن پوشش گیاهی مناطق و به نوعی نیمه فعال شدن کانونها بوده است.
خراسان رضوی منطقهای خشک و نیمه خشک است زیرا ۷۵ درصد وسعت آن در اقلیم بیابانی یعنی خشک، نیمهخشک و فراخشک قرار دارد. یک میلیون و ۶۵۱ هزار و ۵۱۱ هکتار از زمینهای خراسان رضوی در مناطق بیابانی متاثر از کانونهای فرسایش بادی قرار دارد که شامل حدود ۳۰ درصد از وسعت استان است.
خراسان رضوی دارای ۱۵ کانون بحرانی فرسایش بادی در ۱۷ منطقه و ۱۵ شهرستان است.
همچنین وسعت مراتع خراسان رضوی ۶ میلیون و ۵۶۶ هزار و ۲۹ هکتار معادل ۵۶ درصد از کل مساحت استان است. مساحت جنگلهای خراسان رضوی نیز با محاسبه بیشهزارها، درختچهها و جنگلهای دست کاشت حدود یک میلیون هکتار یعنی ۸،۵ درصد از کل وسعت استان را شامل میشود.
بلندترین نقطه خراسان رضوی قله سه هزار و ۶۱۵ متری بینالود و پستترین نقطه آن در دشت سرخس با ارتفاع ۲۹۹ متر از سطح دریا واقع است.
خراسان رضوی با ۱۱۸ هزار و ۸۵۱ کیلومترمربع (۱۱ میلیون و ۷۴۰ هزار و ۶۵۹ هکتار) وسعت، معادل هفت درصد مساحت کل کشور را در بر گرفته است.
این استان شامل ۳۳ شهرستان، ۸۱ شهر، ۷۹ بخش، ۱۷۵ دهستان و سه هزار و ۲۸۱ روستا است.
نظر شما