خبر فوری: رفع فیلترینگ

صنعت آبزی پروری خراسان شمالی تنها در یک هشتم منابع آبی فعال است

بجنورد- ایرنا - مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: تنها در حدود یک هشتم منابع آبی استان صنعت آبزی پروری ایجاد شده است در حالیکه ظرفیت بسیار بالایی برای فعالیت در این بخش اقتصادی وجود دارد.

 مهندس مهدی میرقراچولو روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در این استان ۸۴۴ میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب شامل سدها، رودخانه ها، چشمه ها و قنات ها منابع آبی وجود دارد که از این میزان تنها در ۱۲۲ میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب آن صنعت آبزی پروری شامل مزارع سردابی و گرمابی ایجاد شده است.

وی افزود: خراسان شمالی از ۴۱ رودخانه فصلی و دایمی، سه هزار دهنه چشمه، چهار هزار و ۳۰۳ حلقه چاه عمیق، نیمه عمیق و دستی، ۶۳۷ رشته قنات و هشت سد از ظرفیت های خوبی برای توسعه صنعت آبزی پروری برخوردار است.

میرقراچولو گفت: براساس برنامه ریزی سقف پیش بینی برای تولید ماهی در این استان در سال جاری حدود ۲ هزار و ۴۰۰ تن است که با توجه به ظرفیت های موجود این تولید به ۲ هزار و ۷۰۰ تن می رسد و با توجه به زیرساخت های موجود احتمال افزایش بیش از این میزان نیز در استان وجود دارد.

وی اظهار داشت: در سال جاری ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه بچه ماهی در آبهای ( استخر ) این استان رهاسازی و در بهار امسال حدود ۳۵۰ تن ماهی از استخر ها برداشت شد و پیش بینی ما رسیدن به سقف ۲ هزار و ۷۰۰ تن در سال جاری است که به نظر می رسد این پیش بینی محقق می شود.
وی مزیت پرورش ماهی را در استان علاوه بر اشتغال برای جوانان و درآمد زایی بهره گیری از آب برای بخش های کشاورزی اعلام کرد و افزود : رویکرد توسعه این استان بر مدار کشاورزی است و آنان می توانند همزمان با استفاده از آب حتی استخرهای کشاورزی، از آب آن نیز برای تولید محصولات کشاورزی نیز بهره گیرند.

میر قراچولو گفت: شمار مزارع پرورش ماهی گرمابی خراسان شمالی ۹۰ و مزارع سردابی ۹۷ فقره است که هم اکنون ۲۰۰ تولید کننده در حوزه آبزیان و شیلات این استان فعالیت دارند.

کمبود اعتبار مانع توسعه صنعت آبزی پروری

مدیرشیلات سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی  در بخش دیگری  از سخنانش کمبود اعتبار را مانع بزرگی برای صنعت آبزی پروری استان دانست و اظهار داشت: با وجود این که این استان ظرفیت های خوبی برای تولید ماهیان سرد آبی و گرم آبی دارد، ولی از اعتبارات بانکی در این مدت کمتر برخوردار شد و این در حالیست که افزایش سهم تسهیلات بانکی در این حوزه می تواند رونق اشتغال و تولید را به دنبال داشته باشد.
میرقراچولو افزود : متاسفانه اعتبار بسیار اندکی به استان های غیر ساحلی اختصاص داده می شود که بسته تشویقی برای رونق صنعت آبزی پروری در این استان وجود ندارد، فرمانداری های این استان نیز کمتر در این بخش تسهیلات به متقاضیان می دهند که نیاز است توجه بیشتری به این حوزه شود.

میر قراچولو اظهار داشت: ۹۰ درصد طرح های آبزی پروری که تاکنون در این استان اجرا شده اند از سرمایه های خود اشخاص بوده، کمتر در این صنعت به کارآفرینان تسهیلات یارانه دار پرداخت شده است.

وی با بیان اینکه تسهیلات با نرخ بالا برای متقاضیان تشویقی نیست اظهار داشت: در این استان ظرفیت بسیار بالایی برای ایجاد طرح های آبزی پروری دارد که نیاز است جوانان مورد حمایت قرار گیرند.

مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت : در شرایطی فعلی با بهره گیری از  کمتر از ۱۰ درصد منابع آبی سالانه حدود ۲ هزار و ۷۰۰ تن ماهی تولید می شود و با حمایت مالی و علمی می توان با بهره گیری از ۱۰۰ درصد ظرفیت آبی سالانه حدود ۱۰ هزار تن ماهی برداشت کرد که سهم اشتغال و درآمد در استان افزایش خواهد یافت.

میرقراچولو گفت : در سال های اخیر طرح مطالعاتی برای مناطق دارای استعداد و ظرفیت آبی شامل گلیل، زوارم، خسرویه و دشت و  سایر مناطق استان برای پرورش ماهی  انجام  شد که با اجرایی شدن این برنامه و طرح های پرورش ماهی باعث اشتغال پایدار در روستاها و کاهش مهاجرت  خواهد شد.

در مجموع در استان ۶ هزار و ۲۵۰ منبع آبی شامل رودخانه، چشمه، قنات و سد وجود دارد.

میزان بارندگی سالانه در این استان در نواحی مختلف ۱۳۰ تا ۵۰۰ میلی متر متغیر است که بیشترین آن با مقدار ۴۶۸ میلیمتر در شهرستان مانه و سملقان  و کمترین آن به مقدار ۱۲۰ میلیمتر در ایستگاه جاجرم گزارش شده است.

 منابع آبی استان شامل آبهای سطحی و زیرزمینی است، ۴۱ رودخانه دائمی و فصلی در استان وجود دارد و مهمترین رودخانه ها عبارتند از رودخانه اترک با ۲۱۱ کیلومتر طول، کال شور با ۱۹۵ کیلومتر و گرگان رود با طول ۴۱ کیلومتر در استان جاری هستند.

سدهای مهم استان شامل سد بارزو  با حجم ۹۲.۵  میلیون متر مکعب در شیروان، سد شیرین دره با حجم ۹۰ میلیون متر مکعب در مانه و سملقان، سد بیدواز با حجم ۵۴ میلیون متر مکعب در اسفراین، سد چری با حجم ۵ میلیون متر مکعب در فاروج است.

 کل نزولات سالیانه استان ۸.۳  میلیارد متر مکعبی است که ۶.۱  میلیارد متر مکعب تبخیر و ۲.۲ میلیارد متر مکعب آب قابل مدیریت بوده که از این میزان ۱.۳۳ میلیارد متر مکعب جاری می شود.

طول رودخانه های خراسان شمالی ۶ هزار و ۶۰۰  کیلومتر است که از این میزان، ۲ هزار و ۱۰۰ کیلومتر، رودخانه حساس و مهم است.  

روخانه اترک، پنجمین رود طولانی کشور است و حدود ۲۱۱ کیلومتر از مسیر ۵۳۵ کیلومتری این رودخانه در استان خراسان شمالی واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha