بررسیهای میدانی خبرنگار ایرنا از بازار عرضه مرغ در بجنورد نشان میدهد که این ماده پروتئینی به صورت قطعه بندی و در بسته بندی های ران گوشتی، سینه بدون دنده و ران با پشت به فروش می رسد و مرغ فروشان راسته بازار میدان کارگر این شهر هر بسته مرغ بسته بندی شده را با قیمت ۴۲ هزار و ۸۰۰ تومان به فروش می رسانند.
مرغ فروشان این راسته از کاهش عرضه مرغ در این روزها گلایه مند بوده و عنوان می کنند که سهمیه روزانه آنها به یک سوم کاهش یافته و مرغ با نرخ یارانه ای در ساعات اولیه صبح تمام می شود که بعد از آن مرغ بسته بندی با قیمت بین ۴۰ تا ۴۳ هزار تومان عرضه می شود.
شهروندان هم اینک از نحوه توزیع و گرانی این ماده پروتئینی گلایه مند هستند، اکنون گرانی و کمبود مرغ، جو روانی سنگینی را بر بازار حاکم کرده است.
سایه سنگین کمبود مرغ بر بازار خراسان شمالی همواره در سال های اخیر وجود داشته است و به طور میانگین قبل از هر مناسبت و تعطیلی چند روزه، یخچال ها خالی از مرغ می شود.
اواسط اسفندماه سال گذشته بود که بازار مرغ در این استان دچار التهاب شدید شد با وجود توزیع سه برابری گوشت مرغ، همچنان تقاضا برای خرید در بازار روند افزایشی داشت و گاهی صف های طولانی در برخی شهرها از جمله بجنورد برای خرید مرغ تشکیل می شد؛ این در حالی بود که مسوولان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با رسانه ها عنوان کردند که با جوجه ریزی در زمان مناسب و تنظیم به موقع بازار دیگر شاهد چنین التهابی در بازار مرغ نخواهیم بود.
فعالیت رستوران ها عامل کاهش مرغ
رییس اتحادیه صنف لبینات، قصابان و مرغ فروشان بجنورد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تایید کاهش ۲ هفته ای عرضه مرغ در بازار خراسان شمالی گفت: کمبود مرغ از ۲ هفته گذشته در بازار استان آغاز و در چند روز اخیر این شرایط بدتر شده است.
حسین قاسم زاده اظهار داشت: فروکش کردن کرونا و از سرگیری فعالیت تالارها و رستوران ها تقاضا برای گوشت مرغ افزایش یافته و میزان مصرف بالا رفته است از این رو با کمبود این محصول در بازار روبه رو هستیم.
وی تصریح کرد: نیاز شهر بجنورد به گوشت مرغ روزانه ۲۵ تُن است اما اکنون تنها ۱۰ تا ۱۵ تُن از این محصول برای بجنورد تامین و در شهر توزیع می شود.
رییس اتحادیه صنف لبینات، قصابان و مرغ فروشان بجنورد افزود: کمبود گوشت مرغ سبب شده تا مردم در ساعات اولیه صبح با یخچال خالی واحدهای مرغ فروشی روبه رو شوند.
وی گفت: در مکاتبه با سازمان جهاد کشاورزی استان، مشکل کمبود گوشت مرغ منعکس شده است، البته این سازمان اعلام کرده که نیاز شهر بجنورد به این محصول روزانه ۱۷ تُن است، به هر حال اکنون همین میزان هم تامین نشده است.
قاسم زاده خاطرنشان کرد: اکنون گوشت مرغ کشتار روز به ازای هر کیلوگرم از این محصول ۲۵ هزار و ۹۰۰ هزار تومان عرضه می شود.
کمبود عرضه علت گرانی مرغ
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی نیز گفت: بر اساس اطلاعات واصله سیاست های جدید ستاد تنظیم بازار کشور نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ برای مصرف کننده نهایی ۳۱ هزار تومان تعیین شده اما این نرخ هنوز مصوب نشده است.
حسین حاجی بگلو تصریح کرد: نرخ گذاری جدید موجب شد تا استان های همجوار قیمت مرغ را تا ۳۱ هزار تومان افزایش دهند و مرغداران خراسان شمالی از عرضه مرغ در این استان امتناع می کنند و آن را با نرخ بالاتر در استان های خراسان رضوی و گلستان به فروش می رسانند.
وی با بیان اینکه قیمت مرغ تاکنون در خراسان شمالی افزایش نیافته است، افزود: میزان عرضه مرغ در استان جوابگوی تقاضای بازار نیست و باید در این زمینه چاره اندیشی شود.
وی با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی مسوول تولید این ماده پروتئینی است گفت: بزودی جلسه ستاد تنظیم بازار با حضور استاندار برگزار خواهد شد و تصمیم گیری جدید لحاظ می شود.
براساس آخرین آمار در این استان ۸۸ واحد تولید مرغ گوشتی با میانگین تولید سالانه ۱۸ تا ۲۰ هزار تن فعالیت دارد که این واحدها صرفا توان تولید حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از نیاز را دارند و مابقی نیاز از استان های دیگر تامین می شود که در سال های اخیر به دلیل نوسان بازار قیمت مرغ و گرانی نهاده ها به خصوص اوایل سال جاری، استان هایی چون خراسان شمالی که تولیدشان با مصرف همخوانی نداشت برای تامین نیاز گوشت مرغ با مشکلات زیادی مواجه شدند و ممنوعیت صدور مرغ مشکلات را مضاعف کرد.
هم اکنون طبق آمار سرانه مصرف گوشت مرغ در استان خراسان شمالی حدود ۳۴ کیلوگرم است که نسبت به یک دهه گذشته به دلیل گرانی قیمت گوشت قرمز، مصرف مرغ در این استان تا دو برابر افزایش یافت.
استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است.
نظر شما