به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، سیف الله جلیلی روز یکشنبه در چهل و هشتمین کنفرانس بین المللی موزه ها و مراکز علم دنیا (سیموست ۲۰۲۱ تهران) با عنوان «نقش موزه ها و مراکز علم در حفاظت از محیط زیست، افزود: به نظر میرسد تغییرات اقلیمی به مرحله خطرناکی رسیده و اثرات آن روی زندگی بشر بیش از هر زمان واضح شده است. آنچه مسلم است این تغییرات، ناشی از فعالیتهای امروز و دیروز ما نبوده است.
وی تصریح کرد: این تغییرات حاصل سالهای متمادی بیتوجهی بشر به طبیعت و استفاده بیش از حد منابع طبیعی و سوختهای فسیلی است. باید توجه داشت تغییرات آب و هوایی حاصل اثرات کوتاه مدت و تغییرات اقلیمی ناشی از اثرات بلند مدت فعالیت مخرب بشر در محیط زیست است.
جلیلی خاطرنشان کرد: حدود ۸۰ درصد از گازهای گلخانهای ناشی از فعالیت کشورهای صنعتی است و اثرات این تغییرات دامنگیر همه بشر در این کره خاکی شده است.
رییس موزه ملی علوم و فناوری ایران گفت: آنچه که بدیهی به نظر میرسد این است که باید راهی برای جلوگیری از خطرات تغییرات ایجاد شده در محیط زیست و آب و هوا پیدا کرد و هر کشوری و هر کسی باید در این راستا قدم بردارد.
وی با تاکید بر اینکه اگرچه وظیفه موزهها و مراکز علم حفاظت از میرات ملموس و ناملموس و میراث فرهنگی بشر است، افزود: در صورتی که نتوانیم کاری کنیم محیط زیست را از وضعیت فعلی نجات دهیم، شاید در آینده میراثی باقی نماند که بتوان از آن محافظت کرد، اما در حال حاضر، کاری که می توانیم انجام دهیم آگاهی بخشی است.
رییس موزه ملی علوم و فناوری ایران تاکید کرد: هدف اصلی این کنفرانس جلب توجه بیشتر نسبت به تغییرات آب و هوایی و همچنین تغییرات اقلیمی و همچنین ارائه راهکارهایی برای آموزش و آگاه کردن مردم در این راستا است. امید است این گردهمایی به عنوان یکی از معتبرترین کنفرانس های موزه های علوم و فناوری گامی هر چند کوچک در جهت آگاهی بخشی به اقشار مختلف جامعه باشد.
وی همچنین از همکاران خود در موزه ملی علوم و فناوری، کمیته علمی و کمیته اجرایی کنفرانس و همچنین همکاران خارج از ایران که برای برگزاری این کنفرانس زحمت کشیدند، و نیز رییس ایکوم بین المللی، دیمالی رییس کمیته سیموست ، استاد طباطبایی رییس ایکوم ایران قدردانی کرد.
رییس آیکوم ایران: موزه های علم و فناوری شریکی مناسب در مدیریت بهره برداری از زمین و طبیعت هستند
احمد محیط طباطبایی رییس آیکوم ایران (کمیته ملی موزه های ایران) گفت: نقش موزه ها و مراکز علم در حفاظت از محیط بسیار ضروری است. موزه های علم و فناوری با در دست داشتن میراث ملموس و غیرملموس در چشم اندازهای طبیعی بشر بسیار اثرگذار هستند.
وی ادامه داد: موزه های علم و فناوری مسئول چشم اندازهای طبیعی و غیرطبیعی سرزمین خود هستند. همچنین نقش آنها تنها گردآوری و حفظ نیست، بلکه در توسعه و پایداری آن در سرزمین خود نیز باید نقش داشته باشند. با این درک تازه از موزه های علم و فناوری می توان آنها را شریک مناسبی در مدیریت بهره برداری از زمین و طبیعت به حساب آورد.
طباطبایی با اشاره به نقش موزه ها به عنون شریکی که بهتر از هر نهادی می داند برای نسل بعد چه چیزهایی را حفظ، نگهداری و انتقال دهد، خاطرنشان کرد: با جهانی شدن و بحران های پیش آمده، تغییرات اقلیمی، بحران های طبیعی و اجتماعی و... باعث شده نقش موزه ها در فرآیند پایداری اجتماع بسیار لازم و مهم در نظر گرفته شوند.
رییس آیکوم ایران افزود: سهم موزه های علمی در توسعه آینده بشر و نقش آنها در حفاظت و نگهداری از طبیعت برای جهانی صلح آمیز امری بدیهی و لازم و ضروری است.
وی با اشاره به اینکه این کنفرانس مکان مناسبی برای تبادل و گفت و گو در باب نقش موزه ها در مقابله با بحران های بدیهی است، تصریح کرد: بر اساس معاهدات توکیو در باب اهمیت موزه های علم در حمایت از طبیعت و محیط زیست بسیار لازم و مناسب است که با برگزاری این کنفرانس ها، شاهد نتیجه بخش بودن آن باشیم. موزه ها برای جهانی همراه با عدالت اجتماعی بیشتر و مساوات و برابری بیشتر و نگهداری و پایداری از محیط زیست به عنوان خانه ای که میراث فرهنگی را در خود جای داده لازم است با برگزاری این کنفرانس ها و گفت و گوها مفید واقع شوند.
موزه ملی علوم و فناوری ایران از ۱۶ الی ۲۰ آبان ماه ۱۴۰۰، به صورت مجازی میزبان چهل و هشتمین کنفرانس بین المللی موزه ها و مراکز علم دنیا (سیموست ۲۰۲۱ تهران) با عنوان «نقش موزهها و مراکز علم در حفاظت از محیط زیست» است.
نظر شما