به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، محمدعلی زلفی گل عصر چهارشنبه در آئین تودیع و معارفه سرپرست جدید دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی که با حضور جمعی از مسوولان و اساتید این دانشگاه همراه بود، در ابتدای سخنان خود یاد و خاطره شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی ایران و شهدای سلامت کشور را گرامیداشت و برای جانبازان و آزادگان همه خدمتگزاران کشور آرزوی سلامتی و موفقیت کرد.
وی با اشاره به وجود بیش از ۲۰ میلیون تحصیلکرده دانشگاهی در کشور گفت: این بدان معنی است که جامعه ایرانی نسبت به دهه های قبل تفاوت کرده است و جامعه ایران در حال حاضر تبدیل به یک جامعه فرهیخته، فرهنگ مدار، دین باور و هویت مدار تبدیل شده است.
زلفی گل با بیان اینکه، یکی از نهادها و وزارتخانه هایی که وظیفه خود را بسیار خوب انجام داده است، وزارت آموزش عالی و دانشگاه های کشور است، گفت: دلیل آن این است که با هر شاخص علمی ارزیابی کنیم، متوجه می شویم که توفیقات عرصه آموزش عالی کشورمان واقعا به دنبال یک حرکت جهادی حاصل شده است.
وی افزود: این دستاورد بزرگ می طلبد که ما قدردان جامعه دانشگاهی کشور اعم از اعضای هیات علمی دانشگاه ها و همه کارکنان نظام آموزش عالی کشور باشیم.
ضرورت توجه دانشگاه ها به پتانسیل های خود برای الگو شدن
وزیر علوم همچنین ضمن تاکید بر اینکه، هر دانشگاهی باید ایده، نوآوری و پتانسیل خاص خود را داشته باشد، افزود: در این صورت وزارت علوم نیز این موفقیت را برای سایر دانشگاه ها و مراکز علمی کشور الگوسازی و به سایر دانشگاه ها معرفی خواهد کرد.
زلفی گل اظهار کرد: این دیدگاه باید اصلاح شود و منتظر شق القمر وزارت علوم نباید باشید، این از ایراداتی است که فکر می کنم وجود داشته است. هر دانشگاه باید وزارت علوم را مدیریت کند و خوراک فکری و ایده های جدید ارائه دهد.
وی اظهار کرد: درست است که وزارت علوم باید یک مغز باشد، اما وزارت علوم تنها یک سیستم هدایتگر است و اهرم هایی که در دانشگاه ها وجود دارد، وزارت علوم از آنها خالی است.
وزیر علوم تاکید کرد: اهرم ها و بازوهای وزارت علوم به طور حتم دانشگاه ها و پژوهشگاه ها هستند و امیدارم این مساله مورد توجه جامعه دانشگاهیان کشور قرار گیرد.
وزارت علوم تحقیقات کاربردی در کشور را توسعه می دهد
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در بخش دیگری اظهار کرد: برخی اوقات سیاستمداران و افراد دلسوز معتقدند که مقالات دانشگاهی به چه دردی می خورد، این مثل آن است که بگوییم علم بهتر است یا ثروت، این سوال از اساس غلط است، چرا که هر دو خوب و قابل جمع هستند.
زلفی گل اضافه کرد: امروز هم علوم تحقیقات بنیادی خوب است هم تحقیقات کاربردی و همچنین تحقیقات توسعه ای، ما تاکنون برای تحقیقات بنیادی برنامه داشته ایم اما برای تحقیقات کاربردی سیستم خاصی نداشته ایم.
وی افزود: از این به بعد سعی خواهیم کرد که با طراحی جدید تحقیقات کاربردی را نیز رشد دهیم، ضمن اینکه باید برای تحقیقات توسعه ای نیز سیستم داشته باشیم، چراکه تاکنون بیشتر از این از دانشگاهیان نخواسته ایم.
وزیر علوم در عین حال تاکید کرد: باید آئین نامه های ارتقای، ترفیع، سنجش و انگیزش طوری تنظیم شود که هرکسی در هر زمینه ای استعداد داشت، بتواند استعدادهای خود را شکوفا کند.
وی افزود: این ها مواردی است که جامعه دانشگاهی باید به آن توجه ویژه داشته باشد تا انتقادات نیز برطرف شود. نکته بعدی اینکه جامعه دانشگاهی ما بایستی بداند هردانشگاه ما یک وزارت علوم است، انتظار اینکه وزارت علوم خط مشی کامل به دانشگاه ها بدهد انتظار درستی نیست.
وی افزود: ما در وزارت علوم هماهنگ کننده هستیم به طوری که تعداد کارکنان وزارت علوم به اندازه یکی از دانشگاه های بزرگ کشور هم نیست، تعداد مدیران و محققان و پرسنل حتی یکصدم دانشگاه های بزرگ کشور نیست.
ایجاد شغل در جامعه نیازمند توجه ویژه دانشگاه ها به حوزه نوآوری
وزیر علوم می گوید: از این پس باید سیستمی را تاسیس کنیم که این سیستم بخش عمده ای از پتانسیل دانشگاهیان از جمله دانشجویان تحصیلات تکمیلی و محققان کشور در راستای رفع نیازهای جامعه هدایت شود.
زلفی گل افزود: اگر می خواهیم مشکل عمده کشور تحت عنوان اشتغال رفع شود و جوانان کشور به موقع تشکیل خانواده دهند و ازدواج کنند، نیازمند راهکارهایی هستیم.
وی اضافه کرد: باید بدانیم که ایجاد شغل برای سطح سواد کمتر از دیپلم شاید با ۵۰ میلیون تومان شغل ایجاد شود اما برای دانشجوی فارغ التحصیل دکترا حداقل یک میلیارد تومان هزینه بر است.
زلفی گل بیان کرد: ایجاد شغل برای جامعه تحصیلکرده ساز و کار خاص خود را دارد و اینجاست که توجه ویژه دانشگاهیان به بخش نوآوری و فناوری را می طلبد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: شرکت های دانش بنیان می توانند بستر اشتغال حضور تحصیلکرده های جامعه را فراهم و میسور کند.
جلوگیری از مهاجرت نخبگان نیازمند سرمایه گذاری در دانشگاه ها
وزیر علوم همچنین گفت: اگر باور داریم که معضل عمده امروز کشورمان اشتغال است و بخش قابل توجهی از نخبگان به دلیل نبود شغل مناسب و عدم استفاده از پتانسیل آنها از کشور خارج می شوند، برای جلوگیری از مهاجرت این جامعه و حتی ایجاد مهاجرت معکوس باید سرمایه گذاری کنیم و بهترین جا نیز دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری است و دست نیاز بلند کردن به سمت دانشمندان کشور است.
زلفی گل افزود: بسیاری از اوقات اینها بودجه خاصی هم نمی خواهد بلکه با یکسری قوانین و مقررات و در اختیار قراردادن یک بستر است، به طوری که حتی مشکل تنها با احترام به جامعه فرهیخته دانشگاهیان رفع خواهد شد.
وی در عین حال اظهار کرد: ما در وزارت علوم به این باور رسیده ایم که اگر بخواهیم این انتقادی که به دانشگاه ه می شود که نقش دانشگاه ها در رشد و پیشرفت جامعه آنچنان که باید باشد نیست، ما این انتقاد را پذیرفته ایم و تلاش ما این است که این انتقاد را به فرصت تبدیل کنیم.
زلفی گل تاکید کرد: ما در وزارت علوم در پی آن هستیم که معاونت فناوری را تاسیس کنیم و پارک های علم و فناوری را بصورت ویژه مورد توجه قرار دهیم.
وی با بیان اینکه، سامانه جامع تحقیقات نیاز محور نیز در وزارت علوم در حال تاسیس است افزود: خلاصه این طرح این است که ما تمام نیازهای صنایع خصوصی و دولتی را در پایگاه استنادی جهان اسلام نمایه کنیم و نیازهای ارائه شده از سوی مردم و متخصصین نمایه شود.
وی اضافه کرد: طبق این طرح نیازهای احصاء شده در معرض اساتید و پژوهشگران و دانشمندان قرار می گیرد و هر عضو هیات علمی دانشگاه که در راستای رفع آن نیازها، بومی سازی و جلوگیری از واردات یک محصول طرحی را تصویب کند و در آن طرح پیشنهاد جذب چند دانشجوی ارشد و دکترا کند، از طریق سازمان سنجش دانشجوی ارشد و دکترا با پایان نامه کاربردی در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.
وزیر علوم افزود: ارزیابی این پایان نامه ها کاربردی دیگر متقابل خواهد بود و از این اساتید دیگر مقاله نخواهیم خواست و نظارت و سیستم سنجش و پذیرش این دسته از دانشگاهیان متفاوت خواهد بود.
در این آئین ضمن قدردانی از خدمات فرهاد یکه یزدان دوست در زمان تصدی ریاست دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی حسن کریمی مزرعه شاهی به عنوان سرپرست جدید این دانشگاه معرفی شد.
نظر شما