از وعده‌ها تا هشدار رهبران جهان درباره خطرات اقلیمی در اجلاس گلاسکو

لندن – ایرنا – رهبران کشورهای جهان در روز رسمی افتتاح بیست و ششمین اجلاس بین‌المللی آب‌ وهوایی گلاسکو، نسبت به عواقب فاجعه‌بار گرم‌ شدن زمین هشدار داده و ضمن طرح وعده‌هایی، تصریح کردند که تعلل کشورها، نسل بشر را در معرض خطر قرار می‌دهد.

به گزارش ایرنا، بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس و میزبان این اجلاس امروز (دوشنبه) با ایراد سخنانی خطاب به رهبران جهان تصریح کرد که شمارش معکوس تا بروز فاجعه آغاز شده و نوبت عمل برای جلوگیری از تشدید بحران اقلیمی فرا رسیده است.

وی بیان داشت که جهان باید از مرحله ایده‌پردازی عبور کند و به عمل روی بیاورد. جانسون از رهبران جهان خواست تا با سرعت بخشیدن به تولید خودروهای برقی، حذف تدریجی نیروگاه های ذغال، کاهش جنگل زدایی و ایمن سازی در برابر صدمات ناشی از تغییرات اقلیمی گام‌های عملی بردارند. این اقدامات به گفته نخست وزیر انگلیس تفاوت زیادی را در راستای کاهش انتشار گازهای کربنی و حفظ دمای زمین تا ۱.۵ درجه سانتیگراد طبق معاهده پاریس ایجاد می‌کند.

وی که از سوی گروه‌های طرفدار محیط زیست به نقض تعهدات این کشور و حمایت از پروژه‌های مرتبط با توسعه سوخت‌های فسیلی متهم است در اظهارات خود متعهد شد تا ۴ سال دیگر بودجه تغییرات اقلیمی این کشور را تا سقف یک میلیارد پوند افزایش دهد. 

جانسون با بیان اینکه بشر مدت‌هاست از مهلت باقی‌مانده تا بروز بحران اب و هوایی استفاده کرده، به کنایه گفت که اکنون فقط یک دقیقه تا نیمه شب باقی مانده و باید هم‌اکنون دست به کار شد. «اگر امروز درباره تغییرات آب و هوایی جدی نباشیم، فردا برای کودکان ما دیر خواهد بود.»

از وعده‌ها تا هشدار رهبران جهان درباره خطرات اقلیمی در اجلاس گلاسکو

وی افزود: باید از مرحله سخن گفتن عبور کنیم و درباره گام‌های عملی در زمینه زغال‌سنگ، خودروهای برقی، سرمایه‌گذاری و جنگل‌زدایی گفت‌وگو کنیم. هرچقدر امیدواری، هدف‌گذاری و ایده‌پردازی ارزشمند باشد ما در این اجلاس نیازمند تعهدات روشن و جدول زمان‌بندی برای تغییر هستیم. نخست وزیر انگلیس خاطر نشان کرد: باید درباره تغییرات آب و هوایی جدی باشیم و جهان بداند که این تغییرات چه زمانی رخ می‌دهد.

هشدار تند دبیر کل سازمان ملل: در حال کندن قبرمان هستیم

اما دبیرکل سازمان ملل متحد یکی از تندترین نطق‌های خود را درباره گرمایش زمین مطرح کرد و گفت که این روند بشر را به لبه پرتگاه برده است. آنتونیو گوترش با بیان این مطلب که «یا ما به اعتیاد پایان می‌دهیم یا این اعتیاد به ما پایان می‌دهد» افزود: وقت آن است که بگوییم بس است، کشتن خودمان با کربن بس است، رفتار کردن با طبیعت مانند دست‌شویی بس است. سوزاندن و حفاری و استخراج هر چه بیشتر بس است. ما در حال کندن قبرهایمان هستیم.

دبیرکل سازمان ملل متحد از تعهد برخی کشورها برای توقف انتشار گازهای گلخانه‌ای تا سال ۲۰۵۰ استقبال اما تصریح کرد که اقدامات بیشتری برای جلوگیری از تشدید این فاجعه باید صورت گیرد. وی بیان داشت که ارتش آب‌وهوایی که از سوی جوانان فعال محیط زیست شکل گرفته پویشی توقف ناپذیر است. «آن ها فربه تر و صدای‌شان بلندتر شده است.» گوترش گفت به عنوان دبیرکل سازمان ملل متحد که در کنار آن ها ایستاده است.

از وعده‌ها تا هشدار رهبران جهان درباره خطرات اقلیمی در اجلاس گلاسکو

وی سپس عنوان کرد کشورهای عضو گروه ۲۰ که دو روز گذشته در شهر رو ایتالیا گردهم آمده بودند ۸۰ درصد از کل دی اکسید کربن جهان را تولید می‌کنند و در این زمینه مسئولیت بیشتری دارند. دبیرکل سازمان ملل متحد بر همین اساس خواستار تشکیل سالانه اجلاس آب و هوایی شد تا تعهدات جدید مقابله با تغییرات اقلیمی مرور شود. اجلاس بین المللی آب و هوایی هر پنج سال یکبار برگزار می‌شود. 

سایر رهبران جهان در اظهار نظرهای جداگانه خواستار اتخاذ اقدامات قوی تر برای مقابله مشترک با چالش ناشی از تغییرات آب و هوایی شدند.

تاکید چین بر چندجانبه گرایی، اقدام عملی و تسریع در تحول سبز

شی جین پینگ رییس جمهوری چین در بیانیه ای مکتوب به اجلاس اب و هوایی گلاسکو گفت اثرات نامطلوب تغییرات اقلیمی به طور فزاینده ای مشهود شده و ضرورت فزاینده ای را برای اقدام جهانی ایجاد می کند. وی بر همین اساس بر پایبندی به چندجانبه گرایی، اقدام عملی و تسریع در تحول سبز تاکید کرد.

وی با تاکید بر اهمیت کنوانسیون چارچوب سازمان ملل در مورد تغییرات آب و هوا و توافق پاریس گفت: هنگامی که صحبت از چالش های جهانی مانند تغییرات آب و هوایی می شود، چندجانبه گرایی نسخه درستی است. او گفت: کشورهای توسعه‌ یافته نه تنها باید خودشان کارهای بیشتری انجام دهند، بلکه باید به کشورهای در حال توسعه کمک کنند تا بهتر عمل کنند.

در مورد گذار سبز، شی خاطرنشان کرد که کشورها باید نوآوری‌های خود را در علم و فناوری، ارتقاء بخش‌های انرژی و منابع و همچنین ساختار صنعتی و الگوی مصرف ارتقا دهند.

وی با اشاره به هدف چین برای رسیدن به اوج انتشار دی‌اکسید کربن قبل از سال 2030 و دستیابی به کربن صفر قبل از سال 2060، گفت که چین همچنان حفظ محیط زیست را در اولویت قرار می‌دهد و مسیر سبز و کم کربن را برای توسعه دنبال می‌کند.

تاکید فرانسه بر اجرای تعهدات پیمان اقلیمی پاریس

رئیس جمهوری فرانسه در نشست کاپ ۲۶ تصریح کرد که چالش جهان اجرای تعهدات پیمان اقلیمی پاریس است که در آن رهبران بر محدود کردن میزان افزایش متوسط دمای جو زمین تاکید کردند.

امانوئل مکرون در این اجلاس مدعی شد که فرانسه، کشورهای اروپایی و انگلیس آمادگی دارند تا به تعهدات خود در این زمینه عمل کنند. وی افزود کشورهایی که به این تعهدات عمل نمی‌کنند باید تکلیف خود را تا پایان این اجلاس روشن کنند. وی هشدار داد کشورهای کمتر توسعه یافته و فقیر که از کمک های مالی کشورهای ثروتمند برای انطباق دادن خود با تعهدات پیمان پاریس بی بهره‌ ماندند نخستین قربانیان تغییرات آب و هوایی هستند.

توافق آب و هوایی پاریس که با نام «پیمان پاریس» نیز شناخته می‌شود، ذیل چارچوب پیمان‌نامه سازمان ملل متحد در تغییر اقلیم (UNFCCC) در رابطه با کاستن انتشار گازهای گلخانه‌ای، سازگاری و امور مالی است که از سوی نمایندگان ۱۹۷ کشور در کنفرانس تغییر اقلیم ۲۰۱۵ سازمان ملل متحد در پاریس مذاکره و ۱۲ دسامبر ۲۰۱۵ با اجماع تصویب شد.

از وعده‌ها تا هشدار رهبران جهان درباره خطرات اقلیمی در اجلاس گلاسکو

یکی از محورهای مهم این پیمان، محدود کردن میزان افزایش متوسط دمای جو زمین به کمتر از ۲ درجه سانتیگراد و به طور عمده تلاش برای حفظ دما در سطح ۱.۵ درجه سانتیگراد تا پایان این قرن است، در غیر این‌صورت متوسط دمای جو زمین، در مقایسه با دوران پیش از صنعتی شدن به بیش از ۳ درجه سانتیگراد خواهد رسید.

از جمله اهداف مهم این پیمان، اجرای پروژه‌هایی برای توقف هرچه سریعتر انتشار گازهای گلخانه‌ای در کشورها و اجرای برنامه‌هایی است تا بتوان در نهایت در سال ۲۰۵۰ میلادی بین میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای و جذب دوباره آن تعادلی ایجاد کرد و پس از آن، میزان انتشار دی اکسید کربن را به تدریج به صفر رساند.

برای اینکه به کشورهای کمتر برخوردار در اجرای اهداف این تفاهم نامه فشار وارد نشود مقرر شد کشورهای کمتر توسعه یافته برای انطباق دادن خود با تعهدات این توافقنامه از کمک های مالی برخوردار شوند، بر این اساس کشورهای ثروتمند باید از سال ۲۰۲۰ میلادی، سالانه مبلغ ۱۰۰ میلیارد دلار به کشورهای فقیر بپردازند. این کمک مالی نیز از سال ۲۰۲۵ میلادی افزایش می‌یابد. این در حالیست که طبق گزارش‌ها کشورهای ثروتمند به تحقق وعده‌های خود عمل نکردند.

وعده هند برای تامین نیاز خود از انرژی‌های تجدیدپذیر

نارندرا مودی نخست وزیر هند امروز اعلام کرد که این کشور تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۵۰ درصد از نیاز خود به انرژی را از منابع تجدید پذیر انرژی تامین خواهد کرد. وی گفت: ما به جای مصرف بی‌رویه نیاز به استفاده آگاهانه و سنجیده داریم.

مودی افزود: تا سال ۲۰۳۰ هند بیش از ۵۰ درصد از نیاز خود به انرژی را از منابع تجدید پذیر انرژی تامین خواهد کرد. نخست وزیر انگلیس با تعریف دستور کار آب و هوایی این کشور به پنج نکته اشاره کرد و گفت: ظرفیت انرژی غیر فسیلی هند تا سال ۲۰۳۰ به ۵۰۰ گیگاوات خواهد رسید. هند تا سال ۲۰۳۰ تولید گازهای گلخانه‌ای خود را یک میلیارد تن کاهش خواهد داد و سهم کربن در اقتصاد خود را تا سال ۲۰۳۰ به کمتر از ۴۵ درصد کاهش خواهد داد و تا سال ۲۰۷۰ هند به هدف توقف کامل تولید گازهای گلخانه‌ای دست خواهد یافت.

نارندرا مودی با اشاره به سهم هند در تولید گازهای گلخانه‌ای در جهان گفت: اگر چه هندوستان ۱۷ درصد از جمعیت جهان را در خود جای داده است اما سهم آن در تولید گازهای گلخانه‌ای جهان ۵ درصد است.

از وعده‌ها تا هشدار رهبران جهان درباره خطرات اقلیمی در اجلاس گلاسکو

وی با اشاره به شبکه ریل آهن هند که بزرگ‌ترین شبکه ریلی در جهان محسوب می‌شود گفت: تا سال ۲۰۳۰ تولید گازهای گلخانه‌ای در شبکه ریلی هند به صفر خواهد رسید.

نخست وزیر هند همچنین از کشورهای توسعه یافته خواست بودجه مورد نیاز برای کنترل تغییرات اقلیمی را هر چه زودتر تامین کنند و مدعی شد هند تنها کشوری در توافق اقلیمی پاریس است که به تعهدات خود عمل کرده است.

نارندرا مودی همچنین در برنامه "اقدام و همبستگی دهه حیاتی" به ریاست بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس گفت: کشورهای در حال توسعه با بی‌ عدالتی مواجه شده‌اند زیرا آن‌ها بیشترین تاثیر را از تغییرات اقلیمی گرفته‌اند.

نخست وزیر هند گفت: در بحث جهانی آب و هوا، به سازگاری در مقایسه با کاهش (تولید آلاینده‌ها) توجه کمتری شده است.

مودی در ادامه اظهارات خود به تاثیر سوء تغییرات اقلیمی از جمله تغییر الگوهای کاشت و افزایش موارد سیل اشاره کرده و گفت: کشورهای درحال توسعه با بی‌عدالتی مواجه شده‌اند زیرا این کشورها بیشترین تاثیر را از تغییرات اقلیمی گرفته‌اند.

وی افزود: تغیرات اقلیمی یک چالش بزرگ برای کشاورزان در هند و سایر کشورهای درحال توسعه است. به دلیل افزایش بارندگی‌های غیر فصلی، سیل و سایر حوادث طبیعی، محصولات کشاورزی نابود می‌شوند.

نخست وزیر هند اعلام کرد که جهان باید سازگاری را به بخش اصلی سیاست‌های توسعه‌ای و طرح‌های آب و هوایی تبدیل کند.

وی با اشاره به اجرایی کردن طرح‌های آب و هوایی و بهداشتی در هند خاطرنشان کرد: بسیاری از جوامع سنتی دارای دانش زندگی هماهنگ با طبیعت هستند. برای انتقال این دانش به نسل‌های بعدی، این روش زندگی باید در دروس مدارس گنجانده شود. محافظت از روش زندگی متناسب با شرایط محلی نیز می‌تواند بخش مهمی از سازگاری باشد.  

عذرخواهی بایدن و دورخیز آمریکا برای تحولات زیست محیطی

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در برنامه ای در حاشیه اجلاس آب و هوایی گلاسکو در حضور رهبران برخی کشورها، به دلیل خروج دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق این کشور از توافق اقلیمی پاریس عذرخواهی کرد.

وی در نشست با عنوان "اقدام و همبستگی: دهه حیاتی" افزود من نباید عذرخواهی کنم اما عذرخواهی می کنم از این حقیقت که آمریکا در دولت گذشته از توافق اقلیمی پاریس خارج شد و به گونه ای ما را به عقب باز گرداند.

از وعده‌ها تا هشدار رهبران جهان درباره خطرات اقلیمی در اجلاس گلاسکو

وی اضافه کرد که در دولت گذشته آمریکا به تعهدات اقلیمی خود عمل نکرد اما دولت من مصمم به انجام این تعهدات است و در این راستا در نخستین اقدام، آمریکا به توافق اقلیمی پاریس پیوست.

دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در سال ۱۳۹۶ از توافق اقلیمی پاریس خارج شد که انتقادات زیادی را در داخل و خارج آمریکا در پی داشت.تصمیم ترامپ مبنی بر خروج از توافق پاریس، بی اعتنایی به تلاش جامعه بین المللی در مدیریت یکی از مهمترین رویدادهای مخاطره آمیز برای حیات سیاره زمین است که از سوی ابرقدرت هایی چون خود آمریکا ایجاد شده است؛ نقش کشورهای صنعتی از جمله آمریکا در تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین به مراتب بیش از کشورهای جهان سومی است که نقش چندانی در بروز و ظهور این فجایع زیست محیطی نداشته اند.

توافق پاریس پیمان جهانی مربوط به آب و هوا و گرم شدن کره­ زمین است که متعاقب کنفرانس ۲۰۱۵ پاریس راجع به تغییرات آب و هوایی ذیل «کنوانسیون چتری (کادر) ملل متحد پیرامون تغییرات آب و هوایی ۱۹۹۲» به تصویب رسید.

بایدن همچنین در سخنرانی رسمی خود در اجلاس گلاسکو اظهار داشت که آمریکا در چند ماه آینده طرح های جدید زیادی معرفی خواهد کرد تا تعهد آن نسبت به راه حل های جدید و تجدید پذیر در بخش های مختلف از کشاورزی گرفته تا نفت و گاز، مقابله با نابودی جنگل ها را به اثبات رساند.

رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد که در این راستا امروز استراتژی طولانی مدت آمریکا در خصوص به صفر رساندن تولید گازهای گلخانه ای را آغاز می کند.

بایدن تصریح کرد آیا از این فرصت استفده خواهیم کرد یا اجازه خواهیم داد نسل های آینده زجر بکشند.ما یک دهه در مقابل خود داریم که می توانیم خود را ثابت کنیم.

وی ادامه داد اگر باهم متحد شویم می توانیم دمای کره زمین را به ۱.۵ درجه سانتیگراد محدود کنیم. همه ملت های ما باید با اراده و جدیت نقش خود را ایفا کند.

رئیس جمهوری آمریکا گفت: اجلاس گلاسکو باید آغاز هدف گذاری و نوآوری برای حفظ آینده مشترک ما در یک دهه آینده باشد. تغییرات اقلیمی هم اکنون در حال تخریب زندگی مردم است و بر کشورهای ما میلیاردها دلار هزینه تحمیل می کند.

وی افزود که خشکسالی، باران های شدید، طوفان های بزرگ و نابودی محصولات کشاورزی همه مثال هایی از تغییرات اقلیمی هستند و آمریکا همه این بلایا را تجربه کرده است.

بایدن اضافه کرد که  طوفان های شدید که قبلا در طول قرن یک بار اتفاق می افتاد اکنون هر چند سال رخ می دهد. هیچ کشوری نمی تواند از خود در مقابل تغییرات اقلیمی محافظت کند و ما می دانیم اگر از این فرصت استفاده نکنیم، با شرایط بدتری مواجه خواهیم شد.

رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد، معتقدم در میان یک فاجعه، فرصت وجود دارد نه تنها برای آمریکا بلکه برای همه کشورها این فرصت وجود دارد. ما در نقطه مهمی در تاریخ قرار داریم. این توانایی را داریم تا سرمایه گذاری کنیم و آینده ای با انرژی پاکیزه به همراه میلیون ها شغل ایجاد کنیم. می توانیم شرایطی ایجاد کنیم که فرزندان ما هوای پاکیزه تری تنفس کنند و استاندارد زندگی را در سراسر جهان بهبود بخشیم. این نه تنها یک ضرورت اخلاقی بلکه یک ضرورت اقتصادی است.

رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد که قیمت بالای انرژی، ضرورت تنوع بخشیدن به منابع تامین انرژی، افزایش توسعه انرژی پاک و استفاده از فناوری های جدید انرژی پاک را افزایش می دهد.

وی با تبلیغ طرح های دولت خود وعده داد که طرح "بهتر بسازیم" در دولت من قصد دارد سرمایه گذاری تاریخی در انرژی پاک انجام دهد و آمریکا قصد دارد تولید گازهای گلخانه ای را تا سال ۲۰۳۰ یک گیگا تن کاهش دهد.

وی از دیگر مشوق های دولتش برای حمایت از تولید خودروهای برقی و انرژی‌های پاکیزه سخن گفت و مدعی شد با انجام این اقدامات آمریکا قادر خواهد بود به هدف خود یعنی کاهش ۵۰ تا ۵۲ درصد تولید گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۳۰ در مقایسه با سال ۲۰۰۵ برسد.

اجلاس آب وهوایی گلاسکو تا ۲۱ آبان ادامه خواهد داشت اما انتظار می‌رود که بحث‌ها تا چند روز بعد ادامه پیدا کند. از ایران هم طبق برنامه اعلام شده هیاتی به ریاست علی سلاجقه معاون رییس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ۱۷ آبان ماه حضور خواهد یافت.

در جریان این کنفرانس دو هفته ای، مذاکرات دیپلماتیک فشرده ای پیرامون چگونگی مقابله با گرمایش زمین به عنوان یک چالش مشترک جهانی، صورت گیرد و رهبران ۲٠٠ کشور جهان اهداف و تعهدات خود را برای مقابله با اثرات تغییرات آب و هوایی و نحوه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۳۰، ارائه خواهند کرد.

قرار است مذاکره کنندگان در جریان این نشست، کشورهای جهان را وادار کنند تا اقدامات و تعهدات بلندپروازانه تری را برای جلوگیری از گرمایش زمین و محدود کردن افزایش دما به ١.۵ درجه سانتیگراد، متقبل شوند.

بالغ بر ۱۰ هزار مامور پلیس در گلاسکو بسیج شده‌اند تا امنیت اجلاس را تامین کنند.گروه‌های زیست محیطی هم از اقصی نقاط جهان در گلاسکو دست به تظاهرات زده و پیش‌بینی می‌شود که اعتراضات در روزهای آینده ادامه پیدا کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha