۱۱ آبان ۱۴۰۰، ۱۵:۰۶
کد خبر: 84526867
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

کتاب بررسی حکم شرعی دشنام و بهتان منتشر شد

۱۱ آبان ۱۴۰۰، ۱۵:۰۶
کد خبر: 84526867
کتاب بررسی حکم شرعی دشنام و بهتان منتشر شد

تهران- ایرنا- کتاب بررسی حکم شرعی دشنام و بهتان تقریرات درس خارج فقه حجت الاسلام سید حسن خمینی به قلم رشید داودی منتشر شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا سیدحسن خمینی در مقدمه کتاب بررسی حکم شرعی دشنام و بهتان نوشت: در سال های گذشته مباحثی را در سلسله درس های خارج فقه مطرح می کردم که آن ها را با ع نوان کلی تر فقه هنر دسته بندی کرده ام و مباحث غنا، مجسمه سازی، نقاشی و حفظ آثار تاریخی و برخی از احکام فیلم، شعر، رقص و اختلاط زن و مرد و تشبه ایشان به یکدیگر را در بر می گرفت. البته در بحث هنر، مساله طنز نیز مطرح است که پیوندی با بحث استهزاء دارد. به همین جهت به بررسی فقهی حکم استهزاء نیز مبادرت کردم و از همین جا بود که بحث سب و دشنام نیز مورد توجه قرار گرفت. چرا که در مواردی این رذیله اخلاقی می تواند دیوار به دیوار بحث استهزاء باشد. 

وی در ادامه آورده است: در مباحث فقهاء بحث بهتان به اهل بدعت پیوند خاصی با دشنام به ایشان دارد؛ چرا که روایتی از داود بن سرحان به مستندی برای حکم جواز در هر دو مورد تبدیل شده است. همین مساله باعث شده است تا به بحث بهتان به اهل بدعت هم ورود پیدا کنیم و موضوع را در ضمن مباحث سب و دشنام بررسی کنیم. 

رشید داودی که نگارش کتاب بررسی حکم شرعی دشنام و بهتان را به عهده داشته در پیشگفتار نوشت: کتاب حاضر حاصل تقریر، تحقیق و تنظیم مباحث درس خارج فقه حاج سید حسن خمینی است که در سال تحصیلی ۱۴۰۰ - ۱۳۹۹ در شهر قم در جوار کریمه اهل بیت ارائه شده است. هر فصل از کتاب پس از تحقیق و نگارش، در حضور ایشان بررسی شده و تنقیح گردید. این روند حدود شش ماه به طول انجامید و سرانجام متن پیش رو که حاصل تجمیع درس نامه ها، انضام (مرتب کردن) درس گفتارها و پیوست تحقیق هایی است که در متن و کلام استاد انجام گرفت و پس از حک و اصلاحات مورد نیاز و تدوین و تنظیم جدید، مهیای نشر گردید. 

وی در ادامه آورده است: روش تحقیق در این نوشتار، همان روش اجتهادی مصطلح در حوزه علمیه و شیوه مرسوم در استنباط فقه است که با بررسی و تبیین حدود و ثغور موضوع، آغاز شده و پس از تنقیح موضوع و روشن شدن مساله و محل نزاع، در مرحله تبیین حکم، به ذکر اقوال، بررسی ادله و سرانجام به اتخاذ مبنا می انجامد اما با وجود بهره بردن از روش اجتهادی رایج، آنچه در درس استاد و به تبع آن در متن پیش رو، قابل توجه است، بازشناسی عمیق موضوعات و تامل و ژرف نگری در عناوین و تتبع گسترده اقوال و ادله و بررسی ارزیابی آن هاست. 

داودی اضافه کرده: ساختار کتاب متناسب با روش تحقیق آن، در دو بخش تبیین موضوع و تبیین حکم تنظیم شده است که هر بخش نیز در بردارنده سه فصل است. در فصل اول از بخش نخست به تبیین واژه سب و دیگر واژه های مرتبط با آن همچون شتم، فحش، هجر، قذف و لعن پرداخته شده و در فصل دوم تقسیمات مختلف سب و اقسام متعدد آن را برشمردیم. در فصل سوم نیز تعریفی منقح از عنوان سب ارائه شد و قیود دخیل در آن معین شدند. 

وی ادامه داده: بخش دوم کتاب متکفل تبیین حکم سب و دشنام است که در فصل اول، ابتدا اقوال فقیهان متقدم در ضمن دلیل اجماع مورد بحث قرار گرفت. سپس سایر ادله دال بر حرمت سب را بررسی و ارزیابی کرده و در نهایت به تبیین حکم شرعی سب پرداخته شده است. در ادامه، مواردی که در لسان برخی آیات و روایات و کلام برخی فقها وجود داشته که دال بر استثناء از حرمت سب هستند، در دو فصل به بحث گذاشته شده که در فصل دوم مساله تقاص در سب و دشنام گوییِ در مقام مقابله به مثل، بررسی شده و در فصل سوم، دیگر موارد استثناء شده از جمله سب و بهتان به اهل بدعت در ضمن روایات دال بر جواز سب در موارد خاص، به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. 

کتاب بررسی حکم شرعی دشنام و بهتان در هزار شماره و به قیمت ۹۸ هزار تومان از سوی موسسه چاپ و نشر عروج وابسته به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) منتشر شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha