به گزارش روز یکشنبه ایرنا، این گزارش انعکاس یافته در تارنمای آژانس بین المللی انرژی اتمی می افزاید در حالی که سران دولت ها، شرکت ها و گروهای تجاری و اجتماعی سراسر جهان خود را آماده شرکت در کنفرانس آب و هوایی گلاسکو می کنند، گزارش تازه منتشر شده از سوی آژانس به تشریح دلایل اهمیت انرژی هسته ای در جهان و گفت و گو در این زمینه پرداخته است. بعلاوه ۹ کشور کانادا، چین، فنلاند، فرانسه، ژاپن، لهستان، روسیه و آمریکا و انگلیس در این گزارش حمایت خود را از یافته های آن درباره کمک انرژی هسته ای به اقدامات آب و هوایی ابراز کرده اند.
اجلاس گلاسکو ۳۱ اکتبر تا ۱۲ نوامبر (۹ تا ۲۱ آبان) برگزار می شود.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در مقدمه این گزارش آورده است: در پنج دهه گذشته نانرژی هسته ای مانع از انتشار حدود ۷۰ گیگاتن دی اکسید کربن شده و همچنان در سال مانع از انتشار یک گیگاتن دیگر دی اکسید کربن می شود. در آستانه برگزاری نشست آب و هوایی، وقت آن رسیده که تصمیماتی را بر اساس شواهد موجود اتخاذ کرده و سرمایه گذاری در انرژی هسته ای را افزایش دهیم. هزینه انفعال در این زمینه بسیار هنگفت و غیرقابل تحمل خواهد بود.
در گزارش آژانس تاکید می شود که انرژی هسته ای برای تحقق هدف به صفر رساندن انتشار کربن ناشی از گازهای گلخانه ای و تامین انرژی لازم برای ایجاد ثبات در شبکه های برق رسانی و تسهیل ادغام انرژی های تجدیدشدنی موجود از جمله انرژی خورشیدی و باد به عنوان منبع تولید برق و انتقال به انرژی پاک اهمیت دارد.
همچنین تاکید دارد که انرژی اتمی منبع محکمی برای تولید برق با کربن پایین است و می تواند جایگزین سوخت های فسیلی شود و گرما و هیدروژن لازم را برای کربن زدایی در منابع صنعتی و حمل و نقل فراهم کند. بنابراین انرژی هسته ای یکی از سرمایه گذاری های موثر در احیای اقتصادی بعد از همه گیری کرونا است که به طور مستقیم به اهداف توسعه انرژی پایدار سازمان ملل در زمینه انرژی، توسعه اقتصادی و اقدامات آب و هوایی کمک می کند.
موضوع اصلی اجلاس گلاسکو تسریع انتقال از زغال سنگ خواهد بود و براساس گزارش آژانس ۲۰ درصد از تولید زغال سنگ با ۲۵۰ گیگابایت از تولیدات هسته ای انتشار دی اکسید کربن را تا ۲ گیگاباید کاهس خواهد داد که حدود ۱۵ درصد از انتشارات بخش برق در سال است. انرژی هسته ای همچنین می تواند به بویلرهای سوخت فسیلی برای گرمایش و صنعت کمک کند.
در گزارش همچنین بر اهمیت نقش انرژی هسته ای در رشد اقتصادی، اشتغال زایی و بسیاری دیگر از بخش ها برای انتقال به انرژی پاک تاکید می کند.
بر اساس این گزارش انرژی هسته ای در کنار انرژی های تجدید شدنی نقش مهمی در به صفر رساندن کربن دارد و هزینه کلی تولید برق را کاهش می دهد.
بخش های غیرنیرو مانند فولاد، سیمان و تولیدات شیمیایی، کشتیرانی و حمل و نقل هوایی که در مجموع حدود ۶۰ درصد از انتشار گاز دی اکسید کربن در جهان را تشکیل می دهد به حامل های انرژی و گرما همچون هیدروژن نیاز دارند که با کربن پایین تولید می شود. انرژی هسته ای می تواند گرمای با کربن پایین را فراهم کرده و هیدروژن را به ویژه برای راکتورهایی که اکنون مورد استفاده قرار می گیرند تولید کند.
در این گزارش تاکید می شود که بخش هسته ای به خوبی آماده مقابله با چالش های ناشی از تغییرات آب و هوایی از جمله خطرات گرمای شدید و دائمی تر است و از اقدامات علمی برای کاهش چنین خطراتی استفاده کرده است.
این گزارش همچنین توصیه هایی را درباره اقدامات و استفاده سریع تر از انرژی هسته ای دارد که شامل قیمت گذاری کربن و اقداماتی برای ارزش گذاری تولیدانرژی با کربن پایین است.
اتخاذ چارچوب های فناوری برای سرمایه گذاری در تولید کمتر کربن، تضمین بازارها، مقررات زایی و سیاست گذاری، سرمایه گذاری عمومی و حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی در انرژی هسته ای و توسعه سازوکارهای تولید برق برای کاهش خطرات آب و هوایی زیرساختارهای انرژی، تضمین تداوم و برابر خدمات برق رسانی از دیگر توصیه های ارائه شده است.
جان کری نماینده ویژه آمریکا در امور آب و هوایی در بیانیه ای درباره این گزارش گفت: وظیفه ای که ما پیش روی خود داریم در زمینه محدود کردن میانگین افزایش دما به ۱.۵ درجه و دستیابی به صفر رساندن کربن تا سال ۲۰۵۰ چالشی سخت و فرصت اقتصادی بزرگی است. انتقال به انرژی پاک به استفاده از فناورهای انرژی پاک از جمله انرژی هسته ای در دهه های پیش رو نیاز دارد.
نظر شما