دولت سیزدهم باید در کوتاهمدت بهبود وضعیت معیشتی و تلاش برای اجرای برنامههایی را که به شکل محسوس و فوری موجب بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی مردم شود در اولویت و دستور کار خود قرار دهد. تلاش فکری و عملی درباره معیشت مردم و توجه به سیاستهای اقتصاد مقاومتی از جمله اولویتهای مدنظر مقام معظم رهبری است که در این زمینه باید با کار و تلاش جمعی و همدلی و همراهی قوای سه گانه کشور برنامه ریزی عملیاتی انجام پذیرد. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به تحلیلهای گوناگون در خصوص فعالیتهای دولت سیزدهم پرداختهاند.
رسانه های اعتدال گرا
توسعه هنرستانها در دولت سیزدهم ادامه مییابد
روزنامه ایران به بازتاب سخنان محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پرداخت و نوشت: «وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توسعه کمی و کیفی هنرستانها در دولت جدید است، از این رو حضورم در این مراسم به خاطر احترام به تمام اصحاب هنر، استادان، معلمان و هنرآموزان است، وقتی من آمار اشتیاق نوجوانان و جوانان به تحصیل در هنرستانها را میبینم بیانگر این است که ما باید وظیفه تسهیلگری خود را برای حضور افراد و داوطلبان بیشتر در این هنرستانها بهتر انجام دهیم.»محمدمهدی اسماعیلی در ادامه با تأکید بر توسعه و تکمیل هنرستانها، از تلاش برای راهاندازی یک هنرستان دخترانه و پسرانه در هر مرکز استان گفت: «امیدواریم بتوانیم هنرستانهای کشور را همانند همین هنرستان موسیقی دختران که جزو هنرستانهای نمونه است به کل کشور تسری بدهیم، چنانچه استعداد و هنر فرزندان ایرانی زمینه رشد و نمو داشته باشد قطعاً شاهد ظهور هنرمندان بزرگ در همه حوزهها خواهیم بود و این وظیفه را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با قوت ادامه خواهد داد.» گرامیداشت هفته دفاع مقدس بخش دیگری از صحبتهای محمد مهدی اسماعیلی در این مراسم بود. او با ذکر یاد و خاطره دانشآموزان، معلمان و اساتید شهید، شرایط آرام و توأم با امنیت و آرامش امروز برای آموزش و امور مختلف را مرهون فداکاری آنها عنوان کرد. عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین ضمن تسلیت ایام اربعین حسینی آرزو کرد با رفع مشکلات شرایط حضور در این راهپیمایی در سالهای آینده برای همگان فراهم شود.
آماده گفت وگوهای نتیجه محور هستیم
روزنامه همشهری به بازتاب سخنان حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه پرداخت و نوشت: هرچند دولت جدید به توسعه روابط با همسایگان و کشورهای آسیایی اولویت داده است، اما در عین حال توازن را در سیاست خارجی خود حفظ خواهد کرد. وزیر امور خارجه کشورمان همچنین تصریح نمود که جمهوری اسلامی ایران به رغم بدعهدی های آمریکا در موضوع برجام که از زمان دولت اوباما تا کنون ادانه داشته، و همچنین بی عملی اروپا، بر اساس اصول خود به دیپلماسی پایبند بوده و آماده گفتوگوهایی نتیجهمحور است که منافع و حقوق مردم ایران را تأمین کند. مسئله افغانستان از جمله موضوعاتی بود که در این نشست به صورت ویژه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و امیرعبداللهیان بار دیگر سیاست اصولی جمهوری اسلامی مبنی بر لزوم تشکیل یک دولت فراگیر در افغانستان و ممانعت از گسترش فعالیتهای تروریستی در منطقه، تأکید کرد.
رسانههای اصولگرا
چرا تورم متوقف نمی شود؟
روزنامه خراسان یادداشتی به قلم مهدی حسن زاده منتشر کرد و نوشت: تردیدی نیست که مهم ترین معضل این روزهای کشور کاهش قدرت خرید و تورم سنگین است. شاید از این رو بسیاری از مردم از دولت جدید توقع دارند تا جلوی رشد قیمت ها را بگیرد. اگر چه بسیاری از مردم می دانند که دیگر با توسل صرف به ابزارهای امر و نهی و تعزیرات نمی شود جلوی رشد قیمت ها را گرفت. در این میان، انتشار گزارش تورم شهریور ماه توسط مرکز آمار نشان داد که نرخ تورم در شهریور نیز به مسیر صعودی خود ادامه داده و به ۴۵.۸ درصد رسیده است. این روند و سایر متغیرهای تورمی نشان می دهد که ما طی چند ماه بعد نیز با روند صعودی نرخ تورم مواجه خواهیم بود. در این میان دو متغیر مهم دیگر مسیر آینده نرخ تورم را مشخص میکند. افزایش نقدینگی و نرخ ارز، متغیرهایی هستندکه تغییرات آن ها مسیر نرخ تورم را در ماه های آینده مشخص می کند. نرخ ارز با وجود افزایش نسبی که در یکی دو ماه گذشته داشت در محدوده ۲۶ تا ۲۷ هزار تومان تثبیت شده است و اخبار مثبتی که از افزایش قیمت نفت و صادرات نسبتا مناسب نفت با وجود لغو نشدن تحریم ها مخابره میشود، ما را امیدوار می کند که نرخ ارز اگر کاهش نیابد افزایش چندانی نخواهد داشت و تا پایان سال می توان به نرخ ارز کمتر از ۳۰ هزار تومان امید داشت. با این حال متغیر کلیدی روند نگران کننده رشد نقدینگی است که به طور مستقیم ناشی از کسری بودجه امسال دولت است. آمارهای رسمی نشان میدهد که دولت در چهار ماه نخست سال حدود ۵۳ هزار میلیارد تومان تنخواه از بانک مرکزی برای بودجه دریافت کرده است. تنخواهی که با توجه به کسری حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی بودجه تا پایان سال، امکان بازپرداخت آن خیلی سخت است. این رقم به طور مستقیم به پایه پولی اضافه و با ضریب هشت برابر به نقدینگی کشور افزوده شده است. به این ترتیب بیش از ۴۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش نقدینگی از این محل داشته ایم. همین مسئله موجب ثبت رکورد کم سابقه رشد ۳۹ درصدی نقدینگی در مرداد امسال نسبت به مرداد سال قبل شده است.
جلسات ایران در نیویورک از موضع قدرت است
روزنامه رسالت به گفت وگو با همایون سامه یح، نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی پرداخت و نوشت: ارتباط با دنیا باید باشد و حتی ما باید با دشمنانمان همصحبت کنیم اما نه به هر قیمتی. وی گفت: حتی مذاکره با دشمن نیز سودمند خواهد بود چراکه نقطه نظرات نظام و دولت ما به سمع و نظرشان خواهد رسید و متوجه مواضع جمهوری اسلامی خواهند شد. حال اگر موافقت و تعاملی پیش آمد، بهتر و اگر تعاملی هم پیش نیامد ما با مذاکره کردن چیزی را از دست ندادهایم. وزیر امورخارجه کشورمان نیز در سفر خود به نیویورک بسیار مثبت عمل کرد و با وزیرامورخارجه انگلیس و سایر کشورها دیدار کرد. مذاکرات و جلساتی از موضع قدرت انجام شد و این نکته بسیار مثبتی است. عزت و منافع ایران باید در ارتباط با تمام کشورها رعایت شود. امیدوار هستیم آمریکا و کشورهای ۱+۵ با عدالت و از روی واقعنگری رفتار کنند تا مذاکرات انجام شود و اگر قرار است تعاملی ایجاد شود و توافقی نوشته شود باید از موضع قدرت با جمهوری اسلامی برخورد شود. طبق منویات مقام معظم رهبری عزت و منافع ایران باید موردتوجه قرارگیرد. وی اظهارکرد: از زمانی که آمریکا از قدرتطلبی خودش دست بردارد و واقعنگر باشد مذاکرات وین از سر گرفته میشود. جمهوری اسلامی ایران حرف خلاف قوانین و خارج از برجام نمیزند. کشورهای غربی بهویژه آمریکا باید به تعهدات خود عمل کنند و ما نیز درمقابل به تعهداتمان عمل خواهیم کرد. سامه یح گفت: دولت سیزدهم خواهان ارتباط با تمام کشورهای دنیا است و رئیسجمهور و وزرای مختلف بارها به این مسئله اشارهکردهاند. بنابراین تازمانی که در ارتباطات مختلف منافع و مواضع جمهوری اسلامی ایران موردتوجه قرارگیرد و کشورهای غربی نیز ادعاهای خلاف واقع علیه ما انجام ندهند، با آنها نیز ارتباط خواهیم داشت.
کشاورزی در کشور باید علمی و اقتصادی شود
خبرگزاری فارس به بازتاب سخنان سیدجواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی پرداخت و آورد: ما باید به اقتدار غذایی دست یابیم و باید اقتصادی شدن و علمی شدن کشاورزی را مد نظر قرار دهیم. اقتدار غذایی در ارتباطات سیاسی و اقتصادی هم موثر است و امروز دیپلماسی غذایی نیز فعال است. نقش ما در تامین غذای کشورهای منطقه بسیار ناچیز است. با اتفاق کرونا در دنیا حوزه غذا و امنیت غذایی اهمیت ویژهای پیدا کرده است. همه کشورها همیشه در حوزه غذا دغدغه داشته اند. در همه قوانین اساسی کشورها امنیت غذا و تامین غذا توسط دولتها از جایگاه مهمی برخوردار است. اما در شرایط کرونا حساسیتها بیشتر شده و کشورها برای احتیاط ذخیره سازی بیشتری انجام می دهند. دسترسی به غذا کمتر و نسبت به گذشته گرانتر شده است. به همین دلیل بین کشورها از این ناحیه رقابتی در جهت امنیت غذایی شهروندان ایجاد شده است. دنیا شرایط امنیت غذایی خود را ارتقا داده است و حوزه امنیت غذا امروز به حوزه "قدرت غذا" تغییر شکل داده است. کشورها امروز فقط به دنبال امنیت غذایی مردم خود نیستند، می خواهند صاحب قدرت غذا شوند. همه جهان با شناختی که از رییس جمهوری روسیه داشتند منتظر نوعی واکنش نظامی بر علیه ترکیه بودند ولی نیاز غذایی روسیه به بخش کشاورزی و غذای ترکیه باعث شد، کار دو کشور با گفتوگو به سرانجام برسد. این نشان میدهد که قدرت غذا بسیار قوی و بازدارنده است. وی با اشاره به شرایط اقلیم ایران و شرایط خوب طبیعی و آب و هوایی کشور، عنوان کرد: سر جمع کم آبی و پر آبی، ما نسبت به کشورهای همسایه شرایط ویژهای داریم. ما در جنوب غرب آسیا و خاورمیانه صاحب قدرت غذایی هستیم. ولی واقعیت این است که کرسی اقتدار غذایی ما کامل نیست و حتی در بخشی از امنیت غذایی خودمان هم کاستی هایی داریم. بر اساس ظرفیت و پتانسیل آن قدرتی که باید در اختیار ما باشد، نیست. میلیون ها نفر در کشورهای همسایه ما زندگی می کنند و سهم ما از صدرصد امنیت غذایی در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا ۲ درصد است.
شانگهای سدی در برابر تحریمهاست
خبرگزاری مهر به گفت وگو با سید شمسالدین حسینی رییس کمیسیون حمایت از تولید ملی مجلس شورای اسلامی پرداخت و آورد: عضویت ایران در شانگهای به مثابه سدی است که تحریمها علیه ایران را کاهش داده و اثرگذاری ایران در منطقه و جهان را افزایش میدهد. منابع و اعتبارات بسیاری از احکام بودجه در جداول پیش بینی نشده بود. به عنوان مثال منابع مالی همسان سازی حقوق بازنشستگان در بودجه پیش بینی نشده بود که مجلس ارقام این احکام را به بودجه اضافه کرد و به این ترتیب بودجه شفاف شد. نباید در برآورد کسری بودجه دچار بیش برآوردی شویم زیرا دست به اقداماتی خواهیم زد که سبب پایدار شدن کسری بودجه و ایجاد کسری بودجه ساختاری در سالهای آینده میشود. دولت دوازدهم در حوزه منابع در ۴ ماهه اول سال اهتمام لازم برای فروش اموال و سهام نداشت. اگر این رویه در دولت سیزدهم ادامه یابد منجر به کسری بودجه مزمن خواهد شد. دولت باید سازوکارهای لازم برای فروش اموال و سهام خود را تدوین کند. کل حجم واگذاری اموال دولت در ۴ ماه ابتدای ۱۴۰۰ حدود ۳۶۰ هزار میلیارد تومان است، این حجم از واگذاری اموال دولت قابل قبول نیست. علاوه بر این دولت طی ۴ ماه گذشته تنها ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از سهام خود را واگذار کرده که با عملکرد سال گذشته دولت تناسب ندارد. در حال حاضر بازار سرمایه نسبت به سال گذشته قابل اعتمادتر است لذا باید برای تأمین منابع دولت از محل فروش سهام و اموال اهتمام بیشتری به کار گرفته شود.
رسانههای اصلاح طلب
نقش عنصر زمان در احیای برجام
روزنامه آرمان یادداشتی به قلم یوسف مولایی استاد دانشگاه منتشر کرد و نوشت: اگر بخواهیم در قضیه برجام مقصریابی کنیم، مشخص است که اول آمریکاییها تعهداتشان را معلق کردند و از برجام خارج شدند، بنابراین گام اول را آنها در تخریب و خروج از برجام برداشتند و بعد از آن، ایران هم شرایطی داشت که بهدرستی بحث برداشتن تمام تحریمها توسط آمریکاییها را مطرح میکرد تا به برجام برگردیم و آمریکاییها یک فرآیند تدریجی گامبهگام را پیش گرفتند که طی آن گامی را آنها و گامی را هم ایران بردارد. بعد بحثهای فنی اضافه شد و تغییر دولت در ایران روی داد و همه اینها روی هم انباشه شد و الان به جایی رسیدهایم که حل این مشکل تا حدودی پیچیده شده است. آمریکاییها که قطعا اراده دارند که برجام احیا شود، اروپاییها شاید بهشدت آمریکاییها را تحتفشار قرار نداده باشند اما تمایل خود نسبت به اینکه برجام باید احیا شود را با آمریکاییها مطرح و آنها را متقاعد کردهاند، ایران هم ملاحظات و محاسبات خودش را دارد و به خواستههای خود در قبال امتیازاتی که داده، نرسیده و در دوره مجدد برقراری تحریمها، میلیاردها دلار ضرر کرده که غیرقابل جبران میماند. یعنی همین الان هم آمریکاییها برگردند و برجام را احیا کنند، جلوی ضررهای آینده گرفته میشود و ضررهای گذشته جبران نمیشود. بنابراین بخشی از فعالیتهای ایران برای اینکه بتوانند امتیازی را کسب کنند مخصوصا در این حوزه جبران خسارتها وجود دارد بهاضافه بحثهای جدید آمریکاییها مثل فعالیت موشکی و فعالیت منطقهای ایران که فراتر از برجام مطرح میشود وعلیالاصول نباید مطرح شود. اما نسبت به آینده بدبین نیستم و هنوز زمان داریم برای اینکه طرفین به مذاکرات برگردند ولی زمان نامحدود نیست و اتفاقا خیلی مهم است که محاسبه درستی داشته باشیم که برای آمریکاییها و غربیها تا چه زمانی صبر کردن با ایران و پیام ردوبدل کردن میتواند ادامه داشته باشد.
تأثیر برجام بر سیاست خارجی و راهبردهای خاورمیانه
روزنامه همدلی یادداشتی به قلم لیلا بیات دانشآموخته روابط بینالملل منتشر کرد و نوشت: مهمترین جنجال تاریخی ایران بعد از ملی شدن صنعت نفت، بحران هستهای ایران است. رقابت قدرتهای بزرگ جهانی، منطقهای بر سیاست هستهای ایران به همان اندازه تأثیر گذاشت که فعالیت هستهای ایران بر سیاست منطقهای و جهانی داشت. سرعت سیرتحولات هستهای شدن ایران دردهه گذشته، موجب حساس شدن موضوع بر دیگر مناقشات سیاست خارجی در منطقه شد طوریکه تعارضهای کشورهای منطقه تا آنجا گسترش یافت که تحریمها و محاصره اقتصادی ج. ا. ایران نزد واحدهای سیاسی منطقه جنبه عقلانی یافت؛ علیرغم نگاه سیال و تغییر نگاه دیپلماسی دولتها در ایران نسبت به موضوع هستهای، کنشگران سیاسی در منطقه دارای ثبات رفتاری بیشتری نسبت به مخالفت با پرونده هستهای ایران بودند. حفظ توازن قوا مطابق منطق در کشورهای سیاسی خاورمیانه حداقل حفظ وضعیت موجود در مقابل ایرانی قدرتمند، تصمیم غالب واحدها بود؛ با توجه به ماهیت متفاوت قدرت نظامی و ژئوپلیتیکی واحدها در برابر ایران، کشورهای سیاسی منطقهای خواهان چندکشور-چندقطبی در خاورمیانه هستند؛ بنابراین اتخاذ تصمیم برای بسیاری از کشورهای خاورمیانه حیاتی است که دچار مشکل شدهاند و در تنگنای امنیتی قرار گرفتهاند؛ بهگونهای که حفظ وضع موجود منطقه و جلوگیری از قدرت اسرائیل و برنامه هستهای ایران حیات آنهارا با مخاطره مواجه کرده است و آنها را بر سر یک معمای راهبردی قرار داده است. از نظر نگارنده اجرایی شدن برجام هرچندتوانسته تأثیرات روانی کوتاه مدت بجاگذارد، اما این توافق بهواسطه ماهیتش، مؤلفه تعیینکننده و کلیدی در شکلدهی به تحولات نخواهد بود، برجام میتواند پیامدهای منفی بر روند و تحولات سیاسی خاورمیانه داشته باشد و رقابت و تنش منطقهای را تا اندازهای افزایش دهد. در واقع برجام تغییر محسوسی در فضای سیاسی، امنیتی خاورمیانه ایجاد نکرده و «تهدید هژمونی منطقهای» را جایگزین «تهدید هستهای» کرده است.
خروجی مثبت سفر رئیس جمهوری به ایلام
روزنامه ابتکار در گزارشی نوشت: موضوع اشتغال یکی از مطالبات جوانانی بود که جمعه در درب ورودی استانداری ایلام خواستار دیدار با رئیس جمهوری بودند؛ موضوعی که دولت آن را با توجه به توسعه میادین نفت و گاز با هدف اشتغال زایی در استان ایلام اجرا می کند. که اوجی وزیر نفت در این راستا یادآور شد: «جناب آقای دکتر رئیسی من همین جا به شما قول میدهم هفت میدان نفتی که سه میدان آن را در همین دولت عن قریب استارت کار خواهیم زد.» با اختصاص اعتبار لازم شبکه آب و طرح آبرسانی به شهرستان ملکشاهی که سالهاست مردم این شهرستان را با مشکل مواجه کرده است تکمیل می شود. که وزیر نیرو بیان کرد اعتبار قابل توجهی برای تصفیه خانه آب خواهد گذاشت. حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در نشست شورای اداری استان ایلام با تاکید بر استفاده از تمام ظرفیت های استان ایلام برای توسعه همه جانبه گفت: «جامعه ما باید یک جامعه توسعه یافته باشد اما توسعه باید در پرتو عدالت اجتماعی صورت گیرد.» نشست با خبرنگاران آخرین برنامه رئیس جمهور در ایلام بود که دکتر رئیسی در این نشست اشتغال و توسعه زیرساختها را مهمترین برنامه دولت در استان ایلام برشمرد و اعلام کرد: «تعداد زیادی از افرادی که جلوی دانشگاه ایلام جمع شده بودند جوانان عزیزی بودند که دارای مدرک تحصیلی بالایی هم بودند که برای اشتغالشان وزیر ما زمینه اشتغال آنها را فراهم دید و ۶۰ نفر از اینها در واقع تقاضای اشتغال داشتند که من در مراکز نفتی و پتروشیمی آنها را مشغول به کار کردم.» رئیس جمهوری پیش از ترک استان ایلام از مردم و رسانهها خواست که پیگیر مصوبات این سفر و اجرای این طرحها باشند؛ ولی خواسته بزرگ دومین شهرستان استراتژیک استان «شهرستان چرداول» که خواستار الحاق چرداول در لیست مناطق جنگی بودند و تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی سازمان دامپزشکی کشور که خواسته جوانان این شهر که بالاترین رای را رئیس جمهوری دادهاند مغفول ماند و پاسخی در جلسه شورای اداری استان نداشت.
اجرای رتبه بندی معلمان موجب افزایش کیفیت آموزشی کشور میشود
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با حجت الاسلام احمد حسین فلاحی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس پرداخت و آورد: رتبه بندی موجب می شود هم کیفیت آموزشی ما افزایش پیدا کند و هم در نظام آموزش و پرورش ایجاد شایستگی را شاهد باشیم. بیش از ۱۰ سال است که هم فرهنگیان و هم نمایندگان منتظر هستند که این لایحه هرچه سریع تر به مجلس بیاید تا بررسی و تصویب آن نهایی شود. مجلس قبل از عید کلیات لایحه را به صورت دوشوری تصویب کرد تا مجددا در پایان دولت قبلی به دولت جدید بازنگردد، در کمیسیون نیز بند به بند آن بررسی و اصلاح شد تا بند هفتم که مربوط به مسائل مالی بود. هزینه رتبه بندی معلمان حداقل ۳۰ هزارمیلیارد تومان است. دولت سابق ۵ هزار و دویست میلیارد برای این موضوع در نظر داشت، ولی آقای نوبخت ادعا می کرد که برای این لایحه ۶۰ هزارمیلیارد تومان در نظر گرفته شده است و برای همین مسائل مالی، این لایحه در این مدت میان کمیسیون آموزش و تحقیقات و سازمان برنامه و بودجه در کش و قوس بود و این مساله موجب شده بود که لایحه رتبه بندی نهایی نشود. امیدوارم مسائل مالی لایحه رفع شده باشد، تا دوباره دچار چالش نشود، برای این ۳۰ هزار میلیارد تومان یا باید ردیف جدیدی ایجاد کنیم یا از ردیف های دیگر کمک بگیریم. رتبه بندی معلمان موجب می شود هم کیفیت آموزشی ما افزایش پیدا کند و هم در نظام آموزش و پرورش ایجاد شایستگی را شاهد باشیم تا بر اساس آن شایستگی ها مشکلات معیشتی معلمان رفع شود.
برجام را ترک نخواهیم کرد
خبرگزاری ایلنا به گفت وگو با یعقوب رضازاده نماینده مجلس یازدهم پرداخت و آورد: سیاست دولت و مجلس این است که با قدرت مذاکرات را پیش ببریم. چهارچوب در مذاکرات همان تفاهمنامه برجام که بین ایران و کشورهای ۴+۱ قید شده است و ما برنامهای خارج از چارچوب یا خارج از انتظار نداریم و همیشه در چارچوب حرکت کردهایم اما زیاده خواهیها و توقعات بیش از حد ۴+۱ و آمریکا باعث شده مذاکرات برجامی با مشکلاتی از جمله خروج آمریکا از برجام مواجه شود. با توجه به دیدگاههای آقای رئیسی و تاکید مقام معظم رهبری که بایستی هر چه سریعتر تحریمهای ظالمانه از روی دوش ملت ایران برداشته شود، لذا تاکید دولت جدید، مجلس و دیپلماسی جدید این است که مذاکرات را باید با تمام قدرت جلو ببریم و هیچ بهانهای به کشورها ندهیم. ما به هیچ وجه از مذاکرات خارج نمیشویم و برجام را ترک نمیکنیم، بلکه این آمریکا است که باید به مذاکرات برگردد و تعهدات خودش را قبول کند در غیر این صورت مشکلات ما ادامه خواهد داشت و عواقب آن هم به عهده آمریکا است. ما همه موارد در چارچوب برجام را رعایت کردهایم و متاسفانه آنچه رعایت نشده رفتار آمریکا در چارچوب معاهده و زیادهخواهی دولت آمریکا و کشورهای ۴+۱ است که باعث شده ما بیش از این اجازه ندهیم که آژانس بینالمللی انرژی اتمی که چندین سال است تاسیسات و تشکیلات ما را تحت نظر دارد، بر اساس پروتکلها بازرسیها را انجام دهد.
نظر شما