به گزارش خبرنگار آموزش ایرنا، GNSS یا Global Navigation Satellite System یک سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی است که از سیستم های جهانی و منطقه ای بهره می گیرد، سیستم ماهوارهای ناوبری جهانی به مفهوم ترکیب سیستمهای تعیین موقعیت ماهوارهای جهانی و منطقه ای برای رسیدن به موقعیت دقیق یک نقطه است.
سیستم تعیین موقعیت ماهوارهای با استفاده از امواج دریافتی از سمت ماهوارههای موقعیتیابی موجود در مدارات مختلف، به کمک گیرندههای زمینی، امکان تعیین موقعیت یک نقطه در فضای سه بعدی زمین را در هر لحظه فراهم میکند. ایدهی اصلی سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی اندازهگیری مسافت با کمک محاسبه زمان است.
یاسر ابراهیمیان قاجاری روز چهارشنبه در نشست تخصصی چالش ها و راهبردهای حوزه GNSS در سطح ملی و رونمایی از محصولات دانش بنیان حوزه ژئوماتیک که در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد به اهمیت فناوری ژئوماتیک اشاره کرد و اظهارداشت: در حال حاضر یکی از دغدغه ها توسعه کشور است وبدون فناوری توسعه امکان پذیر نیست.
وی خاطرنشان کرد: مسیر توسعه کشور از مسیر فناوری های راهبردی عبور می کند و در کنار فناوری نانو و بیوتکنولوژی که فناوری های راهبردی است، ژئوماتیک نیز یکی از این فناوری ها بشمار می رود.
رییس گروه ژئوماتیک ستاد توسعه فناوریهای حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: این معاونت نیاز را احساس کرد که فناوری های ژئوماتیک را در ساختار خود جای دهد تا مسیری برای ورود شرکت های دانش بنیان باشد و به اینترتیب فناوری ژئوماتیک به عنوان یک فناوری راهبردی در معاونت رسمیت پیدا کرد.
ابراهیمیان قاجاری یادآور شد: معاونت علمی ریاست جمهوری ۶ ماموریت اعم از ترویج و فرهنگ سازی دانش بنیان تا توسعه محصولات دانش بنیان را دنبال می کند و برای توسعه فناوری ژئوماتیک از همه بازیگران آن اعم از شرکت های دانش بنیان، استارتاپ ها، دستگاه های اجرایی، سازمان فضایی، سازمان جغرافیایی استفاده می کند.
وی افزود: در حال حاضر بسیاری از شرکت ها در حوزه سخت افزاری و نرم افزاری سیستم های تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی و منطقه ای وارد بخش سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی شده اند.
رییس گروه ژئوماتیک ستاد توسعه فناوریهای حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: این شرکت ها توانایی تولید محصولات در این حوزه را به حد جایگزین شدن محصولات چینی دارند؛ این اقدام می تواند زمینه ای برای تولید و صادرات محصولات حوزه ژئوماتیک باشد البته محصولات این حوزه می تواند از خروج محصولات و ارز از کشور جلوگیری کند.
ابراهیمیان قاجاری همچنین درخصوص یکی از چالش های حوزه فناوری ژئوماتیک گفت: در حال حاضر بسیاری از ارگان و نهادها به صورت موازی کاری در این بخش فعالیت می کنند و این چالش بزرگ در حوزه توسعه فناوری ژئوماتیک است که می توان با رفع آن شاهد نمود و توسعه چنین فناوری نوظهوری در کشور باشیم.
وی یادآور شد: می توان این نشست را اولین جلسه کارگروه جلسات حوزه سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی باشد و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آمادگی تشکیل کارگروه سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی را دارد و بعد از آن نیز کارگروه های زیرساختی و کاربردی این هم افزایی را تشکیل دهیم و خروجی آن داشتن سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی بومی شود.
رییس گروه ژئوماتیک ستاد توسعه فناوریهای حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: برای ساماندهی و شبکه سازی سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی اگر به یک طرح مطالعاتی و نیاز سنجی نیاز باشد، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از انجام آن حمایت می کند تا یک وحدت رویه داشته باشیم.
ابراهیمیان قاجاری تصریح کرد برای توسعه فناوری سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی در کشور فقط ایجاد هماهنگی و هم افزایی سازمان ها نیاز است.
استفاده از پارک های علم و فناوری برای ثروت آفرینی در اقتصاد دانش بنیان
عباس زارعی هنزکی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز امروز در این نشست حوزه سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی را با اهمیت دانست و افزود: امروز دنیا اگر بخواهیم یا نخواهیم به دلیل تولید کربن ما را محکوم می کند.
وی خاطرنشان کرد: همیشه ایران در رتبه هشتم تا ۱۰ فولادسازی دنیا قرار دارد و همیشه فولادسازی تولید کربن و تغییر اقلیم به همرا دارد بنابراین ما با استفاده از فناوری سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی می توانیم به این امر پاسخگو باشیم و از خودمان دفاع کنیم.
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران ادامه داد: ما باید با فعالیت در این حوزه می توانیم دیتا داشته باشیم تا بتوانیم به اندازه کافی اطلاعات ایجاد کنیم.
زارعی هنزکی یادآور شد: آنچه که امروزه دنیا را از آلودگی، مسایل آب و هوایی و مسایل محیط زیستی نجات میدهد، دسترسی به فناوریهایی چون "خودروی الکتریکی"، "اسکوتر برقی" و "میکرو موبیلیتی" است و شاهدیم که این تجهیزات در اکثر شهرهای هوشمند دنیا کاربردی شده است.
وی همچنین اظهارداشت: در این راستا لازم است بر روی چهار بخش اصلی سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای جهانی که شامل "سامانه موقعیت یابی"، "نرم افزار و ارزش افزوده"، "سخت افزار "و "زیرساخت و سیستم های مکمل" میشود، کار کنیم و در این حوزهها، فناوری بومی داشته باشیم.
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: علاوه بر آن باید به سمت ساخت میکرو و نانو ماهواره ها حرکت کنیم چون این نوع ماهوارهها کمک زیادی به رشد کشور خواهد کرد.
زارعی به اقدامات این پارک در توسعه فناوریهای مورد نیاز کشور اشاره کرد و گفت: در پارک فناوری تهران زنجیره ارزشی ایده ناشی از وجود یک مساله که منجر به تولید محصول قابل به عرضه بازار میشود ایجاد شده است که این مسیر به تجاری سازی و ثروت آفرینی خواهد شد.
در ادامه این مراسم از 2 محصول دانش بنیان در حوزه ژئوماتیک رونمایی شد.
نظر شما