به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری رویترز، این پیمان امنیتی باعث شده تا نگرانی هایی نسبت به امیدواری برای بازسازی روابط امریکا با اروپا که در دوران دونالد ترامپ خدشه دار شده بود، ایجاد شود.
در این میان دولت بایدن پیشتر امیدوار بود که با همکاری اروپایی ها بتواند در برابر قدرت فزاینده چین در جهان بایستد اما بحران بر سر این پیمان امنیتی شرایط جدیدی ایجاد کرده است.
در ادامه این گزارش خبرگزاری رویترز عنوان شد: پیشتر در ماه ژوئن آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا به پایتخت های اروپایی سفر کرد که رضایت را در میان اروپایی ها همزمان با تلاش دولت بایدن برای احیای روابط ترانس آتلانتیک به همراه داشت. این اولین نفس تازه پس از چهار سال سیاست دولت ترامپ در قبال اروپا بود که تنش هایی را ایجاد کرد.
اما کمتر از سه ماه پس از سفر بلینکن به اروپا ، آمریکا به دلیل پیمان امنیتی واشنگتن با انگلیس و استرالیا با یک بحران دیپلماتیک غیرمنتظره مواجه شده است.
معاهده «آکوس» چهارشنبه گذشته بین آمریکا، انگلیس و استرالیا در حوزههای دیپلماتیک، امنیتی و نظامی در سراسر منطقه هند و اقیانوس آرام امضا شد. برنامه زیردریاییهای اتمی استرالیا اولین پروژه بزرگ این توافق خواهد بود. در چارچوب این معاهده به استرالیا برای دستیابی به زیردریاییهای اتمی کمک خواهد شد.
پیشتر فرانسه قراردادی با ارزش ۳۰ میلیارد یورو برای نوسازی ناوگان زیردریایی استرالیا امضا کرده بود. فرانسه قرار بود زیردریایی هایی با سوخت متعارف اما از روی مدل زیردریایی های اتمی خود به استرالیا تحویل دهد. این قرارداد با افزایش هزینه و تاخیر در اجرا مواجه شد و سرانجام استرالیا به همین بهانه به سمت استفاده از خدمات رقبای فرانسه رفت.
ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه این پیمان را "خنجری از پشت" خوانده و اظهار داشت که این توافق نشانه رفتاری غیرقابل قبول میان متحدان و شرکاست و تبعات آن مستقیما چشماندازی را که برای این اتحاد وجود دارد تحت تاثیر قرار میدهد. او همچنین سفیران فرانسه در استرالیا و آمریکا را "به منظور مشاوره" فراخوانده است. این اقدام امری کاملا نادر است و گفته میشود که این اولین بار است که فرانسه سفیران خود را از این دو کشور فراخوانده است.
بنجامین حداد مدیر بخش اروپا شورای آتلانتیک گفت: در زمانی که دولت بایدن به دنبال جلب اروپایی ها در مسیر یک جبهه مشترک برای عقب راندن قدرت چین است چرا نباید یک بازیگر کلیدی اروپایی در این منطقه و این پیمان حضور داشته باشد؟
برخی کارشناسان نسبت به آسیب رسیدن به استراتژی بایدن در قبال چین به دلیل این نارضایتی فرانسه هشدار داده اند.
نظر شما