به گزارش ایرنا خراسان جنوبی که اردیبهشت امسال از پیک چهارم کرونا عبور کرد، جزو ۲۵ استان کشور بود که از تیر ماه در شروع خیز پنجم قرار گرفت و روند مراجعه سرپایی افراد مشکوک به کرونا و تستهای مثبت از هفته دوم تیر امسال افزایشی شد به طوری که شهرستانهای استان بهتدریج تغییر رنگ دادند و تعداد مناطق قرمز خراسان جنوبی در موج پنجم به ۹ شهرستان هم افزایش یافت.
با وجود افزایش موارد ابتلا در موج پنجم که تعداد موارد مثبت روزانه مشابه پیکهای قبلی در خراسان جنوبی سهرقمی هم شد اما فوتیها تک رقمی ماند و این استان در هفتههای اخیر روز بدون فوتی کرونا هم داشته است.
بیشترین موارد فوت ناشی از کرونا در خراسان جنوبی مربوط به پیک سوم در پاییز سال گذشته است که در این استان به عنوان آبان سیاه یاد میشود و وزیر پیشین بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آذر ۱۳۹۹ در سفر به بیرجند پیک سوم را سهمگین و نفسگیر خواند.
اولین مورد قطعی ابتلا به ویروس کرونا در شهر بیرجند چهارم اسفند ۱۳۹۸ گزارش شد و واکسیناسیون کرونا در خراسان جنوبی از ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ با تزریق واکسن به کادر بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند و چند بیمارستان دیگر استان آغاز شد که تاکنون با ورود محمولههای مختلف برای مشاغل و گروههای سنی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه یافته است.
عملیات واکسیناسیون در هفتههای اخیر با ورود محمولههای جدید به کشور و خراسان جنوبی سرعت بیشتری پیدا کرد و براساس آخرین آمار تاکنون ۶۸ درصد جمعیت هدف استان دُز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند و پیشبینی میشود تا پایان این هفته از ۷۰ درصد عبور کند.
با این وجود هنوز پوشش واکسیناسیون در برخی گروههای سنی کامل نشده است و افرادی از قشر میانسال و سالمند از تزریق واکسن هراس دارند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند شهریور امسال که هنوز خراسان جنوبی از قله موج پنجم کرونا عبور نکرده بود، گفت: تاکنون با گذشت ۷۹ هفته از آغاز اپیدمی تقریبا در کمتر از ۲ هفته یک گزارش تحلیلی در دانشگاه تهیه و منتشر شد که شامل تعداد ۳۸ گزارش جامع، پنج گزارش ویژه کمیته کشوری اپیدمیولوژی، حدود ۱۰ گزارش مناسبتی (ویژه سفر معاون وزیر، وزیر بهداشت، ستاد دانشگاهی و استانی کرونا) میشود.
دکتر محمد دهقانی فیروزآبادی افزود: نتایج آماری درصد فوت به تفکیک گروههای سنی در افراد مثبت قطعی نشان میدهد که در استان خراسان جنوبی بیشترین موارد فوت یعنی ۸۲.۸۷ درصد مرگها در افراد بالای ۶۰ سال رخ داده است.
وی حدود یک ماه قبل گفت: از جمعیت بالای ۸۰ سال استان ۱۵.۵ درصد با وجود تاکید زیاد تاکنون برای دریافت واکسن کرونا مراجعه نکردهاند که جای نگرانی دارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اظهار داشت: ۱۰ روز پس از اینکه واکسیناسیون گروه سنی بالای ۸۰ سال شروع شد، میزان بستری این گروه سنی به شدت کاهش پیدا کرد لذا درخواست ما این است که هرچه زودتر برای تزریق واکسن اقدام کنند.
وی افزود: از اول مرداد تا پنجم شهریور امسال حدود ۱۰۸ مورد فوت ناشی از کرونا در استان داشتهایم و ۷۷ مورد از این فوتیها مربوط به افرادی بوده که واجد شرایط دریافت واکسن کرونا بودند اما برای تزریق واکسن مراجعه نکردند.
مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم پنجم مهر امسال اعلام کرد: تاثیر واکسیناسیون در کاهش مرگ و میر بیماران کووید۱۹ کاملا مشهود است و مرگ و میر روزانه کرونا در ۱۶ استان کشور، کمتر از پنج نفر بود.
بنابر این گزارش بیشتر این استانها از استانهایی هستند که سن واکسیناسیون در آنها تا قبل از برداشتن محدودیت سنی، کمتر از سایر نقاط کشور بود یا درصد پوشش واکسیناسیون در آنها مناسب بوده است.
براساس این گزارش در اوایل مهر ماه استانهای کرمان، هرمزگان و خراسان جنوبی هیچ موردی از مرگ و میر بیماران مبتلا به کرونا نداشتهاند و در استانهای یزد، ایلام، سمنان و سیستان و بلوچستان در شبانهروز گذشته، فقط یک مورد مرگ و میر کرونایی ثبت شده است.
روند موارد مثبت ابتلا به کرونا و بستری در خراسان جنوبی همچنان کاهشی است و در ۲۴ ساعت منتهی به دیروز (۱۲ مهر) از ۱۶۲ آزمایش مولکولی (PCR) که در این استان انجام شد، ۵۸ مورد مثبت جدید شناسایی شده که شامل ۱۲ بیمار بستری و ۴۶ مورد سرپایی است. همچنین ۴۷۲ آزمایش سریع (RT) انجام شد که از این طریق هم ۱۳۱ مورد مثبت شناسایی شد که ۲۸ درصد کل نمونهها را شامل میشود.
در حال حاضر کل موارد بستری بیماران تنفسی در خراسان جنوبی ۱۵۴ بیمار است که از این تعداد ۶۹ نفر مبتلا به کرونا هستند و به گفته دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل کرونا در خراسان جنوبی به آمار قبل از ۱۲ تیر امسال یعنی پیش از شروع پیک پنجم رسیدیم که جای خوشحالی دارد.
واکسیناسیون از دلایل اصلی کاهش ابتلا و مرگ است
غلامرضا شریفزاده گفت: البته همانطور که قبلا هم گفتیم این روند میتواند بسیار شکننده باشد و اگر امروز شاهد کاهش موارد ابتلا و مرگ در استان هستیم ۲ دلیل اصلی دارد که دلیل اول رعایت پروتکلهای بهداشتی و محدودیتها از سوی مردم است و به کاهش بیماری کمک کردند.
وی افزود: دلیل دوم هم واکسیناسیون است و دانشگاه علوم پزشکی در مورد واکسیناسیون به جد پیگیر بوده و برنامه تزریق واکسن را با همه توان حتی در روزهای تعطیل دنبال کردهایم.
دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل کرونا در خراسان جنوبی اظهار داشت: در کنار این دلایل، تداوم همراهی و همکاری مردم را میطلبد که در کنار واکسیناسون که در اختیار ماست با رعایت ضوابط بهداشتی این روند کاهشی استمرار داشته باشد.
وی از ورود محموله جدید واکسن کرونا به خراسان جنوبی خبر داد و گفت: این محموله شامل ۳۵ هزار دز واکسن سینوفارم، سه هزار دز واکسن برکت و ۵ هزار دز واکسن آسترازنکا است که به افزایش سرعت واکسیناسیون در استان کمک میکند.
شریفزاده تنوع در واکسن را یکی از راهکارهای ترغیب مردم به واکسیناسیون دانست و افزود: هماستانیهایی که متقاضی واکسن برکت بودند از دیروز میتوانند در شهرستانها به مراکز واکسیناسون و در بیرجند به مرکز غدیر برای دریافت نوبت اول واکسن برکت مراجعه کنند.
وی گفت: همچنین متقاضیان واکسن اسپوتنیک میتوانند در مرکز استان به مرکز پردیس دانشگاه علوم پزشکی مراجعه کنند.
واقعیت این است که واکسیناسیون همگانی امروز مهمترین دغدغه و دستور کار دولت، وزارت بهداشت و مدافعان سلامت برای کنترل ویروس کرونا است و مسوولان و متخصصان تاکید دارند که بهترین واکسن در دسترسترین است.
واکسن هراسی هم از عوامل واکسن گریزی است به ویژه برخی خانوادهها از واکسینه شدن فرزندانشان خودداری میکنند که طی بررسیهای میدانی علت اصلی آن اطلاعات ضد و نقیض در سایتهای خبری و فضای مجازی است.
آن طور که رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در نشست اخیر ستاد استانی مدیریت کرونا گزارش داد، ۸۳ هزار و ۲۹۳ نفر جمعیت ۱۲ تا ۱۸ سال استان خراسان جنوبی واجد شرایط تزریق واکسن کرونا هستند که از این تعداد تاکنون بیش از ۲۷ هزار نفر معادل ۳۳.۳ درصد دز اول را دریافت کردهاند.
دهقانی گفت: پوشش واکسیناسیون در خراسان جنوبی نزدیک ۷۰ درصد رسیده و حدود ۳۳ درصد جمعیت هدف استان دُز دوم واکسن را هم دریافت کردهاند که امیدواریم با ورود محمولههای جدید و همت مردم زودتر بتوانیم واکسیناسیون را به پایان برسانیم.
وی ادامه داد: از لحاظ میزان مرگ و میر در مرداد ۲.۷، شهریور ۳.۳ و مهر ماه ۱.۹ نفر در روز بوده که بیانگر کاهش میزان مرگ و میر روزانه در این سه ماه است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه میزان مرگ و میر در پیک پنجم نسبت به سوم و چهارم کاهش داشت گفت: در پیک سوم میانگین روزانه بالای پنج نفر از هماستانیها جان خود را از دست دادند.
وی ضمن اینکه بر تداوم رعایت نکات بهداشتی تاکید کرد، این نوید را داد که با گسترش واکسیناسیون از این پس موارد ابتلا در جامعه کمتر خواهد بود و اگر افراد دچار بیماری شوند، موارد شدید هم نسبت به گذشته کاهش مییابد.
تزریق واکسن باعث کاهش گردش ویروس میشود
متخصص بیماریهای عفونی کاهش گردش ویروس را یکی از مهمترین نتایج واکسیناسیون برشمرد و گفت: لازم است جامعه اقبال بیشتری به واکسیناسیون همگانی داشته باشد.
دکتر مسعود ضیایی افزود: بهطور حتم بهترین واکسن در دسترسترین آن است زیرا با تزریق واکسن آنتی بادی لازم در بدن تشکیل میشود و بدن در مواجهه با ویروس به مقابله با آن میپردازد و آسیب کمتری میبیند.
وی گفت: واکسن از شدت بیماری جلوگیری میکند و واکسیناسیون عمومی باعث کاهش گردش ویروس و در نهایت کاهش میزان بستریها و فوتی میشود.
رییس بخش عفونی بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند اظهار داشت: برای مهار ویروس کرونا راهی جز واکسیناسیون سراسری و رعایت همهجانبه پروتکلهای بهداشتی نداریم بنابراین اگر مردم همچنان یاری نکنند شاهد آغاز خیز جدید کرونا در استان و کشور خواهیم بود.
وی تصریح کرد: کرونا ویروس ناشناخته است و هنوز اطلاعات کافی در ارتباط با آن را در اختیار نداریم پس حتی افراد واکسینه شده هم باید نسبت به رعایت پروتکلها اهتمام ویژه داشته باشند زیرا واکسن کرونا یک واکسن ایمن از هر گونه ویروس شناخته نمیشود بلکه تا حد قابل توجهی جلوی بیماریهای تنفسی با شدت بالا و مرگ و میر ناشی از کرونا را میگیرد.
ممانعت از دریافت واکسن و تضییع حقوق جامعه
رییس بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند که بیمارستان اصلی پذیرش و بستری بیماران کرونایی در مرکز استان است، گفت: کسانی که از دریافت واکسن ممانعت میکنند در واقع حقوق جامعه را تضییع کرده و جان بقیه را به خطر میاندازند.
دکتر علیرضا محمودیراد افزود: واکسیناسیون سطح ایمنی جامعه را نسبت به شیوع ویروس کرونا بالا میبرد و کاهش بستری بیماران کرونایی را در پی خواهد داشت که باعث میشود بیمارستانها به روال عادی خدماترسانی برگردند.
وی گفت: با واکسیناسیون همگانی شدت بیماری در جامعه کاهش پیدا میکند و وقتی درگیری کم شود، میزان ابتلا هم کاهش خواهد یافت اما همه اینها به این معنا نیست که رعایت پروتکلهای بهداشتی کنار گذاشته شود.
متخصص بیماریهای داخلی اظهار داشت: طبق بررسیهای انجام شده اغلب کسانی که از واکسن کرونا در انواع مختلف مورد تایید استفاده کردهاند با ابتلا به بیماری از وضعیت بهتری برخوردار بودند و حالشان وخیم نشده، به همان میزان تعداد مرگ و میر هم کاهش یافته است.
وی افزود: متاسفانه برخی افراد در جامعه که به عقاید طب سنتی تمایل بیشتری دارند نسبت به دریافت واکسن ممانعت و دیگران را هم به این کار تشویق میکنند در حالی که واکسیناسیون مورد تایید علم جهانی است و هرگونه مخالفت با آن تضییع حقوق مردم است.
واکسیناسیون کرونا نباید به تاخیر بیفتد
استاندار خراسان جنوبی هم در نشست اخیر ستاد استانی مدیریت کرونا با اشاره به سرعت گرفتن واکسیناسیون در کشور و استان گفت: با صبر کردن برای رسیدن نوع خاصی از واکسن، به سلامت خود، خانواده و اطرافیان لطمه وارد میشود لذا صدا و سیما و سایر رسانهها در این خصوص ورود پیدا کنند.
حمید ملانوری افزود: با تلاشهای صورت گرفته بیش از ۶۷ درصد جمعیت هدف استان خراسان جنوبی نوبت اول واکسن کرونا و ۳۳ درصد جمعیت هدف، دُز دوم را دریافت کردهاند.
وی گفت: با پیگیریهای انجام شده حجم قابل قبولی واکسن به استان وارد شده که میطلبد گروههای مشمول با مراجعه به موقع، اقدام به واکسیناسیون کنند.
استاندار خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه شعار "اولین واکسن بهترین واکسن است" باید در جامعه ترویج پیدا کند اظهار داشت: درست است که خیلی از هماستانیها به جهت حمایت از تولید ایرانی و با الگوگیری از رهبر معظم انقلاب مایلند واکسن تولید کشورمان را دریافت کنند اما اگر این واکسن در دسترس نباشد، صبر کردن برای دریافت واکسن تولید داخل کار درستی نیست.
وی افزود: در مدیریت کرونا و از ابتدای شیوع این ویروس منحوس، دو موضوع بسیار مهمِ رعایت فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک مورد توجه ویژه قرار گرفته که گزارشهای علمی نیز این مساله را تایید میکند.
ملانوری تصریح کرد: تا زمانی که کرونا به طور کامل ریشهکن نشود، استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی در اماکن دولتی و خصوصی مورد تاکید است.
بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تاکنون ۳۹۹ هزار و ۹۲۲ نفر در خراسان جنوبی دُز اول واکسن کرونا و ۱۹۲ هزار و ۴۹۱ نفر دُز دوم را تزریق کردهاند.
مجموع واکسنهای تزریق شده در استان به ۵۹۲ هزار و ۴۱۳ هزار دُز رسید و اکنون نوبتدهی واکسیناسیون کرونا برای افراد بالای ۱۲ سال انجام میشود.
تعداد بیماران کووید۱۹ در استان خراسان جنوبی به ۳۱ هزار و ۶۳۶ نفر رسید و تاکنون ۳۰ هزار و ۴۱۴ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
همچنین در ۲۴ ساعت منتهی به روز دوشنبه (۱۲ مهر)، سه مورد جدید فوت کرونا گزارش شد و مجموع جانباختگان این بیماری در خراسان جنوبی به هزار و ۱۵۳ نفر رسید.
نظر شما