آمریکای لاتین چگونه از شرّ کرونای دلتا در امان ماند؟

تهران - ایرنا - شیوع سویه دلتای ویروس کرونا با قابلیت سرایت‌پذیری بیشتر در حالی در چند ماه گذشته به گونه غالب در جهان تبدیل شده و فریاد هشدار مقامات کشورهای مختلف را به دنبال داشته است که این نوع جدید بیماری همه‌گیر همچنان در بخش بزرگی از کشورهای آمریکای لاتین به عنوان گونه‌ای اقلیت به شمار می‌رود.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، نشریه ال اسپانیول اسپانیا در گزارشی با طرح این پرسش که «چرا آمریکای لاتین در حال حاضر موفق به فرار از گونه دلتا شده است» نوشت: رقابت بین گونه‌ها، اختلاف در میزان و روند واکسیناسیون در کشورها و یا عوامل بیولوژیکی و فرهنگی، برخی از فرضیه‌هایی است که کارشناسان برای توضیح این پدیده در نظر می‌گیرند.

آتش بیماری همه‌گیر با پیامدهای بهداشتی و اقتصادی از سال گذشته به جان آمریکای لاتین با بیش از ۴۴ میلیون و ۵۶۳ هزار مورد ابتلا و بیش از یک میلیون و ۴۷۴ هزار مورد فوت افتاده اما با گذشت چند ماه از ورود دلتای هندی به این منطقه، کشورهای شیلی، اوروگوئه یا کلمبیا در وضعیت آتش‌بس همه‌گیری قرار گرفته‌اند.

به نوشته این نشریه، به استثنای مکزیک که در حال حاضر دلتا در آن بر سایر گونه‌ها غلبه دارد، وضعیت در سایر کشورهای لاتین در مقایسه با اروپا و آسیا که طی چند هفته شاهد جولان گسترده دلتا بودند، مطلوب تر و بسیار متفاوت تر است.  

آب و هوا 

از زمانی که اولین مورد دلتا در شیلی در ژوئن گذشته (خرداد) گزارش شد، این کشور کاهش مداوم عفونت‌ها را ثبت کرده است و اکنون با آزادی بیشتر، از یکی از بهترین اوقات خود از آغاز ورود ویروس به این کشور لذت می برد.

«اِربرتو گارسیا» مدیر «موسسه بهداشت عمومی شیلی» معتقد است یکی از فرضیه هایی که سبب شده تا دلتا چندان به این کشور اثر نکند، اختلاف آب‌وهوای فعلی اروپا و آمریکای لاتین است. اروپا در حال گذار از روزهای تابستانی شاهد شیوع سریع گونه دلتا بود اما جنوب نیم کره زمین در فصل زمستان قرار داشت.

رقابت بین انواع مختلف ویروس

به گفته «فرناندو دونایرس» مدیر «مرکز ملی بهداشت عمومی پرو»، دلیل دیگری که باعث رشد کند گونه دلتا در کشورهای آمریکای لاتین شده است را "رقابت" بین انواع مختلف ویروس در این منطقه عنوان کرده است.

در پرو با بیش از دو میلیون مورد ابتلا به ویروس کرونا تا کنون ۲۴۴ مورد بیماری از سویه دلتا گزارش شده است. به این ترتیب در برابر فراوانی ۸۰ درصد گونه لامبدا در این کشور، میزان شیوع دلتا تنها ۲۰ درصد است.

در شیلی نیز نوع گاما با مجموع ۴۱ درصدی شمار مبتلایان به ویروس کرونا بر دلتا با فراوانی ۱۸ درصدی غلبه دارد. دونایرس می‌گوید: این دقیقا یکی از احتمالاتی است که می‌تواند گسترش نوع دلتا را به تاخیر بیندازد با این حال ممکن است به مرور زمان نیز دلتا افزایش یابد.

در همین راستا، «اونای توپینامباس» عفونت‌شناس دانشگاه فدرال برزیل معتقد است گسترش محدود گونه دلتا در کشورهای آمریکای لاتین مسئله «جذابی» است که می‌تواند به «واکنش متقابل» انواع گونه‌ها مربوط شود. به گفته این کارشناس، همین امر می‌تواند توجیه «کاهش شیوع دلتا در برزیل از ۶۱ درصد در اوایل ماه اوت به ۳۵ درصد در دوهفته پس از این تاریخ» باشد. «دلتا نه تنها نتوانست با قدرت زیاد به غول آمریکای لاتین با حدود ۲۱ میلیون مبتلا برسد بلکه حتی کاهش یافت».

در حالی که به نظر می‌رسد روند گسترش دلتا در آمریکای لاتین متوقف شده است، گونه جدید «مو» که برای نخستین بار در کلمبیا شناسایی شد، در حال پیشروی در کشورهای این منطقه است.  

اهمیت واکسیناسیون

واکسیناسیون در آمریکای لاتین هر چند به طور نا هماهنگ و با تاخیر در حال انجام است اما به هر حال در حال پیشرفت است. شیلی و اوروگوئه با پوشش دهی ۷۰ درصدی جمعی کشورهایشان از جمله سریع‌ترین کشورهای جهان در پیشبرد واکسیناسیون علیه کرونا قرار دارند.  

بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی دانشگاه آکسفورد، شمار جمعیت واکسینه شده در اکوادور نیز از ۵۰ درصد فراتر رفته و ۳۰ درصد از شهروندان کلمبیا، برزیل و آرژانتین هر دو دز واکسن را دریافت کرده اند.  

«فلاویو سالاسار» معاون تحقیقات دانشگاه شیلی، انجام واکسیناسیون برای جلوگیری از شیوع بیماری همزمان با استفاده از انواع مختلف واکسن را اقدامی «ضروری» می‌داند.

اوایل سال جاری میلادی، زمانی که دزهای آسترازنکا یا فایزر به آمریکای لاتین وارد نشده بود، کشورهای منقه، روند واکسیناسیون با انواع روسی (اسپوتنیک‌وی) و چینی (سینوواک) را آغاز کردند. این کارشناس شیلیایی با اشاره به تفاوت فرآیند تولید واکسن متعلق به شرکت‌های مختلف، استفاده از واکسن فایزر برای دریافت کنندگان واکسن سینوواک را مفید می‌داند.  

سالاسار استفاده برخی کشورها از یک نوع خاص واکسن را عامل افزایش شیوع گونه دلتا در آن کشورها می‌داند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha