به گزارش خبرنگار ایرنا، در این وبینار دکتر «مستانه کامروامنش» دکترای بهداشت باروری، دکتر «عادله الهی» متخصص روانپزشکی، دکتر «خیراله صادقی» دکترای روانشناسی و دکتر «مرضیه کبودی» دکترای بهداشت باروری شرکت داشتند.
درمان شناختی رفتاری و یا رفتار درمانی شناحتی به انگلیسی (Cognitive Behavioral Therapy) یکی از رویکردهای بسیار موثر روان درمانی است.
روانشناسان از این رویکرد در درمان بسیاری از اختلالات روانشناسی استفاده می کنند. این روش به اختصار (CBT) نیز خوانده می شود که بر ارتباط بین افکار و احساسات (شناخت) و اعمال (رفتار) ما تمرکز می کند.
درمان شناختی رفتاری موجب تغییر رفتار در افراد میشود
دکتر مستانه کامروامنش دکترای بهداشت باروری در این وبینار گفت: درمان شناختی رفتاری یا سی بی تی (CBT) یکی از بزرگترین دستاوردهای علم روانشناسی در نیم قرن گذشته است.
وی اظهار داشت: درمان شناختی رفتاری محبوبترین و پرکاربردترین مدل رواندرمانی در فعالیت های بالینی معاصر بوده و پژوهشهای بالینی از کارایی آن حکایت دارد.
این دکترای بهداشت باروری افزود: از جمله دلایل عمده، برای این علاقه این است که روش های شناختی، رفتاری برعکس سایر شکلهای رفتار درمانی، مستقیماً با افکار و احساسات سروکار دارد.
وی عنوان کرد: درمان شناختی رفتاری در اغلب موارد یک فرآیند تدریجی است که به صورت گام به گام به فرد کمک می کند، رفتار خود را تغییر دهد.
کامروامنش گفت: کسی که از اضطراب اجتماعی رنج می برد ابتدا باید خودش را در یک وضعیت اجتماعی تصور کند و سپس با طی مراحلی مهارتهای جدید ایجاد شده را در موقعیت های واقعی به کار ببرد.
وی در پایان گفت: امروزه CBT کاربردهای بسیار زیادی در درمان افسردگی و اضطراب، اعتیاد، اختلال استرس بعد از سانحه، مشکلات مربوط به خواب، مشکلات زوجها و غیره دارد.
«مصاحبه» مهمترین ابزار برای ارزیابی و مراقبت از بیماران است
دکتر عادله الهی متخصص روانپزشکی هم گفت: در روانپزشکی اساسی ترین ابزار برای ارزیابی و مراقبت از بیماران، مصاحبه روانپزشکی است. در این رشته طبقهبندی هایی داریم که برای تشخیص هر اختلال معیارهایی را در نظر گرفتهاند.
وی اظهار داشت: یک هدف مهم از مصاحبه اولیه به دست آوردن اطلاعاتی است که باعث تایید تشخیص بر مبنای آن طبقه بندی ها می شود.
الهی، مصاحبه های تشخیصی را به ۲ دسته بینش گرا و علامت گرا تقسیم کرد.
کارکرد فرمول بندی موردی هدایت درمان در جهت برطرف کردن مشکلات درمانجو است
دکترخیراله صادقی نیز گفت: فرمول بندی موردی شناختی، رفتاری یک درک فردی از مشکلات درمانجو در محدوده الگوی شناختی، رفتاری است. بنیاد فرمول بندی شناختی، رفتاری شرح حال شناختی رفتاری است قبل از هر چیز باید یک مصاحبه شناختی، رفتاری از بیمار به عمل آید و به دنبال شرح حال، فرمول بندی موردی در باره بیمار موردنظر به عمل آید.
این دکترای روانشناسی افزود: کارکرد فرمول بندی موردی هدایت درمان است در جهت برطرف کردن مشکلات درمانجو و افزایش تاب آوری در او، به گونه ای که بتواند در برابر مشکلات تاب آوری داشته باشد.
وی اظهار داشت: درمان شناختی رفتاری با استفاده از فرمول بندی موردی این امکان را برای درمانگر فراهم می آورد تا نظریه عمومی شناختی و رفتاری را متناسب با شرایط هر درمانجو و در قالب خودش تعیین کند که به این روند قواره بندی یا متناسب سازی می گویند.
خطای شناختی خطای نظام مند در فرآیند تفکر است
دکتر مرضیه کبودی نیز در این وبینار اظهار داشت: خطای شناختی خطای نظام مند در فرآیند تفکر است. خطاهای شناختی یا افکار اتوماتیک راهی است که ذهن فرد از طریق آن قوانین و فرض های غلط خود را در باره خود، دیگران و آینده با وجود شواهد نقض بسیار، همچنان حفظ می کند.
این دکترای بهداشت باروری تاکید کرد: فرد می تواند با آموزش یاد بگیرد که متوجه خطاهای شناختی شده و این افکار را با افکار سالم تر جایگزین کند.
وی گفت: انواع خطاهای شناختی شامل فیلتر منفی، تفکر همه یا هیچ، تعمیم مبالغه آمیز، نتیجه گیری شناب زده، بی توجهی به امر مثبت، استدلال احساساتی، باید اندیشی، برچسب زدن، شخصی سازی و سرزنش است.
نظر شما