ققنوس‌وار در دل آتش

مشهد- ایرنا- نبرد با آتش و حوادث کار ناجیانی است که دل به لهیب سوزان شعله‌ها و مخاطرات ناشناخته می زنند تا قلبی از تپش نایستد، خانواده‌ای بی خانمان و همنوعی خاکسترنشین نشود.

غیورمردانی که به رغم کاستی‌ها، با عشق وارد این حرفه می‌شوند اما گاه، کمبود تجهیزات و نیروی انسانی سختی کار را برایشان دشوارتر می‌سازد.
وقتی شعله در شعله می‌پیچد و آتش سرخ زبانه می‌کشد تا زندگی را به خاکستر تبدیل کند، دلیرمردانی از جنس ایثار و شجاعت در واپسین لحظات مرگ و زندگی برای نجات همنوع خود، دل به خطر می‌زنند و به چیزی جز نجات جانهای گرفتار در آتش نمی‌اندیشند.
حریق مدرسه شین‌آباد در ۱۵ آذر سال ۹۱ ، آتش سوزی ساختمان پلاسکو در سی ام دی ماه ۹۵، آتش سوزی گسترده در برج سلمان مشهد در بیستم تیرماه سال ۹۵، حریق بیمارستانی در یوسف آباد تهران در خرداد ۱۴۰۰ تنها گوشه‌ای از حوادثی است که در همه آنها رشادت آتش‌نشانان به تصویر کشیده شد.
به سالهای دورتر که برگردیم، در تقویم سال ۵۹ به حریق پالایشگاه آبادان در روز هفتم مهر می‌رسیم، وقتی که عراق به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد، آتش نشانان منطقه و شهرهای اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند اما در حین عملیات در اقدامی ناجوانمردانه،هواپیماهای دشمن اقدام به بمباران دوباره پالایشگاه کردند که منجر به شهادت تعداد زیادی از آتش نشانان شد.
این روز به پاسداشت تلاش و مجاهدت این قهرمانان ایران زمین، روز ایمنی و آتش‌نشانی نام گرفت تا بهانه‌ای باشد برای گرامیداشت این رشادتها.
.
فعالیت ۲ هزار و ۵۰۰ آتش نشان در خراسان رضوی
در استان ۶ و نیم میلیون نفری خراسان رضوی ۲ هزار و ۵۰۰ آتش‌نشان برای نجات جان و مال مردم تلاش می‌کنند، البته طبق استاندارد جهانی به ازای هر ۲ هزار و ۵۰۰ نفر باید یک نیروی آتش نشان وجود داشته باشد که کمی تا رسیدن به استانداردها فاصله داریم.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به فعالیت این تعداد آتش نشان در استان افزود: هزار و ۸۰۰ نفر از این تعداد در مشهد و بقیه در سایر شهرهای استان در حال خدمت رسانی هستند.
علیرضا خادم‌پیر افزود: ۱۵۷ ایستگاه آتش‌نشانی در استان خراسان رضوی فعال است که به لحاظ پراکندگی با توجه به استانداردهای موجود که می‌بایست به ازای هر ۵۰ هزار نفر جمعیت یک ایستگاه ساخته شود، در شهر مشهد با توجه به جمعیت سه و نیم میلیون نفری، ۱۶ ایستگاه دیگر باید ساخته شود.
وی اضافه کرد: البته اگر میزان زمان رسیدن به حادثه که استاندارد آن بین سه تا پنج دقیقه است را ملاک قرار دهیم در مشهد تا حدودی این استاندارد رعایت شده و با با توجه به پراکندگی و ساخت ایستگاه ها در نقاط مختلف شهر مشهد مشکل خاصی وجود ندارد.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان رضوی گفت: در سایر شهرهای استان نیز مشکلی از بابت ساخت و تعداد ایستگاه وجود ندارد و تنها بعضی از ایستگاه‌ها نیاز به بازسازی دارند.
خادم پیر افزود: به لحاظ تجهیزات نیز تجهیزات آتش نشانی مشهد جزء بهترینهاست که در دور جدید شهرداری و شورای اسلامی شهر مشهد  نیز ارتقای این تجهیزات جزء اولویت‌ها و برنامه‌هاست و شاهد رشد و ارتقای بیش از پیش آن خواهیم بود.
احداث ۱۵ ایستگاه در مشهد در افق ۱۴۰۴
در کلانشهر سه و نیم میلون نفری مشهد نیز حدود هزار و ۵۰۰ نیروی عملیاتی در ۵۱ ایستگاه آتش‌نشانی مشغول خدمت رسانی به مردم هستند و به رغم مشکلات فراوان نظیر بافت نامناسب مسکونی در مناطق مرکزی و حاشیه شهر، کمبود نیرو و ترافیک شهر در کمترین زمان خود را به محل حادثه و حریق می‌رسانند.
معاون توسعه مدیریت و منابع آتش‌نشانی مشهد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تعداد پرسنل عملیات این سازمان را هزار و ۴۴۹ نفر بیان و اضافه کرد: تعداد پرسنل ستاد و فرماندهی نیز ۱۹۷ نفر است.
علیرضا قربانیان افزود: با توجه به برنامه سازمان تا افق سال ۱۴۰۴، تعداد نیروهای عملیاتی باید به ۲ هزار و ۸۲ نفر برسد همچنین تعداد ایستگاه‌های آتش‌نشانی فعال در این کلانشهر ۵۱ ایستگاه است که طبق برنامه، تا سال ۱۴۰۴ تعداد ۱۵ ایستگاه دیگر به تعداد این ایستگاه‌ها افزوده می‌شود که برای ساخت این ایستگاه‌ها بیش از ۹۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی اضافه کرد: تعداد ناوگان فعال در سازمان نیز ۳۴۸ دستگاه شامل انواع خودروهای اطفای حریق سبک و سنگین، خودروهای سبک و سنگین و نردبام ویژه حادثه و خودروی پشتیبان است و در چهار سال آینده باید ۶۰ دستگاه انواع ناوگان عملیاتی‌ به این تعداد افزوده شود که بیش از ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
زمان رسیدن به حریق و حادثه در چهار دقیقه
زمان رسیدن به حریق و حادثه از مهمترین فاکتورهاعوامل در کاهش تلفات جانی و خسارات مالی در حریق و حوادث است.
معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد میانگین زمان رسیدن آتش‌نشانان این سازمان به محل حریق و حوادث را چهار دقیقه و ۲۲ ثانیه عنوان کرد.
مهدی رضایی افزود: بافت قدیمی و نامناسب در برخی نقاط شهری به ویژه در بخشهای فرسوده، امکان امدادرسانی در مواقع بحرانی و وقوع حریق و حادثه را بسیار محدود می‌کند و در اغلب این مناطق امکان ورود و به کارگیری خودروهای سنگین آتش نشانی وجود ندارد.
وی با اشاره به روند افزایش حریق و حادثه در شهر مشهد اضافه کرد: در سال ۹۶ تعداد ۱۵ هزار و ۶۵۷ حریق و حادثه در شهر مشهد رخ داد که این تعداد در سال گذشته به ۱۹ هزار و ۹۶۳ مورد رسید.
معضل تماس‌های مزاحمتی
معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد تماسهای مزاحمتی را نیز از معضلات این سازمان بیان کرد و گفت: بیش از نیمی از تماس‌های گرفته شده با این سازمان تماس مزاحمتی و حدود ۴۰ درصد نیز تماس‌های غیرمرتبط است.
رضایی افزود: هنگام وقوع حریق و حادثه هر ثانیه زود رسیدن آتش‌نشانان از اهمیت بسیاری برخوردار است اما تماس‌های مزاحمتی منجر به تاخیر در عملیات واقعی یا افزایش زمان رسیدن به حادثه واقعی می‌شود.
معاون عملیات آتش‌نشانی مشهد ورود دستگاه قضا و فرهنگ‌سازی شهروندی را برای کاهش تماسهای مزاحمتی با آتش نشانی ضروری دانست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha