مردم افغانستان قربانی دو دهه اشتباه محاسباتی آمریکا

تهران- ایرنا- مردم افغانستان طی دو دهه اشغال این کشور همواره قربانی اشتباهات محاسباتی و خطای انسانی نیروهای آمریکا و ناتو بوده اند؛ جنایاتی که پیشتر با پنهانکاری همراه بود و اینک با تمرکز جهان بر تحولات افغانستان، ابعاد آن رسانه ای شده اند.

حضور دو دهه ای نظامیان آمریکا و ناتو در خاک افغانستان نه تنها هزینه های مالی و جانی برای اشغالگران به همراه داشته بلکه مردم این کشور جنگ زده نیز از هر سو هدف حملات قرار گرفته اند. گروه های دهشت افکن از یک طرف و اشتباهات محاسباتی مکرر غربی ها از طرف دیگر به ناامنی و کشتار مردم بی گناه افغانستان منجر شده است.

چندی پیش فرودگاه کابل مورد حملات تروریستی قرار گرفت که در جریان این انفجارها ۱۷۰ نفر از جمله ۱۳ سرباز آمریکایی کشته شدند؛ حملاتی که گروه ترویستی موسوم به «داعش خراسان» آن را برعهده گرفت. به دنبال این رخداد، «جو بایدن» رییس جمهوری آمریکا تاکید کرد: ما شما را نخواهیم بخشید. فراموش نخواهیم کرد. شکارتان می‌کنیم و تاوان کاری را که کردید، خواهید داد. وقتش که برسد، در زمان و مکانی که ما تعیین می‌کنیم، با قدرت و دقت جوابتان را خواهیم داد.

تهدید بایدن وارد فاز عملیاتی شد اما بجای هدف قرار دادن نیروهای این گروه تروریستی، چند شهروند افغانستانی قربانی شدند. اوایل ماه گذشته یک فروند پهپاد رزمی «اِم کیو-۹ ریپِر» (MQ-۹ Reaper) نیروی هوایی آمریکا با شلیک  موشک هوا به سطح  «هلفایر» یک خودرو حامل چند سرنشین را در یک منطقه مسکونی در غرب کابل مورد هدف قرار داد و در نتیجه آن ۱۰ نفر شامل هفت کودک را کشت.

دیری نپایید تا اعضای خانواده‌ های قربانیان این حمله هوایی شواهد و مدارک مربوط به قتل اشتباهی آنان را در اختیار رسانه ها قرار دادند. در پی آن چند گزارش در ارتباط با خطای انسانی در این حمله پهپادی انتشار یافت. ستاد فرماندهی ارتش مرکزی آمریکا (سنتکام) ابتدا از پذیرش این اشتباه خودداری کرد اما سرانجام «ژنرال کِنِت اِف. مکنزی» فرمانده سنتکام در یک نشست خبری به این اشتباه اقرار و  برای آن عذرخواهی کرد.

حدود سه هفته بعد از این رخداد، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در بیانیه‌ای اعتراف کرد که هیچ ارتباطی بین کشته شدگان و داعش وجود ندارد و فعالیت‌های فردی بنام «ازمری احمدی» که در آن روز هدف قرار گرفت به طور کامل بی‌خطر بوده و هیچ ارتباطی به خطری که نیروهای ما را تهدید می‌کرد، نداشته است.

البته این اولین اشتباه آمریکایی‌ها در کشتار غیر نظامیان نیست و موارد بسیاری از اشتباهات مشابه انجام گرفته اما به دلیل اینکه افکار عمومی جهان مثل امروز روی افغانستان متمرکز نبود به این شدت رسانه‌ای نشدند. کشته شدن ۱۴۵ غیرنظامی در ولایت فراه در ۴ مه ۲۰۰۹، کشته شدن بیش از ۵۲ زن و کودک بی‌گناه در ننگرهار در ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۰، کشته شدن ۴۲ غیر نظامی در حمله هوایی ۳ اکتبر ۲۰۱۵ به بیمارستان قندوز، نمونه‌هایی از حملات آمریکا به غیر نظامیان افغان بوده است.

دانشگاه «براون» آمریکا مه ۲۰۲۱ با انتشار گزارشی درباره جنگ ۲۰ ساله آمریکا در افغانستان نوشت: تاکنون ۲۴۱ هزار نفر از افغان‌ ها در این جنگ کشته شده اند که ۷۱ هزار و ۳۴۴ نفر از آنان غیر نظامی بوده اند. همچنین بر اساس داده‌های سازمان ملل متحد در سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹، ۲۱۲۲ غیرنظامی در حملات هوایی ائتلاف به رهبری آمریکا در افغانستان کشته شدند و ۱۸۵۵ نفر دیگر نیز مجروح شدند. از میان کشته‌ها ۷۸۵ نفر کودک بودند.

به گزارش «مرکز تلاش برای دفاع غیرنظامیان در مناقشه» آمریکا، ارتش این کشور در فاصله ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴ بیش از ۱۶۰۰ مورد مرگ، جراحت و خسارت، غرامت پرداخت کرده که میزان غرامت در این مدت تقریبا ۴.۹ میلیون دلار بوده است.

کشتار ناخواسته مردم بیگناه افغانستان تنها متوجه آمریکا نیست و دیگر کشورهای عضو ناتو نیز بارها از این نوع اشتباهات انجام داده اند. چند روز پیش موسسه «اقدام حول خشونت مسلحانه» (اِی او اِی وی) برای نخستین بار میزان غرامت پرداختی بابت کشته شدن غیرنظامیان در جریان عملیات نظامی نیروهای مسلح انگلیسی در افغانستان اعلام کرد.

بر پایه این گزارش، وزارت دفاع انگلیس در فاصله سال های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴ برای مرگ ۲۸۹ غیرنظامی ۶۸۸ هزار پوند پرداخت کرده که به طور متوسط ۲۳۸۰ پوند برای هر یک نفر است اما در یک مورد خانواده یک قربانی فقط ۱۰۴ پوند و ۱۷ پنس دریافت کرد که کمتر از غرامتی است که دیگران برای مرگ حیوانات خود گرفته اند.

در مجموع اشغال ۲۰ ساله افغانستان به دست ناتو و آمریکا برخلاف شعارهای تبلیغاتی غربی ها هزینه های بسیاری را بر مردم این مرز و بوم تحمیل کرده است. حضور نظامی و مداخله جویی غربی ها در افغانستان نه تنها به افزایش چشمگیر فقر، نا امنی، فساد مالی، بیکاری، آوارگی، تخریب زیرساخت ها و غیره دامن زده بلکه بسیاری از مردم بیگناه این کشور نیز طعمه زیاده خواهی و ماجراجویی های غربی شده اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha