به گزارش ایرنا، رییس جمهوری نهم مهرماه ۱۴۰۰ در دیدار نخبگان، علما، خانواده شهدا و ایثارگران و جمعی از اقشار مختلف مردم کهگیلویه و بویراحمد گفته بود که دولت سیزدهم در راستای ایجاد سازوکاری مناسب برای تحول در روستاها، به زودی جهاد سازندگی را با محوریت سامان دادن به انگیزهها و عزم و اراده جهادی جوانان مخلص و کارآمد کشور احیا خواهد کرد.
متعاقب این سخنان، رییس جمهوری سیزدهم مهر به معاون اول خود ماموریت داد در قالب کارگروهی با حضور پیشکسوتان جهاد سازندگی و محرومیتزدایی در کشور و بسیج سازندگی سازوکار و ساختارهای احیای ماموریتهای جهاد سازندگی با محوریت مردم در مدت ۲۰ روز بررسی و تدوین کند.
در همین حال، «سیدجواد ساداتی نژاد» وزیر جهاد کشاورزی هم از تقدیم لایحه احیای جهادکشاورزی در آینده نزدیک خبر داده و تاکید کرده است که با توجه به دستور رییس جمهوری مبنی بر احیای جهادسازندگی و مدیریت یکپارچه در روستاهای کشور بهزودی در وزارت جهادکشاورزی در این خصوص برنامهریزی میشود.
آیت الله سید ابراهیم رییسی درباره احیای مأموریتهای جهاد سازندگی، با اشاره به تاریخچه تاسیس جهاد سازندگی با دستور امام راحل و نیز برکات فراوان این نهاد انقلابی، گفته است که حرکت جهادی در کشور به رغم ادغام این نهاد در وزارت کشاورزی، به دلیل وجود روحیه انقلابی در میان جوانان و حمایتها و تشویقهای رهبر معظم انقلاب تعطیل نشد و همواره در شکلهای مردمی، بسیجی و خودجوش ادامه داشته است.
رییسی با بیان اینکه فعالیتهای جهادی باید مردممحور و برپایه فعالیتهای مردمی باشد، حمایت جدی از گروه های جهادی را ضروری دانست و گفت: وظیفه دولت در این عرصه صرفاً باید تسهیلگری، نظارت و پیگیری برای تحقق امور باشد و از فعالیت جهادگران حمایت کند و موانع موجود را از پیش پای آنها بردارد.
صاحبنظران تمرکز دولت سیزدهم بر احیای جهاد ازندگی را به فال نیک گرفته و نویدبخش آبادانی روستاها و تسریع اجرای طرح ها می دانند.
آنها اعتقاد دارند که تاکید ریاست جمهوری بر احیای دوباره جهاد سازندگی، برای ایجاد یک نهاد متولی توسعه روستاهاست چون تعارض دستگاههای متولی رسیدگی به مشکلات روستاها و مناطق محروم باعث شده خیلی از تکالیف بر زمین بماند و اگر وظایف جهاد سازندگی احیا شود، تحول مهمی در توسعه روستایی ایجاد می شود.
به بیان این کارشناسان، با توجه به شرایط کنونی و مشکلاتی که در روند اجرای طرح ها و پروژه ها در روستاها دیده می شود، اعلام احیای جهاد سازندگی از سوی رییس جمهور نوید بخش سرعت گرفتن اجرای طرح های روستایی است و به نظرم فلسفه احیای این نهاد توسط رییس جمهوری هم سرعت دادن به روند آبادانی روستاها است چرا که با احیای جهاد سازندگی و بازگشت نیروهای جهادی به عرصه فعالیت ، انجام امور مربوط به توسعه بیشتر در روستاها را شاهد خواهیم بود .
به گفته آنان، روحیه جهادی باید در تمامی سازمان ها و وزارتخانه ها گسترش یابد و فرهنگ سازی در این خصوص برای انجام کار جهادی در برهه ای که کشور به کار و تلاش نیاز دارد ، یک اصل انکارناپذیر است .
جهاد سازندگی سبب رونق توسعه در روستاها
غلامرضا شریعتی نماینده مردم بهشهر، نکا و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی در خصوص احیای جهاد سازندگی اظهار داشت : سابقه فعالیت موثر جهاد سازندگی در دهه ۶۰ این نوید را میدهد که این نهاد میتواند کارها و پروژههای بر زمین مانده در روستاها را به سرانجام برساند.
به گفته وی احیای جهاد سازندگی با توجه به عملکرد درخشانی که در سال های پس از انقلاب اسلامی داشت و در اذهان مردم بویژه روستاییان به عنوان نهادی پرکار و خستگی ناپذیر شناخته می شود ، سبب رونق توسعه در روستاها خواهد شد.
شریعتی با اظهار این که جهاد سازندگی در زمانی که کشور درگیر جنگ بود، با وجود کمبود امکانات و اعتبارات خدمات بی نظیری به روستاییان ارائه کرد و به همین دلیل خوشنام باقی مانده است ، گفت : بسیاری از طرح هایی که در حال حاضر روستاییان از خدمات آنها برخوردارند مانند راه های ارتباطی ، شبکه آب آشامیدنی ، برق ، طرح های آبخیزداری و غیره مربوط به همان زمان است.
رضا حاجی پور نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به پیشنهاد رییس جمهور مبنی بر احیای جهاد سازندگی اعلام کرد : جهادسازندگی در زمان ایجاد و فعالیت الگوی خوب و موفق مدیریت در اجرای طرحهای روستایی بود و اکنون نیز برای موفقیت باید از ظرفیت گروههای جهادی استفاده شود.
وی افزود : پس از پیروزی انقلاب اسلامی با ایجاد جهاد سازندگی خدماتدهی به روستاها با ساخت راه ، پل ،مدرسه ، مراکز درمانی و دیگر امکانات گسترش یافت و موجب رضایتمندی روستاییان شد و هنوز ثمرات آن قابل مشاهده است.
حاجی پوراظهارداشت: اکنون نیز با شرایطی که در آن قرار داریم گروه های جهادی برای خدمات رسانی به مردم روستاها در تلاش هستند و بدون چشمداشتی انجام وظیفه می کنند و با وجود مشکلات مالی و کمبودهایی که وجود دارد ، خالصانه کارشان را انجام می دهند که یادآور فعالیت جهاد سازندگی است و در واقع گروه های جهادی با الگوبرداری از کار جهاد سازندگی فعالیت دارند.
منصور علی زارعی نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه لایحه دولت مبنی بر احیای جهاد سازندگی هنوز به مجلس ارائه نشده است، گفت : اما با توجه به سابقه فعالیت این نهاد در دوران پس از انقلاب اسلامی به نظر می رسد احیای آن نگاه ویژهتر به روستاها را رقم میزند.
وی افزود: در سال های پس از انقلاب اسلامی برای خدمات رسانی بیشتر و بهتر به روستاها جهاد سازندگی تشکیل شده بود. در آن زمان خدمات پرشماری در حوزه زیرساختی از جمله برق ، آب ، گاز ، راه ، مسکن و طرح هادی در این مناطق ارائه شد و روستاییان به صورت ملموس از این خدمات برخوردار شدند .
این نماینده مجلس گفت : در حال حاضر متولی روستاها وزارت کشور به عنوان یک نهاد سیاسی است ، اما برای رفع نیازهای تخصصی در این مناطق وجود نهادی همچون جهاد سازندگی می تواند بسیار حائز اهمیت باشد و پیشنهاد رییس جمهوری برای احیای جهاد سازندگی بسیار خوب است و می تواند زمینه توسعه و همچنین تحولات افزون تر را در روستاها فراهم کند .
اما سید شمس الدین حسینی نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که با توجه به مشکلات و مسائلی که امروز کشور با آن مواجه است پیشنهاد احیای جهاد سازندگی می بایست با احیای روحیه و کار جهادی همراه باشد .
حسینی افزود : پیشنهاد فعلی رییس جمهور مبنی بر احیای جهاد سازندگی به عنوان یک نهاد انقلاب مهم و خوب است ، اما اگر رییس جمهوری به دنبال ایجاد وزارتخانه ای جداگانه برای آن باشد مطمئنا اتفاق خاصی برای انجام امور رخ نخواهد داد، زیرا آنچه جهاد سازندگی را با سابقه ای درخشان در انجام امور نزد مردم ماندگار کرد فاصله داشتن از روند اداری و انجام جهادی کارها بود .
جهاد سازندگی زمینه تحقق عدالت اجتماعی
عبدالجلال ایری نماینده حوزه انتخابیه غرب گلستان در مجلس شورای اسلامی در همین زمینه اظهار داشت: شکلگیری دوباره جهاد سازندگی به عنوان راهبردی ثمربخش در افزایش برخورداری از خدمات در مناطق محروم و روستایی زمینه تحقق عدالت اجتماعی را در کشور میسر میکند.
به گفته وی، پیشنهاد اخیر رییس جمهوری برای شکل گیری این نهاد انقلابی برای توسعه مناطق محروم کشور است.
ایری ادامه داد : توزیع ناعادلانه خدمات و زیر ساخت ها سبب مهاجرت روستاییان به مناطق متمرکز جمعیتی شده و روستاها به عنوان مراکز اصلی تولید و خودکفایی از نیروی انسانی ماهر و توانمند خالی شده است.
حجتالاسلام علیاکبر احمدپور فدکی نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی هم احیای جهاد سازندگی را موجب ارتقای فضای تولید در روستاهای کشور و زمینهساز تثبیت جمعیت روستایی خواند.
احمدپور فدکی احیای نهاد جهاد سازندگی برای توسعه روستاها را از این جهت ضروری دانست که در دوره فعالیت این نهاد، روستاها در همه عرصه های عمرانی، تولیدی و تثبیت جمعیت پیشرفت های خوبی داشتند اما از وقتی این نهاد در وزارت کشاورزی ادغام شد، روستاها متولی خاصی ندارند و رها شده اند.
وی اظهار کرد: امروز شاهدیم که روستاها از سکنه خالی می شوند و معضل حاشیه نشینی در شهرها زیاد شده است و این به دلیل نبود یک نهاد متولی برای روستاهاست و بر این اساس احیای جهاد سازندگی ضرورت دارد.
رفع مشکلات بر زمین مانده روستاها با احیای جهاد سازندگی
احد آزادیخواه سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی هم باور دارد که تعارض دستگاههای متولی رسیدگی به مشکلات روستاها و مناطق محروم باعث شده خیلی از تکالیف بر زمین بماند و اگر وظایف جهاد سازندگی احیا شود با انجام تکالیف معوقه میتواند تحول مهمی در توسعه روستایی ایجاد کند.
نماینده مردم ملایر (استان همدان) در مجلس یازدهم درباره دستور رییس جمهوری برای احیای ماموریتهای جهاد سازندگی جهت آبادانی روستاها و مناطق محروم کشور، گفته که خدمات جهاد سازندگی سابقه خوبی در ذهن مردم دارد و در شرایط فعلی که کشور درگیر تحریمهای ظالمانه آمریکا است احیای ماموریتهای جهاد سازندگی با تکیه بر روحیه جهادی و انقلابی ضرورت و نیاز جدی کشور است.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزی بهرغم تلاشهای خوب برای انجام وظایف، تا حدودی توانسته است خلاء جهاد سازندگی به ویژه خدمات این نهاد انقلابی در سالهای نخست پیروزی انقلاب اسلامی را پر کند.
آزادیخواه در عین حال روستاهای کشور را فاقد متولی خاص برای توسعه و آبادانی ارزیابی کرد و گفت: برای مدیریت روستاها و خدماترسانی و عمران مناطق محروم باید از ظرفیتهای جهاد سازندگی استفاده کنیم تا بتوانیم شاهد پیشرفت این مناطق در زمینههای مختلف باشیم.
وی احیای وظایف جهاد سازندگی را تحول بزرگ کشور قلمداد کرد و گفت: ظرفیت خوبی از نظر بودجهای برای جهاد سازندگی در کشور فراهم شده است و مسلما تشکیل یک سازمان مستقل تحت عنوان جهاد سازندگی میتواند بارقههایی از امید را در دل جامعه روستایی ایجاد کند.
نماینده مردم ملایر (استان همدان) در مجلس یازدهم گفت: دستگاههای مختلفی متولی رسیدگی به مشکلات روستاها و مناطق محروم هستند و این تعارض باعث شده خیلی از تکالیف بر زمین بماند. اگر وظایف جهاد سازندگی احیا شود با انجام تکالیف معوقه میتواند تحول مهمی در توسعه روستایی کشور ایجاد کند.
ارتقای فضای تولیدی و زیرساختی روستاها با احیای جهاد سازندگی
محمد جواد عسکری نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، فلسفه احیای ماموریتهای جهاد سازندگی را ارتقای زیرساختها و فضای تولید در روستاهای کشور دانست و گفت: کاهش سهم تولید در روستاها میتواند تبعات اجتماعی زیادی چون مهاجرت به حاشیه شهرها و افزایش نرخ بیکاری داشته باشد.
وی درباره دستور رییس جمهوری برای احیای ماموریتهای جهاد سازندگی جهت آبادانی روستاها و مناطق محروم کشور، گفت: در ابتدای شکل گیری انقلاب اسلامی، مردم ساکن در روستاهای کشور ۵۵ درصد جمعیت کشور را شامل میشدند اما اکنون نرخ جمعیت روستایی کشور به ۲۵ درصد کاهش یافته است.
نماینده مردم داراب و زریندشت (استان فارس) در مجلس شورای اسلامی یازدهم با هشدار نسبت به فعال نشدن موضوع تولید در روستاهای کشور، گفت: کاهش سهم تولید در روستاها میتواند تبعات اجتماعی زیادی چون مهاجرت به حاشیه شهرها و افزایش نرخ بیکاری را به همراه داشته باشد.
وی، تاکید رییسجمهوری برای احیای جهاد سازندگی را اقدامی بسیار ارزشمندی قلمداد کرد و گفت: نباید شتابزده اقدام کنیم، ابتدا باید زیرساختها و سازوکارها مهیا شود و با تدوین یک برنامه صحیح و حساب شده زمینه برپایی نهاد انقلابی جهاد سازندگی را فراهم کنیم.
احداث زیرساختهای روستایی توسط جهادسازندگی
معین الدین سعیدی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی هم با تاکید بر اینکه متولیان توسعه روستایی باید مشخص شود، گفت: عمده زیرساخت های مناطق روستایی در این زمینه از سوی جهاد سازندگی در دهه نخست انقلاب تامین شده است و امروز هم جبران عقب ماندگی مناطق روستایی نیازمند روحیه جهادی است.
وی جهاد سازندگی را یکی از معروفترین و موثرترین نهادهای مردمی خواند که در سال ۱۳۵۸ به فرمان امام خمینی(ره) و با شعار رسیدگی به مناطق محروم و دور افتاده تاسیس شد.
نماینده مردم چابهار، نیک شهر، کنارک و قصرقند همچنین با اشاره به حضور و نقش آفرینی جهاد سازندگی در طول جنگ تحمیلی گفت: این نهاد مردمی یکی از ستونهای مقاومت ملت ایران بود که با ساخت پل، سنگر، خاکریز و جاده در مناطق مختلف به رزمندگان کشورمان کمک میکرد و به عنوان «سنگر سازان بیسنگر» لقب گرفت.
سعیدی داشتن روحیه جهادی و انقلابی را مهمترین عامل احیای حوزه جهاد سازندگی عنوان کرد و گفت: توسعه روستاهای مناطق محروم وفعال کردن اقتصاد آنها نیازمند یک اقدام جهادی است
نظر شما