به گزارش روز جمعه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، کیومرث کلانتری در پیامی به این مناسبت افزود: این زیستگاه های منحصر به فرد اگرچه نخستین سکونتگاه و مأمن انسان ها در طول تاریخ بشری بوده اما در طول تاریخ حیات پیوسته میزبان تنوع شگفت انگیزی از زیستمندان کره زمین بوده و هستند و ارزش طبیعی آنها به دلیل شکل گیری ساختارهای متنوع زمین شناسی در میلیون ها سال کم نیست.
وی اظهار داشت: همین ویژگی های منحصر به فرد است که غارها را از لحاظ تاریخی، فرهنگی، گردشگری و زیست شناسی و زمین شناسی، در نگاه بشر همچون آزمایشگاهی جذاب از رشته های به هم تنیده علوم مختلف می کند و چه بسا افراد ناآگاهی که با ورود بی رویه و دست درازی به حریمش آن را مورد تخریب و آسیب قرار می دهند.
کلانتری افزود: زیستمندان غار، اگرچه خود ارزشمند و حائز اهمیت هستند، اما ارتباط آن ها با بیرون از غار و خدماتی که به اکوسیستم ارائه می کنند، فراوان ومثال زدنی است.
وی گفت: همه این مسائل ما را به یک اصل حیاتی در زمینه غارها رهنمون ساخته و آن اهمیت اصولی بودن مراحل "اکتشاف، شناخت و حفاظت" از غارهاست که در قالب شعار سال جهانی غار نمود پیدا کرده است.
از همین روست که اتحادیه بین المللی غارها ۲۰۲۱ را به عنوان سال جهانی کارست و غار معرفی کرده است تا توجه همگان را به حفاظت موثر از این بخش پنهان و تاثیر گذار کره مسکونی معطوف دارد.
وی گفت: غارها به همان اندازه که با اهمیت هستند، زیستگاه هایی حساس و شکننده محسوب می شوند که با کمترین تغییرات دچار آسیب ها و مخاطرات جدی می شوند. رفتار مسئولانه ما در قبال این شگفتی های خلقت و طبیعت، علاوه برحساسیت و تلاش نهادهای مسئول، در فعالیت های خودانگیخته ای نظیر گردشگری، غارپیمایی و غارنوردی، باید در راستای حفاظت حریم غار و زیستگاه شکننده آن باشد.
به گزارش ایرنا، دوم مهرماه به همت انجمن غارشناسی ایران با هدف حفاظت از غارها به عنوان روز «غار پاک» شناخته میشود.
نظر شما