به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای ۲۶ شهریور ماه با حضور سران ۱۲ کشور عضو و ناظر در شهر دوشنبه برگزارشد. در این اجلاس منطقهای، علاوه بر رئیس جمهوری تاجیکستان به عنوان کشور میزبان، سران قرقیزستان، قزاقستان، بلاروس، پاکستان، ترکمنستان و ازبکستان نیز حضور داشتند و روسای جمهوری روسیه، چین، هند و مغولستان نیز به صورت مجازی در این نشست شرکت کردند.
یکی از مهمترین دستاوردهای این اجلاس عضویت دایم ایران بود که طی این سالها بهعنوان ناظر در اجلاس شانگهای حضور داشت.
اجلاس شانگهای یک پیمان اقتصادی و سیاسی است که میتواند دایره همکاری کشورهای آسیا را توسعه ببخشد و گسترش دهد؛ از همین جهت از اهمیت فراوانی برخوردار است.
بی شک حضور رییس جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس بیانگر سطح نگاه ایران به سازمان همکاری شانگهای و در راستای نگاه به شرق جمهوری اسلامی ایران است که میتواند دستاوردهای سیاسی و اقتصادی زیادی برای کشور داشته باشد.
رییسی در بازگشت از سفر سه روزه خود به کشور تاجیکستان در تشریح دستاوردهای این سفر، اظهار داشت: عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای که در اجلاس تاجیکستان انجام شد، یک موفقیت دیپلماتیک بود.
به گفته رئیس جمهور کشورمان، حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو اصلی سازمان شانگهای یک ارتباط اقتصادی قوی را برای مردم کشورمان رقم میزند که به معنای اتصال ایران به زیرساختهای اقتصادی آسیا و منابع پایدار ناشی از آن است.
رییس جمهوری ایران: سیاست خارجی ایران مخالف یکجانبه گرایی است
در این اجلاس، آیت الله رییسی با سخنرانی در جمع سران و مقام های شرکتکننده در این اجلاس دیدگاه ها و نظرات جمهوری اسلامی ایران را درخصوص مسائل منطقه ای و بین المللی تشریح کرد.
رییس جمهوری با بیان اینکه سیاست خارجی ایران همواره مبتنی بر مشارکت فعال در سازمانهای بینالمللی، چندجانبه گرایی و مخالفت با یکجانبه گرایی بوده است، گفت: تقویت همکاریهای دوجانبه به ویژه در عرصه اقتصادی، عامل مهمی در ارتقای نقش راهبردی سازمان همکاری شانگهای در اقتصاد جهانی است.
وی ادامه داد: زمانی که من ریاست جمهوری اسلامی را عهدهدار شدم، جهت گیری سیاست خارجی خود را تمرکز بر «چندجانبهگرایی اقتصادی» و تقویت «سیاست همسایگی» به معنی وسیع آن و تقویت حضور در سازمانهای منطقهای معرفی کردم.
رییس جمهوری گفت: ترکیب دو ابتکار اوراسیایی و جاده - کمربند میتواند تحقق عینیبخشی از این رویکرد باشد و ظرفیتهای عظیم جمهوری اسلامی ایران به لحاظ ژئوپلتیک، جمعیت، انرژی، حمل و نقل، نیروی انسانی و از همه مهمتر معنویت، فرهنگ و تمدن میتواند تحرک معناداری به این چشمانداز ببخشد. این منطقه در طول تاریخ پیوستگی شگرفی داشته و احیای این پیوستگی از کارویژههای پیمان شانگهای و مورد تاکید جمهوی اسلامی ایران است. آسیا سرزمینی غنی از تمدنها و ارزشهاست. نقشآفرینی آسیا در عرصه بینالملل نیازمند حفظ تجانس (هارمونی) بین ملتها و تمدنهای خود است. ایران تجانس بین ملتها و تمدنهای آسیایی را تقویت میکند.
دیدار آیت الله رییسی با نخست وزیر پاکستان
آیت الله رئیسی در دیدار با «عمران خان» نخست وزیر پاکستان، روابط دو کشور را با توجه به اشتراکات تاریخی و فرهنگی، فراتر از همسایگی توصیف کرد و گفت: نباید اجازه دهیم فتنهگری و شیطنت بیگانگان این روابط خوب را تحت تاثیر قرار دهد.
رییسی با اشاره به مرز طولانی دو کشور و ظرفیت گسترش تعاملات اقتصادی در مناطق مرزی گفت: استقرار امنیت در مناطق مرزی می تواند ظرفیت های قابل توجه این مناطق برای تعاملات و تبادلات اقتصادی و تجاری را فعال کرده و به شکوفایی آبادانی این مناطق نیز کمک کند.
نخست وزیر پاکستان نیز با قدردانی از مواضع سازنده و نگاه برادرانه جمهوری اسلامی ایران نسبت به پاکستان گفت: به دنبال گسترش همه جانبه روابط خود به ویژه در زمینه حمل و نقل با ایران هستیم و معتقدیم ارتقای سطح همکاری های دو کشور تاثیرات مثبت منطقه ای و جهانی خواهد داشت.
نخست وزیر پاکستان در ادامه با بیان اینکه افغانستان امن و آرام به نفع همه کشورهای منطقه و جهان خواهد بود، اظهار داشت: چنانچه دولت فراگیر در افغانستان تشکیل نشود، مشکلات این کشور تشدید شده و زیان آن بیش از هر کشوری متوجه پاکستان و ایران خواهد بود.
رییسی در دیدار با رئیس جمهور ازبکستان خواستار توسعه روابط با این کشور شد
آیت الله رییسی در دیدار با «شوکت میرزایف» رئیس جمهور ازبکستان گفت: سطح فعلی روابط اقتصادی تهران و تاشکند هم سطح روابط سیاسی دو کشور نیست و جمهوری اسلامی علاقمند است روابط اقتصادی با ازبکستان را در چارچوب گسترش مناسبات با همسایگان بیش از پیش گسترش دهد.
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود در این دیدار با تاکید بر اینکه تحریمها مانع پیشرفت ایران نبوده و نیستند، اظهار داشت: در عین حال به دنبال رفع تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی هستیم.
میرزایف نیز در این دیدار با بیان اینکه دو کشور در عرصه روابط سیاسی حسن تفاهم دارند، خاطرنشان کرد: سوابق تمدنی و تاریخی مشترک دو کشور می تواند نقش مهمی در تسهیل گسترش روابط اقتصادی و فرهنگی فیمابین و ارتقای سطح همکاری های فعالان اقتصادی بخش خصوصی ایران و ازبکستان داشته باشد.
وی گفت: ازبکستان به دنبال یک نقشه راه عملیاتی برای گسترش روابط اقتصادی با ایران به ویژه در عرصه حمل و نقل و هر چه فعال تر کردن کریدور ارتباطی شمال-جنوب با محوریت بندر چابهار است.
دیدار رئیس جمهور بلاروس با دکتر رئیسی
آیت الله دکتر رییسی در دیدار «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس با بیان اینکه سطح روابط اقتصادی ایران و بلاروس کافی و راضی کننده نیست، گفت: تکمیل هر چه سریع تر پروژه های مشترک دو کشور می تواند روند گسترش تعاملات اقتصادی دوجانبه را تسریع و تسهیل کند.
آیت الله رییسی خاطرنشان کرد: تهران و مینسک زمینه ها و ظرفیت های بسیار خوبی برای گسترش روابط دارند و روابط خوب و سازنده سیاسی دوجانبه می تواند به عملیاتی شدن هر چه بیشتر و سریع تر این ظرفیت ها کمک موثری کند. تامین متقابل کالاها و خدمات مورد نیاز ایران و بلاروس از یکدیگر یکی از زمینه های خوب تقویت مناسبات اقتصادی است.
لوکاشنکو نیز در این دیدار گفت: هیچ کشوری نتوانسته با تحریم کشورهای دیگر به موفقیت دست یابد و تحریم اساسا سیاست شکست خورده ای در جهان است.
لوکاشنکو با تاکید بر علاقمندی برای گسترش روابط و همکاری های اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: سطح فعلی روابط اقتصادی دو کشور به هیچ وجه تناسبی با روابط دوستانه سیاسی ایران و بلاروس ندارد و باید با بهره گیری از ظرفیت های مناسب موجود مناسبات اقتصادی را هر چه بیشتر گسترش دهیم.
دیدار دوجانبه روسای جمهور ایران و تاجیکستان
آیت الله رییسی رییس جمهوری کشورمان همچنین در دیدار با امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان، با اشاره به دین، فرهنگ و زبان مشترک دو ملت اظهار امیدواری کرد که با تلاش مقامات دو کشور فصلی نوین در شکوفایی روابط و همکاری های دو کشور در عرصه های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی گشوده شود.
رئیس جمهور کشورمان در این دیدار با بیان اینکه دو کشور ظرفیت های مناسبی برای گسترش روابط و همکاری های دوجانبه دارند، افزود: تعمیق و تقویت مناسبات و تعاملات دوجانبه زمینه ای برای ارتقای سطح همکاری های منطقه ای دو کشور نیز خواهد بود.
دکتر رئیسی اظهار داشت: مقامات ایران و تاجیکستان باید با استمرار منظم دیدارها و گفتگوهای دوجانبه، روابطی پایدار و همه جانبه را بین دو کشور فارسی زبان پایه گذاری کنند که به الگویی در سطح منطقه تبدیل شود.
امامعلی رحمان با اشاره به سوابق همکاری ها و پروژه های مشترک اجرا شده از سوی متخصصان ایرانی در تاجیکستان اظهار داشت: دوستی و محبتی که بین مردم و دولت دو کشور وجود دارد زمینه بسیار مناسبی برای ارتقای سطح همکاری ها و روابط دو کشور است.
گفتنی است آیت الله دکتر رییسی پس از دیدار دوجانبه با امامعلی رحمان، مذاکرات مشترک هیات های عالیرتبه دو کشور و همچنین امضای اسناد همکاری های دو جانبه، در نشست خبری مشترک با همتای تاجیک خود با تاکید بر اینکه دو کشور از ظرفیت های فراوانی برای همکاری برخوردارند، بر استفاده از همه ظرفیت ها برای توسعه روابط در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی تاکید کرد.
رئیس جمهور تاجیکستان نیز در این نشست خبری مشترک از ایران به عنوان کشور دوست و همزبان تاجیکستان نام برد و با اشاره به اشتراکات فراوان فرهنگی و دینی میان دو ملت ایران و تاجیکستان، بر توسعه و تعمیق هر چه بیشتر روابط تاکید کرد.
رئیس جمهور تاجیکستان با بیان اینکه گسترش همکاری ها با ایران در همه زمینه ها اعم از سیاسی، اقتصادی، تجاری، علمی و فرهنگی را ضروری می دانیم، گفت: سفر آیت الله رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به دوشنبه، فصل نوینی از روابط دو کشور را رقم می زند.
آیت الله رییسی در جمع ایرانیان مقیم تاجیکستان
دکتر رییسی در جمع ایرانیان مقیم تاجیکستان، ایرانیان خارج از کشور را فرصت و ظرفیتی گرانبها در مسیر پیشرفت ایران اسلامی توصیف کرد و افزود: ایرانیان عزیز خارج از کشور همواره تلاش کرده اند، میهن شان را در حوزه های اقتصادی، علمی، فنی و مهندسی از داشته ها و توانمندی هایشان بهره مند کنند.
دکتر رییسی با تاکید بر اینکه باید در عمل به ظرفیت ایرانیان خارج از کشور توجه کرد و آن را در خدمت پیشرفت و گسترش ارتباطات کشور قرار داد، اظهار داشت: این ظرفیت می تواند در حوزه های مختلف نقش آفرین بوده و تبدیل به دارایی های ماندگاری برای کشور شود. دستگاه های مسئول باید زمینه لازم برای این مهم را در کشور فراهم کنند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه کشورهای همسایه و به ویژه کشورهایی که دارای حوزه تمدنی مشترک با ایران هستند، ترجیح می دهند ارتباط خود را با ایران در همه حوزه ها گسترش دهند، تصریح کرد: درست است که مسئولیت بخش رسمی و سازمانی برقراری و توسعه ارتباطات خارجی کشور با وزارت امور خارجه و سفارتخانه های ایران است، اما ایرانیان خارج از کشور از جمله در تاجیکستان نقش موثر و مهمی در گسترش و تعمیق روابط ایران با سایر کشورها دارند.
سخنان رییس جمهوری در دانشگاه ملی تاجیکستان
آیت الله رییسی در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه ملی تاجیکستان با تاکید بر لزوم تقویت ارتباط بین دانشگاه های تاجیکستان با دانشگاه های کشورمان خاطرنشان کرد: امروز یکسری کامل از تجهیزات نانوتکنولوژی از سوی ایران به دانشگاه ملی تاجیکستان اهدا شد و زمینه پذیرش دانشجو از تاجیکستان نیز در دانشگاه های ایران کاملا فراهم شده است.
رئیس جمهور افزود: دانشگاه های ایران در رشته های فنی و مهندسی، پزشکی و علوم انسانی به پیشرفت های بسیار خوبی در تراز جهانی دست یافته اند و آماده ایم تجربیات خود در این زمینه را در اختیار تاجیکستان و دیگر کشورهای همسایه قرار دهیم.
رئیس جمهور همچنین با تشکر از اعطای دکترای افتخاری دانشگاه ملی تاجیکستان به وی گفت: برای بنده عنوان طلبگی حوزه های علمیه بر هر عنوان دیگری برتری دارد.
سخنرانی در اجلاس پیمان امنیت جمعی افغانستان
آیت الله دکتر رییسی در اجلاس پیمان امنیت جمعی افغانستان که در حاشیه بیست و یکمین نشست سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد، اظهارداشت: تاریخ افغانستان درس بزرگی درباره مقاومت مردم این کشور در برابر حضور دخالت خارجی به ما میدهد، مردم افغانستان ثابت کردند که نمیپذیرند کشوری خارجی سرنوشت آنها را رقم بزند.
آیت الله رییسی با بیان اینکه کشورهای همسایه مسئولیت بسیار مهمی در این برهه تاریخی افغانستان دارند، تصریح کرد: ما باید شرایطی را فراهم کنیم تا مردم و گروه های این کشور بتوانند تعاملی مثبت و مسالمت آمیز داشته باشند و بتوانند مسیر آینده کشور خود را به درستی ترسیم کنند.
رئیس جمهور تاکید کرد: ما معتقدیم زمانی صلح در افغانستان پایدار خواهد شد که دولت و ارکان حاکمیت بازتاب دهنده ترکیب جامعه افغانستانی باشد و تمامی اقوام و گروههای این کشور به طور واقعی احساس کنند شراکتی اثرگذار و متناسب با وزن خود در دولت دارند و حاکمیت مبتنی بر رای و نظر مردم است.
دیدار با رییس جمهوری ترکمنستان
رئیس جمهور کشورمان در دیدار «قربانقلی بردی محمداف» رییس جمهوری ترکمنستان افزود: برگزاری منظم جلسات کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی می تواند محرک موثری برای گسترش مناسبات ایران و ترکمنستان باشد.
وی اظهار داشت: تبادل انرژی و افزایش حجم مبادلات و ترانزیت کالا بین دو کشور از جمله زمینه های مستعد برای تقویت همکاری های ایران و ترکمنستان است.
در این دیدار دو رییس جمهوری درباره حل مساله گاز با یکدیگر توافق کردند.
رییس جمهوری ترکمنستان نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از روابط دوستانه کشورش با جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: بنا داریم برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور به شکل منظم دنبال شود.
رییسی در دیدار با رییس جمهور قزاقستان: تحولات افغانستان موضوع مشترک همه کشورهای منطقه است
آیت الله رییسی در دیدار با «قاسم توقایف» رییس جمهوری قزاقستان، تحولات افغانستان را موضوع مشترک همه کشورهای منطقه عنوان کرد و افزود: مشکلات افغانستان صرفا با تشکیل دولتی فراگیر و با مشارکت همه اقوام و گروه ها که بتواند صلح و ثبات را در این کشور برقرار کند و پرهیز کشورهای خارجی از مداخله در امور افغانستان حل و فصل خواهد شد.
رییس جمهوری با بیان اینکه ایران به دنبال حل و فصل مسئله هسته ای از طریق گفت وگو است، تاکید کرد: البته چنانکه پیش تر نیز اعلام شده است، مذاکره را برای مذاکره نمی خواهیم و به دنبال مذاکراتی هستیم که به حل مساله و رسیدن به نتیجه منجر شود.
رییس جمهوری قزاقستان نیز در این دیدار با بیان اینکه کشورش علاقه مند به تقویت روابط و تعاملات خود به ویژه در عرصه اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران است، اظهار داشت: خطوط ارتباطی و ترانزیتی با محوریت بندر چابهار می تواند محور توسعه روابط اقتصادی بین ایران و کشورهای آسیای میانه باشد.
قاسم توقایف افزود: قزاقستان هم کاملا با نظر جمهوری اسلامی ایران موافق بوده و تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه گروه ها و اقوام را تنها راهکار حل و فصل مسائل و مشکلات افغانستان می داند.
دیدار با نخست وزیر تاجیکستان
آیت الله رییسی همچنین در دیدار با «قاهر رسول زاده» نخست وزیر تاجیکستان به توافقات روسای جمهور دو کشور برای گسترش همه جانبه روابط و افزایش سطح تبادلات تجاری به ۵۰۰ میلیون دلار اشاره کرد و گفت: زمینه ها و ظرفیت های لازم برای ارتقای سطح مناسبات دو کشور کاملا فراهم است و باید این ظرفیت ها را عملیاتی کرد.
رئیس جمهور افزود: توافقات لازم انجام شده و اسناد همکاری خوبی نیز از گذشته بین دو کشور به امضا رسیده که لازمه اجرای آنها تلاش و رایزنی مستمر و منظم مقامات اجرایی ایران و تاجیکستان است. با رئیس جمهور تاجیکستان توافق کردیم که نقشه راه گسترش روابط هر چه سریع تر نهایی شده و اهداف آن تا سال ۲۰۳۰ عملیاتی شود.
رسول زاده نیز در این دیدار با تشریح زمینه های همکاری و حضور اقتصادی و تجاری ایران در کشورش اظهار داشت: مشتاقانه منتظر حضور جدی فعالان بخش خصوصی ایران در عرصه های استخراج و تولید انرژی، گردشگری، خدمات فنی و مهندسی، ساخت نیروگاه و سلامت و درمان تاجیکستان هستیم.
دیدار با نخست وزیر ارمنستان
آیت الله رییسی در دیدار با «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان، ضرورت افزایش سطح کنونی مناسبات اقتصادی ایران و ارمنستان را مورد تاکید قرار داد.
وی افزود: تشکیل کارگروه های تخصصی در موضوعات اقتصادی از جمله در زمینه تبادل انرژی، حمل و نقل، پروژه های تولیدی مشترک و مبادلات مالی می تواند محرک مناسب و نقطه عطفی در ارتقای سطح تعاملات دو کشور باشد.
نخست وزیر ارمنستان نیز در این دیدار با بیان اینکه گسترش روابط با همسایگان از اصول سیاست خارجی کشورش است، اظهار داشت: اینکه دولت جنابعالی نیز اولویت سیاست خارجی خود را تقویت مناسبات با همسایگان قرار داده می تواند باعث آغاز دوره ای جدید و پربار از روابط میان دو کشور باشد.
نیکول پاشینیان نقش جمهوری اسلامی ایران در مناسبات منطقه را بسیار سازنده توصیف کرد و افزود: نقش آفرینی ایران در منطقه همواره ثبات بخش بوده و از ابتکارات ایران برای حل و فصل مسائل منطقه ای استقبال میکنیم.
دیدار با وزیر امور خارجه هند
«اس جایشانکار» وزیر امور خارجه هند نیز در حساب توییتری خود اعلام کرد که با رئیس جمهوری ایران در حاشیه اجلاس سازمان همکاری شانگهای در تاجیکستان دیداری کوتاه داشته است.
جایشانکار با انتشار تصویری از دیدار خود با آیت آلله رییسی نوشت: با رئیس جمهوری ایران پیش از آغاز اجلاس شانگهای دیدار کردم و به تبادل احترام و دیدگاهها پرداختم.
شایان ذکر است جایشانکار تاکنون دو بار با رییس جمهوری ایران دیدار کرده است. او همچنین به نمایندگی از دولت هند برای مراسم تحلیف آیتالله رئیسی به تهران سفر کرده بود.
سفر به کولاب
آیت الله رئیسی در آخرین مرحله از سفر سه روزه به تاجیکستان، به منظور زیارت آرامگاه میر سیدعلی همدانی و دیدار با مردم کولاب، وارد این شهر در جنوب این کشور شد.
آیتالله رئیسی در بدو ورود به کولاب از سوی جمعی از جوانان و نوجوانان این شهر با اجرای سرود و موسیقی محلی مورد استقبال قرار گرفت، استاندار و جمعی از مقامات استانی نیز در این مراسم حضور داشتند.
رئیس جمهور پس از مراسم استقبال به منظور زیارت میرسیدعلی همدانی عازم آرامگاه وی شد. میرسید علی همدانی ۱۲ رجب ۷۱۴ هجری قمری در همدان متولد شد و در ذیحجه ۷۸۶ هجری قمری درگذشت. میرسیدعلی همدانی از جمله شخصیت های معنوی مورد احترام در تاجیکستان و شبه قاره هند است. وی حافظ قرآن کریم بود و گسترش بسیاری از هنرهای قرون گذشته در منطقه کشمیر را با نام سید علی همدانی پیوند می دهند؛ هنرهایی مانند شالبافی، بافندگی، سفالگری و خوش نویسی از بازمانده های میراث شاه همدان و ۷۰۰ همراه هنرمند او به شمار می آید.
آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی در آخرین مرحله از سفر سه روزه به کشور تاجیکستان پس از زیارت مرقد سید میرعلی همدانی در شهر کولاب، طی سخنان کوتاهی درجمع استقبال کنندگان و مردم این شهر، اظهار داشت: اراده ما گسترش و توسعه روابط با تاجیکستان درهمه زمینهها است.
نظر شما