سمت و سوی روابط تهران- برلین در دولت سوسیال دموکرات

تهران- ایرنا- حزب «سوسیال دموکرات‌» آلمان در حالی پس از ۱۶ سال توانست حزب دموکرات مسیحی «آنگلا مرکل» صدراعظم این کشور را در رقابتی تنگاتنگ و تاریخی از قدرت کنار بزند که از نگاه ناظران در این دولت، سران برلین نگاه متعادل تری به تهران خواهند داشت.

آلمان چند روز پیش یکی از متفاوت ترین و غیرقابل پیش بینی ترین انتخابات تاریخ معاصر خود را برگزار کرد. در جریان این رقابت های انتخاباتی که ده ها طیف سیاسی مشارکت داشتند، حزب سوسیال دموکرات‌ به رهبری «اولاف شولتز» با اختلاف ناچیزی پیروز شد و اعلام کرد که دولت آینده آلمان را تشکیل خواهد کرد. بنابراین شکست محافظه‌کاران حاکم بر این کشور پس از گذشت ۱۶ سال رقم خورد.

بر اساس نتایج اعلام شده، حزب سوسیال دموکرات‌ ۲۵.۸ درصد آرا را به دست آورد و اتحادیه احزاب مسیحی (اتحادیه دموکرات مسیحی و اتحادیه سوسیال مسیحی)  به رهبری مرکل با کسب ۲۴.۵ درصد آرا در رده دوم قرار گرفت. با توجه به نتایج نزدیک به هم، حزب سوسیال دموکرات چاره ای جز ائتلاف با دیگر احزاب ندارد.

شولتز به عنوان رهبر حزب سوسیال دموکرات اعلام کرد بر این باور است که دولت آینده آلمان باید ترکیبی از سه حزب سوسیال دموکرات، دموکرات آزاد و سبز باشد؛ ائتلاف احتمالی که از دیگر رسانه ها و تحلیلگران سیاسی مورد تایید قرار گرفت و خبرگزاری «رویترز» در این باره نوشت: از آنجا که هیچ کدام این دو جریان عمده سیاسی اکثریت آرا را به دست نیاورده‌اند و همچنین تمایلی نیز برای تکرار تجربه «ائتلاف بزرگ» چهار سال اخیر را ندارند، احتمالا رو به اتحاد با دو حزب دیگر بیاورند که عبارتند از سبزها و حزب دموکرات آزاد آلمان.

حزب سبزها در این انتخابات بهترین نتیجه را در تاریخ خود کسب کرد و با ۱۴.۸ درصد آرا در جایگاه سوم قرار گرفت و حزب دموکرات آزاد آلمان نیز با کسب ۱۱.۵ درصد آرا، چهارم شد. از آنجا این انتخابات را غیرقابل پیش بینی ترین انتخابات تاریخ معاصر آلمان توصیف می کنند که حزب محافظه‌کار مرکل، ضعیف‌ترین نتیجه تاریخ خود را از جنگ جهانی دوم به این سو کسب کرد و حزب سبزها موفق به ثبت بهترین نتیجه در تاریخ خود شد.

با توجه به آنچه گفته شد تا کنون شولتز بیشترین شانس را برای تکیه بر کرسی صدراعظمی آلمان دارد و به احتمال قوی جانشین مرکل خواهد شد. رویکرد او در قبال اتحادیه اروپا و آمریکا با توجه به موضع گیری اخیرش آشکار شده است. شولتز یک روز پس از برگزاری انتخابات گفت دولت تحت رهبری او به ادامه روابط فراآتلانتیک ادامه خواهد داد و تاکید کرد که «روابط خوب با آمریکا در راستای منافع آلمان است».

شولتز در ارتباط با اتحادیه اروپا نیز تاکید کرد که اصلی‌ترین وظیفه مقامات جدید آلمان ایجاد یک اتحادیه اروپای قوی خواهد بود و ادامه داد: گمان می‌کنم اصلی‌ترین وظیفه سیاست آلمان، ایجاد یک اتحادیه اروپای قوی و مستقل‌تر باشد. این وظیفه اصلی روی استراتژی بین‌المللی و سیاست خارجی آلمان تاثیر خواهد گذاشت.

همان گونه که در دوره مرکل، آلمان ستون اتحادیه اروپا به شمار می رفت و نقش محوری را در جهت دهی به سیاست داخلی و خارجی اتحادیه ایفا می کرد، گویی دولت جدید نیز قصد ادامه این مسیر را دارد. در پیوند با آمریکا نیز دولت مرکل برخلاف روابط با این کشور در دوره ترامپ، همسویی بیشتری با آمریکای بایدن داشت و انتظار می رود این همسویی در دولت شولتز ادامه و تقویت شود.

در پیوند با رویکرد شولتز نسبت به ایران باید گفت از آنجایی که تا کنون او موضع رسمی و مشخصی در قبال تهران نگرفته، باید رویکرد تاریخی حزب سوسیال دموکرات و صدراعظم پیشین آلمان از طیف مذکور مورد بررسی قرار بگیرد.

«گرهارد شرودر» صدراعظم آلمان پیش از مرکل از حزب سوسیال دموکرات بود که در سال ۱۳۸۴ و دوره اوج گیری اختلافات هسته ای، مخالفت خود را با حمله نظامی به ایران ابراز کرد و پس از پایان یابی دوره صدارت خود، دست کم دو بار با اهداف مختلف راهی ایران شد. او ۱۶ سال پیش در مردادماه ۱۳۸۴ با بیان اینکه «من همچنان معتقدم مساله هسته ای ایران می تواند راه حلی صلح آمیز داشته باشد»، گزینه حمله نظامی به ایران را رد کرد و بر عدم مشارکت برلین در صورت احتمال چنین امری تاکید ورزید.

شرودر اسفندماه سال ۱۳۸۸ نیز سفری چهار روزه به اصفهان داشت که البته در آن زمان صدراعظم آلمان نبود. سفر به دعوت پروفسور «مجید سمیعی» و به منظور افتتاح دو مرکز پزشکی در تهران و رشت انجام شد. همچنین شرودر را جمعی از سرمایه‌گذاران و نمایندگان شرکت‌های آلمانی همراهی می‌کردند که برای بررسی زمینه‌ی همکاری‌ های اقتصادی، به ویژه در حوزه استخراج و صادرات گاز به ایران آمده بودند.

یک دهه بعد یعنی اواخر دی ماه ۱۳۹۴ دقیقا همان روزهایی که برجام قرار بود وارد فاز اجرایی و عملیاتی شود، شرودر صدراعظم سابق آلمان در صدر یک هیات بلندپایه به ایران سفر کرد و با مقامات وقت کشورمان از جمله حجت الاسلام «حسن روحانی» رییس جمهوری وقت کشورمان دیدار و گفت وگو کرد.

با نگاهی به مواضع و رویکرد نمایندگان طیف سوسیال دموکرات و صدراعظم آلمان از این حزب سیاسی به نظر می رسد که شولتز در قامت صدراعظم آینده این کشور نه تنها نگاهی متعادل تر از دموکرات مسیحی ها و شخص مرکل به ایران داشته باشد که حمایت مجدانه تری از برجام به عمل خواهد آورد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha