بحران دریاچه ارومیه سایر عرصه‌های طبیعی را نیز تهدید می‌کند

مهاباد- ایرنا- فرماندار ویژه مهاباد گفت: عواملی که موجب خشک شدن دریاچه ارومیه در طول سال های اخیر شده، سایر منابع طبیعی از جمله تالاب های این منطقه را نیز با تهدید جدی مواجه کرده است.

عارف خدرلو روز چهارشنبه در آیین گرامیداشت روز ملی "غار پاک" که در محوطه غار طبیعی تاریخی سهولان این شهرستان و با حضور مدیرکل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط زیست و دبیر کارگروه غارشناسی کشور برگزار شد،  اظهار داشت: متاسفانه توسعه کشور در طی سال های گذشته بجای آنکه توسعه پایداری باشد، بیشتر توسعه ابزاری بوده است.

وی با بیان اینکه توجه به محیط زیست و عرصه های طبیعی باید در اولویت قرار بگیرد، افزود: در صورت تداوم بی توجهی به محیط زیست بلایی که بر سر دریاچه ارومیه آمد در کمین تالاب کانی برازان و غار سهولان مهاباد نیز خواهد بود.

فرماندار ویژه مهاباد افزود: حوزه محیط زیست حوزه ای نیست که سیاسی کاری در آن جایی داشته باشد از این رو همه مردم، مسوولان و به ویژه جوامع محلی باید دست به دست هم داده تا محیط زیست بخوبی مورد حفاظت قرار بگیرد.

خدرلو اضافه کرد: هم اینک بخش اعظمی از تالاب بین المللی کانی برازان این شهرستان به دلیل عدم اختصاص حقابه آن خشک شده است که این امر در یک دهه اخیر کم سابقه بوده و بسیار نگران کننده است.

وی همچنین به اهمیت غار آبی تاریخی سهولان این شهرستان در حوزه گردشگری اشاره کرد و گفت: این پدیده منحصربفرد طبیعی که در غرب کشور در نوع خود کم نظیر است در کنار سایر جاذبه های طبیعی آن باعث شده تا مهاباد به یکی از گردشگرپذیرترین شهرهای آذربایجان غربی تبدیل شود.

وی با بیان اینکه این مکان زیبا برای پذیرایی از گردشگران اقصی نقاط کشور نواقص و مشکلاتی دارد که برای رفع آن نیازمند اختصاص اعتبارات ویژه است، افزود: در کنار این امر از مسوولان این حوزه نیز انتظار می رود تا در بحث مدیریت این مکان از جوامع محلی نیز استفاده شود.

مدیرکل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط زیست نیز در این مراسم  با اشاره به اهمیت غارها و نامگذاری دوم مهرماه به عنوان روزملی «غار پاک» با بیان اینکه غارها از چند بعد متفاوت دارای اهمیت هستند، گفت: غارها از منظر زیست‌محیطی دارای اکوسیستم منحصر به‌فردی هستند که در آن موجوداتی زندگی می‌کنند که میلیون‌ها سال است که با این شرایط تطابق پیدا کرده‌اند و تغییر این شرایط سبب آسیب جدی به زندگی این زیست‌مندان خواهد شد. 

محمد مدادی با بیان اینکه نامگذاری «روز ملی غار پاک» بیانگر اهمیت این اکوسیستم و لزوم مراقبت و نگهداری از غارهاست، افزود: بهره برداری پایدار از غارها از اهمیت زیادی برخوردار است و گردشگری مسوولانه با هدف توسعه جهت حفاظت از غاره از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی افزود: توسعه بوم گردی حفاظتی و دخالت دادن جوامع محلی و ارتقای سطح معیشت آنها با استفاده از این امر می تواند نقش مهمی در حفاظت از غارها داشته باشد.

وی اظهار امیدواری کرد در کشور ما نیز با همکاری دستگاه‌های متولی، سمن‌ها و فعالان بخش غار به سمت حفاظت و  بهره برداری پایدار از این منابع طبیعی برای استفاده درست از این سرمایه‌های زیستی حرکت شود.

دوم مهر ماه به ابتکار انجمن غارشناسی کشور به عنوان روز «غار پاک» شناخته شده است، در این روز علاقه‌مندان به غار و غار شناسی تلاش می‌کنند به لزوم حفاظت از غارها و برنامه‌ریزی برای مدیریت صحیح آن‌ها بپردازند.

غار سهولان یکی از مهمترین غارهای آبی ایران است که با مساحت ۲ هکتار جزو آثار طبیعی ملی به شمار رفته و جزو مناطق چهارگانه کشور است که در ۴۲ کیلومتری شهرستان مهاباد و در مسیر مهاباد به بوکان واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha