۱۱ آبان ۱۴۰۰، ۱۰:۳۳
کد خبرنگار: 1343
کد خبر: 84526301
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بایدن در آزمون «دیپلماسی»

۱۱ آبان ۱۴۰۰، ۱۰:۳۳
کد خبر: 84526301
بایدن در آزمون «دیپلماسی»

تهران- ایرنا- در جریان حضور جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در نشست سران گروه ۲۰ در رم، رسانه ها به نقل از وی اعلام کردند که رئیس جمهور آمریکا معتقد است تنها راه حل موضوع هسته ای ایران، «مسیر دیپلماسی» است.

روزنامه خراسان در یادداشتی به قلم امیرعلی ابوالفتح نوشت: کیتلان کالینز خبرنگار شبکه سی ان ان در توئیتر نوشت: بایدن رئیس جمهور آمریکا می گوید که او و سران بریتانیا، آلمان و فرانسه پس از دیدار دیروز درباره پیشرفت هسته‌ای ایران، توافق کردند که «دیپلماسی» بهترین راه برای رسیدگی به موضوع ایران است. این اظهار نظر در مقایسه با جمله کلیشه ای  و تکراری که پیش از این مقامات ارشد دولت آمریکا بر زبان می آوردند و در ارتباط با ایران می گفتند «همه گزینه ها روی میز است»، حداقل در مقام سخن اقدامی رو به جلو به شمار می آید. به ویژه این که رسانه ها اغلب  جمله «همه گزینه ها روی میز است» را به محتمل بودن اقدام نظامی علیه ایران ترجمه می کردند. اکنون به نظر می رسد حداقل در لفظ، دیپلماسی، بهترین راه مواجهه با آن چه آمریکا و متحدانش «خطر ایران هسته ای» می نامند، به شمار می آید. ضمن این که نباید فراموش شود چه با جمله «همه گزینه ها روی میز است» و چه بدون آن، آمریکایی ها همواره نقشه های نظامی علیه ایران یا دیگران داشته و دارند و اصولا راهکار نظامی هیچ گاه از سناریوهای محتمل خارج نشده است.

با این حال، همین که در اوج فعالیت های هسته ای ایران و در حالی که غرب برای از سر گیری مذاکرات وین بی قراری می کند، رئیس جمهور آمریکا در حاشیه یک نشست بین المللی بر راهکار دیپلماسی تاکید دارد، نقطه  حائز اهمیتی به شمار می آید. با این حال، این دیپلماسی در اختیار رئیس جمهور آمریکاست و اگر مایل باشد یا بخواهد، می تواند به خوبی از آن استفاده کند. رئیس جمهور آمریکا بر اساس قانون این کشور مجاز است با صدور فرامین اجرایی، مسیر سیاست داخلی یا خارجی آمریکا را تغییر دهد و دیپلماسی را جایگزین تقابل کند؛ همان طور که پیش از این، جو بایدن با امضای فرمان اجرایی، بازگشت ایالات متحده به پیمان هایی همچون پیمان آب و هوایی پاریس را اعلام کرد و آن سیاست را «بازگشت آمریکا به دیپلماسی» لقب داد.

در باره توافق هسته ای ایران که دونالد ترامپ بر خلاف تعهدات آمریکا از آن خارج شد نیز  جو بایدن از صلاحیت و اختیارات کافی برای توسل به «دیپلماسی» برخوردار است. همان گونه که ترامپ با چرخاندن قلم روی کاغذ در روز هشتم می ۲۰۱۸، خروج ایالات متحده از برجام و بازگشت تحریم های هسته ای ایران را اعلام کرد، جو بایدن هم می تواند با چرخاندن یک قلم روی کاغذ، مسیر اشتباه قبلی را تصحیح کند؛ به ویژه این که رئیس جمهور کنونی آمریکا در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در رم به صراحت گفت که جهان همچنان هزینه اشتباه ترامپ برای خروج از برجام را می دهد.

از این رو، متوقف ماندن رئیس جمهور کنونی آمریکا بر این موضع که «دیپلماسی» بهترین راه برای حل موضوع هسته ای ایران است، گرچه لازم به نظر می رسد، اما کافی نیست. کافی آن خواهد بود که ایالات متحده بازگشت خود را به برجام اعلام کند، سیاست فشار حداکثری در مقابل تحریم های هسته ای ایران را تمام شده بخواند و به دیپلماسی اجازه دهد تا ایران هم به تمام تعهدات برجامی خود بازگردد. گرچه این روند به مذاکراتی نیز نیاز داشته باشد، با این حال نباید به اندازه ای طولانی و دشوار باشد که شش دور مذاکره در وین را بطلبد. در این صورت «دیپلماسی» راه خود را طی خواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha