ناشران حرفه‌ای با وجود تعدیل نیرو، از کرونا جان به در بردند

تهران- ایرنا- ناشر قدیمی حوزه کودک و نوجوان با اشاره به تعطیلی فعالیت ناشران غیرحرفه‌ای طی دوران کرونا، گفت: ناشران حرفه‌ای با وجود تعدیل نیرو، از کرونا جان به در بردند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، مدیر انتشارات قدیانی در نشست «نشر ـ ناشر ـ تجربه» با اشاره به چگونگی علاقه‌مندی‌ به حوزه کتاب و مطالعه گفت: در سال ۱۳۴۵ که کلاس پنجم دبستان بودم، روزی به سراغ مدیر مدرسه رفتم و گفتم پیک مدرسه کی می‌آید، مدیر همانجا پیشنهاد کرد مسئول فروش سهمیه ۳۰ عددی پیک دانش‌آموزی مدرسه شوم و اینگونه خودم هم به سمت مطالعه کشیده شدم و بعدها مجلات دختران و پسران، کیهان بچه‌ها و .. را خریده و مطالعه می‌کردم.
 

نادر قدیانی، ادامه داد: منزل ما در غرب تهران و در فاصله دهه ۴۰ تا ۵۰ از محله‌های شلوغی بود که ۹۰ درصد آن زمین‌های ساخته نشده بود. در این مدت با مجله‌های مختلف و کتاب‌های خودم در مغازه پدرم مشغول شدم، به مرور به این سمت رفتم و درسم را ادامه ندادم که تا سال ۱۳۵۲ این روند ادامه داشت.

این ناشر در نشست برخط یادشده شامگاه سه‌شنبه (۱۸ آبان) با بیان اینکه سال ۱۳۵۲ به خدمت سربازی در نیروی هوایی رفته، عنوان کرد: طی آن مدت در دفتر تیمسار و فرمانده مجموعه کارهای دفتری می‌کردم و بعد از ظهرها به خانه می‌رفتم و کتابفروشی را باز می‌کردم و بعد از پایان خدمت کار کتابفروشی‌ام را گسترش دادم. سال ۱۳۵۵ یک مغازه بزرگتر خریدم و به عضویت اتحادیه ناشران و کتابفروشان در آمدم.

در دهه ۶۰ که اوج شکوفایی نشر کودک و نوجوان بود، من که به این حوزه علاقه داشتم با قدرت‌الله صلح‌میرزایی که در امور تربیتی آموزش و پرورش فعال بود و امروز کارگردان نام‌آشنای حوزه کودک است، آشنا شدم و هشت کتاب در حوزه کودک او را در تیراژهای ۱۰ تا ۱۵ هزار نسخه کار کردم. همزمان در مشاوره با ناشران و فعالان حوزه‌های مختلف ، با ناشران و نویسندگان مختلف حوزه کودک فعالیت خود را توسعه دادم و به مرور نیز دو – سه ناشر دیگر نیز به این حوزه وارد شدند.

قدیانی با بیان اینکه در هر شغلی یک مقدمه اولیه وجود دارد، گفت: من حدود ۱۵ سال به صورت حرفه‌ای کتابفروشی و کتاب‌های روز را کار می‌کردم. در دهه ۶۰ که کتاب‌های کودک رونق گرفت به این حوزه علاقه دادم.
وی همچنین درباره فعالیت برخی گروه‌های تلگرامی ناشناس و طرح ادعاهای آن‌ها درباره ناشران، گفت: در طول این سال‌ها ما همانند سایر ناشران از طرح‌های مختلف مثل خرید کتاب و غیره استفاده کردیم ولی هیچ وقت رانت و ارتباط خاصی برای فعالیت‌های خود نداشتیم و این ادعاها درست نیست، نگاهی به آمار نشان می‌دهد که چه کرده‌ایم.

نبود مواد اولیه و ثبات قیمت یکی از چالش‌های جدی ناشران طی این سال‌ها شده و همین مساله آسیب‌ها و دغدغه‌های زیادی برای اهالی نشر ایجاد کرده است.

وی پشیمانی را بخشی از کار نشر دانست و گفت: از میان چهار هزار عنوان کتابی که چاپ کردم شاید ۳۰ یا ۴۰ عنوان کتاب است که از چاپ آن‌ها پشیمان شده‌ام؛ زیرا اگر با کارشناسان و صاحبنظران هر گروهی صحبت کنی و از آن‌ها مشاوره بگیری کمتر دچار مشکل می‌شوی.

کتابفروشی‌ها، رونق کار ناشران هستند
قدیانی با بیان اینکه طی دو سال اخیر با ۵۰ کارمند کار خود را ادامه داده، عنوان کرد: بسیاری ناشران بخش خصوصی طی این دوره مجبور به تعطیلی و کم‌کاری زیادی شده‌اند یا کارمندان خود را تعدیل کردند اما ما تلاش می‌کنیم با همه سختی‌ها کار خود را ادامه دهیم. اغلب ناشرانی که طی دوران کرونا تعطیل شدند کار اصلی آن‌ها نشر نبوده است. اما اگر ناشر حرفه‌ای بودند و زندگی، اقتصاد و فکر و سرمایه‌شان به حوزه کتاب تعلق داشت توانستند که در این دوران سرپا بمانند.
وی با طرح این موضوع که با دو روش می‌توان در کار نشر موفق بود، گفت: یا می‌توان به صورت گام‌ به گام از کتابفروشی به حوزه نشر وارد شد یه اینکه کار گروهی شامل تجربه و دانش باشد که بتوانیم به موفقیت دست پیدا کنیم و تجربه یا تحصیل در دانشگاه به تنهایی نمی‌توانند موثر باشند.

وقتی تولیدکننده‌ای به شغلش علاقه نداشته و به کیفیت و آینده کارش فکر نکند شکست خواهد خورد و باید به روز باشد. من در سفرهای خارجی بیش از ۹۵ درصد سفرم در کتابفروشی‌ها بوده است و حتی در تهران هم به دیدن کتابفروشی‌های جدید می‌روم.

وی ادامه داد: توجه به اصل دنیای مجازی خوب است. باید بتوانیم به درستی از آن بهره بگیریم و با ورود کتاب الکترونیک خیلی‌ها می‌گفتند جای کتاب کاغذی را می‌گیرد اما من مخالفم و معتقدم که هر کدام سر جای خود قرار دارد.
قدیانی با بیان اینکه کتاب‌های مرجع و دایره‌المعارف در دنیای مجازی کاربرد بیشتری دارد، عنوان کرد: کتاب‌های عمومی در دوران کرونا با همه گرانی‌ها تیراژ بیشتری پیدا کردند زیرا مردم اوقات فراغت بیشتری پیدا کردند و به سراغ کتابخوانی رفتند و مسئولان باید از این فرصت استفاده کنند.
به گفته قدیانی در مجموعه انتشارات طی این مدت روند کار خود را ادامه داده، ۵۰ درصد کاغذ را از کاغذ دولتی و ۵۰ درصد هم کاغذ آزاد خریده و سعی کرده به هر شکلی چراغ نشر را روشن نگه داشته و نیروها را حفظ کند؛ ‌هرچند امروز کاغذ تا بندی ۶۷۰ هزار تومان رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha