به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از مسکو، اولین سفر امیرعبداللهیان که یک رسانه روس از وی به عنوان یک دیپلمات حرفه ای یاد کرد کمتر از یک ماه و نیم پس از روی کار آمدن وی در منصب وزیرخارجه و به دعوت سرگئی لاوروف انجام شد. این سفر روی موضوعات مختلف و مهمی متمرکز شد.
مذاکرات بین دو وزیر بیشتر از دو ساعت به طول انجامید و هنگامی که آنها در مقابل خبرنگاران ظاهر شدند اعلام کردند که دیدگاهایشان در باره مسائل منطبق و به هم نزدیک است و در باره مسائل مهمی توافق کردند.
تاکید بر جهش در مناسبات و نتایج اثربخش مذاکرات / توافق بر رفع موانع تردد تجار
در این مذاکرات امیرعبداللهیان بر روی جهش در مناسبات اقتصادی و شتاب بخشیدن به حوزه تجارت و بازرگانی تاکید کرد و به گفته وزیر کشورمان برای رفع موانع تردد تجار و بازرگانان که تاثیرات منفی بر روابط اقتصادی دو کشور داشت، موافقت شد.
امیرعبداللهیان گفت: ۷۰ درصد مردم قبلاً در ایران واکسینه شده اند و بر این اساس، هیچ مانعی برای ورود تجار ایرانی به روسیه و توسعه تماس ها در حوزه تجاری و اقتصادی وجود ندارد.
امیرعبداللهیان با اشاره به توافقنامههای متعدد بین دو کشور در حوزههای گوناگون روابط گفت: از نظر اسناد و توافقنامه هیچ کمبودی وجود ندارد و آنچه باید مورد توجه قرار گیرد، اجرایی شدن این اسناد و توافقنامههاست.
امیرعبداللهیان به اراده جدی رهبران دو کشور برای توسعه و تحکیم مناسبات اشاره و تاکید کرد: هم آقای رئیسی و هم آقای پوتین شخصیتهای عملگرا و نتیجهگرا هستند و هر دو رئیس جمهور خواهان نتیجه ملموس گفتگوها و همکاریها هستند.
اعلام آغاز روند حضور دائم ایران در اتحادیه اقتصادی اورآسیا
سرگئی لاوروف وزیر امورخارجه روسیه در کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سوال ایرنا اعلام کرد: در مذاکرات با حسین امیر عبداللهیان همتای ایران خود روند موافقت نامه حضور دائمی ایران را در اتحادیه اقتصادی اورآسیا را آغاز کردیم. وی با مثبت ارزیابی کردن آغاز روند عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای تصریح کرد: روندعقد موافقت نامه حضور دائمی ایران در اتحادیه اقتصادی اورآسیا را نیز آغاز کردیم.
او اظهار داشت :ایران مدت طولانی شرکت کننده در موافقت نامه موقت اتحادیه اقتصادی اورآسیا بوده است و الان روند برای عقد موافقت نامه دائمی ایران با اتحادیه را آغاز کردیم. وی افزود :کاملا بدیهی است که این توافقنامه به نفع شرکت کنندگان در توافقنامه اتحادیه اورآسیا است.
لاوروف گفت: پذیرش ایران در سازمان همکاری شانگهای را مثبت ارزیابی می کنیم وما اعلام کردیم که از تصمیم اجلاس شانگهای در دوشنبه برای آغاز روند عضویت ایران استقبال می کنیم.
وزیر خارجه روسیه افزود :ایران هم اکنون به عنوان عضو ناظر در سازمان شانگهای مشارکت می کند که به آن کشور امکان می دهد در تمام فعالیت های این سازمان از جمله گروه تماس افغانستان مشارکت می کند. وی ادامه داد :فعالیت های سازمان شانگهای در عرصه های مختلف از جمله مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و تروریسم و تامین امنیت و فعالیت های اقتصادی در جهت منافع ایران و روسیه است.
خبرنگار ایرنا در کنفرانس مطبوعاتی از لاوورف پرسید: با توجه به آغاز پذیرش جمهوری اسلامی ایران در در سازمان همکاری های شانگهای و همکاری نزدیک با اوراسیا همکاری ایران و روسیه را در این ارتباط با این دو سازمان را در آینده چکونه ارزیابی می کنید.
تاکید و صراحت امیرعبداللهیان بر لزوم پایبندی طرف های برجام به انجام تعهداتشان
سرگئی لاوروف وزیرخارجه روسیه بر لزوم از سرگیری زودهنگام رایزنی های وین درباره توافق هسته ای تاکید کرد و حسین امیرعبداللهیان به صراحت گفت که ایران جمهوری اسلامی ایران مرد عمل واقعی برای مذاکره است و امیدواریم در آینده نزدیک طرف های مقابل ما به همه تعهدات خود برگرددند و تردید نکنند. وی گفت: چنانچه همه طرف ها به تعهداتشان پایبند باشند و برای ملت ایران قابل راستی آزمایی باشد ایران نیز پایبندی خود به تعهدات و مذاکرات را همانطور که در گذشته نشان داده است در آینده هم نشان خواهد داد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیدار با نهادهای ایرانی هم گفته بود: مذاکرات وین اگر به نتیجه رسید و طرف های مقابل نسبت به تامین حقوق ملت ایران در چارچوب برجام اراده جدی داشتند و دستاوردهای ملموس برای مردم داشته باشد از این توافق در جهت کمک به برنامه توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی در دولت سیزدهم استفاده خواهیم برد اما اگر قرار باشد مذاکرات مسیر هشت سال گذشته را طی کند و مذاکره برای مذاکره باشد جمهوری اسلامی ایران تصمیم مقتضی را خواهد گرفت.
در بخش عمومی کنفرانس مطبوعاتی لاوورف تاکید کرد که «جامعه جهانی منتظر بازگشت ایالات متحده به حوزه قانونی توافق هسته ای بدون هیچگونه موضوع اضافی و در چارچوب اصلی آن است. وزیر خارجه روسیه در عین حال خاطرنشان کرد که مهمان ایرانی وی آمادگی تهران را برای از سرگیری هرچه سریعتر مشاوره ها در وین تأیید کرد و در این زمینه هیچ تفاوتی با موضع روسیه ندارد.
این سند در سال ۲۰۱۵ بین جمهوری اسلامی ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان امضا شد. در سال ۲۰۱۸، ایالات متحده به طور یکجانبه از توافق هسته ای خارج شد و به سیاست تحریم علیه ایران بازگشت. پس از ورود دولت جو بایدن به کاخ سفید، واشنگتن تصمیم گرفت گفتگو با تهران را از سر بگیرد. رایزنی های غیر مستقیم در آوریل در وین آغاز شد، اما در شش دور هیچ مصالحه ای حاصل نشد. تهران خواهان تضمین لغو تحریم ها است.
مسیر گفت و گو برای حل سوتفاهمات قفقاز جنوبی
وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات خود با طرف روس در باره حضور تروریستها و صهیونیست ها درقفقار جنوبی اشاره کرد و گفت: تحرکات بیگانگان، صهیونیستها و تروریستها در منطقه قفقاز جنوبی دشواری هایی را برای همسایگان خوب ما ارمنستان و جمهوری آذربایجان ببار می آورد. وی گفت: ادبیاتی در این منطقه توسط برخی مقامات رسمی و رسانه ها بکار گرفته می شود که سازنده نیست و فقط کمک کننده به اهداف دشمنان منطقه است.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با سعه صدر و رفتار حکیمانه به همسایگان نگاه می کند، افزود: بایستی همه اهل منطقه از مسیر گفت و گو و حکیمانه مشکلات و سوتفاهمات را حل کنند و همه از این منطقه امن و باثبات سود ببرند. وی گفت: مهم این است که در منطقه قفقار نباید ژئوپلوتیک و جغرافیای تحت تاثیر مداخلات خارجی خدشه ای به آن وارد شود.
موضع مسکو در قبال مسائل قفقاز جنوبی
سرگئی لاوروف پس از درخواست سوال خبرنگار رسانه ایرانی برای روشن شدن موضع روسیه در قبال قفقاز جنوبی گفت: مسکو همه چیز را مدت ها قبل وقتی نقش تعیین کننده ای در توقف جنگ در قره باغ نشان داد، گفت. در چارچوب توافقاتی که یک سال پیش انجام شد، مسأله مسدود کردن همه ارتباطات حمل و نقل و روابط اقتصادی در منطقه مطرح شد.
وزیر خارجه روسیه گفت: «در این زمینه، ما در باره ابتکار ایجاد قالب «سه بعلاوه سه» بحث کردیم: سه کشور قفقاز و سه همسایه بزرگ» روسیه، ایران و ترکیه».
رشد تجارت و واکسیناسیون
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در کنفرانس مطبوعاتی به رشد تجارت بین دوکشور اشاره کرد و گفت به رغم «همه گیری همه گیری و ادامه تحریم های نامشروع آمریکا، در هفت ماهه امسال ۴۲ درصد افزایش یافت و به ۱.۹ میلیارد دلار رسید.
وی خاطرنشان کرد: گردش تجارت دو کشور در سال ۲۰۱۹، قبل از همه گیری، فقط بیش از ۱.۶ میلیارد دلار بود.
در عین حال، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران معتقد است که باید تلاش های بیشتری برای دستیابی به پیشرفت جدی در روابط دوجانبه بخصوص اقتصادی انجام شود.
به گفته سرگئی لاوروف، مسکو و تهران برای تسریع در اجرای قرارداد عرضه واکسن اسپوتنیک وی به ایران توافق کردند. از ۶۲ میلیون دوز دارویی که قرار بود روسیه بر اساس قرارداد ارسال کند، تنها ۱ میلیون و ۳۲۰ هزار دوز دریافت شده است.
توافق برای دیدار روسای جمهوری دو کشور در یکی از پایتخت ها
در این مذاکرات وزیران خارجه دو کشور نیز توافق کردند که دیدار رئیسان جمهوری دو کشور در آینده نزدیک در یکی از پایتخت های دو کشور انجام شود. برای این موضوع و اینکه این دیدار در کدام پایتخت و در چه زمانی برگزار شود مذاکرات و بررسی ها لازم انجام خواهد گرفت.
نگاه تهران و مسکو در مسائل منطقه ای منطبق است
امیرعبداللهیان همچنین با بیان اینکه در مجموع نگاه تهران و مسکو به مسائل منطقه منطبق و نزدیک هم هست، افزود: در مذاکرات با لاوروف طیف وسیعی از موضوعات منطقه و دوجانبه بررسی شد و نکته مهمی که روی آن تاکید داریم این است که نتیجه این سفر و گفت و گوها باید برای مردم کشورمان باید قابل مشاهده و منتهی به جهش در مناسبات دوجانبه باشد.
امیرعبداللهیان در پایان سفر به مسکو با اشاره به مذاکرات مفصل و طولانی با همتای روسی خود گفت: در مجموع طیف وسیعی از موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مورد بررسی قرار گرفت و خوشبختانه تهران و مسکو در همه موضوعات نگاهی منطبق یا نزدیک به هم دارند.
وی افزود: در حوزه مسائل منطقهای، درباره تحولات افغانستان، سوریه، یمن، بحرین، فلسطین و قفقاز جنوبی گفت و گو کردیم و اشتراک نظر فراوانی در این مسائل بین دو کشور وجود دارد.
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از سخنانش گفت: در مذاکرات امروز با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه بر روی جهش در مناسبات اقتصادی و شتاب بخشیدن به حوزه تحارت و بازرگانی تمرکز شد و خوشبختانه موانع تردد تجار و بازرگانان که تاثیرات منفی بر روابط اقتصادی دو کشور داشت، برطرف شد.
وی با اشاره به توافقنامههای متعدد بین دو کشور در حوزههای گوناگون روابط گفت: از نظر اسناد و توافقنامه هیچ کمبودی وجود ندارد و آنچه باید مورد توجه قرار گیرد، اجرایی شدن این اسناد و توافقنامههاست.
امیرعبداللهیان به اراده جدی رهبران دو کشور برای توسعه و تحکیم مناسبات اشاره و تاکید کرد: هم آقای رئیسی و هم آقای پوتین شخصیتهای عملگرا و نتیجهگرا هستند و هر دو رئیس جمهور خواهان نتیجه ملموس گفتگوها و همکاریها هستند.
آمادگی دولت برای جهش جدی در روابط با روسیه
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیدار با مدیران نهادهای ایرانی در مسکو هم گفت:دولت سیزدهم آمادگی دارد جهش جدی در روابط تهران و مسکو صورت گیرد.
امیرعبداللهیان شامگاه سه شنبه در جمع مدیران نهادهای ایرانی در مسکو تصریح کرد:نگاه دولت سیزدهم وشخص رئیس جمهور به روابط با روسیه اجرای منویات مقام معظم رهبری در نگاه راهبردی به روابط دو جانبه است.
وی افزود :نگاه دولت جدید و پیام من و دولت ایران برای رهبران روسیه این است که یک جهش جدی و ملموس در روابط دو کشور ایجاد شود و امیدواریم دربازه زمانی کوتاه شاهد این جهش باشیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: دولت آمادگی دارد با سرعت و منطق همکاری خود را با روسیه گسترش دهد.
نگاه به شرق به معنای وابستگی به برخی کشورها نیست
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه توسعه سیاست آسیایی مدنظر دولت سیزدهم است، افزود :این به آن معنی نیست که وابسته به چین و روسیه باشیم بلکه از نگاه راهبردی دو کشور برای منافع دو ملت بهره خواهیم گرفت. وی تصریح کرد که در دولت ایران این نگاه وجود دارد که روسیه بوتین با روسیه شوروی تفاوت اساسی دارد. هرچند که در بین برخی تجار ایرانی این احساس وجود داشته باشد که در رویکرد روسیه تغییر جدی صورت نگرفته است. وی ادامه داد :اراده و عزم بوتین در مورد روابط با ایران نگاه مثبت و تثبیت شده ای است.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران توسعه روابط با همسایگان بخصوص روسیه و نگاه به شرق را در اولویت خود قرار داده است و بر همین اساس یک همایش با حضور سفرای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همسایه و همینطور روسیه را ماه آینده در تهران برگزار خواهیم کرد که در چارچوب سیاست خارجی سفرای ما کاملا در جریان برنامه مهم توسعه اقتصادی پایدار جمهوی اسلامی ایران بدون نگاه به تحریم ها قرر گیرند و توجیه شوند.
زیان و فهم مشترک برای ارتباط مناسب روسیه
وی اظهار داشت: ما نیازمند فرهنگ سازی برای روابط قوی با روسیه هستیم از اینرو نیاز به یک زبان و فهم مشترک داریم تا تجار ما بتوانند بتوانند با وجود ظرفیت های بالا با روسیه سهم و نقش مهمی در توسعه اقتصادی ما ایفا کنند.
وی تصریح کرد :دولت سیزدهم می خواهد این نگاه را عملیاتی کند. مشکل سند و تفاهم نامه بین دو کشور نداریم. بلکه محتاج فرهنگ سازی مشترک هستیم.
امیرعبدالهیان تصریح کرد: ما وظیفه داریم برای اجرایی کردن نیت رهبران عالی دو کشور در توسعه روابط، پیگیری و عملی کنیم و به سمتی برویم که این روابط برای مردم ما دستاورد خوبی داشته باشد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد که بین تجار ایرانی و روسی زبان مشترک بیدا نشده است به این معنی که تفاهم ندارند. این حرکت باید روان شود.
کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی نیز در این نشست به ظرفیت های عظیم و زمینه های بسیار زیاد روسیه برای توسعه روابط اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و خواستار تکمیل کریدور شمال-جنوب در قسمت ایران و احداث خط راه اهن رشت استارا و همچنین گسترش ظرفیت کشتیرانی کشورمان در دریای خزر شد.
وی افزود: با وجود گسترش روابط دو کشور روسیه و ایران در بعد سیاسی، فنی و نظامی اما در عرصه های فرهنگی و اقتصادی ضعف زیادی وجود دارد و نیازمند توجه و همت ویژه برای ارتقا روابط اقتصادی و فرهنگی هستیم.
حسین امیر عبداللهیان" وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران با هدف رایزنی با سرگئی لاوروف همتای روسی خود درباره موضوعاتی از جمله برجام، افغانستان، اوضاع دریای خزر و منطقه قفقاز جنوبی و نیز مسائل خاورمیانه عصر روز سه شنبه در راس هیاتی وارد روسیه شد و شامگاه چهارشنبه مسکو را به مقصد بیروت ترک کرد.
سفیر ایران در روسیه: سفر امیرعبداللهیان به مسکو هوشمندانه و دقیق بود
سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه سفر حسین امیرعبداللهیان به مسکو را بسیار به موقع، عنوان کرد و گفت: مذاکرات انجام شده وزیر خارجه کشورمان با همتای روسی خود نیز بسیار هوشمندانه و دقیق بود.
کاظم جلالی در گفت و گو با ایرنا افزود: در اولین سفر وزیرخارجه جدید جمهوری اسلامی به مسکو طیف وسیعی از موضوعات بخصوص مسائل دو جانبه و اقتصادی مطرح و با توجه به اینکه در آغاز دولت سیزدهم انجام شد فرصت بسیار مناسبی برای ارتقا روابط دو طرف خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه نگاه رهبران دو کشور بر توسعه همکاری ها و روابط هست این سفر و مذاکرات انجام شده چه در عرصه روابط دو جانبه بویژه اقتصادی و چه مسائل منطقه ای و بین المللی مثل بحث هسته ای و برجام نتایج مناسب و خوبی برای توسعه روابط خواهد داشت.
سفیرکشورمان اظهار امیدواری کرد که که نتایج این سفر دستاوردهای خوبی برای کشور داشته باشد و بتواند روابط را در عرصه ها مختلف به سمت استفاده از ظرفیت های متقابل دو کشور پیش ببرد.
جلالی با ممتاز توصیف کردن روابط تهران - مسکو ، گفت و گوهای وزیرخارجه کشورمان با سرگئی لاوروف همتای روسی خود را بسیار سازنده خواند و ابراز امیدواری کرد با توجه به اراده قوی رهبران دو طرف ، شاهد جهش معنادار مناسبات فیمابین در همه زمینه ها بویژه در حوزه تجاری و اقتصادی باشیم .
وی گفت: این سفر در مقطع کنونی با توجه به تحولات اخیر در منطقه مهم ارزیابی می شود ، زیرا تجربه نشان داده که رایزنی ها و تعاملات تهران و مسکو به برقراری امنیت و ثبات در منطقه کمک کرده است.
جلالی افزود: بدون شک، حضور وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در مسکو با عنایت به سیاست نگاه به شرق جمهوری اسلامی ایران حامل این پیام برای دنیا بود که دو کشور ایران و روسیه برای توسعه مناسبات فیمابین در همه زمینهها از اراده جدی برخوردار هستند.
مصاحبه اختصاصی شبکه سراسری روسیه 24 با امیرعبداللهیان
حسین امیرعبداللهیان وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه سفر خود به فدراسیون روسیه با شبکه سراسری روسیه 24 مصاحبه و مواضع جمهوری اسلامی ایران در رابطه با آخرین وضعیت روابط دوجانبه و تحولات منطقه ای و بین المللی را تبیین نمود .
امیرعبداللهیان در این مصاحبه اختصاصی و در پاسخ به سوالات خانم ایولینا زاکامسکایا ، با ممتاز توصیف کردن روابط تهران - مسکو ، گفتگوهای خود با سرگئی لاوروف همتای روسی خودرا بسیار سازنده خواند و ابراز امیدواری نمود با توجه به اراده قوی رهبران دو طرف ، شاهد جهش معنادار مناسبات فیمابین در همه زمینه ها بویژه در حوزه تجاری و اقتصادی باشیم .
تشریح مواضع کشور در رابطه با برجام ، تحولات افغانستان ، قفقاز جنوبی ، دریای خزر و از دیگر موضوعات طرح شده در این مصاحبه بود .
حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران در سفری رسمی و در راس هیاتی روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته گذشته در مسکو حضور یافت،
نظر شما