به گزارش روز سه شنبه ایرنا از تارنمای سی ان ان؛ بر اساس قراردادی به نام پیمان آکوس که به تازگی آشکار شده، انگلیس و آمریکا به عنوان بخشی از این پیمان دفاعی سه جانبه، فناوری و تخصص ساخت زیردریایی هایی دارای پیشرانه هسته ای را در اختیار استرالیا قرار خواهند داد.
این اقدام که موجب لغو توافقنامه درازمدت فرانسه برای فروش زیردریایی متعارف (با موتور دیزلی - گازوئیل سوز) به استرالیا شد، خشم و اعتراض بسیار پاریس را برانگیخت، اما بسیاری از شهروندان خود این کشور نیمکره جنوبی به همراه گروه های مخالف ضد هسته ای به علت نگرانی از تبدیل شدن این پیمان به راه ورود صنعت انرژی هسته ای به کشورشان، به شدت با آن مخالفت کرده اند.
جاسیندا آردن نخست وزیر نیوزیلند نیز در تماس شخصی با اسکات موریسون همتای استرالیایی اش، به او یاد آوری کرد که از این شناورها در آب های سرزمینی نیوزیلند استقبال نمی شود که از ۱۹۸۴ منطقه عاری از تسلیحات هسته ای بوده است.
تاکنون ۶ کشور انگلیس، آمریکا، چین، هند و فرانسه در ناوگان خود، زیردریایی با نیروی پیشرانه هسته ای داشته اند و بسیاری از اقتصادهای پیشرفته مانند ایالات متحده و انگلیس از انرژی هسته ای برای تولید برق استفاده می کنند به گونه ای که ۷۰ درصد برق مصرفی فرانسه از این منبع تامین می شود.
بر اساس آمار آژانس بین المللی انرژی؛ انرژی هسته ای دومین منبع تامین برق بدون انتشار کربن در جو زمین پس از نیروی برقابی به شمار می رود. اکنون نزدیک به ۱۰ درصد برق جهان توسط بیش از ۴۴۰ دستگاه رآکتور تولید می شود.
بر اساس آمار انرژی هسته ای جنرال الکتریک هیتاچی؛ اورانیوم فلز سنگینی است که در صخره ها و بستر دریا یافت می شود و تکه ای از اورانیوم غنی شده به اندازه پاک کن چسبیده به انتهای مداد، حاوی انرژی معادل یک تن (۱۰۰۰ کیلو) زغال سنگ یا سه بشکه نفت خام است. با اینکه اورانیوم در هنگام تولید انرژی، هیچ گونه گاز گلخانه ای تولید نمی کند، اما معمولا در هنگام استخراج آن، گازهای گلخانه ای منتشر می شود و فرآیند غنی سازی آن هم به کربن نیاز دارد.