تاکید دولت سیزدهم ساماندهی تجارت با آسیای میانه است

مشهد- ایرنا- استاندار خراسان رضوی یکی از مهمترین موضوعات مورد اهتمام دولت سیزدهم را ساماندهی تجارت با منطقه آسیای میانه و افغانستان برشمرد و گفت: اخیرا اختیارات ویژه‌ای در حوزه ساماندهی تجارت با افغانستان و آسیای میانه به تشخیص رییس جمهوری به این استان تفویض شده است.

محمدصادق معتمدیان، پنجشنبه در نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی که با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه ای وزیر کشور برگزار شد، افزود: یکی از شریانهای اقتصادی استان، چند ۱۰۰ کیلومتر مرز و مزیتهای آن، زیرساختهای گمرکی و تجارت بین المللی در مرز دوغارون است.

وی با اشاره به مشکلات دو سال اخیر خراسان رضوی در مرزها اظهار داشت: این استان با ترکمنستان سه مرز مشترک دارد که مهمترین آن مرز سرخس به عنوان دروازه اصلی جمهوری اسلامی ایران به آسیای میانه با بیشترین زیرساختها اعم از فروگاه، ریل، جاده و گمرک بویژه منطقه ویژه اقتصادی است اما به دلیل بهانه آوری های مختلف کشور مقابل، کمتر از ۲۰ درصد از کل ظرفیتهای اقتصادی سرخس استفاده می شود.

وی بیان کرد: در شرایط کنونی که نارضایتی هایی از سوی کشورهای آسیای میانه وجود دارد، حضور ترکیه و مسیر ترانزیتی به وجود آمده در برابر مسیر ترانزیتی  ایران، باعث ناخرسندی تجار ایرانی شده و بر روی مبادلات کالا در مرزهای خراسان رضوی نیز تاثیر گذاشته است؛ هم اینک نیز مرزهای لطف آباد و باجگیران استان تقریبا تعطیل است.

استاندار خراسان رضوی گفت: ۶۰ درصد از مبادلات تجاری ایران با افغانستان از طریق مرز دوغارون انجام می گیرد، با وجود تحولات در کشور افغانستان و ناامنی های متاثر از آن، هیچ خللی در امور مربوط به مرز دوغارون به وجود نیامده و از همه ظرفیت های موجود برای ثبات شرایط در مرز دوغارون بهره گرفته شده است.

وی بیان کرد: خراسان رضوی در منطقه ای قرار دارد که با استان‌های خارجی هم‌مرز خود از اشتراکات مذهبی، قومی و زیرساختی برخوردار است و بهره برداری از آنها می تواند کارگشا باشد، اما با انسدادی که در مسیر دیپلماسی منطقه ای وجود دارد، قدری کار مشکل شده که امید است با رویکرد دولت جدید و وزارت کشور از فرصت های اقتصادی بتوان بهتر استفاده کرد.

استاندار خراسان رضوی یکی از برنامه های جدی در حوزه افغانستان به عنوان یکی از تاکیدات دولت را جایگزین کردن مسیر جدیدی برای تجارت با آسیای میانه دانست و افزود: در همین سفر اخیر رییس جمهوری به تاجیکستان مورد تاکید قرار گرفت تا بتوان از طریق مرز دوغارون دسترسی به مرزهای تاجیکستان و ازبکستان داشت که این موضوع مورد استقبال دولت تاجیکستان هم قرار گرفته است.

معتمدیان اظهار داشت: یکی از درخواستهای همیشگی رییس جمهوری تاجیکستان، احیای جاده ابریشم از طریق اتصال منطقه هرات به منطقه مزارشریف است تا دسترسی جمهوری اسلامی به آسیای میانه از این طریق انجام گیرد که هم برای شمال افغانستان امنیت آور است و هم اینکه کشورهای منطقه می توانند از این طریق به آبهای آزاد متصل شوند و به طور قطع یکی از چشم اندازهای مهم تجاری در خراسان رضوی احیای همین مسیر خواهد بود.

وی با اشاره به متوقف شدن مسیر ریلی خواف – روزنک گفت: رایزنی ها برای بازگشایی این مسیر آغاز شده و از سوی دیگر بازگشایی بازارچه های مرزی دوغارون و خواف نیز برای تامین معیشت مرزنشینان، تثبیت جمعیت مرزنشین و تامین امنیت مرز در دست پیگیری است.

استاندار خراسان رضوی تبدیل منطقه ویژه اقتصادی سرخس به منطقه آزاد را از مطالبات جدی این استان برشمرد و افزود: از طریق مرکز کشور پیگیر هستیم که گره های موجود در مسیر تصویب این موضوع برای استفاده هر چه سریعتر از زیرساختها در سرخس باز شود.

معتمدیان با اشاره به تلاشهای انجام گرفته برای کاهش حجم کامیونهای متوقف در مرز دوغارون، اظهار داشت: در مقطعی از زمان توقف کامیونها در مرز دوغارون به ۳۰ روز هم می رسید که ناشی از مشکلات و نابسامانی ها در کشور مقابل بود، در این شرایط از هر کامیون ایرانی ۲۰۰ دلار بابت عوارض دریافت می شد در حالی که سالها در مرز دوغارون بابت کامیونهای افغانستانی هیچ عوارضی دریافت نشده است.

وی با اشاره به گشایش مسیر جدید جاده ای در مرز دوغارون از روز جمعه - فردا- گفت: دلیل اصلی توقف کامیونها در شرایط کنونی نابسامانی اوضاع سیاسی در کشور افغانستان است به طوری که هنوز ساختار منسجمی از سوی دولت آن کشور برای مرز تشکیل نشده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha