عرصه فرهنگ و هنر در هفته گذشته با آرام شدن نسبی شرایط کرونایی اما فرارسیدن اربعین حسینی شاهد تکاپو در برخی بخش ها و تعطیلی در بخش هایی دیگر بود. علاوه بر این ها برنامه هایی نیز در این عرصه به مناسبت هفته دفاع مقدس به گرامیداشت اختصاص یافت.
نامزدهای بخش کتاب شعر فارسی در نخستین دوسالانه جایزه ملی غزل (حسین منزوی) شامل ۷ شاعر با ۸ کتاب معرفی شدند.
فهرست عناوین منتخب پویانمایی کوتاه برای حضور در بخش ملی سیوچهارمین جشنواره بینالمللی کودکان و نوجوانان، اعلام شد.
«ایوب دهقان کار» مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران اعلام کرد که بر اساس توافق انجام شده با یکی از موسسه های بزرگ انتشاراتی روسیه و انتشارات سروش ایران، تفاهمنامه و پیوند خواهرخواندگی در راستای تعاملات فرهنگی دو کشور امضا و اجرایی خواهد شد.
موزه سینما راویتگر تاریخ و سرگذشت سینمای ایران با همکاری فیلمخانه ملی ایران، فیلمهای شاخص و پرمخاطب گذشته سینمای ایران را به نمایش در میآورد.
معاون نمایشگاه بینالمللی کتاب مسکو عنوان کرد: حضور ایران در سیوچهارمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب مسکو منحصر به فرد بود.
فراخوان بیستوهفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان همدان در قالب ۱۲ بخش منتشر شد.
همزمان با هفته دفاع مقدس، قرارداد چاپ ترجمه ژاپنی کتاب «مهاجر سرزمین آفتاب» از سوی رایزنی فرهنگی ایران در توکیو با مشارکت انتشارات پائو در این کشور منعقد شد.
سیامک اطلسی هنرمند پیشکسوت عرصه سینما، تلویزیون و صداپیشه روز یکشنبه بر اثر ابتلا به ویروس کرونا چشم از جهان فروبست. ایفای نقش حصین بن نمیر فرمانده لشکر یزید در مجموعه «مختارنامه» از آثار ماندگار این هنرمند فقید است.
شاهین فرهت نوازنده موسیقی از ساخت نخستین سمفونی ایرانی کرونا خبر داد.
دومین جشنواره فیلم نوستالژیا که ۳۰ شهریورماه تا ۳ مهرماه ۱۴۰۰ به دبیری محمد قانعفرد در میلان ایتالیا برگزار شد، جمعه شب دوم مهرماه با حضور اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره، تعدادی از فیلمسازها و داوران این دوره به پایان رسید.
محمدمهدی اسماعیلی در حکمی محمود شالویی مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی را با حفظ سمت به عنوان «سرپرست معاونت امور هنری» منصوب کرد.
افتخارات فرهنگی و هنری ایران در عرصه بین الملل
«وقت چیغ انار» به نویسندگی و کارگردانی گراناز موسوی، در جشنواره فیلم توکیو به روی پرده خواهد رفت.
فیلم کوتاه پارک دوبل به نویسندگی و کارگردانی دریا آذری در بیستودومین دوره جشنواره اوهای آمریکا که رویدادی ۱۰ روزه است، حضور خواهد داشت.
نرگس آبیار کارگردان و نویسنده آثاری چون «شیار۱۴۳»، «شبی که ماه کامل شد» و «ابلق» استاد افتخاری دانشگاه «شیان» چین شد.
فیلم مستند «یک روایت زرد» به کارگردانی و تهیه کنندگی محمد عابدی برای حضور در بخش مسابقه جشنواره بینالمللی فیلمهای ورزشی لیبرک چک انتخاب شد.
فیلم کوتاه «بَلین» به کارگردانی «اصغر لایی» و تهیهکنندگی انجمن سینمای جوان کرمانشاه به بخش مسابقه اصلی جشنواره بینالمللی فیلمهای کُردی برلین راه یافت.
فیلم سینمایی «دوچ» و پویانمایی «باد دوچرخهسوار» از تولیدات کانون پرورش فکری در بخش مسابقه ششمین جشنواره بینالمللی فیلم کودکان و نوجوانان «کینولاب» لهستان نمایش داده میشود.
مقام اول بیست و هفتمین دوره مسابقات بین المللی تلاوت و حفظ قرآن کریم زاگرب (کرواسی) به جمهوری اسلامی ایران رسید.
هنرمند تصویرگر ایرانی در اقدامی نمادین در نمایشگاه بین المللی کتاب مسکو تصاویری از «عمر خیام» شاعر و فیلسوف پرآوازه ایرانی و «فئودور داستایفسکی» نویسنده برجسته روس رسم کرده که نشانگر تعامل این دو شخصیت فرهنگی و نیز همکاری فرهنگی ایران و روسیه است.
«ما که هستیم؟» به نویسندگی و کارگردانی ابوالحسن کیوان، برنده ۳ جایزه از جشنوارههای فیلم هوستون آمریکا، آمستردام هلند و مادرید اسپانیا شد و به یک جشنواره آمریکایی دیگر راه پیدا کرد.
فیلم سینمایی «گورکن» در ادامه حضور بینالمللی در سی و هفتمین جشنواره فیلمهای آسیایی لسآنجلس، دهمین دوره جوایز فیلم زمستان نیویورک و دهمین جشنواره فیلمهای بدون خشونت کانادا به نمایش درمیآید.
فیلم سینمایی شهربانو ساخته مریم بحرالعلومی با عنوان جهانی Lady of the City برای حضور در بخش مسابقه بینالملل هجدهمین جشنواره بینالمللی فیلم زردآلوی طلایی ارمنستان (GAIFF) انتخاب شده است.
فیلم «قصیده گاو سفید» در ادامه حضورهای بینالمللی در بیست و ششمین جشنواره بوسان کره جنوبی روی پرده خواهد رفت.
فیلم سینمایی «قصیده گاو سفید» ساخته بهتاش صناعیها و مریم مقدم تا روز ششم جشنواره فیلم زوریخ سوئیس بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد.
فیلم کوتاه داستانی «پل دونفره» به نویسندگی و کارگردانی حمید وطن پرست عنوان بهترین فیلم کوتاه جشنواره بین الملی بروکسل بلژیک را دریافت کرد.
فیلم کوتاه «دریا» به نویسندگی و کارگردانی صحرا رمضانیان در نخستین تجربه حضور بینالمللی خود به جشنواره فیلمساز جدید (NewFilmmaker) آمریکا راه یافت.
فیلم مسخ در مسلخ به تهیه کنندگی مهدی کوه زاده و کارگردانی جواد دارایی جایزه بهترین فیلمنامه و جایزه بهترین فیلم را در ششمین دوره جشنواره Cine no visto اسپانیا را بدست آورد.
فیلم کوتاه ارتودنسی به کارگردانی محمدرضا میقانی که پیش از این نماینده سینمای کوتاه ایران در جشنواره کن ۲۰۲۱ بود به بخش «رادار» جشنواره Curtocircuíto اسپانیا که بخش اصلی این رویداد است، راه پیدا کرد.
جشنواره بینالمللی فیلم بایکال ۲۰۲۱ درخت گردو ساخته محمدحسین مهدویان را به عنوان بهترین فیلم بلند داستانی خود برگزید. این فیلم که یکی از ۳ فیلم رقیب در بخش بهترین فیلم بلند داستانی بود، موفق شد جایزه موسوم به لئونید گایدی را از آن خود کند.
اخبار فرهنگی و هنری بین الملل
فیسبوک طرح ساخت اینستاگرام مخصوص کاربران زیر ۱۳ سال را به حال تعلیق درآورد.
یک کتابخانه مختص رمانها، مقالات، مصاحبهها و دستنوشتههای «هاروکی موراکامی» این هفته به عنوان مرکزی برای تحقیقات ادبی، تبادل فرهنگی و گردهمایی طرفداران موراکامی در توکیو افتتاح میشود.
بزرگترین پرده نمایش آیمکس جهان همزمان با پیشنمایش قسمت جدید از مجموعه جیمز باند با عنوان زمانی برای مردن نیست، از ۳۰ سپتامبر (پنجشنبه، ۸ مهر) در آلمان پذیرای تماشاچیان خواهد بود.
حراجی ساتبیز یکی از نقاشیهای کمتر دیده شده «ژان میشل باسکیت» را با ارزش تخمینی ۱۹ تا ۲۵ میلیون در هنگکنگ به مزایده میگذارد.
«انتشارات دانشگاه آکسفورد» در نظر دارد ضمن آگاهیافزایی درباره محیطزیست، تا چهار سال آینده رد پای کربنی به جا مانده از فعالیتهای خود را به صفر برساند.
مراسم اختتامیه هفتادوچهارمین جوایز تونی (معروف به اسکار تئاتر) در شرایطی بعد از یک سال بسته بودن سالنهای نمایشی در آمریکا برگزار شد که طی آن نمایش «مولنروژ؛ موزیکال» با ۱۰ جایزه علاوه بر درو کردن جوایز، رکوردار کسب عناوین برگزیده این رویداد شد.
خانه مُد «والنتینو» با تولید یک محصول نسخه محدود و ۶۹۰ دلاری، از کارزار جهانی واکسیناسیون علیه کرونا حمایت میکند.
موزه آکادمی علوم و هنرهای سینما (اسکار) ۹ سال پس از اعلام پروژه، چهار سال پس از اولین ضربالاجل اعلام شده و با گذشت پنج ماه از آخرین تاریخ برنامهریزی شده برای افتتاح، سرانجام از روز ۳۰ سپتامبر (۸ مهر) درهای خود را به روی عموم باز میکند.
«بیوه سیاه» از «شانگچی» شکست خورد و لقب پرفروش ترین فیلم دوران پساکرونا را به این ابرقهرمان آسیایی تقدیم کرد.
نتفلیکس در بزرگترین قرارداد محتوایی خود، حق اقتباس آثار رولد دال نویسنده آثار کلاسیکی چون ماتیلدا و چارلی و کارخانه شکلات سازی را خرید. این توافق به نتفلیکس کمک میکند در جنگ با رقبای خود در حوزه پخش آنلاین فیلم و سریال از جمله دیزنی پلاس، آمازون پرایم ویدئو و اچ بی او مکس، زرادخانه محتوایی خودش را بسازد.
رایگیریها برای یازدهمین دوره از رقابت زشتترین سازههای معماری در چین، با حضور ۸۷ نامزد آغاز شد.
یک هنرمند تونسی با استفاده از قطعات یدکی خودروهای اسقاطی، مجسمههایی خلاقانه با سوژه انسان یا حیوانات میسازد.
سینمای ملی سومالی پس از سه دهه تعطیلی با نمایش یک فیلم کمدی و یک فیلم ترسناک برای اولین بار پذیرای تماشاچیان بود. تا پیش از این مردم سومالی در تلویزیون فیلمهای هندی و عربی نگاه میکردند و از تماشای فیلمهای تولید داخل به طور کامل محروم بودند.
خانهای روستایی واقع در ایالت رود آیلند که سرگذشت ترسناک آن در سال ۲۰۱۳ الهامبخش ساخت اولین قسمت از مجموعه ترسناک احضار بود، در یکی از حراجهای ساتبیز به قیمت یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار چکش خورد.
نظر شما