به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد مهدی اسماعیلی امروز (یکشنبه، چهارم مهر) در مراسم یادبود زندهیاد عسگرخانی که در دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران و از سوی بسیج دانشجویان این دانشکده برگزار شد، با اشاره به ابعاد شخصیتی، علمی و وجودی وی، گفت: در واقع نظریهپردازی ادبیات بازدارندگی جمهوری اسلامی مرهون نظرها و تلاشهای ایشان است.
وی با تسلیت فرارسیدن اربعین حسینی، گفت: افتخار شاگردی استاد عسگرخانی را در دانشکده روابط بینالملل وزارت امورخارجه داشتم، در آن زمان درس سیاست بینالملل را با ایشان داشتیم که اتفاقا استادی بسیار سختگیر بودند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: مرحوم عسگرخانی وابسته به هیچ جناح و گروهی نبود و دغدغه او فقط اعتلای ایران بود، در یک سال گذشته که مراودات بیشتری با هم داشتیم و بنده به عنوان مشاور آقای رئیسی در دستگاه قضا حضور داشتم، ایشان بارها پیامهایی را ارسال و نکاتی را بیان میکرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: برای دکتر عسگرخانی احترام ویژه قائل بودم و جدای از رابطه استاد و شاگردی، لطفی که به عنوان یک دانشجو به من داشت، برایم قابل تحسین و درسآموز است.
وی افزود: عسگرخانی ادبیات بازدارندگی را به طور مستمر در بحث با دانشجویان دنبال میکرد و نگاه وی این بود کشوری که قوی و مقتدر باشد، میتواند به عنوان یک قدرت تاثیرگذار در ایجاد رژیمهای بینالمللی ایفای نقش کند. زیرا رژیمهای بینالمللی تاسیس شدهاند تا کشورهای ضعیف را عقب نگه دارند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ابراز داشت: درگذشت ایشان یک ثلمه جبرانناپذیر برای جامعه علمی و حوزه علوم سیاسی و روابط بینالملل بود. با مهجوریت ذاتی که ویژگی ایشان بود همیشه آرام و بیهیاهو به دانشگاه میآمد و فقدان ایشان برای ما که الفت دیرینه با وی داشتیم بسیار سنگین است.
اسماعیلی ابراز امیدواری کرد: ادبیات و اندیشه مرحوم عسگرخانی را به شایستگی دنبال کنیم و نگاه غیرتمندانهای را که به موضوع منافع ملی داشت ادامه بدهیم.
در حاشیه این مراسم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از برخی واحدهای دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران بازدید کرد.
زندهیاد دکتر عسگرخانی در یک نگاه
ابومحمد عسگرخانی یکی از استادان برجسته روابط بینالملل و از صاحبنظران در زمینه امنیت و رژیمهای بین المللی بود که توانست آثار فاخری همچون رژیمهای بینالمللی از خود برجای بگذارد.
عسگرخانی از استادان برجسته دانشگاه تهران، بعد از اخذ دیپلم ریاضی وارد دانشگاه پارس تهران شد و در رشته کارشناسی ادبیات آمریکایی و انگلیسی به تحصیل پرداخت، سپس کارشناسی ارشد رشتۀ روابط بین الملل را از دانشگاه وبستر ایالت میزوری، سنت لوئیس دریافت کرد. این استاد فرهیخته در ۱۳۳۰ خورشیدی دکتری روابط بینالملل را از دانشگاه کوئینز کانادا دریافت کرد و حتی کاندید دکتری حقوق در دانشگاه گرونینگن، هلند شد. پایان نامه مقطع دکتری عسگرخانی با عنوان استیلا، رقابت و سازش: دیوان دعاوی ایران- آمریکا به عنوان یک رژیم بین المللی در حل تعارض در نظریه و عمل: بر اساس قوانین آنسیترال بود.
حوزه تخصص وی معاهدات بین المللی، امنیت بین الملل و مباحث سیاسی با تمرکز بر حوزه انرژی هسته ای، سازمان ملل و ان پی تی بود. به همین دلیل بسیاری از آثار وی در خصوص مباحث سیاسی و روابط بین الملل بوده است. از جمله این آثار و مقالات میتوان به رژیم های بین المللی سازش و همکاری در دیوان دعاوی ایران- آمریکا ... در داوری بین المللی، سازمان ملل متحد: گذشته، حال و آینده " در ایران، رژیم بین المللی حقوق بشر در دیدگاه اسلامی، داوری نامنظم، مخلوط، خصوصی و بین المللی (پروژۀ ملی، نظریه های منع از راه ارعاب و تهدید)، خلع سلاح و کنترل تسلیحات بین المللی در سیاست دفاعی، نظریه رژیم در ایران، ایران در نظم نوین جهانی، تأثیر و قانونی بودن تحریم های اقتصادی فراملی، کنوانسیون منع تکثیر سلاح های هسته ای، معاهده منع گسترش تسلیحات هسته ای و ازدیاد سلاح های هسته ای در هند و پاکستان، مادۀ ۳۳ منشور ملل متحد و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات تهران، نظریه های مشروعیت، رژیم های حقوقی مدیترانه ای و شکست ضمنی معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای و کنوانسیون منع تکثیر سلاح های هسته ای در ایران اشاره کرد. وی همچنین عضو هیات تحریریه فصلنامه علمی راهور بود.
این استاد صاحب نام روابط بینالملل در ۲۹ شهریور ۱۴۰۰ بر اثر ابتلا به کرونا دیده از جهان فروبست.
نظر شما