پس از هفتهها، بالاخره روند صعودی موج پنجم کرونا در کشور متوقف شد و اکنون در بیشتر استانها، مخصوصا آنهایی که سرعت واکسیناسیون زیاد است، تعداد بستریهای کروناویروس کاهش پیدا کرده و در روزهای گذشته نمودار تعداد بستریهای روزانه کووید-۱۹ متوقف شده است. با توجه به افزایش سرعت واکسیناسیون کرونا در ماههای اخیر، به نظر میرسد واکسنها یکی از دلایل این اتفاق باشند. در این میان بررسی تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی جنبه های مختلف این اتفاق مهم پرداخته اند.
رسانههای اعتدال گرا
حمایت از بازماندگان کرونا زیر سایه محدودیتها
روزنامه همشهری به گفت وگو با عقیل عزتی مدیرعامل مؤسسه توانمندسازی کودکان پرداخت و نوشت: نبود آگاهی کافی از امکاناتی که بازماندگان میتوانند دریافت کنند، یک مشکل اساسی در این حوزه است که نیاز به حضور فعال نهادهای غیردولتی دارد. بهعنوان مثال ما بارها با خانوادههایی مواجه شدهایم که کمترین اطلاعاتی در رابطه با دفترچه سلامت همگانی داشتند و بهواسطه یک نهاد غیردولتی توانستند به امکانات لازم دست پیدا کنند. در واقع فقر ارتباطی و اطلاعاتی در میان بازماندگانی که در روستاها و شهرهای کوچک زندگی میکنند، وجود دارد و نهادهای غیردولتی میتوانند بهعنوان واسطه اطلاعرسانی وارد میدان شوند و خدماتی که در ساختار دولتی وجود دارد را به این دسته از افراد اطلاع بدهند. اکنون بیش از ۵۱هزار کودک، پدر یا مادر خود را بهدلیل کرونا از دست دادهاند، شاید چند NGO بتوانند به چند کودک و خانواده آنها کمک کنند اما اگر بخواهیم به شکل ساختارمند در مسیر حل مشکل این افراد قرار بگیریم، نیازمند شناسایی ظرفیتهای موجود دولتی هستیم. مشکل این است که ساختارهای دولتی ظرفیتی را ایجاد میکنند اما بهجای آنکه به سراغ بازماندگان نیازمند بروند، منتظر مراجعه این افراد میمانند و روند ارائه خدمات معمولا به کندی پیش میرود. باید قبول کنیم که توان نهادهای غیردولتی برای حمایت از بازماندگان کرونا محدود است و تنها یکسری فعالیتهای محدود را میتوانند پیش ببرند. در همین راستا ما شاهد بودیم که این نهادها در حوزه حمایتهای روحی، مشاوره و تهیه اقلام فعالیت کردهاند اما از نظر من وظیفه اصلی نهادهای غیردولتی را باید در گوشزد کردن وظایف نهادهای دولتی خلاصه کرد چراکه این نهادهای دولتی هستند که در این بحران اقتصادی از توانایی کافی برای حمایت از کودکانی که والدین خود را بهدلیل کرونا از دست دادهاند، برخوردارند.
نبود داوطلب چالش جدید واکسنهای کرونای ایرانی
روزنامه همشهری در گزارشی نوشت: با واکسینه شدن ۶۵درصد افراد بالای ۱۲سال در کشور، تولیدکنندههای جدید واکسن کرونا در ایران، با کاهش جمعیت داوطلب و کندی کارآزمایی بالینی مواجه شدهاند. مشاور وزیر بهداشت میگوید: تعداد بالای تولید واکسنهای داخلی توجیهپذیر نیست و در آینده احتمالا واکسنهای داخلی کرونا با هم ادغام میشوند. ماراتن تولید واکسنهای داخلی با افزایش واردات و تزریق ۶۵درصدی جمعیت بالای ۱۲سال کشور سختتر شده است. از مجموع جامعه ۶۸میلیون نفری بالای ۱۲سال ایران که اکنون واکسن دریافت میکنند تا ظهر دیروز ۴۴میلیون و ۳۷۸ هزار و ۲۳۴ نفر دوز اول و ۱۸میلیون و ۶۰۰ هزار و ۵۵۴ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند تا مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۶۲میلیون و ۹۷۸ هزار و ۷۸۸ دوز برسد. حالا بهنظر میرسد که واکسیناسیون ۷۵ درصدی جامعه بهزودی محقق میشود اما همین اتفاق نگرانیهایی برای ورود به کارآزمایی بالینی واکسنهای جدید ایجاد کرده است. با کاهش ظرفیت جمعیت دریافتکننده واکسن، همین حالا هم روند کارآزماییهای بالینی کندتر از قبل شده و به تأکید برخی متولیان واکسنهای داخلی روند کند صدور مجوزها و نبود سازوکار مشخص در ورود برخی واکسنها به سبد مصرف واکسیناسیون کشور احتمالا به تخریب پروژههای ایرانی - ملی واکسنهای کرونا در کشور و دلسردی دیگر تولیدکنندگان منجر خواهد شد. همه اینها در شرایطی است که تا همین حالا هم واکسنهای وعده داده شده برای تولید میلیونی، با مشکل در مواجه شدهاند. واکسن برکت قرار بود تا پایان تابستان ۱۴۰۰، ۵۰میلیون دوز واکسن تولید کند اما تاکنون تنها حدود ۶میلیون دوز از این واکسن به وزارت بهداشت تحویل داده شده است، آن هم درحالیکه زمستان سال گذشته مصطفی قانعی، رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا از فراهم شدن مقدمات ساخت واکسنهای مختلف کرونا در ایران خبر داده و گفته بود که «تا شهریور ۱۴۰۰واکسن ایرانی کرونا در انواع مختلف به مرحله تولید میرسد و ایران قطب تولید واکسن در دنیا میشود.» این در حالی است که مجموع واکسنهای تحویل داده شده از سوی تولیدکنندههای داخلی به وزارت بهداشت، به ۱۵میلیون دوز هم نرسیده و بیشترین نیاز کشور از واردات واکسنهای خارجی تامین شده است.
رسانههای اصولگرا
"ریزش مو" از عوارض کرونا
خبرگزاری تسنیم به بازتاب سخنان امیررضا درخشان متخصص پوست و مو پرداخت و آورد: ریزش مو یکی از عوارض کووید۱۹ است و در درمانگاهها شاهد هستیم که بسیاری از بیماران پس از ابتلا به کرونا مدتی دچار ریزش مو میشوند. نوع ریزش موی ناشی از ابتلا به کرونا در اصطلاح پزشکی به "تلوژن افلوویوم" شهرت دارد؛ تلوژن افلوویوم نوعی ریزش ناگهانی مو است که به صورت ریزش کلی موهای سر ایجاد میشود. این نوع ریزش مو در اثر التهاب ناشی از ویروس کرونا، استرس، تغذیه نامناسب و کمبود آهن، برهم خوردن سیکل خواب و ... ممکن است ایجاد شود. شیوع ریزش مو پس از ابتلا به کرونا در مقالات مختلف متفاوت است اما میتوان گفت حدود ۲۰ درصد بیماران ممکن است به این مشکل دچار شوند. «آلوپسی» یا ریزش سکهای مو نیز به دلیل استرس ناشی از کرونا، ممکن است رخ دهد. در این نوع ریزش مو، موهای ریش، سر یا نقاط دیگر بدن به صورت سکهای میریزند. هر فرد حدود ۱۰۰ هزار "فولیکول مو" دارد و طول عمر هر فولیکول هزار روز است بنابراین هر فرد در طول روز به صورت طبیعی ۱۰۰ عدد تار مو از دست میدهد اما در ریزش موی ناشی از ابتلا به کرونا (تلوژن افلوویوم) میزان ریزش مو به ۳۰۰ تا ۴۰۰ تار مو در روز میرسد. افرادی که دچار ریزش موی پس از کرونا میشوند باید میزان ویتامین دی، فریتین و ویتامین «ب۱۲» خود را بررسی کنند؛ کمبود پروتئین و آهن میتواند از علل این ریزش مو باشد. ریزش موی برخی بیماران پس از بهبودی از بیماری کرونا به صورت خودبهخودی بهبود مییابد اما برخی دیگر نیاز به درمانهای تغذیهای و رفع کمبود ویتامینها و مواد معدنی خود دارند. به این افراد توصیه میکنیم از شامپوهای "بدون سولفات" و "بدون پارابن" استفاده کنند.
عوارض طولانی مدت کرونا تا چه زمانی ماندگار است؟
خبرگزاری ایمنا به گفت وگو با فرزین خوروش استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخت و آورد: استفاده از مولتی ویتامینها در مواردی برای روند بهبودی بیماران کرونایی کمک کننده است و مواقعی هم تأثیر ندارد، بعد از سپری شدن یک تا دو ماه احتمال دارد این عارضه از بین رفته و مشکل بیماران حل شود. سردردها یک عارضه بسیار شایع در بین بیماران کرونایی است که مرتب از بروز آن شکایت دارند. عدهای نیز احتمال دارد درگیریهای مغزی داشته باشند، اما در بسیاری اوقات مسئله جدی در مورد سردرد بیماران وجود ندارد و افرادی که قبلاً سابقهای از میگرن یا سردردهای عصبی داشتهاند ممکن است با کرونا سردرد آنها تشدید شود و با مصرف مسکنهای ساده مانند استامینوفن به بهبودی برسند. در صورت بروز علائم بیماران خوددرمانی نکنند و به پزشک مراجعه کنند تا متخصص بیمار را ویزیت کند. بروز لخته خون یکی از عوارض بعد از ابتلاء به کرونا است، این مسئله منجر به مصرف خودسرانه آسپرین و داروهای ضد لخته خون به وسیله بیماران شده است. تجویز این داروها به وسیله پزشکان تنها در مواقع بسیاری ضروری برای بیمار صورت میگیرد، چنانچه بیمار کرونایی بخواهد داروهای ضد لخته خون مصرف کند، عوارضی مثل خونریزی بیشتر در این افراد منجر به بروز مشکلات میشود، بنابراین استفاده از این داروها توصیه نمیشود و تنها در موارد نیاز با تشخیص پزشک برای پیشگیری از عوارض بعدی تجویز میشود. از دیگر عوارض بلندمدت کرونا در بیماران بعد از بهبودی، تأثیر در خلق و خوی آنها است. عارضه بسیار شایعی که بعد از ابتلاء به کووید ۱۹ حاد اتفاق میافتد این است که بیمار مشکلات روحی و روانی پیدا میکند. در خانوادههایی که یکی از اعضای آن به وسیله این بیماری فوت شده باشد، استرس و اضطراب بسیار شایع است و اعضای آن همیشه ترس از تشدید بیماری دارند. به بیماران این خانوادهها توصیه میشود از نظر روحی و روانی تحت نظر باشند و در صورت لزوم داروی آرامبخش مصرف کنند. احتمال دارد افراد به صورت خانوادگی گرفتار کرونا شده باشند، چه بسا خانوادههایی که به دلیل ابتلاء به این ویروس از هم پاشیده شدند و حتی پزشکان بیمارستانها نیز با دیدن صحنههای بسیار غمانگیز دچار استرس میشوند.
کرونا با علائم اضطرابی چه تفاوتهایی دارد؟
باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی نوشت: این روزها همه ما با آشکار شدن هر علامتی در بدن خود، فکرمان مشغول میشود که آیا به کرونا مبتلا شده ایم یا خیر. برخی از مردم به دلیل اضطراب ناشی از شیوع ویروس کرونا دچار حملات اضطرابی و پنیک میشوند به طوریکه تپش های قلب فراوان با تنگی نفس پیدا میکنند. این علائم به طور کلی به سه گروه مشکلات گوارشی، تنگی نفس و تب تقسیم میشود. مشکلات گوارشی در مواقع کرونا روند پایداری دارد و با درمانهای معمول بهبود پیدا نمیکند، همچنین بروز اختلال گوارشی در کرونا با علائم دیگری مثل تب و بدن درد ظاهر میشود اما همین مشکلات گوارشی در اضطراب موقتی هستند و پس از آرامش پیدا کردن فرد، متوقف میشود. علائم دیگر با بروز کوچکترین فشارهای عصبی ظاهر میشود و حتی با خوردن نامنظم غذا، تشدید خواهد شد. تنگی نفس در کرونا دائمی است و با انجام فعالیتهای بدنی تشدید میشود. تنگی نفس در بیماران کرونایی همراه با سرفه و تب است. اما همین عارضه در مواقعی که فرد دچار اضطراب میشود، موقتی است که با انجام فعالیتهای ذهنی و جسمی بهبودی پیدا میکند و شدید و آزاردهنده نیست. تب در بیماران مبتلا به کرونا دائمی است و گاهی تا چندین روز نیز ادامه دارد. داشتن تب شب در این بیماران به معنای دمای بالای ۳۷ درجه در بدن است اما بروز تب به دلیل اضطراب موقتی است و صرفاً فرد در چنین مواقعی احساس داغی و گرگرفتگی میکند.
شرایط کرونا در کشور ناپایدار و شکننده است
خبرگزاری شفقنا به بازتاب سخنان علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران پرداخت و آورد: روند اکثر شاخصهای کرونا رو به نزول است، اما همان طور که کرونا بارها در ماههای گذشته نشان داده، باید شرایط تمامی استانها از جمله تهران را ناپایدار و شکننده در نظر گرفت. اما همچنان باید بدانیم برای کنترل کرونا، واکسیناسیون شرط لازم است، اما شرط کافی، رعایت شیوه نامههای بهداشتی است. فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به تجارب کشورهایی که در کنترل کرونا موفق بوده اند، ترکیب فرآیند واکسیناسیون در کنار تعهد به رعایت شیوه نامههای بهداشتی را ضروری دانست لذا از شهروندان درخواست کرد که از برگزاری دورهمی های غیر ضروری مانند جمعهای خانوادگی خودداری کنند. : فرد واکسینه شده حتماً باید دو دُز واکسن را دریافت کرده باشد، اما هنوز بسیاری از افراد دُز دوم را دریافت نکرده اند و بنابر این شرایط همچنان ناپایدار تلقی میشود و توصیه ما رعایت صبورانه شیوه نامههای بهداشتی است. در دو هفته ماه ربیع اول سال گذشته بعد از برگزاری مراسمهای خانوادگی و جشنها در این ماه، به سمت خیز سوم رفتیم و آمارها ۱۵ درصد افزایش در بستری بیمارستانی نسبت به ماه گذشته ۱۲ درصد رشد در میزان مراجعین و ۱۸ درصد افزایش مرگ و میرها را نشان داد. فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، عامل اصلی این افزایش آمارها را در سال گذشته عدم رعایت شیوه نامههای بهداشتی دانست و افزود: بنابر این باید با درس گرفتن از این تجربه تلخ، در کنار تسریع در روند واکسیناسیون برای کاهش روند بیماری تلاش کنیم. او، مهمترین نقطه آسیب پذیری در این روزها را عدم رعایت شیوه نامههای بهداشتی، ساده انگاری و عادی انگاری دانست که در تحقق مصونیت سازی جمعی میتواند مشکل ایجاد کند. زالی با بیان اینکه به صورت چشمگیری در میزان مراجعان سرپایی، میزان بستری در بخشهای عادی و مراقبتهای ویژه و میزان مرگ و میرها شاهد کاهش آمارها هستیم، افزود: اما طبق تجربه و درسی که کرونا به ما آموخته این شرایط را به ویژه در کلانشهرها باید ناپایدار و شکننده تلقی کنیم.
واکسیناسیون برای ریشه کنی کرونا شرط لازم است ولی کافی نیست
خبرگزاری مهر به بازتاب سخنان علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونای استان تهران پرداخت و آورد: روند نزولی کرونا در پایتخت ناپایدار است. همانطور که بارها در ایام گذشته کرونا نشان داده که میتواند از شرایط شکننده بهره برده و آمار را افزایشی کند شرایط به خصوص در کلانشهر تهران شکننده و ناپایدار تلقی میشود. باید آگاه باشیم که انجام واکسیناسیون برای ریشه کنی کرونا شرط لازم است و شرط کافی نیست لذا ضروری است که کنار انجام واکسیناسیون رعایت شیوه نامههای بهداشتی نیز صورت بگیرد. تجربه موفق کشورهای دیگر است گونه بوده که کنار واکسیناسیون نگاه متعهدانه به رعایت شیوه نامههای بهداشتی وجود داشته تا اثر بخشی واکسیناسیون بیشتر شود و از همه هموطنان میخواهیم با توجه به تجارب گذشته و با توجه به قرار گرفتن در ماه ربیع الاول حتماً از دورهمی های خانوادگی و میهمانی ها و مراسم خودداری کنند چرا که رعایت فاصله اجتماعی و شیوه نامهها همچنان به عنوان یک ضرورت تلقی میشود و مبرم میباشد. با وجود اینکه افراد واکسینه میشوند مصونیت کامل ایجاد نخواهد شد و همچنان باید شیوه نامهها رعایت شود مضاف بر اینکه افراد باید هر دو دُز واکسن را دریافت کنند لذا همچنان رعایت شیوه نامههای بهداشتی مورد تاکید است.
درخشش «پاستوکووک» در جهان
خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت: از روزی که سروکله کرونا در ووهان چین پیدا شد و روز به روز قربانیان این ویروس مهلک بیشتر شد، دانشمندان در اقصی نقاط جهان دوئل سختی را برای ساخت واکسن آغاز کردند، از فایز و مدرنا در آمریکا تا سینوفارم و بهارات در چین و هند و ...ایران نیز به عنوان یکی از ۵ کشور مهم در واکسن سازی وارد این رقابت نفس گیر شد و چراغ واکسن سازی با خبر آغاز ساخت واکسن کووبرکت روشن شد. البته این آغاز مسیری روشن در تولید ساخت واکسن کووید ۱۹ در ایران بود؛ چراکه دانشمندان بسیاری در موسسات پژوهشی و علمی تلاشی مجدانه و شبانه روزی را آغاز کردند و نتیجه این اقدامات دلگرم کننده فعالیت ۵ پلتفروم واکسن کرونا در ایران است. واکسن پاستوکووک به عنوان یک واکسن ایرانی -کوبایی حاصل تعاملات و همکاریهای دو کشور ایران و کوباست. در ایران انستیتو پاستور به عنوان قدیمی ترین مرکز واکسن سازی ایران و یکی از مهمترین مؤسسات واکسن سازی در دنیا کارهای تحقیقاتی و علمی خود را در مسیر ساخت واکسن آغاز کردند و در کشور کوبا نیز مؤسسه فینلای به عنوان یک از مهمترین موسسات در تولید واکسن فعالیت خود را دنبال کردند. این واکسن شامل دو دز و یک دز یادآور یا بوستر است. واکسن پاستوکووک نوعی واکسن کونژوگه است. مراحل اول و دوم آزمایش انسانی این واکسن در کشور کوبا و مرحله سوم کارآزمایی بالینی با مشارکت دو کشور ایران و کوبا انجام شد؛ به طوری که مرحله سوم کارآزمانی در ایران در ۶ اردیبهشت سال جاری با حضور سعید نمکی وزیر سابق بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تزریق واکسن به چهار نفر آغاز شد. به گفته رئیس انستیتو پاستور ایران بانک سلولی واکسن در ایران و در اختیار ماست و انتقال تکنولوژی هم صورت گرفتهاست و توان تولید هم برای ما وجود دارد. قرارداد ایران با کوبا تولید مشترک است و هر دو کشور میتوانند بهصورت مستقل اقدام به تولید واکسن کنند.
رسانههای اصلاح طلب
بایدها و نبایدهای تزریق همزمان واکسن آنفلوانزا و کرونا
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با مهران بابانژاد کارشناس مبارزه با بیماریهای علوم پزشکی ساوه پرداخت و آورد: براساس مستندات، بعد از تامین آب آشامیدنی سالم، دومین عامل تأثیر گذار در کاهش مرگ و میر کودکان و افزایش رشد جمعیت را میتوان انجام واکسیناسیون دانست. واکسن آنفلوانزا امسال نیز به مانند سال های قبل به دو صورت دولتی (رایگان و از طریق شبکه بهداشت) و خصوصی (خرید از داروخانهها) به گروه های پرخطر عرضه خواهد شد. البته واکسن آنفلوانزا هنوز در اختیار مرکز بهداشت ساوه قرار نگرفته و نیازی به مراجعه مردم به مراکز بهداشتی تا زمان اطلاع رسانی بعدی نیست. اولویت بندی گروه های پرخطر سالانه توسط وزارت بهداشت اعلام میشود. امسال نیز گروه های واجد شرایط دریافت واکسن به ترتیب شامل کلیه پرسنل بخش درمان و بهداشت، دامپزشکی، بیماران مبتلا به نقص سیستم ایمنی، سرطان و سایر بیماری های خاص، جانبازان و ایثارگران مبتلا به بیماریهای زمینهای، زنان باردار(تا دو هفته بعد از زایمان) واکسن دولتی رایگان دریافت خواهند کرد. همچنین گروه های در معرض خطری مانند افراد مبتلا به بیماری های زمینهای از قبیل دیابت و فشارخون بالا و چاقی مفرط و نیز سالمندان بالای ۶۵ سال از طریق بخش خصوصی و مراجعه به داروخانهها می توانند نسبت به خرید واکسن اقدام کنند. اگرچه تزریق همزمان واکسن آنفلوانزا و کرونا منعی ندارد ولی باتوجه به احتمال بروز عوارض خفیفی مانند تب یا بدن درد در یک یا دو روز نخست پس از تزریق این واکسنها، به جهت اطلاع از اینکه عارضه ایجاد شده مربوط به کدام واکسن است، بهتر است این دو واکسن با فاصله یک هفته از هم تزریق شوند. در صورت ابتلای فردی به بیماری کرونا، توصیه میشود پس از اتمام دوره قرنطینه ۱۴ روزه و پایان علائم کرونا، نسبت به دریافت واکسن آنفولانزا اقدام شود.
واکسن بزن ۱۵ آبان برو مدرسه!
روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: سال تحصیلی در شرایطی آغاز شده که نقشه کشور به سمت شرایط زرد و آبی پیش میرود و مدیران آموزش و پرورش امیدوارند که روند افزایش واکسیناسیون در میان معلمان و دانش آموزان، با خیال راحت و بدون دغدغه، در نیمه دوم آبان ماه، همه مدارس کشور را بازگشایی کنند. در نیمه اول مهرماه، مدارس فنی و حرفه ای و کاردانش برای دروس مهارتی بازگشایی شدهاند؛ همچنین دانشآموزان ابتدایی نیز در نیمه اول مهرماه برای آشنایی با معلمان خود در مدارس حضور پیدا کردند. در نیمه دوم مهرماه، مدارس روستایی و عشایری که کلاسهای کمتر از ۳۰ نفر دانش آموز دارند، بازگشایی میشوند. در نیمه اول آبان ماه، بر اساس الگوی بازگشایی مدارس و سرعت واکسیناسیون جامعه، مدارس کم جمعیت شهری با کمتر از ۶۰ نفر جمعیت بازگشایی خواهند شد. در نیمه دوم آبان ماه نیز تمام مدارس با رعایت پروتکلهای بهداشتی بازگشایی میشوند و مدارس بر اساس الگوی بازگشایی گروه بندی خواهند شد و با توجه به مجوز هر منطقه، فعالیت آموزشی خود را آغاز خواهند کرد. این وضعیت در شرایطی است که بارها مسئولان وزارت آموزش و پرورش اعلام کردهاند که شرط بازگشایی مدارس، واکسیناسیون نیست اما واکسیناسیون دانش آموزان در استان تهران که یکی از فقیرترین استانها از لحاظ سرانه آموزشی و با حجم بسیار بالایی از کلاسهای شلوغ و بیش از ۴۰ نفر، مواجه است، سرعت گرفته و هنوز در بسیاری از استانها، واکسیناسیون دانش آموزان آغاز نشده است.
کشف سویه جدید کرونا دلتا
خبرگزاری ایسنا به بازتاب سخنان کری شانت، مدیر ارشد بهداشت سیدنی پرداخت و نوشت: برنامه بهداشت نیو ساوت ولز(NSW) نوع مختلفی از سویه دلتا را در یک خانواده هفت نفره و همچنین یک مورد مبتلای دیگر پیدا کرده است. این محقق فاش کرد مقامات نیو ساوت ولز هشت مورد عفونت محلی کووید-۱۹ از نوع دلتای متفاوت در اطراف سیدنی را کشف کردهاند. مرکز بهداشت نیو ساوت ولز در طول همهگیری برنامه توالی ژنوم را اجرا کرده است. این تحقیقات گونهای از دلتا را شناسایی کرده که ژنوم متفاوتی با توالیهای فعلی در سیدنی دارد. شواهدی وجود ندارد که گونه جدید چه تفاوتهایی در انتقال، اثربخشی واکسن یا شدت از خود نشان میدهد. در حال حاضر در حال انجام برخی تحقیقات در مورد منبع و چگونگی انتقال این سویه جدید هستیم که نتایج آن را اطلاعرسانی خواهیم کرد. ما باید چشمانداز خود را برای دستیابی به بیش از ۹۰ درصد واکسیناسیون با دوز دوم تعیین کنیم. من اطمینان دارم که میتوانیم به این هدف بلندپروازانه برسیم.
واکسن بیحاشیه در سبد واکسیناسیون
روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: انستیتو پاستور واکسن تولید مشترک خود با موسسه فینلای کوبا را به سبد واکسیناسیون کشور اضافه کرده است. این واکسن هم به واسطه ۱۰۱سال سابقه فعالیت موسسه سازندهاش، انستیتو پاستور و هم به خاطر نتایجی که در کارآزماییهای بالینی بر روی هزاران نفر داشته ظاهرا حواشی برکت، دیگر واکسن ساخت داخل را ندارد. سازندگان و همچنین مسئولان وزارت بهداشت معتقد به اثربخشی بیش از ۹۰درصدی این واکسن هستند. وزارت بهداشت ایران آنقدر نسبت به این واکسن اطمینان دارد که نام پاستوکووک را برای دز سوم کادر درمان در کنار «آسترازنکا» ی تولید مشترک دانشگاه آکسفورد و شرکت آسترازنکای سوئد در نظر گرفته است. واکسن پاستوکووک یا همان سوبرانا۲ از هفته گذشته به سبد واکسیناسیون کشور اضافه شد. این واکسن که با مشارکت موسسه فینلای کوبا و انستیتو پاستور ایران ایران ساخته شده است، دارای یک دز بوستر یا همان دز یادآور است. معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو گفت: «واکسن پاستور (پاستوکووک) از امروز به سبد واکسیناسیون کشور اضافه شد.» به گفته رئیس سازمان غذا و دارو یک محموله شامل شش میلیون دُز از این واکسن هفته گذشته به وزارت بهداشت تحویل داده شده است. محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و دارو ابراز امیدواری کرده است که در آبان ماه نیز تعداد واکسن پاستوکووک به ۱۰میلیون دُز افزایش پیدا کند. شانهساز گفته: «این واکسن به عنوان دز بوستر و برای کودکان ۱۲ تا ۱۸سال قابل استفاده است» و «در صورت تزریق هر ۳ دز این واکسن، میتوانیم به ایمنیزایی بالای ۹۰درصد این واکسن امیدوار باشیم.» محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، نیز روز جمعه اعلام کرد که براساس تصمیمگیری کمیته فنی واکسیناسیون، کادربهداشت و درمان میتوانند از واکسنهای آسترازنکا یا پاستوکووک برای دز سوم خود استفاده کنند.
تحویل محموله ۶ میلیون دُزی واکسن کرونا به وزارت بهداشت
خبرگزاری ایلنا به بازتاب سخنان کریم همتی رییس جمعیت هلال احمر پرداخت و آورد: با مدیریت معاون اول رئیس جمهور و همکاری و همراهی وزارت بهداشت، وزارت امور خارجه، بانک مرکزی و گمرگ برای اولین بار در کشور ۱۸ میلیون دُز واکسن از نوع سینوفارم در یک هفته وارد می شود که اولین محموله ۶ میلیونی از این ۱۸ میلیون دُز امروز به ایران رسید و تحویل وزارت بهداشت شد. به طور کلی این جمعیت از اردیبهشت ماه تاکنون ۵۸ میلیون و ۳۹۰ هزار دُز واکسن به کشور وارد کرده که با احتساب واردات دو محموله دیگر این میزان به ۷۰ میلیون و ۳۹۰ هزار دُز میرسد. با اعلام تزریق نزدیک به ۶۳ میلیون دُز واکسن در کشور بیان کرد: خوشبختانه با تداوم واردات واکسن از سوی هلال احمر به ایران، طبق اعلام وزارت بهداشت تا ۱۷ مهرماه به میزان ۴۴ میلیون و ۳۷۸ هزار و ۲۳۴ دُز واکسن در نوبت اول و ۱۸ میلیون و ۶۰۰ هزار و ۵۵۴ دُز واکسن هم در نوبت دوم تزریق شده است. براین اساس مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۶۲ میلیون و ۹۷۸ هزار و ۷۸۸ دُز رسیده است. برای تسریع در واکسیناسیون سراسری و واکسینه شدن همه مردم، تعداد مراکز واکسیناسیون را هم به صورت مشترک و هم به صورت مستقل در همه استان ها افزایش داده ایم، بنابراین علاوه بر ۳۰۷ مرکزی که با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی فعال بود در حال حاضر ۲۹ مرکز مستقل واکسیناسیون هم فعال شده است. با توجه به عدم نیاز دانشگاههای علوم پزشکی به بیمارستانهای صحرایی برپاشده در کشور و کاهش میزان مراجعه بیماران، به جز بیمارستان صحرایی استان تهران که در شهرستان بهارستان همچنان برپا و فعال بوده، فعالیت سایر بیمارستان های صحرایی در استان ها به پایان رسیده است.
نظر شما